• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçtetkik, Aylık değerlendirme formatları

@Melih Coşar

Memurlarında işi zorlaşacak tabiki ancak işi zorlaşan memur ne yapacak? İşinde daha iyi verim veremeyecek. Bazı şeyleri göz ucuyla bakıp onaylayıp, gönderecekler. Neyi Doğru neyi yanlış yaptığımızı bilmeyecekler...
 
@Melih Coşar
Melih bey ben söylediklerinize katılıyorum ve bunlara ek olarak firmada çevre yönetim birimlerin kurulması daha fazla olmalı( büyük firmalarda), danışmanların baktığı firma sayısı sınırlandırılmalı veya il çevre müdürlükleri dediğiniz gibi birim kurarak her işe yetişecek görevli bulunması lazım ve gerektiğinde firmalarda çalışan çevre mühendisleriyle irtibata geçecek, merdiven altı çalışan varsa bunları beraber tespit edecekler. Bir de gerekirse bakanlık eğitim düzenleyecek ve kendi döner sermayesinden karşılayarak herkesi bu eğitime gönderecek. Ben bir konu da şikayetimi dile getirmek istiyorum. Mesela odalar eğitim düzenliyor eğitim ücretine bakıyorum 600-700'den başlıyor. Ev kiralamıyoruz sonuçta.
 
@Olgaç Sürmelihindi


Danışmanlar son yönetmelikle birlikte zaten yeterince az sayıda firmaya bakıyorlar. 16 puan son derece az zaten, geri kalan 4 iş günü ne olacak?
 
@Arif Öztürk

Çok basit:
Geri kalan 4 günde tesisler için klasörler hazırlayacak, çalışmalar yapacak, hiç bir şey yapamıyorsa inovasyon yapacak yani kendini geliştirecek. Bu meslek böyle gelişir. ;)

Ayrıca 16 puan hiç az değil. Sektörde işin çokluğuna değil de kalitesine bakılmalıdır diye düşünüyorum. :)
 
@Arif Öztürk
bence 16 tesis az değil. geriye kalan günlerde ofiste yapılması gerekenler yapılabilir, yada sorunlu olan tesislere tekrar uğranılır. dönem dönem kişisel eğitimlere katılmamız gerekiyor ve tüm ay dolu olduğunda eğitime gitmemiz konusunda sorunlar yaşanıyor, buda çözülmüş oluyor.
 
Resmi olarak söylüyorum Olgaç bey. Bakanlığın yayınladığı resmi yönetmelikte danışmanlar 16 puanlık firmaya bakacaklar. Bunu 10 Puana düşürseniz ve denetlemezseniz fiyatlar yükseleceğinden kimse danışmanlık hizmeti almaz. Kaçabildiği yere kadar kaçar. 26 puan fazlaydı ancak 20 puan idealdir. Bu iş danışmanlarla çözülebilecek konu değildir. Danışmanın keli anlamı yol gösteren bilgiyi satandır. Yani kelime anlamına göre biz firmaya yol gösteririz. Denetleme işini bakanlık yapar ve cezayı bakanlık keser. Ancak bakanlık 16 puana düşürerek danışmanlara daha fazla zaman ve sorumluluk yüklemek koşuluyla bu işi çözebileceğini zannediyor. Çok yanlış bir politika...
 
@Arif Öztürk
Dediğinize katılıyorum ama danışmanlar ve firmada bulunan mühendis beraber hareket etmeli. Birbirlerinden haberdar olması gerekir. ama benim şehrimde maalesef böyle değil. Başka şehirde de aynıdır. Bir de danışman firma olsun ya da tesiste bulunan çevre mühendisi olsun hiç bir zaman işi bitmez. Yani sürekli kendini geliştirmek adına birşeyler öğrenmeli.
 
@Olgaç Sürmelihindi
Firmalarda çalışılan kişilerle irtibata geçilerek işleri çözüleceği konusunda aynı fikirde değilim. o zaman şöyle bir zihniyet doğacak patronlarda sen bana şu kadar para ver ben senin tesisini iyi gösteririm diyebilir. belki olaya art niyetli bakıyorum ama şu da gerçek ki artık insanlar para endeksli çalışıyor.. zamanla idealistlikten uzaklaşır ve her işten olabildiğince kar almak istiyor. buda işin kalitesini düşürüyor, çalışanlar idealist davranıncada patron bastırıyor ve olay yine değişir diye düşünüyorum. @Arif Öztürk dediği gibi danışmanlık işi yol gösterendir, denetleyen değil.
 
@Emine Erdem

Bir fiil firma görüşmelerine ve diğer firmaların fiyat politikalarını da irdeleyen biri olarak bu söylediğiniz pratikte uygulanması en mükemmel senaryo. Ancak gerçekte öyle değil işte. Ekonomik olarak bu dengeyi sağlamak çok zor hatta imkansız. Sıfır kar ile bir şirketin işlerini sürdürmesi beklenemez...
 
@Emine Erdem
Ben bu söylediklerinizin bir kısmına katılmayacağım. Neden danışmanlık yol gösteren ama eğer çevre izin ve lisansına başvuru yetkisi onda ve bu başvuruyu geciktiriyorsa onunla kimse çalışmak istemez. Bir de danışman firma olsun ya da tesis içerisindeki çevre mühendisi hem yol gösterecek hem de denetleyecek. Şu şekilde örnek vereyim; inşallah bir gün hepimiz devlete atanırız. Devletin ruhsat bakan veya başka bir kurumuna atandık diyelim ve firmaları denetliyoruz. Bir firmaya gittik ve su gideri yok ve bunun için gerekli olan bütün bilgileri söyledik. Firma sahibide tama yaparım dedi ve biz de oradan ayrıldık. Bir daha denetlemeye gitmeyelim o zaman. Danışman firma olsun ya da tesisteki çevre mühendisi sürekli yol gösterecek ve denetleyecek. Sizin dediğinize gelelim parayı fazla verip tesisini iyi gösterecekse o patronla danışman firmanın vicdansızlığıdır. Öyle insanlar var ama bizler bunlarıda önleyeceğiz.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Nedeni çok basit. Parayı firmadan alıyorsunuz ve bugün firmanın dediğini yapmak koşuluyla sözleşme imzalamak için can atan birsürü danışmanlık firması var. Piyasa (kaba bir tabir biliyorum) böyle malesef bunun sebebi de bakanlığın denetleme yetkisini danışmanlara bırakma çabası. Bakanımız 8.10.2014 tarihinde (bakanlık sitesinde halen mevcut) açıklama yaptı ve dediki; herkes beyan verecek, beyana dayalı denetim mekanizması oluşturulacak. Yazının özetine gelince kurda kuzu teslim etmek...
 
@Olgaç Sürmelihindi
Denetlemeye gitmeyin demiyoruz ki. danışmanlık işi yapan arkadaşlar zaten her ay firmalarına gidip tesislerini gezip eksiklikleri söylüyorlar, ama danışmana söylenen ile devletten gelen denetmene söylenenler aynı olmuyor. evet her ay eksiklik yazıyor, anlatılıyor, çözümü söyleniyor ama adam takmayabiliyor. Ama resmi kurum gelince ceza yeme korkusu ile bile eksiklikleri yapıyor. Artık eskisi gibide değiller, denetmenler eksiklik gördüklerinde şunu şunu yapın ve belgelerini - fotoğraflarını yollayın diyor. işletmeciler bunu ciddiye alıyor ve süre içerisinde çözmeye çalışıyor. aynı şeyi danışman her ay söylüyor ama takmıyor. birde şunu söylemek lazım bazı işletmelerde ise işler gayet güzel işliyor, denetme ihtiyaç olmadan gayet yönetmelikler çerçevesinde iş yapıyor.

@Arif Öztürk
Arif bey söylediğiniz gibi piyasada olup bitenler aşağı yukarı dediğiniz gibi.
@Olgaç Sürmelihindi danışmanlık firmasında çalışmadığınız için dönen işlerden biraz uzaksınız ve Arif beyin dediğini denetleme işi danışmanlıklara kalırsa bence çok sağlıklı durumlar ortaya çıkmaz. sorunlar daha çok olur ve bu işler ticarete dökülür.

@Arif Öztürk
o zamanda millet 150-200-250 tl'ye danışmanlık yapmasın.
 
@Emine Erdem
ben danışman firmalarda neler döndüğünü çok iyi biliyorum. O yüzden herkes işin doğru yapılması yönünde. eğer firmada eksiklik varsa söylenecek ve yazılacak. Zaten kendini bilen firma eksikliğini düzeltir tabi tesisinde bulunan çevre mühendiside bastıracak.ama gelin görün ki kaç firma bunu yapacak. Bazı danışman firmalar dediğiniz gibi 200-250 tl'ye işi yaparım diye alıyorlar ve tesis sahibide benim hiçbir eksikliğimi göstermeyin diyor. Bence bakanlık denetleme kontrolünü eline alması lazım tam anlamıyla ve lisanslı firmalar olsun ya da merdiven altı çalışanlar veya lisansı olmayan tesisleri tek tek denetleyecekler. Şunu da söylim denetleyenlerde hemen firmaya ceza keselim zihniyeti var. Sen ilk önce uyarı ver ama ceza korkusunuda ona hissettirmek lazım. İşin özü herkeste bir hata var ama hata kimde aramak yerine bu işi düzeltmek ve çözümcül yaklaşımlar bulmak zorundayız.
 
@Emine Erdem


Gelin bir hesap yapalım,

ek-2 de yer alan her firmadan 500 tl aldığınızı varsayın toplamda 16 puandan 8000 tl eder. Mühendis arkadaşımıza 2500 tl maaş verdiğimizi varsayalım sigortası yolu, yemeği, aracı firmaya giderken kullandığı yakıtı v.s. ne kadar eder? 4000 tl diyelim. Bu şirkette kira gideri var stopaj var %20 gelir vergisi var kalan kar 1500 tl diyelim. Ayrıca bunları her ay firmalarınızdan düzenli ödeme aldığınızı varsayarak yazıyorum. Bir patronun hiç yatırım yapmadan ayda 4500 tl kazanması için 50 firmaya danışmanlık hizmeti vermesi gerekir. Kaç danışmanlık firması 50 firmaya hizmet verir konumda? Diyelim ki mühendise 1500 tl maaş verdi o zaman da mühendis maaşları düşük diyoruz.

- Her firmayla en az 500 tl anlaşma yapmak,
- Her ay düzenli ödeme almak,
- Hiç yatırım yapmamak...
 
@Olgaç Sürmelihindi
Danışman firmalarda nelerin döndüğünü çok iyi biliyorsanız neden çevre denetimlerini danışman firmaların yapmasını destekleyecek şekilde konuşuyorsunuz? Danışman firma denetleyen kurum gibi olursa uygunsuz çok şeyler olabilir. bence yine en iyi dışarıdan devletin denetlemesi. bakanlıkta bu konuda çok sayıda personel alması ve yetiştirmesi gerekiyor. her zaman resmi kurumlardan duygumuz şeyler işlerin yoğunluğu oluyor, onlarda kendi işlerini yetiştiremiyor o sebep ile de sadece şikayet üzerine olanları yada dilekçe ile başvuru yapılanların denetlendiği söyleniyor. şöylede bir durum var il müdürlükleri bir şehrin her yerine bakıyor ve mesafa bakımından uzak 1 yere gidince tüm gün bitiyor buda onların daha az tesise gitmesinde etken bir durum. belki bölgesel olarak ayrılırsa daha farklı olabilir.
 
Arkadaşlar,
Bakanlık yeni bir uygulamaya başlamış. GFB onayını verdikleri firmalardan rastgele seçip telefon ile haber verdikten sonra denetime geliyorlar. Bugün bir firmamıza böyle bir denetim gerçekleştirildi. Haberiniz ola..
 
@Arif Öztürk
aynen yazdığınız gibi maliyetler çıkıyor normalde.. ama birçok firma ne yapıyor 1000 tl ye mühendis çalıştırıyor ve personel öyle düzenli olarak her ay gidip denetimini yapmıyor. malesef ki bunları görüp duyuyoruz.

@Tijen Canişcioğlu
Dediğinizi bende duydum bugün bir arkadaşımdan...
 
@Arif Öztürk
Cezaların artması hem işvereni, hem danışman firmaları hem de çevre görevlilerini zor durumda bırakmaktan başka bir şeye yaramaz. Ceza olduğu kadar ödül sistemi de getirilmeli. Malum biz ceza söz konusu olduğunda kıyısından, köşesinden dolanmayı pek seven bir milletiz. :)
 
Üst