• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
Göksel bey ve Cihan bey ler haklılar fakat İzin ve lisans sürecinde tüm yarım sezonluk kuruluşların onayı kış aylarına kadar sarkabilmekte (onay için min 1 ay yada daha fazla beklenebilmektedir.) olup üzerimizde bulumayan bir tesisin ek belge isteklerini yada dekont isteklerini karşılamamız nasıl söz konusu olacak asıl soru bence buna bir çözüm bulunmalı
 
E-Çevre portalında dönemlik çalışma belirtme gibi bir durum söz konusu olabilir. Sektörün ne olduğu önemli değil, Örneğin portalda 9. ay ve 12. ay arası faaliyeti olmadığını beyan edebilir bir firma. Bakanlıkta bu aralıkta rastgele denetim gerçekleştirebilir bu firmaya çalışıp çalışmadığının kontrolü için. Faaliyetin azalması ile durması farklı şeyler faaliyetin azalması durumunda çevre görevlisi işine aynı şekilde devam edecektir, atık miktarları azalır vs.
 
Dönemsel çalışma ile ilgili,

Görüş 6) Mevsimsel çalışma kavramı il çevre ve şehircilik müdürlüklerine bırakılmamalı ve çizgileri net çizilmelidir. Mevsimlere göre iş hacmi azalan firmalar bu kapsam dışına çıkarılmalıdır. EK3 adı altında bu firmaların sektörlerinin ve EK1 yada EK2 durumlarının beliritilmesinde fayda görülmektedir. Ayrıca bu tarz firmaların izin süreçleri çalışma süreleri dışına sarkabilmektedir bu durumda yasal sorumluluğunu yerine getirmiş danışmanlık firmasının uktesinden çıkan mevsimsel tesislerin durumu için formül geliştirilmelidir.

Teklif : (6) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-3 listesinde yer alan veya EK3 listesinde yer almayan fakat çalışma sürelerini bakanlığa onaylatan işletmeler sadece çalıştığı dönem içinde, bir çevre görevlisini istihdam etmek veya çevre yönetim birimini kurmak ya da çevre danışmanlık firmalarından, üyelerinin çevresel faaliyetlerini yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almak,
 
Çalışma sürelerinin onaylatılması firmaların beyanına bağlı olarak kalacağından bu maddede bir değişiklik olmuyor. Sezonluk çalışan çok tesis var fakat bunlar sezon dışında faal olmasa da çevresel konularda işlemleri oluyor. faal olmadığı dönemde bu konudan muaf olmadığını anlatamazsın çoğuna inan bana. En son bana yapılan teklifi söyleyim size: " Bizim elektrikçi de meselâ tüm yıl çalışıyor olmak zorunda ama kışın para vermeyeceğiz, yazın vereceğiz "
Bu maddenin bence kaldırılması gerekiyor. Gerçekten sezonluk işçi gibi davranılacak bu durumda çünkü. Ve kişiye anlatamıyorsun kışın da yapılması gerekenler olduğunu.
Şöyle özetleyim size:
Sezonluk tesis dediğin sezon içerisinde atık yönetimini ve mevzuatı aktif şekilde uygular.Ancak bu uygulama için altyapı sezon dışında hazırlanır çünkü sezon içinde kimse uğraşmaz bu tür şeylerle. Muhattab bulmakta dahi zorlanırsınız. Özellikle değişikliliğin sürekli olduğu sektörde.
Bu maddenin tamamen iptali doğru çözümdür kanımca. Sezonluk da olsa bu adam sezon dışında çevresel faaliyetlerinden sorumlu ve bakanlığa "ben bu dönem çalışmıyorum" deyince bakanlık tamam o dönemde Çevre Görevlisi çalıştırma diyecekse bu sorun olur.

Fatih taslakla ilgili görüş metninin son hâlini ekler misin bir daha bakalım.
 
Eklerim cihan,

Bende bunu ifade etmeye çalıştım. Senin bahsettiğin aktivitesi azalan tesis. Sezonu bitince ciddi ciddi kapanan tesisler var. Kimseyi bulamıyorsun belki bir bekçi. EK3 ciddi ciddi kapanan tesisler listelensin bu listede olmayıp sezonluk çalıştığını iddia edenlerde durumunu bakanlığa onaylatsın diyorum. Başka görüş yokmu bu konuda. Benmi yanlış biliyorum..

Görüş metninin son hali ekteki gibidir. Henüz görüşmeler sonlandırılmamıştır. Ekteki metne yada taslağa itirazlarınızı iletin lütfen..
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    83.9 KB · Görüntüleme: 46
Bu taslakta olmayıpta çevre mühendislerinin özel sektörde minimum çalışma ücretleriyle danışman firmaların tesis başı aldığı minimum ücretlerin belirlenmesini talep etmek yararlı olur sanırım.
 
@Fatih Özcan
Fatih Bey burada çevre danışmanlık firmalarında çalışan çevre görevlileri diye kısıtlama yapılmış olmuyormu?Yani ben şu an tam zamanlı olarak bir firmada çalışıyorum aynı zamanda kısmi süreli sözleşmelerde farklı firmalara isg uzmanlığı yapıyorum.Bu maddenin bu şekilde değişmesi tam zamanlı tek bir firmada çalışan çevre görevlisininde başka işlerde çalışabilmesine olanak sağlamış olacak mı acaba?Buraya tam zamanlı tek bir firmada çalışan çevre görevlisini nasıl ekleyebiliriz ?
 
Evet bir kısıtlama söz konusu. Bu madde bu şekilde değişirse tam zamanlı çalışan bir çevre görevlisi başka bir firmada çalışamaz.

Aslını isterseniz bunu bilerek öyle yazdım çünkü tam zamanlı kavramı bunu gerektiriyor.

 
@ersoy
Kesinlikle katılıyorum, acilen birim fiyat listesi oluşturulmalıdır.
Gerçi eğitimler esnasında bu fiyatı kendileri belirlemeyeceğini, Odaların bu görevi üstlenmeleri gerektiğini belirtmişlerdi!
 
Aslında danışmanlık firmasında çalışan bir çevre görevliside o firmada tam zamanlı çalışıyor.Bende tek bir firmada tam zamanlı çalışıyorum bu aynı şey.Yani danışmanlık şirketide çevre görevlisinin sgk sını 30 gün üzerinden ödüyor benim çalıştığım firmada 30 gün üzerinde ödüyor.Yani bunu danışmanlık firmalarıyla kısıtlamak sadece danışmanlık firması sahiplerinin avantajına oluyor.
 
@tuğbagök
(13) Çevre görevlileri yasal süreler aşılmaksızın vergi numarası farklı diğer firmalarda da çalışabilir.

Bu şekilde bir düzenleme yaptım.

@ersoy

Görüş : Çevre danışmanlık hizmetlerinde firmaların daha fazla firma ile çalışma isteği ve işletmelerin çevre danışmanlık firmalarına cüzi ücret ödeme isteklerinden dolayı danışmanlık cüretlerinde dolayısıyla hizmet kalitesinde ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Danışmanlık hizmetinin yok sayılabilecek rakamlara yapıldığına dair bilgiler sık sık duyulmaktadır. Bu nedenle danışmanlık ücretlerine minimum ücret tarifesi uygulanmalıdır.

Teklif : (a) İşletmelerin kapasite raporu ve EK1-EK2 kapsamına göre her yıl düzenlenmek şartıyla minimum danışmanlık ücret tarifesi belirlenerek, bakanlık tarafından duyurusu yapılır.
(b) Duyurulan minimum ücret tarifesine uymadığı tespit edilen firmaların danışmanlık yeterlik belgeleri 3 ay süre ile askıya alınır.

Uygun mudur arkadaşlar?
 
@ECK

İsg de çalışanlar başka konularda çalışabiliyor mesai saatlerini aşmadığı sürece.ÇMO yaptığı itirazlarla çevre mühendislerinin eğitim ve sınav yapılmasını durumunu yürürlükten kaldırmıştı.Bu ÇMO ya bir misilleme bence.Siz itiraz konusunda bir taslak oluşturdunuz mu?Çok ağır şartlar var.İş güvenliği uzmanlığı gibi sınavla kazanılan bir belge olucak ozaman bölümleri kapatsınlar.(Çevre mühendisiyle aynı vasıflara sahip).Bir tesiste dahi olsanız 3 5 yıllık tecrübeniz yoksa danışmanlık firmasıyla çalışmak zorundasınız.Sanki tecrübeli çevre görevlileri yönetmeliği okuyup ona göre durum değerlendirmesi yapmıyormuş gibi.Tecrübesizlerin okuması anlaması yok gibi.İtiraz metin çıkardınız mı?
 
Ulen askere geldik bitirdik sayılır az kaldı fakat bakanlık yine ortalığın anasını ağlatmış...

Açıköğretimden de işletme bitirmiştim gidip KPSS A grubuna kastırayım bari bu nedir ya...

4 sene mühendislik okuyana kadar çalışsa idim şimdiye ev bark sahibi olmuştum...

Fatih abi ben oyunu bozarım !
 
Taslak için değişmesini düşündüğüm düşünceler...

1. Çevre mühendisleri bu belgeyi istedikleri zaman alma hakkına sahip olmalılar.
2. Diğer branşlardaki kişilere bu belge tabi ki sınavla verilmeli ve bu sınav 2 yılda bir olmalı ki Çevre mühendisleri daha avantajlı konuma gelsin.
3. Çevre mühendisleri Çed yada diğer gerekli evrak bazında ki işlemlerde daha aktif olarak gösterilmeli. Koordinatör şeklinde.
4. Bizim olan hakların paylaşımında daha bencilce davranmalıyız. Bizim açımızdan zaten daralan çalışma ortamlarında gerekli önlemleri biz almazsak kimse zaten bize yardımcı olmaz. Bizim olanı da ben paylaşmaktan yana değilim.Daha aktif rollerin üstleneceği şeklinde taslağa, ilaveler yapılmasını görüşünde bildirimlerde bulunulmalı.
5. Çevre Görevlileri mesleğinde bir fiyat sıklası olmalı yapılan işte. Nasıl bütün firmalar ek-1 ek-2 branş branş ayrılmış. Yapılan işe göre bir sabit fiyat skalası belirtilerek hem fiyat kırma olayı ortadan kalkar hemde çalışan Çevre mühendisi arkadaşlar adına daha iyi imkanların oluşması sağlanmış olunur. Ve böylelikle de bu taslakla İş yeri hekimlerinin sabit fiyatları var her yıl yenilenen bu işle uğraşanların da olur ve bir oda şeklinde mi olur yoksa direk Çevre Mühendisleri odasına mı bağlı olur bir yaptırımda getittirilebilir.
6. Zaten diğer başlıklara da bakınca değişiklikler herkesin düzelmesini istediği değişikleri buraya tamamını yazmıyorum.
7. Sadece bu taslak anlamında değilde diğer konularda da geçmişten gelen Çevre mühendisliği branşı olmadığından bizim yapmamız gereken işleri İnşaat mühendisi Kimya mühendisi gibi branşta ki arkadaşlardan hakkımız olan çalışma yerlerini geri almalıyız.

Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım iyi çalışmalar.
 
Arkadaşlar görüş metninin son hali ektedir. Eklemek, çıkarmak yada değiştirmek istediğiniz hususları iletmeniz önemle rica olunur..
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    79.7 KB · Görüntüleme: 42
Fatih bey 6. madde teklifinde 5-b bendine sınav şartı iptal için teklif yazmışsınız ancak, çevre mühendislerinin sınava girmemesi gerekmiyor muydu? Bu şekilde herkes sınava girmeden çevre görevlisi belgesini alıyor. Yani 5-b'ye değil de 5-a maddesini referans vermemiz gerekmiyor mu?
 
Yönetmelik taslağında çevre mühendisleri de sınava girecektir yazıyor Melih bey,

Ben bu maddenin iptal edilmesi gerektiğini yazdım. Bir çelişki yada yanlış anlaşılma mı var acaba?
 
de b)En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik ve ya fen/fen-edebiyat fakültelerinin kimya, biyokimya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Çevre Mühendisliği dalında yüksek lisans ve üzeri düzeyinde eğitim almış olmak.
şartı eklenmiştir. Yani bu bölüm mezunlarından isteyen sınava girip çevre görevlisi olmasın denmiştir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst