• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
Ayrıca ben şunu cidden anlamıyorum. "3 kişi bir araya geldi firma kurdu" muhabbeti gereksiz bir muhabbet. Bu insanlar risk alıp bir adım atıyorlar, karar verip kendi işlerini kuruyorlar. Fiyat kırma, çakallık yapma gibi şeylere yeltenmedikleri sürece bence yaptıkları şeyi takdir etmek gerek. Bu kişileri piyasadan kaldırmak istemek saçma. Bu insanlar şirketleri kapanınca gidip başkalarının yanında tecrübe kazanmak için çalışacaklar istemedikleri maaşa, neden ? birileri böyle uygun gördü diye. Bırakılsın anlaşılan tesisler karar versin kiminle çalışacaklarına. Bu şekilde oluşan firmaları yok etmek yerine fiyat kırmanın önüne geçilse daha mantıklı. Bu da asgari fiyat tarifesi gibi bir sistemle gayet mümkün.

Hatta benim önerim şu : Bakanlık taşın altına elini koyarsa yapılabilecek bir şey. Tesislere yapılan anlaşmalarda anlaşılan ücretler asgari fiyat tarifesi koşullarına uyarak direkt tesisler tarafından bakanlığın döner sermaye hesabına yatsın. Bakanlık %5 - 10 bir stopaj koyarak bunu ilgili danışmanlık firmalarına havale etsin. Hem döner sermayeye katkı sağlanmış olur, hem danışmanlık firmalarının fatura kesip para alamaması durumunun önüne geçer, hem de asgari bir fiyat tarifesi olur ve ciddi olarak uygulanır. Bir taşla kuş katliamı. Bakanlık isterse yapabilir gibime geliyor neticede iyi yapılanması olan bir kurum.
 
Görüş : Halihazırda kurulu firmaların 5 çevre görevlisi sayısına ulaşması uzun bir süre gerektirecektir. Bahse konu tecrübeye sahip kişilerin bulunması, bütçenin ayarlanması 6 aylık bir süreçte mümkün gözükmemektedir. Şartları sağlayaman ve kapanmak zorunda kalan firmalar ile bakanlık arasında hukuki sorunlar doğmasına neden olacaktır çünkü bu madde ile verilen bir hak geri alınmaktadır. Danışmanlık firmaları ile ilgili düzenleme yeni firmalar için geçerli olmalıdır.

Teklif : (2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Çevre Yönetim Birimi onaylanmış firmaların onayları ve Çevre Danışmanlık Belgesi almış firmaların belgeleri vize tarihleri sonuna kadar geçerlidir.
(3) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Çevre Yönetim Birimi onaylanmış firmalar ve Çevre Danışmanlık Belgesi almış firmalar bu yönetmelikte belirtilen şartları vize tarihleri sonuna kadar sağlamakla yükümlüdür. Vize süreleri sonunda uygun hale gelmeyen çevre yönetim birimlerinin onayları ve çevre danışmanlık firmalarının belgeleri askıya alınır.


Hakan bey yukarıdaki madde eklenirse mevcut firmalar için 5 kişi çalıştırma zorunluluğu vize süreleri sonuna kadar kalkacaktır. Vize süreleri sonunda 5 kişi çalıştırmakla yükümlü olacaklardır. Bu görüşlerin eklenmesinde herkes hem fikir midir? Bu bana mantıklı gelmektedir.
 
Bence mantıklı ve olması gereken de bu.

Madde 8
(6) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan ve mevsimlik veya dönemsel çalışan tesis veya faaliyetler, çalışma sürelerini bakanlık veya çevre ve şehircilik il müdürlüğüne onaylatmaları durumunda, işletmenin sadece çalıştığı dönem içinde, bir çevre görevlisini istihdam etmek veya çevre yönetim birimini kurmak ya da çevre danışmanlık firmalarından, üyelerinin çevresel faaliyetlerini yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almak

Görüş

Sezonluk çalışan tesislerin tüm yıl boyunca Çevre Yönetimine tabi olmasına rağmen neden sezon sırasında istihdam ya da hizmet alımı gerçekletirmeleri bu tesislerin yarı zamanlı olarak faaliyetlerinden sorumlu olduğunu göstermektedir. Örnek verelim: Oteller. Nisan - Kasım ayları arasında faal olarak çalışırlar. Ancak kış aylarında Çevre konusunda mutlaka uygulamaları olmaktadır. Atık bildirimi, izin ve lisans işlemlerinin takibi, atık yönetim plânları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkiler …vb bir çok sefer kış aylarında da devam eden ve hatta artış gösteren uygulamalar. Kışın GFB si onaylanan bir tesis Çevre Danışmanına ücret vermeyecek ise o Çevre Danışmanı neden o işe devam etsin ? Neden o işletmenin sorumluluğunu kışın da üzerine alsın ?
Bu durum diğer sezonluk tesisler için de aynıdır.

Teklif:
Bu maddenin iptali
 
evet fatih bey yazmış olduklarınız yeterli sanırım. teşekkürler.
 
Madde 11

(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik belgesi verilmez.

Görüş

Laboratuvar olup danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren bir çok firma bulunmaktadır. Bu madde sebebiyle bu şirketler istihdam ettikleri personeli işten çıkartacaklar ve analiz işine devam edecekler veya bu personeli numune almada kullanacaklar en iyi ihtimalle ve ilgi duyduğu alandan uzaklaştıracaklar. Türkak gibi tarafsız bir kuruluştan onay alan ve güvenilirliği uluslar arası onaylanan, her yıl denetim geçiren laboratuvalara bakanlık “Ben güvenemem” diyorsa o zaman Türkak’ın ve verdiği belgelerin güvenilirliği sorgulanır demektir. Kamu kurumlarının kendi içinde birbirine aykırı davranıyor olmasına sebep olacaktır bu durum. Bu şirketlerin güvenilirliliğinin onayı var neticede. Kaldı ki Türkak denetimleri süreklidir ve danışmanlık yapan personelin analiz yapmasına izin vermemektedir. Yani birisi Çevre Danışmanlığı yaptığı tesisin analizini zaten kendisi yapmamaktadır. Etik olmayan bir durum burada söz konusu değildir. Önemli bir yararı istihdam sağlamak olan bu yönetmelik bu madde ile bir çok kişiyi işsiz olarak açıkta bırakacak.

Teklif
Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarından danışmanlık yapan personel, danışmanlığını yaptığı tesislerin bu mevzuat kapsamındaki analizlerini gerçekleştiremez.
 
Cihan aslında ben bu maddeden şu anlamı da çıkarıyorum. Mevsimsel çalışan firmalar il çevre müdürlüğüne durumlarını iletmeleri durumunda çalışma süreleri içinde çevresel faaliyetlerinden sorumlu olacaktır. Bu şekilde ise maddede bir problem olmayacaktır. Hatta uygulamada şu olacaktır diye tahmin ediyorum. Bu tarz firmalar danışmanlık hizmeti almak için daha fazla ücret ödemeleri gerekecektir.
 
Madde 7

(5) Tesis/faaliyette uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunarak uygunsuzluğun giderilmesi için bir yılı aşmamak üzere iş termin planı hazırlamak, hazırlanan iş termin planını tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna imzalatarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla,

Görüş

Yararlı bir madde olmuş ancak o iş termin plânı içerisinde bahsedilen süre boyunca o konudan yaptırım yapılmayacak diye eklenirse bence çok işleyen bir madde olacaktır. Neticede tesis yetkilileri haklı olarak yanlış yaptıkları durumu öyle " Ben bu konuda hatalıyım bunu size bildiriyorum" diye yetkililere beyanda bulunmak istemeyecektir. Belirtilen süre boyunca o konuyla ilgili yaptırım yapılmayacağı garantisi ise ılımlı yaklaşmalarını hatta teşvik edilmelerini sağlayacaktır.

Teklif
Maddeye onaylanan iş termin plânı süresince yaptırım yapılmayacağı hükmünün eklenmesi.

@Fatih Özcan
Fatih ağırlıklı olarak otellerle çalışıyorum ben açıkçası ve fiyatların artacağı konusunda düşüncene katılmıyorum :) Çünkü piyasayı biliyorum, biz fiyat kırmıyoruz ancak 50 TL ucuza veren firmalara iş ihale ediliyor.
Öte yandna somut örnek vereyim. Ben bir tesisin GFB başvurusunu Kasım ayında yaptım. Şimdi cevabı geldi. Sezondayken yaptığım başvuru. Şu an çalışmıyorsam o firmayla neden ve nasıl devam ettireyim ? Sonuçta resmi olarak da üzerimden kalkacak o firma. Kaldı ki atık bildirimi ve personellerin yetiştirilmesi olayları kışın yapılan şeyler. Yazın eğitim yapacağım desen 30 dk zaman bulmakta zorlanıyorlar.
Sezonluk firmaların da 12 ay bu konuda sorumlu olduğu üstüne basıla basıla bildirilmişti ilk yönetmelikte eğitimlerde. Bunun aksine bir şey yapmaları bence yanlış şu an.
 
Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarları ölçüm ve analiz hizmeti verdiği işletmelere aynı zamanda danışmanlık hizmeti veremez, danışmanlığını yaptığı tesislerin bu mevzuat kapsamındaki analizlerini gerçekleştiremez.

ECK ben bu maddenin iptalini yazmıştım sebebine gelince, bir firma ölçüm yapıp uygunsuz bulduğu bir parametre için pek tabi ki çözüm öneriside sunabilir. Bunun önüne geçmek yada ksııtlamak çok doğru gelmiyor bana.

Görüş : (6) Mevsimsel yada dönemsel çalışan firmaların çevre sorumluluğu yıl boyunca devam etmektedir. Aynı zamanda bu şekilde çalışan firmalar çalıştıkları zaman diliminde çok yoğun olduğu için eğitim, bildirim vb. faaliyetleri için zaman problemi doğacak ve bu konudaki sorumluluklarını yerine getiremeyecektir. Danışmanlık hizmetlerinin çalışılmayan süre içerisinde verilmesi de doğru olmayacaktır.

Teklif : Bu maddenin iptali
 
@Fatih Özcan

Güzel. Ayrıca bu durum Çevre Görevlilerii sezonluk işçi statüsüne de sokuyor. Bir kaç ay çalış git şeklinde bir tutum sergileyecek yer sayısı az değil.

@Fatih Özcan

Burada görüşe Türkak'ın danışmanlık konusundaki tavrını ve bu kurumun amacını da ekleyebilirsen sevinirim. Sonuçta uluslararası arenada geçerli bir belge veren güvenilirliği tartan bir kurum bu.
 
@Fatih Özcan

Fatih Bey,
Öncelikle bu özverili çalışmanız için kendi adıma teşekkür ediyorum. Çalışma bence çok güzel olmuş, aşağıda sadece kendi kıt anlayış kabiliyetime göre daha iyi ifade anlamında bir takım katkılar yapmaya çalıştım, uygunsa değerlendirirsiniz.

Madde 6-(2) de görüş ve değerlendirme kısımında şu ekleme olabilir belki,
Çevre ve atık yönetimi Çevre Mühendisliği mesleğinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu kavram yönetmeliklerde belirtilenin aksine çok daha komplike bir konudur. Çevre Mühendisleri bu alanda 4 yıl boyunca çeşitli disiplinlerin çevre ile ilişkileri konusunda teknik eğitim almaktadır. Ciddi teknik bilgi gerektiren bir konuda sadece temel çevre eğitimi ve mevzuat eğitimi almış kişilerin Çevre Mühendisleri ile aynı haklara sahip olmasını teklif etmek gerçekçilikten uzak olmakta birlikte, temel konular dışında kalan detay-teknik konuları göz ardı etmek ve çevresel düzenlemeleri kaderine terk etmek demektir.
Ayrıca Çevre Mühendisleri “Çevre Mühendisliği” ünvanı uzun teknik çalışmalar sonucu hak etmektedirler. Bu hak yönetmelik düzenlemesi, temel çevre eğitimi ve mevzuat bilgisi ile diğer meslek gruplarına paylaştırılamaz.

Madde 7- (4) a) Çevre görevlilerine performans sistemi oluşturularak bahse konu tecrübe kriterleri hazırlanan performans sistemine entegre edilmelidir. Performansı yeterli ama kağıt üzerinde yıl bazında “tecrübesiz” çevre görevlileride bu şekilde danışmanlık hizmetlerine devam etme şansı bulabileceklerdir. / (ALTERNATİF OLARAK YAZIYORUM). Farklı branşlardan temel mevzuat bilgileri ile Çevre Görevlisi olmaya hak kazanmış kişilerde 5 yıl tecrübe aranır, 4 yıllık üniversitelerin Çevre Mühendisliği ya da, çevre ile ilgili konularda yüksek lisans yapıp teknik eğitim almış olarak Çevre Görevlisi olmaya hak kazanmış Yüksek/Çevre Mühendislerinde tecrübe aranmaz.


Ayrıca ;
Çevre görevlisi belgesi
MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
(2) En az dört (4) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya Mülga Çevre veya Mülga Çevre ve Orman Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarının;
a) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim, belgelendirme ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlarla,
b) Teftiş kurullarında, en az 5 defa çevre mevzuatı kapsamında teftiş yapmış müfettişlere
c) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üstü görevlerde görev yapmış olanlara,
istekleri hâlinde sınav ve ücret şartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.

Durumdan fayda sağlamak için konulduğu açıkça belli olan bu madde de; Çevre Mühendislerine sınav şartı konulmuşken devlet kademelerinde konu ile alakalı çalışan kişilere istemeleri halinde belge verilmesi söylenmektedir. Bu madde çifte standart oluşturacağı ve haksızlığa sebep olacağı için iptali.
 
(5) Bu fıkra oldukça yararlı olmuştur fakat ilgili madde içerisine iş termin planı süresince yaptırım yapılmayacağına dair bir teşvik cümlesinin eklenmesi faydalı olacaktır.

(5) (a) Tesis/faaliyette uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunarak uygunsuzluğun giderilmesi için bir yılı aşmamak üzere iş termin planı hazırlamak, hazırlanan iş termin planını tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna imzalatarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla yükümlüdür.
(b) İş termin planı süreleri içerisinde iş termin planında yer alan uygunsuzluklar için bakanlık tarafından bir yaptırım uygulanmayacaktır.
 
@CMNet Okuru

Ahmet bey ben taslak görüşlerinde diğer meslek dallarını tamamen çıkardım. Yüksek lisans yapan kişilerinde sınavsız bu işi yapabileceği belirttim. Bunu yazmamız görüşte çelişmemize neden olacaktır.

@CMNet Okuru

Emin olun bu madde iptal olmaz :)
 
@Fatih Özcan


Diğer iptal olmaz dediğimiz madde ile ilgili de biz yazalım yinede bence en azından bunun farkında olduğumuzu bilsinler :) Tabi yazdığımda keskin köşeler varsa siz yumuşatarak koyun :)

@Fatih Özcan
Fatih bey madde 5 b -teklif kısımında diğer meslek dallarından sadece veterinerlik dalını çıkartmışsınız fen edebiyat fakülteleri duruyor ondan yazdım.
 
En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik ve ya fen/fen-edebiyat fakültelerinin kimya, biyokimya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Çevre Mühendisliği dalında yüksek lisans ve üzeri düzeyinde eğitim almış olmak.

Lütfen koyu renkli bağlaca dikkat edin..
 
@ECK

Sezunluk çalışan tesisten kasıtları 3-5 ay faal bir şekilde çalışıp, yılın geri kalan zamanında hiçbir faaliyet göstermeyen fabrikardır. Örneğin bazı salça fabrikaları 3 ay boyunca çalışır ve sonrasında faaliyet göstermez. Burda önemli olan faaliyetin azalması değil, tamamiyle durmasıdır.

Otellerde böyle bir durum söz konusu değildir diye düşünüyorum. Dolayısıyla onlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.
 
@Göksel Kurtuluş
Göksel ben bu konuda otel zincirlerinin büyük lobisi olduğunu düşünmekteyim :) sezonluk işletme adı altında geçiyor onlar da ve sezon kapatında jandarmaya dahi haber veriliyor tesisi kapattık Nisan'da görüşürüz gibi.
 
@İrem Bengisu Erol

Az daha sabır irem hanım :)

Mevsimsel çalışmalar ile ilgili diğer görüşleri bekliyoruz arkadaşlar. Son karar nedir.

Göksel beyin dediği gibi salça fabrikaları, zeytin ve türevlerini üreten yerler tam olarak dönemsel çalışmaktadır. Cihan beyin dediği gibi de oteller gibi yerler kağıt üzerinde dönemsel çalışmaktadırlar. Bu ikisi arasında nasıl bir ayrım yapmak gerekir?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst