• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.

@BARIŞ

Barış bey öncelikle şunu düzeltme ihtiyacı hissettim. Sizlere paylaştığım görüş dosyası yine sizlerin önerdiği/söylediği maddelerin derlenmiş halidir.

Madde 11 (3) Bu maddede şahıs şirketleri çalışmasın mı diyorsunuz tam olarak anlamadım.

Madde 12(2) buraya kopyalar mısınız? Benim paylaştığım dosyada yeni firma ibaresi geçmiyor. Aynı madde hakkında mı görüşüyoruz bilmek istiyorum.

@BARIŞ

Öneriniz 3 çevre görevlisi durumunun devam etmesine yönelik midir? Lütfen itiraz ettiğiniz maddeleri buraya yazarak kırmızılarsanız daha rahat anlaşırız..

ÇMO sadece siyasi konularda seslerini duyuruyor.Böyle gereksiz(!) sorunlarla uğraşmak istemezler. Neredeyse hergün tarafımıza attıkları siyasi içerikli maillerden sıkıldım artık!!!

@Fatih Özcan
kış aylarında tesiste 1 kişi dahi çalışıyorsa bu çevre kirliliği oluşabileceğinin göstergesidir. dolayısıyla bu kişi her şekilde atık çıkaracaktır. bence bu tesisler sezonluk diye ayrılmamalı

Madde 7,11,15 de teklif kısımlarında anlaşılmayı kolaylaştırmak için düzenleme yapılmıştır. Görüşlerin son hali ektedir. Görüşler ile ilgili yorumlarınızı beklemekteyiz.

Ekli dosyalar

• Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    89.6 KB · Görüntüleme: 38
arkadaşlar yönetmelıkte eksik ve Çevre mühendislerinin hak ve hukukuna aykırı çok yön bulunmakta.
Bence her maddeye itiraz etsekte bir sonuç alamayız. Bence bu taslakta en önemli hak kayıplarının belirlenerek
o konulara yoğunlaşılmalı. İlk örnek bizlere konulan sınav. Mesela çevre muhendisi hariç diğer tüm çevre görevlilleri
5 senede 1 sınava girmesi gerektiği gibi 1 madde konulabilir.. hedefi küçük tutup nokta vuruşu yapılmalı. sonuçta bazı şeyleri deeğiştiremeyız.
herkese iyi akşamlar

Fatih bey elinize sağlık çok güzel olmuş tam destek veriyoruz.
Dünyada en değerli mesleklerden biri görünen çevre mühendisliğinin bu ülkede yerle bir edildiğini görmek insanı derinden yaralıyor.

@safakyilmaz
o maddede ve/veya ibaresi var.yani sınav çevre müh.kapsamıyor

@safakyilmaz
artık tek kişi olarakta ltd şti açabiliyorsun

taslak ilk bakıldığında çok sert görünmekle beraber;bu sitede baştan beri tartışılan bir çok konuya çözüm olacaktır.
1-çevre görevlilerinin maaşları otamatik olarak istenilen seviyeye çıkacak(özellikle 3 yılı dolduranların)
2-tesis fiyatları iki hatta üç kat artacak.çünki gereksiz bir çok firma çekilecek.(85-100-200 tl ye bakan firmalar.
3-danışman firmaların yetkinliği artacak.
ne kadar itiraz etsekte doğruyu söyleyelim birazda bu yönetmeliğin çıkmasını istiyoruz.çünki başta yeni mezun kişilerin bir araya gelerek 100 tl ye firmalara baktığı konusunda şikayet ediyorduk,sorun ortadan kalktı.bu yönetmeliğin çıkmasında eski özellikle lab firmalarının parmağının olduğunu düşünüyorum(onlarada kısıtlama getirilmiş ama bu onları zaten etkilemez,onlarda kkendi içlerinde en azından bu konuda rekabet etmeyecekler.)
yani sözün özü AK KOYUN KARA KOYUN ÇIKSIN ORTAYA DİYORLAR.

@adnanozhan44
arkadaşım danışmanlık firmalarının yetkinliği artacak kabul, danışmanlık fiyatları artacak ama tecrübesiz olan 3 çevre görevlisinin şuanki seviyeler belkide daha da düşüğünde tutulacağı kanaatindeyim ben.

@Fatih Özcan

Fatih Bey düzenleme önerileriniz gerçekten güzel hazırlanmış emeği geçenlerin ellerine sağlık sesimizi duyurup istediğimiz değişikliklerin yapılmasını sağlarız.

@ŞuayipAyhan
Evet bunu göndermeyi planlıyoruz. Fakat bu hafta sonu odada yapılacak toplantılar var bunları da bekleyelim dedik.

@adnanozhan44

Adnan bey haklılık payınızın olmadığını söylersem yalan olur fakat mevcut taslakta şöyle bir sıkıntı çıkıyor. Kaç tane 5 yıl üzeri deneyime sahip çevre görevlisi danışmanlık yapıyor? Aynı şekilde 3 yıl üzeri deneyime sahip kişilerde ihtiyacı karşılayamayacak. Bu nedenle bir performans değerlendirme sistemi kurulmasını önerdik. Bu şekilde çevre görevlisinin ücretleri ve danışmanlık firmalarının kalitesi artacaktır. Tarafsız bir değerlendirme sistemi oluşturulursa muhtemelen 1 sene sonra göreceğiniz iş ilanlarında ... performans puanına sahip çevre görevlisi ibaresini göreceğiz. Firmalarda performans puanı iyi kişileri firmalarında isteyecektir.

Arkadaşlar son teklifimde danışmanlık firmalarında çalıştırılması gereken çevre görevlisi sayısını 3 'e düşürdüm eski sistemde olduğu gibi. Fakat paralel olarak bir çevre görevlisinin bakabileceği firma sayısınıda düşürdüm. Önemli olduğu için belirtmek istedim.

3 gündür okuyorum taslağı. Hangi maddeye ne desem diye düşünüyorum. Lanet olsun. Bakalım hafta sonuna kadar bir şeyler çıkartacağım. İnşallah bizim için hayırlısı olur.

Gökhan bey,

Diğer taslak maddesi görüşleri varsa onları yazarsınız zaten ama mevcutlar için dosya üzerinden gidelim :) Bana çok zor oluyor bu şekilde :D

En sonuncuyu tekrar ekleyeyim ve hatırlatayım görüşlerinizi bekliyoruz..

Ekli dosyalar

89.6 KB · Görüntüleme: 34
@Fatih Özcan

Fatih Bey;
Bakanlık zaten danışmanların bakacağı firma sayısını düşürecek. bence taslakta yok ama çıkarılacak yönetmelikte olacaktır.
Eğitimlerde söylenen sayılar Ek-1 10 - Ek-2 15 gibi sayılar konuşılmaktaydı. Muhtemelen bu uygulanır.

Arkadaşlar,

Oda şubelerimizi taslak konusunda ve taslağı istenilen formatta gönderme konusunda özellikle uyaralım. Odamız manifesto gibi Bakanlığa dilekçe yazdığından ötürü ciddiye alınmamamız ve bu işin tıpkı daha önceden de örneklerini gördüğümüz ve karşılaştığımız üzere yokuşa sürülmesi kuvvetle ihtimaldir.

Saygılarımla,

Bakanlığın sunduğu taslakta bu yer almıyor. EK1 10 EK2 20 yazıyor. Onlara paralel bir değişiklik yapalım bizde. Değişiklik yapılan görüş ektedir.
Ek2 15 ve ek1 7 olacak şekilde bir düzenleme içeriyor görüş yazısı.

Ekli dosyalar

85.6 KB · Görüntüleme: 43
@Fatih Özcan
Fatih Bey;
Ben Muğla - Aydın bölgesinde yıllardır çalışıyorum. özellikle sahil bölgelerindeki site , tatil köyü ve oteller ortalama 6 ay gibi bir süre aktif olarak hizmet vermektedirler. geri kalan dönemde de tabi ki sitelerde oturanlar oluyor otellerde de tadilat işleri oluyor. lakin şöyle de bir durum var bu bölgelerde, mevcut deşarj izin belgeleri (çevre izni) nde bile tesis faaliyette bulunduğu sürece ..... sıklıkla analiz yaptırılması gereklidir yazıyor. yani mevcutta da bu bölgelerin il müdürlükleri dönemsel çalışmayı yıllardır uygulamaktadır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...