• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
@aldemir072

Biz önerilerimizde kısıtlıyoruz. Çevre mühendisleri yada bu alanda yüksek lisans yapmış kişiler alsın diyoruz. Tabi birde bakanlığın ilgili birimlerinde çalışanlar.
 
@Fatih Özcan

Ben galiba anlatamadım:

MADDE 5 –
(1) a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak ve/veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavında başarılı olmak,
a) Çevre mühendisleri 4 yıl boyunca atık yönetimi ve atıkların bertarafı konularında teknik ve mevzuat eğitimi almaktadır. Çevre ve atık yönetimi hazırlanan yönetmelikler ile sınırlanamayacak kadar geniş bir konudur. Bu nedenle mevzuat çerçevesinde yapılacak bir sınav ile çevre mühendislerinin değerlendirilmesi son derece yanlış bir uygulama olacaktır.
a) En az dört yıllık üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olmak.

ve
MADDE 5 –
b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,
b) Avrupada ve Dünyada çevre konusu ciddi olarak ele alınmakta ve bu konuda yalnız çevre konusunda eğitim görmüş profesyonellerin çalışmasına müsaade edilmektedir. b bendinde yapılan düzenleme ile ciddi teknik bilgi gerektiren çevre konusu sadece mevzuat bilgisine dayandırılarak geleceği belli olmayan bir kaosa sürüklenmektedir.
b)En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik ve ya fen/fen-edebiyat fakültelerinin kimya, biyokimya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Çevre Mühendisliği dalında yüksek lisans ve üzeri düzeyinde eğitim almış olmak.
denmekte

ancak aşağıdaki tabloda "b" maddesine referans var. Galiba orada bir karışıklık olmuş. Yoksa çevre mühendislerinin sınava girmesine ben de karşıyım.

MADDE 6 –
(1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen özelliklere sahip kişiler çevre konusunda eğitimli kişiler olacağından sınav şartı getirilmesi doğru olmayacaktır.
(1) Bu fıkranın iptali.

Çevre mühendisleri ile birlikte diğer grup ta sınava girmiyor bu şekilde. Yoksa ben yanlış mı yorumluyorum?
 
Melih bey,

5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen özelliklere sahip kişiler çevre konusunda eğitimli kişiler olacağından sınav şartı getirilmesi doğru olmayacaktır. Bu ilgili madde hakkındaki görüşümüz. (1) Bu fıkranın iptali. buda ilgili madde hakkında ki talebimiz.

MADDE 6 - (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.

üstteki madde 5 b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik ve ya fen/fen-edebiyat fakültelerinin kimya, biyokimya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve Çevre Mühendisliği dalında yüksek lisans ve üzeri düzeyinde eğitim almış olmak.

Maddesi gereği iptal edilmelidir diyoruz.
 
Arkadaşlar yeni taslağı okuyup formata uygun şekilde açıklayıcı olarak " Madde - Düşünce - Teklif " şeklinde yazarsanız daha yapıcı olacaktır. Sürekli güncelliyoruz zaten buradan teklifler geldikçe .
 
hafta sonu çmo temsilciliğinde taslakla ilgili toplantı yapılacak diğer temsilciliklerde de muhtemelen toplantılar gerçekleşecektir. bu görüşmelerden sonrada farklı düşünceler ortaya çıkabilir. görüşlerimiz son halini almadan bunları da değerlendiririz.
 
Konu amacından çıkmasın lütfen. Taslak görüşlerinizi bekliyoruz..

Arkadaşlar sanırım görüşler belli bir olgunluğa ulaştı. Ekte son çalışmayı bulabilirsiniz. Bu mesajımdan sonra görüş yada değişiklik önerisi gelmez ise ekteki taslağın tamamlandığını kabul ediyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    79.7 KB · Görüntüleme: 35
Arkadaşlar kusura bakmayın ama ben 2 gündür çok yoğun bir şekilde çalışıyordum. Elimde taslağın bir çıktısı var okudum bazı notlar aldım ama bunu şuan için düzenleyemedim. Hafta sonuna kadar da düzenleme ihtimalim görünmüyor. Mümkünse ortak metnin son haline gelene kadar yada bu haftanın sonuna kadar bekletelim. Ne dersiniz?
 
Diploma aldık ama neden aldık 4 yılda.. başkası 3-5 ayda alabiliyorken.. acaba ben 3-5 ayda inşaat mühendisi olabilirmiyim .. bakanlığa bildirsek bu durumu taslak oluşturup yayınlayabilirler mi acaba .. "çevre görevlisi" tabiri nerden çıktı çevre mühendisliğinin bi terimi sonuçta.. neden başka bi isim koyamadılar anlamıyorum..
bu durum sadece ve sadece çevre mühendislerinin sivil toplum kuruluşlarının pasifliğinden ve de akademik personellerimizin gerii kalmışlığından kaynaklanıyor.. ben biliyorum ki çevre mühendisliği ilk çıkışından bugunkü tarihe kadar hep diğer bölümlerden ve branşlardan geri kalmış ve hep bi bölümlere yamanmaya çalışılan bi branş olmuştur.
önce orman a yamandı şimdi de bayındırlığa yamandı .. okulda da hep diğer bölümlere yamandı kendi işleri olduğu halde ..

acaba bu bi komplo mu çevre mühendisliği bölümüne yapılan.. amaçları gerçekten bu bölümü ortadan kaldırmak mı _??????????
 
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5(beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması, zorunludur.

Görüş: Bu madde yeni açılacak firmaların önlenmesi için koyulmuş bir maddeden başka bir şey değil
5 kişi şartıda mecburen kapanacak olan yeni firmalardan artan çevre mühendislerini yok pahasına
çalışmak üzere eski firmalara sürmek için konulmuşa benziyor…

Öneri: Bu maddenin kaldırılarak eski maddelerin geçerli olması (en azından)

MADDE 5 –
b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,

Görüş:Zaten kısıtlı bir çalışma alanı olan çevre mühendisliğinin hakettigi değerin verilmesi ve çevre görevlisi kavramının kaldırılarak bu işin sadece çevre mühendislerine bırakılması gerektir..

Öneri:Bu maddenin iptal edilerek çevre görevli belgesi ile yapılan tüm çalışmaların çevre mühendislerine bırakılması
 
4) Çevre Görevlisi tesis/faaliyette hizmet vermeye başladığı ilk ay içinde;
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-
1 listesinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin genel durumunu
kapsayacak şekilde ilk iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 5 yıl tecrübeli olan bir çevre
görevlisi ile beraber hazırlamak, takip eden her yılda bir defadan az olmamak üzere iç tetkik
raporunu çevre konusunda en az 5 yıl tecrübeli olan bir çe vre görevlisi ile beraber hazırlamak
ve bu raporları tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde
muhafaza edilmesini sağlamakla,



Tesis yetkilisine imza ile taahhüt edilip yaptırılmaya zorlanması memnun edici olay ancak
Bahsi geçen 5 yıllık çevre görevlisi kimdir ilgili yönetmelik zaten 2010 yılında çıkmamış mıdır
Burada sanırım bizi elemek isteniyor fakat çevre müdürlüklerinde çalışanlar bile bu kriteri sağlamamaktadır.
 
Fatih Bey,
çok güzel bir şekilde sunum yapmışsınız tebrik ederim,
inşallah biz çevre mühendisleri olarak hakkımızı/adaletimizi buluruz yoksa yeni liseyi bitiripte çevre mühendisliği bölümünü seçen arkadaşlara yazık olcak,
madem Türkiye standartlarına göre Çevre Mühendisinin hiç bir değeri yok öyleyse tüm üniversitelerde çevre mühendisliği bölümünü kapatsınlar ne onlar uğraşsın nede yeni öğrenciler,
 
Gayet iyi bir açıklama olmuş birde hem çevre mühendisleri / görevlileri hemde danışmanlık firmaları için taban fiyat konulmalıdır.
 
Taslak 8. Maddenin 7. Bendinde
(7) Yukarıda adı geçen tesis/faaliyet sahipleri; bünyesinde görev yapan çevre görevlisinin ayrılması, bünyesinde kurduğu çevre yönetim biriminin fesih edilmesi veya çevre danışmanlık firmalarıyla yapmış oldukları çevre danışmanlığı hizmet alım sözleşmelerinin iptal edilmesi durumunda, bu tarihten itibaren en geç 20 iş günü içerisinde başka bir çevre görevlisi istihdam etmek, çevre yönetim birimi kurmak veya çevre danışmanlık firması ile yeni bir anlaşma yapmak,
zorundadırlar.
Hükmü bulunmaktadır. Ancak yönetmelik kapsamında bulunup da çevre görevlisi çalıştırmayan ve danışmanlık hizmeti satın almayan daha birçok tesis bulunmaktadır ve bunlara herhangi bir yaptırım uygulanamamaktadır.
Biz firma olarak yaptığımız görüşmelerde tüm yönetmelik ve de kanun maddelerini önlerine sunmamıza rağmen bazı firmalar yukarıdan herhangi bir yazı ve de yaptırım uygulanmadığı için kaçabildikleri yere kadar kaçma çabası içerisine girmektedirler.
Kaldıki çevre ve şehircilik müdürlüğünün de bu gibi yerleri tek tek tespit etmek gibi bir imkanı bulunmamakta ve herhangi bir şikayet olmadan yaptırım uygulayamamaktadır.
İlgili firmayı şikayet etmek de pek etik gözükmemektedir.
Onun için çevre ve danışmanlık firmalarına bu konuda bir yetki verilmesi çok uygun olacaktır. Çünkü bizler zaten bakanlık tarafından yetki verilmiş ve bakanlık adına çalışan görevliler konumunda bulunmaktayız.
Yeni bir maddeyi şu şekilde ilave edebiliriz diye düşünmekteyim.
“Çevre danışmanlık firmaları, ilgili yönetmelik gereğince gerekli şartları sağlamadığını tespit ettikleri tesisleri İl Müdürlüğüne bir yazı ile bildirmek ve İl Müdürlüğü de bu tesislere yazı yazarak gerekli şartları 20 iş günü içerisinde sağlamak zorunda olduğunu bildirmelidir.”
 
Çevre danışmanlık firmalarının yükümlülükleri bölümüne dediğiniz eklenebilir.

Madde 12 Yeni fıkra (9) önerisi

Görüş : Yönetmelik kapsamında bulunup da çevre görevlisi çalıştırmayan ve danışmanlık hizmeti satın almayan daha birçok tesis bulunmaktadır ve bunlara herhangi bir yaptırım uygulanamamaktadır. Kontrol mekanizmasının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bu sorumluluk aynı zamanda danışmanlık firmalarınada yüklenebilir.

Teklif : (9) Yönetmelik kapsamında bulunup da çevre görevlisi çalıştırmayan ve danışmanlık hizmeti satın almayan firmaların tespiti durumunda ilgili firmanın dilekçe yada elektronik posta yoluyla bakanlık veya il çevre müdürlüklerine bildirilmesi,

Bu öneri herkes tarafından destek görüyor mu?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst