• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçtetkik, Aylık değerlendirme formatları

Ahmet Bey demek istediğim sayaç takan firmanın kendisi değilki gelip devlet takıyo izin olmadan nasıl sayaç takabiliyor. Yani şuna benzer senin evin var ancak orda olan meskeni devlet bilmiyor görmüyor ya da arsa olarak goruyor her neyse gelip sana su elektirk bağlayabilir mi ?
 
@Ali Can Dalgıç
Ali bey siz izin almadan deyince ben şöyle algılıyorum, sanki isu ilgili tesisten izin alıp sayaç takmalıymış gibi. Halbu ki siz izin almamış bir işletmenin sistemine nasıl sayaç takılabileceğini sorguluyorsunuz. Öyle ise siz de haklısınız. :)
 
@Didem Çelebi
DSİ hükmü altında olduğunu düşünüyorum,
Ancak İSU nun da sayaç taktığını ve DSİ nin haberi olmadığına şahit olmuştum :)
Neden sayaç takıldı o zaman diye sorduğumda "İSU' nun sayaç taktığı ama kullanım izni olmayanları zaman zaman DSİ' ye bildirdiğini" söylemişlerdi..
Yani er yada geç DSİ den izin alınmalı denmişti bana..Her personel faklı yorumlayabiliyor durumu..
 
@shalic

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yükümlülükler

MADDE 10 – (1) Çevre görevlisi;

a) Çevre yönetimi hizmetlerini mevzuata uygun bir şekilde yürütmek, koordine etmek, çevre yönetimi hizmeti çalışmalarını düzenli aralıklarla izleyerek, ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmekle,

b) İşletmeye hizmet vermeye başladığı tarihten itibaren her ay aylık faaliyet raporunu hazırlamak, bu raporları en geç takip eden ayın on beşine kadar işletme sahibine veya sorumlusuna sunmak ve sisteme yüklemekle,

Yukarıdaki ibareden ve linkten de anlaşılacağı üzere Çevre Görevlisi olarak bir tesiste çalışıyorsanız, ama sigortalı, ama danışmanlık firmasında çalışan ama çevre yönetim birimi personeli olarak bu aylık faaliyet raporunu düzenliyorsunuz. Sistem yok ama olunca da yükleme kısmını gerçekleştireceksiniz.

Umarım yardımcı olmuştur.
 
@shalic

Ekli listede yer almıyor diye çevre görevlisi bulundurma yükümlülüğü diye bir durum yok. Çevre Denetimi Yönetmeliği
Denetime tabi tesisler veya faaliyetler
MADDE 5 - (1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır
ekonomik bölgeler dahil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve
deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki
her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir.
Bu madde uyarınca bütün tesisler denetime tabidir.
 
@Emre_POLAT
Yalnız burada hangi denetimden yani kimin yaptığı denetimden bahsediliyor irdelemek gerek. Gerek kastedilen Çevre Görevlisi nin yapacağı denetimler ise haklı olabilirseniz, eğer yok bu bakanlık ve müdürlüğün denetimleri ise bence çevre görevlisi çalıştırma zorunluluğu bulunmamaktadır tesis kapsam dışı ise tabi. Ancak muaf olursa durum farklı o zaman çevre görevlisi çalıştırmak zorundadır.
 
@Nihal Ş. Aksoy

Peki kapsamdışı ise zorunluluğu bulunmamaktadır diyorsunuz da bununla ilgili herhangi bir yönetmelik, tebliğ vs. dayanarak mı söylüyorsunuz kişisel yorumunuz mu?
 
@Emre_POLAT


Emre Bey,

Eğer bir tesis ÇKAGİLHY eklerinde yer almıyorsa çevre görevlisi bulundurmak zorunda değil. Ancak listede yer alıp çevre izni ve/veya lisanından muafsa o zaman çevre görevlisi bulundurmak/hizmeti almak zorunda. Denetim ise ayrı bir konu. Bir tesis ister çevre izni/lisansı almak zorunda olsun ister olmasın deneetime tabidir.


ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK


BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan faaliyet ve tesisler tarafından 2872 sayılı Çevre Kanununa göre alınması gereken izin ve lisanslara ilişkin tüm iş ve işlemler ile bu iş ve işlemlere ilişkin yetkili mercilerin, çevre yönetim birimlerinin ve çevre görevlilerinin görev ve sorumlulukları ile Bakanlıkça yetkilendirilmişçevre danışmanlık firmalarının, işletmelerin ve işletmecilerin yükümlülüklerini belirlemektir.

ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çevre yönetim hizmeti almaşartları

MADDE 5 – (1) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler; çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.

(2) Çevre Kanununca AlınmasıGereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan işletmeler; bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak zorundadır.

(3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri Çevre Kanununca AlınmasıGereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için birinci fıkrada, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için ise ikinci fıkrada belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır.
 
@Emre_POLAT

kapsam dışı ile muafiyet arasındaki farkı tanımlar mısınız peki!
benim iki tesisim içinde yaptığım çevre izni görüş talebimde şöyle geçmekte;

.............................. faaliyeti için çevre izni muaf yazısı talep edilmektesiniz. yerinde yapılan incelemelerde ÇKAGİLHY EK 1 ve EK 2 kapsamlarında yer almadığından kapsam dışı olarak değerlendirilmektedir.(bu ibare mermer çıkarma işlemi için yönetmelik eklerinde geçiyor ama eşik değerlerin altında olduğundan kapsam dışı görüşü vermiş )
muaf görüşü neye veriliyor yani hangi duruma?
anladığım kadarıyla bizlerin düşündüğü kapsam dışı-muafiyet ifadesi ile müdürlüklerin kullandığı anlam farklı, yukarıda verdiğim örnekten anlaşılıyor çünkü sizin dediğinize göre kapsam dışı listelerde hiç yer almamak fakat verdiğim örnekte faaliyet eklerde bulunuyor ama eşik değerin altında yani hiç bulunmuyor değil ve kapsam dışı görüşü verilmiş.
hiç bulunmasa eklerde sanırım muaf olur ve mantıken çevre görevlisi bulundurmak zorunda olmaması gerekir.
ekli listede bulunup ta eşik değerin altında olan faaliyetin mi çevre görevlisi bulundurması mantıklı yoksa listede hiç bulunmayan (muaf denilen) faaliyetin çevre görevlisi bulundurması mantıklı

bir terim karmaşası var gibi.
 
ÇKAGİLHY'de 06.05.2014 tarihinde yapılan değişiklikle

(21/11/2013 tarihli ve 28828 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.)

8.fıkra yürürlükten kaldırıldı, dolayısıyla EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen çevre izninden muaf olan bir tesisin de çevre görevlisi bulundurması zorunlu hale geldi, yani benim anladığım bu :)

Madde-5 ((8) ÇKAGİLHY’nin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen yetkili makam tarafından çevre izninden muaf olduğuna ilişkin görüş verilen işletmelerin çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir.)
 
İç tetkik formatı, 6.3.2 Proses Atıkları başlığında "İşletmenin proseslerinden kaynaklanan atıklar (tehlikeli atık, tehlikesiz atık, atık yağ, bitkisel atık yağ, vb) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe göre kod numaraları, kategorileri, miktarları, geçici depolama yöntemi, geri kazanım veya bertaraf yöntemleri, geri kazanım veya bertarafın GFB/çevre izni ve lisansına sahip bir işletmede yapılması durumunda işletmenin lisans tarihi ve tam adı, UATF kullanılmışsa tarih ve numaraları tablo olarak verilecektir." denilmektedir.

İç tetkik raporunda ne kadar sürelik miktar ve sevkiyatlara ait UATF bilgisi verilmeli (1 aylık / 1 yıllık) ? İç tetkik raporunda ortalama miktar istemesi daha mantıklı olmaz mıydı? Zaten aylık değerlendirme raporlarında UATF bilgisi veriliyor.

@jn6zo


İç tetkik raporu hazırlayan yok mu?
 
Üst