• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
Arkadaşlar bu taslak zaten zor olan çalışma şartlarımızı daha da vahim bir duruma sokacaktır. Şu konuya dikkat çekilmesini isterim 5 kişilk ekipte çevre müh sayısı ne yazıktır ki 1 kişi. Bu kabul edilebilir bir durum değil. ben bunca yıl boşa okumuşum ve senelerce gerçekten çevre konusunda yalandan yere kürek çekmişim. bütün meslek dalları benim işimi rahat rahat yapacak ben de onlardan arta kalanı temizlemeye çalışıcam. keşke jeoloji müh , orman müh , maden müh yada kimsenin mesleğime karışamayacağı bir bölüm okusaydım. yeri geliyor çekiniyorum çevre mühendisiyim demeye çünkü herkes çevre görevlisi... ARKADAŞLAR TEPKİSİZ KALMAYALIM MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM...
 
@CMNet Okuru

Ahmet bey dediğim gibi bunun için haklı bir gerekçe yazın lütfen. Malumunuz ben çevre danışmanlığı yapmıyorum bu nedenle bazı şeylere sizin bakış açınızdan bakamıyorum.
 
@Fatih Özcan


Fatih Bey bence şu şekilde yazabiliriz;

Çevre mühendisliği piyasasının diğer mühendislik dallarına ait piyasalar gibi geniş olmadığı aşikardır. Dar olan piyasada bir de çevre görevlisi ünvanı ile pazar paylaştırması yapılması sonucunda zaten hak ettikleri itibarı göremeyen çevre mühendisleri zor durumda bırakılmıştır. Ayrıca bir tesise ayda 1 gün gidip çevre çalışmalarını yapabilen bir çevre görevlisi sorumluluğunu yerine getirdiği farz ediliyorken, 26 gün boyunca tam zamanlı olarak çalışan bir çevre görevlisinin farklı işlerde çalışamaması çifte standart oluşmasına sebep olmaktadır.

Gibi bir şey yazılabilir. edebiyatı kuvvetli olanlar düzeltebilir.
 
arkadaşlar burada tartışılması gereken başka bir konu da 5 ve 3'er yıllık deneyim istenip hali hazırda bulunan firmaların yetersizliği konuşulurken 2 saatlik bir sınav karşılığı bu "çevre görevlisi" denen belgenin bütün mühendislik dallarına ve fen - edebiyat mezunlarına açılmasıdır. Bu taslakta daha değerlendirilmesi ve kesinlikle maden böyle bir düzenleme yapılıyorken en doğrusunun yapılması gerekmektedir. Lütfen acele etmeyin derim daha tartışalım ve oda temsilciliklerinin de oluşturacağa oturumlara katılıp en doğrusu bulalım.
 
sonuçta çalışma şartlarında ve saatlerinde belli bir saat dilim var.daha öncede değindiğim gibi danışmanlık firmasında çalışan bir kişi ek-2 kapsamında 4 tesise danışmanlık yapıyorsa bu 4 iş günü eder.diğer iş günlerini isg olarak çalışmakta hiçbir sıkıntı olmaması gerekiyor.zaten aksi taktirde isg mevzuatıyla çakışacak.Bu konu bence çok önemli çünkü ileride mühendislerin yapabileceği farklı işler olduğunda bu konu hakkında yine biz diğer mühendislerin gerisinde kalacağız.şuanda hiçbir mühendislik dalında isg sorunu yokken sadece bizde var.üstelik diğer mühendislere oranla isg bize en yakın meslek grubu iken.İNANIN ÇOK YAZIK OLACAK...
 
@Fatih Özcan
Fatih bey bunu bir örnekle açıklamak isterim.
1 danışmanlık firmasında çevre görevlisi olarak çalışmaktayım yalnız aynı firma iş sağlığı ve güvenliğinide başka vergi no su ve şube olarak yapmakta çevre danışmanı olarak toplam 4 puanlık işletmem mevcut ayın geri kalanında da diğer şubede iş sağlığı yönetmeliğince sınırlandırılan sürede iş sağlığı yapmak ve ayı bu şekilde tammamlıyıp maaş hakkı oluşması gerekmez mi ? İş sağlığı ve güvenliği yapmamaktayım yanlışım olmuşşa düzeltmenizi rica ederim.
Metne eo son düzenlemeleri ekleyip tekrar paylaşabilir misiniz?
 
@CMNet Okuru
Gerekçe : (13) Yönetmelik taslağında çevre danışmanlık firmalarında çalışan çevre görevlilerinin 1-2 gün işletmelere hizmet vererek görevlerini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Yasal süreler aşılmadığı durumda çevre görevlilerinin başka bir işte çalışmasında sakınca görülmemektedir.

Teklif : (13) Çevre danışmanlık firmalarında çalışan çevre görevlileri yasal süreleri aşmaksızın vergi numarası farklı diğer firmalarda da çalışabilir.

Arkadaşlar ben yukarıdaki gibi eklemeyi düşünüyorum. Bir firmada çevre görevlisi iseniz zaten tam gün bulunmanız gerekiyor bu nedenle diğer firmalarda çalışma kapsamı çevre danışmanlık firmasında çalışan çevre görevlileri için geçerli olacağını düşünüyorum. bu nedenle üstteki gibi bir düzenleme yaptım..
 
zaten isg konusunda çalışma yapamadığımız taktirde mesai günlerimizin boşa geçmemesi için daha düşün fiyatlarla başka firmalara danışmanlık teklifleri götürülecek.yani bu konuya neresinden baksak bizim için çok önemli!
 
@serdaralkan

zaten farkındaysanız ben her önüne gelen danışmanlık firması kurmasın diye 3 yıllık mesleki tecrübeye tamam yazdım. ama 5 yıl uzun bi süreç. Genç mühendislerinde önünün açılması lazım. 5 yıllık zorunlulukla fiyat kırma olayının halledilebileceğini düşünüyorsanız bence yanılıyorsunuz. evde oturup çalışmayan bir 5 yıllık şahsın diploması kullanılabilir makul bir ücretle. bunu yapanlar da var bildiğiniz üzere. 5 yıllık zorunlulukla bence pastanın en büyük payını alan firmalara yanında bir dilim pasta daha ikram edilmiş oluyor bence.
 
5) b)En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik veya fen/fen-edebiyat fakültelerinden mezun olmak ve ya çevre mühendisliği dalında master düzeyinde eğitim almış olmak.

"ve ya" ve olacaktı sanırım...
 
@Fatih Özcan

Fatih Bey, yasal süreleri aşmayacak şekilde hem danışman firmalarda çalışan hem de tam zamanlı çalışan çevre görevlileri için bu madde geçerli olmalıdır bence. Zaten hiç bir çevre görevlisi yasal süreyi aşamayacaktır kanunlar ve kayıt sistemleri buna müsaade etmiyor. Ancak tam zamanlı çalışan çevre görevlileri iş yerlerinde ki durumlarına göre veya en azından cumartesi günleri faklı işlere yoğunlaşabilir İsg uzmanlığı vb yapabilir. Bu her mesleğin hakkı neden durduk yere çevre görevlisine böyle bir yaptırım uygulansın? Bence ifadeyi tüm görevliler olacak şekilde yazın derim ben. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
@Ahmet Doğanay

En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik ve ya fen/fen-edebiyat fakültelerinden mezun olmak ve çevre mühendisliği dalında master düzeyinde eğitim almış olmak.

Bu şekilde değiştirdim. Master şart.

@CMNet Okuru

(13) Çevre danışmanlık firmalarında çalışan çevre görevlileri yasal süreleri aşmaksızın veya çevre görevlileri çalışma süreleri dışında vergi numarası farklı diğer firmalarda da çalışabilir.

bu şekilde uygun mudur? Sanırım dediğinizi kapsıyor.
 
fatih bey bir de 1/7/2013 tarihine kadar olacak geçiş sürecinin değerlendirilmesi gerekli, belirtilen şartların yeni açılan firmalar için bu kadar süre zarfı içerisinde sağlanması pek mümkün durmuyor, sonuçta ortada harcanan emek ve para var bu kadar basit olmamalı.
 
@mrtbgcgl

Bunun için nasıl bir süre düşünüyorsunuz. ben 7 aylık bir süreyi makul diye düşündüm bu nedenle değiştirmedim.
 
@Alejandro

Bu kavrama şu aşamada karşı çıkmaz hiçbir fayda sağlamayacaktır. Buna bağlı olarak başka yönetmeliklerde çıkarıldı. Bunu yazmamız görüşlerin ciddiye alınmamasına sebep olabilir. Ben bunu zamanın TBMM çevre komisyon başkan vekiline yüz yüze de ilettim genel görüş olmasından yana siyasiler arasında..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst