• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.

son 6 ayda açılmış bir firmanın mevcut işi ile yönetmelik çıktıktan sonraki 6 ayda oluşacak iş potansiyeli ve piyasada bulunan 5 ve 3'er yıllık tecrübeli (ikisi de olmadığını düşünerek) 2 personeli istihdam edilmesinin altından kalkmayacakları görüşündeyim. Bence bu geçiş sürecinin en az 1 yıl olması gerektiğini düşünüyorum.

Deneyim süreleri azaltılabilir 4 yıllık, 2 yıllık gibi ve evet bencede yürürlüğe girme süresi de uzatılmalı bir çevre mühendisi arkadaşın dediği gibi doğuda çevre görevlisi bulunamazken 5 yıl tecrübelisi nerden bulunsun belgeler mi kiralansın....

@Fatih Özcan

"Karınca eşyalarını toplamış Ankara'dan yola çıkmış. Yolda görenler karıncaya sormuşlar,
'Nereye gidiyorsun?'
Karınca cevaplamış:
'Kabe'ye gidiyorum hacı olacağım'
Bunu duyanlar biraz alaycı bir tavırla gülmüş ve demiş ki;
'Oraya bu kadar halinle nasıl varacaksın?'
Yanıt gelmiş;
'Varamasam da safım belli olsun...'

Görüş : Halihazırda kurulu firmaların 5 çevre görevlisi sayısına ulaşması uzun bir süre gerektirecektir. Bahse konu tecrübeye sahip kişilerin bulunması, bütçenin ayarlanması 6 aylık bir süreçte mümkün gözükmemektedir.
Teklif : 01.01.2014 tarihini geçerli sayılması yönünde..

@Alejandro

Hazırladığımız çalışmada üstü kapalı olarak dediğiniz mevcut. Çevre görevlisi kavramına karşı çıkılmadı direk ama sadece çevre müh. olsun bu işlerde diyerek görüş bildirildi. An itibariyle bahsettiğiniz şeyler bir kaç karıncayla gerçekten zor :)

@Fatih Özcan
Elinize sağlık Fatih Bey,

Ben kendimce gerekli gördüğüm eklemeleri / değişiklikler ve kafama takılan noktaları track changes ile ekledim. Ekte görebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi-düzenleme (gokselkurtulus).doc
    138 KB · Görüntüleme: 31
arkadaşlar diğer meslek odaları gibi bize ait olan bizim sayemizde ayakta duran canımız dediğimiz odamızın artık masaya vurması gerekli şiddetle bize sahip çıkmasını rica ediyorum. yoksa ciddi anlamda güvenimiz sarsılacak. en son ankarada yapılan toplantıda bir umut ışığı gördüm odanın çalışmalarında fakat ne kadar yeterli bunu o toplantıya katılan arkadaşlar görmüşlerdir. ben gerçekten bizi ilgilendiren ayağa düşmemiş bir mesleğin ekmeğini yemek istiyorum. evime aileme bakacak düzeyde bir yaşam hayali kuruyorum. 10. yılımı verdim bu mesleğe ama hala hayal kuruyorum. eğer bu taslak hayata geçecek olurda bu şartlar altında ezilecek olursak dişimizi gösterip mesleğimize sahip çıkamazsak işte o zaman yandığımız gün olur... ben firmam da şartların çoğunu sağlıyorum fakat bu şartların ağır geleceği arkadaşlarım var onlara yapılanlar karşısında ben değil kimse sessiz kalmayacak... gereken neyse dibine kadar en ön saftayım...

@CMNet Okuru
Aynı şey Çed yeterlilik tebliğindede geçiyor burada amaç yapılan işin uygunluğundan ziyade firmaları elemek şahıs firmalarının büyük firmalar için engel oluşturduğunu düşündükleri için bu madde var bunun önüne geçilmeli

arkadaşlar birde şube açılması durumunda şubeninde bütün şartları aynen sağlaması gerektiği yazılmış taslakta şube açmanında bu kadar ağır bir karşılığı olmamalı yani şube açmak isteyen bir danışmanlık firmasının en az 10 personele sahip olması gerekiyor saçmalık

Devir, şube ve temsilcilik
MADDE 20
–(1) Firmaların yeterlik belgeleri hiçbir suretle başkasına kiralanamaz. Firmaların devredilmesi ve ortaklarının değişmesi durumunda, Türkiye Ticari Sicil Gazetesinde yayınlandıktan sonra gerekli bilgiler yirmi (20) iş günü içinde sisteme girilir.
(2) Çevre danışmanlık firmalarının şube açabilmeleri için, şubenin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmesi ve firmanın taşıyacağı tüm şartları ve yükümlülükleri şubenin de sağlaması gerekmektedir.
(3) Şube açmak isteyen firmalar, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ve şube başvuru belgesi dekontu ile birlikte Bakanlığa başvurur.
(4)Firmalar temsilcilik ve irtibat bürosu açamaz

ayrıca da valla bi kere kafadan 5 cevre gorevlisi olayi ve gorevli basi 20 puanlik tesis demek, o 5 yillik ve 3 yillik cevre gorevlilerinin disinda kalan 3 cevre gorevlisini 3 kurusa calistiracaklar demek oluyor.

@Tarık Durmuş
o zaman lise mezunlarini da yapsinlar cevre gorevlisi de tam olsun ne gerek var uni falan okuyoruz...

@ÇağrıEmre
1000 tl ye calisan yeni mezun cevre muhendisi mi var yauv? oper basima koyarim o isvereni hehe

Yine uygulanabilirliği tartışılır masa başında hazırlanan bir yönetmelik taslağı ile karşı karşıyayız. Bu taslak yönetmelik hakikaten kalite çıtasını yükseltmek için mi hazırlandı. Bakanlık gerçekten Çevre Danışmanlık Firmalarında çalışan Çevre Görevlilerinin hizmet verdiği tesislerde uygunsuzluk tespit ettiklerinde bunu kendilerine (Tesislerin bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) bildirebileceklerini mi sanıyor. Çevre Danışmanlık Firmalarının işini yaptıkları özel sektördeki firmalar ile olan ticari faaliyetlerini önemsemeyeceklerini mi düşünüyor. Arkadaşlar bu sistem başından beridir hatalıdır. Ne yazık ki bu sistem ağır aksak ve oturmayacak bir şekilde işlemeye devam edecektir. Söz konusu Ticari Faaliyet olduğu müddetçe bu sistem tam manası ile doğru düzgün yürümeyecektir. Niyet çevresel konularda gerekli yapılaşmayı sağlamak ise bu sistem temelinde çürüktür.

Ben ileryen dönemlerde Çevre Görevlisi kelimesinin yerini Çevre Mühendisi alır diye düşünürken şu hale bak. Çevre Mühendislerine de sınav şartı tekrar getirilecek.Niçin böyle oluyor?Acaba birgün iyi ki Çevre Mühendisi olmuşum diyebilicekmiyim????

Sayın arkadaşlar sizlerden gelen görüşler çerçevesinde görüş önerilerimizin revize edilmiş hali ektedir. Lütfen ekteki dosyayı inceleyerek görüşlerinizi belirtiniz.

Ekli dosyalar

• Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    86.4 KB · Görüntüleme: 61
@ECK

biz 15.000 tl civarında masraf yaparak çevre danışmanlık firması kurduk. (bazı arkadaşların sık sık tekrar ettiği gibi "3 yeni mezun bir araya gelerek şirket kuruyor" dedikleri yeni mezunlardan da değiliz ayrıca. 1998 yılında mezun olduk ve çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra bu işe giriştik) yeterlik belgemizi alalı daha neredeyse 1 ay oldu. biz daha henüz para dahi kazanamamışken, 3 tane çevre görevlisini zar zor bir araya getirip şirket kurmuşken, bu sayıyı 5'e çıkararak ve birde bunu tamamlamamız için bizlere 7 ay gibi kısa bir süre vermek bizleri bitirmekten başka birşey değildir.
kaldı ki şu an benim elimde bakanlığın vermiş olduğu 5 yıl geçerli bir yeterlik belgesi bulunmaktadır. bu resmen kazanılmış bir hakkımın zorla gasp edilmesidir ve ileride bakanlık ile bir çok firmanın hukuki mücadele yaşamasına sebep olacaktır.
benim diğer firmalarla mücadele edebilmem ve 5 çalışanı bulunan bir firma oluşturabilmem için 7 ay veya 1 yıl gibi süreler çok kısa sürelerdir.
onun için burda ECK ya katılıyorum. en azından mevcut belgelerimizde bulunan tarihlerin geçerliliği korunmalıdır diye düşünüyorum.
fatih bey önerimizi dikkate alırsanız çok sevinirim.

@Mehmet Keskin
mehmet bey sayının 5 e yükseltimesinin yararlı bir karar olduğu ile ilgili düşüncenizi tekrar gözden geçirmenizi isterim.
çünkü bizler çok eski mezunlar olarak 3 kişi birleşerek ve çok büyük zorluklar sonucunda yeni bir şirket kurduk ve faaliyete başladık. sayının 5 çıkarılması, şu anda büro masraflarını dahi çıkaramayan bizler için çok büyük bir handikaptır ve bizleri çok zor durumlara düşürecektir. bizimde diğer firmalar gibi zamana ihtiyacımız bulunmaktadır ve bu zaman da 7 ay gibi kısa bir süre olmamalıdır diye düşünüyorum.

Sayın arkadaşlar,

Son taslak görüşü ile ilgili düşüncelerinizi bekliyorum. Bu sessizli olmuş demek midir? Yoksa taslağın alevi söndü mü içinizde ki?

@Fatih Özcan
aslında Fatih Bey, bu konuya tecrübe yılı yerine puanlama sisteminin getirilmesiyle değinmiş oluyor. Puanla sistemi içinde 6 aylık süreç yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

@Fatih Özcan
Evet arkadaşın da kastettiği şey o. Bakanlık 2015 yılına kadar geçerlilik verdiği bir belgeyi " vazgeçtim seneye iptal edeceğim" demiş oluyor bir bakıma.
Öte yandan açıkçası ben performansa dair puanlama sisteminin çok yürüyeceğini sanmıyorum. Neye göre puanlanacak ? Büyük ihtimalle yıl ve tesis sayısı gibi faktörlere göre. Bu da bu işte çalışan kişilerde büyükleri büyütecek küçükleri ezecek bir sistem olur. Bunun yerine A grubu ve B grubu şeklinde Ek 1 ve Ek 2 tesisleri için 2 grup Çevre Görevlisi daha makul geliyor bana.

@Fatih Özcan
evet fatih bey demek istediğim budur. en azından, şu an elimizde bulunan belgelerin geçerlilik sürelerinin korunması mantıklı görünmektedir.
tabi ki çoğu arkadaşımız buna da karşı çıkabilecektir. şu an için sadece kendimizi düşünüyor gibi olmaktayız. ama ileriki yıllarda da yeni firma kuracak arkadaşların karşısına bu 5 kişi çalıştırma zorunluluğu çıkacak ve yeni firma kurulmasını belki de imkansız hale getirebilecektir.
o yüzden ilk talep bu 5 kişi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması olmakta birlikte,
"önceden alınmış belgelerin geçerliliği" başlıklı geçici madde 1'deki çevre danışmanlık firması almış firmaların belgeleri 1/7/2013 tarihine kadar geçerlidir ibaresinin yerine vize sürelerinin sonuna kadar geçerlidir diye yazarsak daha doğru olur diye düşünüyorum.
şimdiden teşekkürler fatih bey.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...