İzin-Lisans almış tesis sayısı kaç adet? (Türkiye ve Şehir bazında)
İzin-Lisans almamış tesis sayısı kaç adet? (Türkiye ve Şehir bazında)
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çed-İzin-Lisans Bölümüde çalışan personel sayısı?
İl Çevrelerde Denetim ve İzin Lisans bölümlerinde çalışan personel sayısı?
Çevre Danışmanlık Yeterlik belgesi almış kaç firma var?
Bu firmalarda çalışan çevre görevlisi kaç personel var?
Son olarak şu anda çalışmayan kaç tane çevre mühendisi ve/veya çevre görevlisi mevcut?
Tüm yukarıdaki verileri birbiri ile karşılaştırdığımızda Bakanlığın-İl Çevrelerin personeli yetersiz kalmaktadır. Bakanlık-İl Çevre personelleri evrak mı okuyacak? Denetim mi yapacak? Yoksa gelen/arayan çevre mühendislerine veya kişilere yol mu gösterecekler? Şu haliyle bile İl Çevre ve/veya Bakanlık personel alımı yapmalı. Eğer ki personel alınması söz konusu değilse bir ara sektör olarak denetçilik yaygınlaşmalıdır. Bir piramit olarak düşünün. Taban firmalar, üstü danışmanlık firmaları, üstü il çevre, tavan Bakanlık. İl çevre ile danışmanlık firmaları arasında denetçilerin olması, denetçilerin danışmanlık firmalarını ve sektörü denelemeleri, bunun raporlarının il çevre ve bakanlık ile paylaşılması gerekmektedir. Denetçilerin yarı özel menşeili olması ve personel maaşlarının firmalar tarafından toplanan bir havuz sistemi ile ödenmesi gerekmektedir. Bu yolla;
- İl Çevre ve Bakanlığın yükü hafifleyecek sadece denetçileri denetleyeceklerdir.
- İşletmeler ve Danışmanlık firmalarının daha tarafsız davranmak zorunda kalacaklardır.
- Denetçilerin vereceği raporlar ile ödül-ceza sistemi getirilerek çevreciliğe özendirilecektir.
Benim aklımdakiler bunlar. Sizlerin fikirleri nedir meslektaşlarım?