• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.

Önerileri hafta sonuna kadar toplayalım arkadaşlar,

Çok güzel fikirler çıkmaya devam ediyor. Ayrıca ÇMO şubelerle görüşenler sorabilirler mi neden ayın 13 gibi toplantı yapılıyor? 21 i son kalan 1 haftada neler yapabilecekler? Mümkünse tarih olarak geç olan toplantı tarihlerini öne çektiriniz.

Arkadaşlar ayrıca bir ricam olacak. Medyada tanıdığı olan meslektaşlarımız mutlaka vardır yoksa da fark etmez. Kalemi kuvvetli bir arkadaşımız yönetmeliği değerlendiren köşe yazısı tadında bir yazı yazarsa sağa sola gönderelim. Mutlaka birisinin dikkatini çekeriz diye düşünüyorum. Bu işe gönüllü olsun lütfen birileri. Bunu bana bırakmayın o kadar yetişemem :)

bence mantıklı FatihBey yazmış olduğu şekilde olabilir, ama burada direk bulundurmadıkları için bir cezayi müeyyede olma ihtimaline karşılık
ilçevre/bakanlıktan belirli bir süre vermesi mantık çerçevesinde olacağına inaniyorum,

Hayır sayın unutulmaz,

Bu süre zaten ilk yönetmelik çıktığında verildi. tekrar verilmesi kesinlikle sakıncalı olacaktır.

eğer yanlış anlamadıysam sizin sürenizden kasıt çevre birimi oluşturma/çevre görevlisi/mühendisi istihdam etme/danışmanlık olarak diye düşünüyorum, şimdik şöyle söyleyim, sonuç itibari ile çalışan bir çok firma yönetmeliklere vs. bilmiyor ve dikkate almıyorlar ve neyin gerekli olup/olmadığını bilmiyorlar, farzı misal atiyorum, siz bir tesise gittiğinizde a danışmanlık firmasından geliyorm deseniz kapı dışarı atarlar veya bilgi vermezler sonuç itibari ile tecrübelerdn yola çıkarak bunun ek-1/2 de olup olmadığınımızı kendimiz veririz ve bunu bakanlığa bildirdiğimizde yine aynı şekilde yazımızda/e-mailimizde kendimizce ek-1/2 de olduğunu düşündüğümüzü ve bunun kontrol edilmesi gerektiğini yazdığımızda onlarda şayet gittiklerinde siz çevregörevlisi/mühendisi/danışmanlık vs. almıyorsanız direk cezai işlem uygulanması yanlış olur kanatindeyim, onun yerine ilçevre/bakanlık gittiğinde sizine çevre/görevlisi/mühendisi/danışmanlık firmasınadan hizmet/personel vs. almanız gerektiği ve bunun için size ... iş günü süre veriliyor deseler daha ii olmazmı ?

umarım kendimce meramımı anlatabilmişimdir,

Kesinlikle anlattınız emin olun. yalnız şöyle bir durum var hayatın her aşaması için geçerli. Tüm yasaları yönetmelikleri hangimiz biliyor? Ama suç işlediğinizde ben bilmiyordum deme hakkımız yok. Aynı şekilde onlarında yok. ikinci bir konu emin olun onlarca danışmanlık firması o firmalara giderek durumu anlatmıştır. Bu şartlarda bilmiyorum diyen firmalar çeksinler cezalarını diyorum..

yani sizde haklısınız ama öyle ufak olan firmalarda var ve habersizler sonuç itibari ile çevre olan duyarlılık zaten üzülerek söylüyorum Türkiye sınırları içerisinde yok denecek kadar kötü diyebilirim,
ama yinede saf/temiz yürekli insanlar olupta attığı her atığın/bacadan attığı gazın zehirli olup olmadığını veya şöyle söyleyim çıkan gazın ne olduğu (netür reaksiyon sonucu gaz çıktığı babadan gelme meslek tabiri ile yapanlarında olduğu kanaatindeyim) hiç olmazsa gerektiği halde çalıştırmayan firma/kuruluşlara/büyük/küçük ölçekli kısa bir süre 5-10 iş günü verilmesi gerektiği kanaatindeyim,

İsterseniz yaptırım kısmını bakanlığa bırakalım. Biz bildirimimizi yapalım yada yapmayalım ama sonucunu bakanlık insiyatifin de olsun. bu şekilde daha makul olacaktır.

fatih bey,
kendi meramımı hem işveren açısından hem de çecreye olan duyarlılık olarak anlatmaya çalıştım yapmış olsuğunuz taslak taki önerilerini şeklinde yaptığınız word ekinide okudum gayet başarılı buldum diyebilirim,
eğer yukarda yazılan yazıda da az çok meramımı anlattım eğer bunuda taslak öneri kısmına eklerseniz sevirim,

iyi çlşmlar

@oatli22
Çok Güzel Bir Açıklama,Bakanlık Malesef Çevre Mühendisliği Dalını Basitleştirme ve Silmeye ÇAlışıyor

Sayın unutulmaz,

Emin olun meramınızı çok iyi anladım fakat bahsettiğiniz bakanlığın görevlerinde düzenleme gibi bir şey oluyor. Bizim bakanlığa biz firmaları size bildirelim ama hemen ceza kesmeyin zaman verin deme hakkımız yada görevimiz yok. Bahsettiğiniz konuyu bu yönetmeliğin neresine ekleyebiliriz? Birde bu açıdan bakın lütfen.

Fatih Bey,
Danışamanlık ücretleri ve Çevre Görevlisi/Mühendisi maaşları konusunda da bir düzenleme getirilmeli diye düşünüyorum.

@mhmtknkc

Mahmut bey,

Çevre danışmanlık asgari ücretlerinin bulunması gerekliliğine değindik fakat çevre görevlisi/mühendisi maaşlarının düzenlenmesi bu yönetmelik çerçevesinde değerlendirilemez.

şayet yanlış hatırlamıyorsam ÇKAİLHY kapsamında zaten firmalar, bulunduğu statüye göre çevre/mühendisi/görevlisi vs.. bulundurması gerekiyor bunu doğrularsanız sevirim, birkaç aydır okumadığım için yanlış yönetmelik de olabilir,
şimdik biraz daha açık haliyle anlatmaya çalışayım,

a danışman firması b firmasına/üreticiye gitti sonuç itibari ile konuştular veya kapı dışarı yaptı orasına birşey dediğim yok,
a danışman firması sizin danışmanlık almanız gerektiğini/çevre görevlisi vs. bulundurmanız gerektiğini söyledi
a danışman firması müşteri kazanmak için kendisinin hizmet verebileceğini söyledi fakat b firması kabul etmedi ve herşey rutin olark devam etmeye başladı,
a danışman firması posta/e-mail/online olarak bir sistem yapılıp bakanlığa bildirildi. a danışman firması gittiğini ve tecrübesi karşılığı/düşündüğü için çevre danışmanlık/görevli vs. bulundurulması gerektiğini ve bunu ilçevre/bakanlıktan kontrol etmeleri söyledi.
ilçevre/bakanlık oraya gidecek kontrol edecek ve gerekliyse ...iş günü süre verecek ve aynı şekilde haberdar olması açısından a danışman firmasınada posta/e-mail/online bir sistemden cevap verecek
zaten bundan sonrası herşey tutunakla vs. delil olduğundan yeni bir istihdam sağlanmış olack hem de danşman firması/personel istihdamı sağlanmış olacak diye düşüyorum ,
ama tabi burda hem danışmanlık firmalarına hem de ilçevre/bakanlığıa duyarlılık olarak çok büyük görevler düşüyor onların yapılıp yapılmayacağıda muammd???
sonuç itibari ile bu birtaslak ve ek bir madde ile hangi yönetmelik kapsamında ise oraya atıf yapılarak birleştirilebilir (nede olsa bir çok yönetmelik iç içe :):):))
anlatımın sade bir dil kullanılarak anlatmaya çalıştığım örnek ile dahada açıklayıcı olmuştur. ve buda benim son yazım olsun çünkü yukarıda olması gerektiği hizmet/görevli bulundurması gerektiği halde bulundurmayanlara ait birtakım şeylerin yapılması yazılmış ve bende bunu açıklamaya çalıştım açıklayamadıysam daha yazıpta kalabalık etmeyim:):):)

herkese kolay gele

bu şekilde açıklamış olayım

Yok dedikleriniz gayet açık anlaşıldı ama her maddeyi her yönetmeliğe yazamayız :) bu yönetmeliğin amacı Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmalarını düzenlemektir. Sizin dediğiniz belki çevre denetim yönetmeliğinde yapılacak biz düzenleme olabilirdi.

Fatih ÖZCAN hazırladığınız taslak görüşlerinden bir kaçına itirazım var.
1. Madde 11 (3) olan fıkrada görüşünüz rekabet ortamı ortadan kalkar diyorsunuz.Kalksın ek-1 ek-2 listelere ayrılmış yapılan işler konularına göre listelere ayrılmış her yıl bakanlık sabit bir fiyat versin o fiyat üzerinden bu hizmet sunulsun.
2. Madde 12 (2) yeni firmalar için demişsiniz. Neden genç yada bu sektöre girmek isteyenlerin önünü kapıyan bir teklif sunma gereği duyuyorsunuz. Bu durumda eski firmalar tekrar asgeri ücrete personel çalıştırsın ...!!!!! çözümü önerdiğiniz seçenekler olmamalı diye düşünüyorum.

'' son maddeniz de fiyat konusuna değinmişsiniz ama genel bir okuduğumda anladığım şudur düzeltirseniz sevinirim. Eski kurulu olanlar devam etsin yeni girenler bu sektöre firma bazında bakanlığın bu isteklerini kabul edelim.???? Evet çalışan çevre mühendisleri için olan olanaklarıın iyileştirilmesi bazında yeni maddeler eklemenizide beklerdim.''

İyi çalışmalar...

@Fatih Özcan

Bu yönetmeliğin amacı çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmalarını düzenlemekse şayet bur da denileni soluyorum 3 tane çevre mühendisi bir araya gelip firma kurmasın eee kalite düşüyor. Evet kurulu firmaların bazıları haklıdır. Düşük ücrete çalıştırmak daha cazip geliyor. Önerdiğiniz maddeler de mevcut düzen kalsın isteyen istediği şekilde istediği ücrete çalışsın kendi düşünceleridir AMA yeni kurmak isteyen arkadaşların yada bu işe yeni girmek isteyenler için Pastadan pay almasınlar diye bu düzenleme yeni açılan firmalara gelsin demekte bence uygun değil.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...