• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.

@safakyilmaz

Bu durumda dönemsel çalışmanın yönetmeliğe girmesinde de sakınca yoktur diye yorumluyorum verdiğiniz bilgiyi.

@Hakan AYDIN
Hakan bey size tamamen katılıyorum.. Kaldıki yeni mezun da olabilirsiniz. Arkadaşlar neden bu yeni mezun arkadaşlara bu nefret. Bu gün bir haritacı , mimar yeni mezun olup büro kurup kendi alanında pişerek bi noktaya gelebiliyor. Bırakalımda yeni mezun 3 arkadaşda piyasaya girsin zaman içinde onlarda yılları devirecektir. Ki ben 5 sayısına şiddetle karşıyım. Bu durum taşralarda birleşerek zar zor çevre mühendisi veya 'çevre görevlisi ' belgesi almış kişiyi bularak şirket kurmuş arkadaşlara haksızlık. Bu şekilde olay sadece ankara,istanbul izmir gibi bu nitelikte personeli hem iş imkanı hemde büyüklüğü nedeniyle fazla sayıda barındıran illerin ancak 5 personeli oluşturması sonucunu doğuracaktır. Kaldıki taşralarda bu çok bahsi geçen 3 arkadaş eminim firmalrına daha yakın olduğu için daha rahat müdahele etme imkanı bulacaktır. Aksi taktirde sadece uzak illlerden aldıkları danışmanlıklarla ayda 1 kere anca ziyaret edilen firmalar olmaktan çıkmayacaktır tesisler. Bu nedenle ben sayının aynı kalması ama beklentilerin yükseltilmesi anlayışını benimsiyorum. Zaten iş potansiyeli arttıkça sayısı yükselecektir. Bu 3 yeni mezunun... Ne yazık bizler ne çabuk unuttuk ilk mezuniyet yıllarımızı.. Bne 98 yılında mezun olduğumda asgari ücretin yarısına bile razı idim iş bulmak için... Bırakın 3 yeni mezun kendi firmasını kursun . bence bu sistemin devamı için sayılarla değil yapılan işin niteliğiyle uğraşalım diorum.

Bu itirazımında itirazlara eklenmesini diliyorum..

Merhaba Arkadaşlar
Katılmadığım hususlar olsa da taslak görüş çalışması temel sıkıntılara cevap veren bir çalışma olmuş.Hem taslak hem de sizlerin görüşleri üzerinden genel bir değerlendirme yapmak istiyorum.Ben temelde çevre görevlisi kavramına karşıyım.Bu kavramın çevre mühendisliğinin diğer meslek gruplarına paylaştırılması için ortaya çıktığını düşünüyorum.Yönetmelik ilk çıktığında bu işi yalnız çevre mühendisleri yapmalıdır dedik ama maalesef çevre görevlisi ünvanını kabul etmek ve diğer meslek gruplarıyla paylaşmak durumunda kaldık.İki yıldır ağır aksak da olsa sistem işliyor.Bu noktada herkesin özeleştiri yapmasına ihtiyaç var.Mesleki tecrübenin önemini kimse inkar edemez.Ancak bütün sorun 3 tecrübesiz ya da az tecrübeli arkadaşın bir araya gelip firma kurmasına,fiyatları düşürmesine ve birilerine göre kalitesiz işler yapmasına indirgenemez.Hepimiz kötü örneklerle karşılaşıyoruz,yaptığımız ziyaretler de bir takım şikayetler duyabiliyoruz. Buradan bir genelleme yapmanın ve günah keçisi ilan etmenin doğru olmadığına inanıyorum.Örneğin ben yıllardır sektörde olan,bazıları kamu kökenli olan firmaların da çok düşük teklifler verdiğine şahit oluyorum.Ama burada edinebildiğim bilgi ancak düşük fiyatta hizmet verdiğidir,yaptığı işin niteliğini bilebilecek durumda değilim.Kaldı ki hiçbirimizin diğer meslektaşlarımızın mühendisliğini denetleme hakkına sahip olduğunu düşünmüyorum.Bu noktada taslakta getirilen tecrübe şartlarına tamamen karşıyım.Görüşte 11. maddede oluşturulan performans değerlendirmesine de katılmıyorum.Burada hangi kriterlere dayanarak puan verileceği belirsiz olduğu gibi temelde Bakanlıktan birilerinin mühendislerin yaptığı işlere bakarak tamam sen artık iyi mühendis olmuşsun artık danışman firma koordinatörü olabilirsin deme hakkına sahip olduğunu düşünmüyorum.Danışman firmaların ve çevre görevlilerin Bakanlık tarafından denetlenmesi sonrasında zaten hatalı işler yapanlar elenecek.Hal böyle iken neden daha kuruluş aşamasında şartlar ağırlaştırılsın?Ayrıca neden yapılan bütün işler de bir koordinatör tanımlamasına ihtiyaç duyuluyor?(Bütün mevzuat bir çevre mühendisinin tek başına bir iş yapamayacağı kabulü ile hazırlanıyor. Bknz. AAT Genelge)Mevcut sistemi göz önünde bulundurduğumuzda danışman firma ile tesis arasında sözleşme yapıldığında firma yetkilisi tarafından tesise bir danışman atanmakta ve bütün işlemler o danışman tarafından yürütülmektedir.Firma yetkilisi bu noktada izin ve lisans başvurularını imzalayarak onayını yapmaktadır. Özetlersek aslında verilen hizmet bir mühendis tarafından verilmektedir. Herkesin tek başına tesislerle bağlantı kurup danışmanlık hizmeti vermesi doğru olmayacağı için danışmanlık firmalarının oluşturulması ve firmalarla sözleşme yapılarak yürütülmesi gereklidir.Ancak firmada çalışan sayısının 5 olmasının yapılan hizmet kalitesinin arttırılmasına etkisi olmayacaktır.Küçük firmalar kapanacak,büyük firmalar kalacaktır.Devlet eliyle tekelleşmenin yolu açılmaktadır. Bu noktada sizlerinde görüşte önerdiğiniz gibi sayı 3 olarak kalmalıdır.Bakanlığın tecrübe konusundaki yaklaşımı göz önünde bulundurularak gerekirse yalnız bir kişi için 2 veya 3 yıl tecrübe şartı getirilebilir.(Tecrübe şartının yıl olarak tanımlanması herkesin ulaşabileceği bir kriter olması nedeni ile daha uygun olacaktır.)Burada çalışan oranın 2/3 çevre mühendisi olması şartı korunmalı. Ayrıca ÇMO dan alınmış BTB şartı eklenmelidir.

Diğer meslek disiplinlerinin bu işi yapmasını tamamen engelleyemeyeceğimize göre en azından yüksek lisans şartı getirilmesi mantıklı olmuş.

Bakanlık birimlerinde çalışanların meslek disiplini gözetilmeksizin çevre görevlisi olmaları tamamen emeklilik yatırımı olarak konan bir maddedir.İlgili birimlerde çalışanlara da meslek tanımlaması yapılmalıdır.Ayrıca çevre mevzuatı ve uygulamaların değişim hızına halen çalışmakta olan bile ayak uydurmakta zorlanırken belirli bir süre anılan birimlerde çalışanların doğrudan çevre görevlisi olabilmeleri ne derece doğrudur?Bakanlık herkesin yeterliliğini ölçmeye çalışırken kendi birimlerini neden es geçmektedir?Zaten çalıştıkları görev nedeni ile pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır.Bir de belge ücretinden muaf tutulmaları eşitliğe aykırıdır.

Çevre mühendisleri ile eşit haklara sahip olunduğunu belirten maddenin iptali çok önemlidir.Bu maddenin kabulü bütün meslek konularımızın herkese açılmasına kadar varabilecektir.

Bir çevre görevlisinin hizmet verebileceği tesis sayısının sınırlandırılması gerekmektedir.Görüşte oluşturulan puanlama sistemini çok doğru buldum.Bu şekilde kabul edilmesi halinde düşük fiyatlara çok sayıda tesis alınması mümkün olmayacaktır.Hem ücret politikaları değişecek hem de iş kalitesi artacaktır.

Asgari ücret düzenlemesi yapılması gerektiği aşikar.Bu maddenin eklenmesi iyi olmuş.Ama anladığım kadarı Bakanlık ücret konusuna müdahil olmak istemiyor.Bu noktada Bakanlıktan asgari ücret tarifesini kendisinin yayınlamasını veya ÇMO tarafından yayınlanacak asgari ücret tarifesinin uygulanması gerektiğine dair bir madde eklenmesi istenebilir.

Genel olarak görüşlerim bunlar.Hepimizi zorlu bir mücadele bekliyor.Önerilen deneyim ve personel şartlarını sağlayanların da bu taslağa karşı çıkması ve meslek alanını savunması önem taşıyor.Bugün yeni mezun meslektaşlarının hakkını düşünmeyenler,yarın istenen şartlar ağırlaştığında-ki her taviz ayrı bir baskıyı doğuracaktır- herkes için çok geç olacağını unutmamalıdır.

Selma Hanım, yazdıklarınıza %100 katılıyorum. Fikrinize sağlık.
Taslak bu problemlerin hiç birini çözmeye yönelik değil ne yazık ki! ve dilerim taslağın değişmesi için verdiğimiz çaba neticeye ulaşır..

@Fatih Özcan

bence çok güzel yazmışsınız elinize sağlık..

Ben taslakta şunu anlayamadım: Çevre Görevlisi Belgesi hali hazırda mevcut olan bir Çevre Mühendisi ve ya Çevre Görevlisi, belgesinin yenilenme vakti geldiğinde sınava mı girecek, sınava girerek belgesini almış olanlar ne yapacak? her belge yenilenme tarihinde sınava mı girilecek?

Selma hanım,
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Performans değerlendirme ile ilgili söylediklerinizde haklısınız. Makro ölçekli bir sektörü planlamak için çıkarılan bir taslakta bu kadar problem varsa performans değerlendirmesi tarafsız ve doğru nasıl yapılır bilinmez.

@elif ölmez

Danışmanlık yapabilme sayıları düşerse kalite ve hizmetlerde ücretlerde artar.
Şuanki sayılar abartı. Böyle bir değişiklik olursa firmaların anlaşma miktarları artış olacaktır.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan gelen mail aşağıdaki gibidir:

Odamız, geçtiğimiz günlerde yayımlanan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağına dair tüm birimleriyle birlikte taslağın yayımlandığı anda harekete geçti. Meslektaşlarımızdan ve çevre danışmanlık firmalarından yoğun tepki alan yönetmelik taslağına karşı Odamız, yerellerde toplantılar gerçekleştiriyor. Birimlerimizde gerçekleştirilecek toplantıların tarihi, yeri ve saati aşağıda yer almaktadır. Tüm meslektaşlarımızı, bu toplantılara katılarak, görüşlerini Odamız ile paylaşmaya, mesleğimize sahip çıkmaya, birlikte üretmeye, birlikte yönetmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

Ankara Şube: 12 Aralık 2012 saat:19:30 Yer: Jeoloji Mühendisleri Odası
İstanbul Şube: 13 Aralık saat: 19:30 Yer: İstanbul şube
İzmir Şube: 11 Aralık 2012 saat 18:30 Yer: İzmir Şube
Kocaeli Bölge Temsilciliği: 8 Aralık 2012 saat 15:30 Yer: Kocaeli Bölge Temsilciliği
Samsun Bölge Temsilciliği: 8 Aralık 2012 saat 17:00 Yer: Samsun Bölge Temsilciliği
Adana Bölge Temsilciliği: 8 Aralık 2012 saat 13:00 Yer: Adana İnşaat Mühendisleri Odası
Trakya Bölge Temsilciliği: 6 Aralık 2012 saat 19:00 Yer: Trakya Bölge Temsilciliği
Denizli İl Temsilciliği: 7 Aralık 2012 saat 17:30 Yer: TMMOB Denizli
Düzce İl Temsilciliği: 10 Aralık saat 19:00 Yer: Düzce İl Temsilciliği
Antep İl Temsilciliği: 8 Aralık 2012 saat 11:00 Yer: Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu
Diyarbakır İl Temsilciliği: 9 Aralık 2012 saat 12:00 Yer: Jeoloji Mühendisleri Odası
Aydın İl Temsilciliği: 11 Aralık 2012 saat 18:00 Yer: Aydın İl Temsilciliği

Arkadaşlar seelma hanımın görüşleri ile de şekillenen son görüş yazısı ektedir. Performans kavramı kaldırılmıştır. EK1 tesislerinin iç tetkik raporu için 3, ek2 tesislerinin iç tetkik raporu için 2 yıllık tecrübe şartı eklenmiştir. Bu konuda itirazı olan var mı?

Ekli dosyalar

• Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    85.7 KB · Görüntüleme: 47
Arkadaşlar askeri kurumlarıda kapsam içinde olabileceği bir maddeye ekletebilir miyiz?
Adamların nasıl çalıştıgı bilinmemekle birlikte hiç bir şekilde Çevre kanununa göre ceza işlemi olmuyor?
Bunu ekleyebilir miyiZ?

@Fatih Özcan
Fatih bey elinize sağlık bence olduça makul .. Bu şekli ile itiraz edebiliriz. Bu itirazın toplu olarakmı yoksa ayrı ayrı hepimizin yapmasımı uygun olur sizce..

Sizinle ilgili bir konu değil bu. Bakanlık yeterince personel bulundurmazsa siz ne yapacaksınız gidebileceğiniz yer sayısı belli.

Herkesin ayrı ayrı göndermesinden yanayım. Bir kişi gönderirse şahsi algılanabilir. Ama öncelikle oda da olacak toplantıları bekleyelim. Pazartesi başlarız göndermeye..

Son görüş yazısına itiraz var mı? Odaya da göndermemiz gerekiyor bu nedenle hatırlatıyorum sürekli..

@Fatih Özcan

Bencede başka konulara dağılmayalım. Askeriye ile ilgili konuyu sizin gibi bakanlık çalışanları yetkili mercilere iletmeli diye düşünüyorum.

1,5 -2 gündür pek giremedim siteye. Yazılanları okudum biraz.
Sezonluk çalışma ile ilgili yukarıda bir yorum gördüm ve düzeltme yapayım.
Sezonluk çalışan yerler 2 ye ayrılıyor. Kimi kağıt üzerinde kapanır kimisi tamamen kapatır burası doğru.
Oteller kışın müşteri almaz ama her türlü aktivitesi devam eder bu haricinde, en az 50-60 personelleri otelde olur zaten.
Bazı fabrikalar da sadece yılın belli dönemlerinde üretim yapar ama dönem dışındaki faaliyetlerinden haberi yok, herhangi bir dönemlik fabrikayla çalışmadım.
Fakat ikisi için de şu geçerli: Çevre faaliyetleri sezon dışında da geçerlidir. Yapılan atık bildirimleri genelde sezon dışında olur. Yönetim toplantıları, performans incelemeleri, sezona hazırlık, talimatname hazırlama - oluşturma ve hatta idare ile yazışmalar sezon dışında olur. Yani adamlar üretimi ya da hizmeti bitirince Çevresel konulardan muaf olmuyorlar.

Ayrıca bence bakanlık bu yıl bitmeden bu yönetmeliği çıkartmak isteyecek o yüzden oda toplantıları olabildiğince erken olmalı ve bu konu dile getirilmelidir. Gerçekten yürüyüş, konuşma, bildirim ne gerekiyorsa odanın bu tür faaliyetleri düzenlemesi gerekir. Aksi taktirdeisteyerek veya istemeyerek en iyi ihtimalle daha önce yapılan şey gibi olur: Daha kötüyü gösterip kötünün iyisine razı etmek.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...