• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.

:) Aslında aynı şeyi söylüyorsunuz. Arkadaşlar pazartesi gününe kadar bekliyoruz. hafta sonu toplantılar var oralardan gelecek görüşleri buraya arkadaşlar yazacaktır. Pazartesi akşamına doğru son metin olarak yayınlayacağım dosyayı. Aynı dosyayı herkes kendi mailinden gönderecek. Dosya aynı olduğu için karışsa da problem olmaz :)

@Fatih Özcan

Fatih bey size katılıyorum şubelerde yapılan görüşmelerden sonra son değişiklik yapılarak göndermeliyiz, aynı zamanda sitemize üye olmamış çevre mühendisi arkadaşlarımızada taslak görüşünü yollamalıyız.

CMNette olmayan ya da aktif olarak kullanmayan arkadaşlarımı da arayıp durumdan haberdar ettim.taslağımız son halini alınca hepsine yollayacağım.

MADDE 5 – (1) Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler şunlardır:
a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak,

b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavında başarılı olmak,

(2) En az dört (4) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya Mülga Çevre veya Mülga Çevre ve Orman Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarının;

a) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim, belgelendirme ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 8(sekiz) yıl çalışmış olanlarla,

b) Teftiş kurullarında, en az 10(on) defa çevre mevzuatı kapsamında teftiş yapmış müfettişlere

c) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üstü görevlerde en az 5(beş) yıl görev yapmış olanlara,
çevre görevlisi belgesi bedeli karşılığında, çevre görevlisi belgesi verilir.

MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde ve belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.

Çevre görevlisinin yükümlülükleri

MADDE 7
(4) Çevre Görevlisi tesis/faaliyette hizmet vermeye başladığı ilk altı (6) ay içinde;

a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1ve Ek-2 listelerinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin çevre izin ve lisanslar konusunda genel durumunu kapsayacak şekilde iç tetkik raporunu hazırlamak ve bu raporları Ek-1 listesinde yer alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Ek-2 listesinde yer alanlar İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne ve tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,

b) iptal

(5) Tesis/faaliyette uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunarak uygunsuzluğun giderilmesi için bir yılı aşmamak üzere iş termin planı hazırlamak, hazırlanan iş termin planını tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna imzalatarak , Ek-1 listesinde yer alan tesisler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Ek-2 Listesinde yer alan tesisler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla,

(9)İç tetkik raporu, aylık faaliyet raporunu ve eğitimle ilgili belgeleri Bakanlığın belirlediği konu ve kapsama uygun olarak serbest formatta hazırlamakla,

***İlave Madde

Belediyeler, Organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi ve serbest bölge yönetimleri, kendi sınırları içinde faaliyette bulunan işletmelere/tesislere çevre izinlerini almasını teşvik etmesini ve zorunlu kılmasını sağlamak ve altı(6) ayda bir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne durum tespit raporunu sunmakla yükümlüdür.

Çevre Yönetim Birimi;
Çevre yönetim biriminin nitelikleri
MADDE 9 –(1) Çevre yönetimi birimlerinde en az iki (2) çevre görevlisi sürekli istihdam edilmesi ve bunlardan;
a) En az birinin çevre mühendisliği bölümünden mezun ve/veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve üzeri eğitim almış çevre görevlisi olması,
b) En az birinin, kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip bir çevre görevlisi olması, veya kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili bir (1) yıllık tecrübeye sahip çevre mühendisi olması,
zorunludur.
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az üç(3) çevre görevlisi çalıştırmakla ve bunlardan;
a) En az bir çevre mühendisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az iki (2) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre mühendisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az bir (1) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,

c) Diğer bir kişinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmalarının Yeterliklerine İlişkin Usul ve Esaslar
Başvurularda Aranacak Kriterler ve Belgeler
MADDE 13 –(1) Çevre görevlisi belgesi müracaatın da gerekli belgeler;
(2) Çevre yönetim birimi belgesi müracaatın da gerekli belgeler;

a) Çalışması zorunlu bir yıl deneyimli çevre görevlisinin deneyim belgesi

(3) Çevre danışmanlık hizmeti verecek firmaların yeterlik müracaatında gerekli belgeler;
ç) Çalışması zorunlu iki (2) yıl deneyimli çevre görevlisinin deneyim belgesi
d) Çalışması zorunlu bir (1) yıl deneyimli çevre görevlisinin deneyim belgesi

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1ve Ek-2 listelerinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin çevre izin ve lisanslar konusunda genel durumunu kapsayacak şekilde iç tetkik raporunu hazırlamak ve bu raporları Ek-1 listesinde yer alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Ek-2 listesinde yer alanlar İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne ve tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla, şeklinde olsa daha iyi olur.@Fatih Özcan

Fatih bey merhabalar bu taslak hakkında ki önerilerinizi takip ediyor ve destekliyorum.Bende bir şahıs firmasıyım ve Bakanlık benim ki gibi şahıs firmalarını açıkça kapatmaya çalışıyor. Yeterlilik belgesine başvurmadan önce limited olmayı düşünüyordum fakat 2012 temmuz ayında yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'na göre limited şirket kurmak eskisi kadar kolay olmayacağı gibi belirtilen yasalar öylesine ağırdı ki resmen gözümüzü korkuttu bu anlamda. O yüzden şahıs firması kurdum ,bakanlık her firmaya verdiği gibi bana da 5 yıl hizmet hakkı verdi. Şimdi benim itirazım; 5 kişi çalıştırmak , limited olmak ve bunları 7 ay içerisinde yapmak.

Öneri diye bir bölüm yapmışsınız fikir beyan edeyim :

1-Madem illa ki limited olacak, bundan sonra kurulacak olan firmalara bu yasa getirilsin .Ben ve benim gibi firmaların kazanılmış hakları korunmalı ya da geçiş süresi uzatılmalı.
2- 5 kişi istihdam etme hususu tamamıyla mali bir husustur.Bırakın şahıs firmalarını şimdi ki limitedler bunun altından kalkamaz 3 kişi bunun için idealdir.
3- 5 yıl deneyim konusuna hiç girmiyorum siz zaten gerekli düzeltmeyi sağ olun belirtmişsiniz.

merhaba,

Bütün yazılanları dehşet içinde okudum. Bakanlığın yaptığı şey Çevre Mühendisliği'ni yok saymaktır. Henüz mezun olmadım fakat 4. sınıf öğrencisiyim. Çevre Mühendisliği hakkında pek bir bilgim olmadan seçtiğim halde bunca zaman sevdiğimi söyledim. Ancak gördüklerim karşısında "nerden seçtim" demeye başladım. Bu konuda gerçekten bir şeyler yapılması çok önemli. Bir öğrenci olarak taslağa karşı görüş bildirme hakkım vardır sanırım ? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

@Aydanur Akman

Tabii ki taslağa karşı görüş bildirme hakkınız var ve çok önemli.

Hatta oluşturulan alternatif taslağı üniversitedeki arkadaşlarınızla paylaşmanızla birlikte karşıt mail sayısı da artacaktır.

@hatice
hatice hanım haklısınız ama bu taslak hakkındaki görüşleri sadece çevre mühendisleri yapmayacağını unutmamalıyız.farklı daldaki çevre görevlileri kendi taraflarından haklı çıkacak mailer gönderebilir.bunların yanında sadece bir veya birkaç mail ne kadar ciddiyetsiz kaldığımızı gösterebilir.Hazırladığımız metnin ne kadar büyük kitlelerle hazırlandığını bilemezler.ZATEN TASLAK YAYINLAMANIN AMACIDA FARKLI GÖRÜŞLERİN BELİRTİLMESİ DEĞİLMİDİR?

Eğer bu taslak değiştirilmeden geçecek olursa; çevre mühendisleri olarak örgütlenip, makina gönüllüsü, bilgisayar gönüllüsü, inşaat gönüllüsü, elektronik gönüllüsü.... gibi sınavların açılması talebinde bulunmalıyız. Diğer mühendislikler bizlerle aynı haklara sahip olup, bizim mesleğimizi yapabileceklerse, biz niye onların işlerini yapamayalım. Bu iş bu kadar basitse, biz niye işsiz kalalım...

Yılda bu kadar mezunu olan bir mühendisliğin, mezunları işsiz dolaşırken, Çevre Görevlisi kavramının iyileştirilmesi ile ilgilenmek yerine, bir an önce kaldırılması ile ilgili çalışmalar başlatmalıyız.

'Çevre görevlisi' , Çevre Mühendisiyle kesinlikle aynı haklara sahip olamaz!
Ben çoğu zaman bu meslekteki amacın saptırıldığını düşünüyorum.
Bizim işimiz ticaret değildir, evrak takipçiliği değildir. Öncelikle bunu dile getirmeli ve eğer çevre adına bir şeyler yapılması gerekiyorsa Bakanlık, özel sektördeki önemli ayağı olan danışmanlık firmalarıyla/çevre mühendisleriyle birlikte bu taslağı oluşturmalıdır.

Ben 4 yıllık emek verdiğim ve yıllarımı harcadığım bu branşı evrak takipçiliği için okumadım.
Bir sürü meslektaşım iş arıyorken, neden böyle bir kavram getirildiğine hala anlam veremiyorum. Halbuki daha sistemli bir şekilde hareket edilip, herkese bir uzmanlık alanı sağlama şansı verilebilirdi.
Öncelik hep çevre olmalıydı! Diğer mühendislik dallarından farklı olarak çevre mühendisliği, fark yaratmalıydı evrak takip etmemeliydi...

bence çevre mühendisliği okuyan öğrencilere de ulaşmalıyız. taslağın kabul olması halinde birçoğunun iş bulmasının zorlaşacağı bulsalar bile çok zor şartlarda çalışacakları için onların da desteğini almalıyız diye düşünüyorum.

Çevre görevlisi ünvanına sahip olan bir kişi aynı zamanda isg uzmanı olmamalı ve lab. firmalarının ticaret sicil gazetelerinde nasıl sadece ölçüm analiz yapabilecekleri yazıyorsa aynı şekilde çevre danışmanlık firmalarında da çevre ile alakalı işler yazmalıdır. Bir kişi ya isg uzmanıdır ya da çevre mühendisidir. İkisi birbirinden ayrı konulardır ve bir arada yürütülmemelidir. Bu yüzden bir kişinin başka bir işletmede çalışamaması güzel bir olay. Fakat aynı şekilde fabrikalarda da isg uzmanı ve çevre görevlisi belgesi bir kişide olmamalı. Bazı arkadaşlar isg uzmanlığı yapamayacağı için şikayette bulunmuş ama sizler üniversitede isg üzerine eğitim almadınız. İsg uzmanlığı kimliğiniz çevre mühendisi kimliğinizin önüne geçmiş. Diğer dikkatimi çeken konulardan biride çevre danışmanlık hizmeti veren bir firmanın şube açmak istediğinde, firmayla aynı şartları yerine getirmesi gerektiğidir. Fakat ne tesadüftür ki danışmanlık yeterlilik şartları ile çed yeterlilik şartları aynıdır. Çed yeterliliği ve çevre danışmanlık yeterliliği olan bir firma şube açmak istediğinde çed'in yönetmeliğine göre şube açması kolaydır ve mantıklı bir şekilde şube şartları firma şartlarından kolaydır. Koymuş oldukları bu madde ciddi bir tekelleşmedir. Çed yeterliliği olmadan çevre danışmanlığı yapan bir firmanın şube açması ile çed yeterliliği bulunan bir firmanın şube açması bir olmadığı için, çed firmaları her yerde büyüme yapacaklar. Çünkü sistem onları büyütüyor.Temsilcilik ve irtibat ofisi açamaz ibaresi ise bizi tamamen ortadan kaldıran bir durumdur.Zira İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin dışında bu kadar tecrübeli personeli istihtam etmek ve bulmak zor bir iştir. Dolayısı ile denetime tabi tesisler büyük yerlerdeki firmalara gebe kalmak zorunda. Peki Ankaradaki bir danışman Van'a, Muş'a yada daha farklı bir noktaya nasıl gidecek. Fiyat politikası ne olacak.
Yönetmeliğin bazı güzel noktaları da mevcut. Ama kötü olan noktaları daha fazla ve zarar veriyor. Benim bu yönetmelikten anladığım İstanbul, Ankara gibi şehirlerde çed firman yoksa bu işi yapma ya da yapacaksan Kemal Dayı'nın büyüklüğünü görelim demeye getirmişler.

@Aydanur Akman

bende bu sene mezun olma planları yapan bir cevre muh . öğrencisiyim arkadasın soylediklerine ek olarak tecrube konusuna değinmek istiyorum . biz şimdi taslaga göre düşünecek olursak 3-5 yıl boyunca ne iş yapıcagız. birisi bana bunu açıklayabilir mi ? biz eger kendi başımıza bir işin altına imzamızı atamıyacaksak neden 4 yıl boyunca universite okuyoruz . diğer mühendisliklerde de böyle bir durum var mı ? ( hiç sanmıyorum) . site de ki taslagı incelediğimizde de yine (2-3 yıl da olsa) tecrube sartı var. neden bu konuda ısrar var ?

herkes goruslerini cok guzel belirtmiş burda mesleki haklarımızı belirten bir kanun varmıdır onu sormak istiyorum eğer varsa bu yonetmelikte geçen bir sınav ile çevre muhendisi ile aynı hakka sahip olur ifadesi ve mesleği hiçe sayma konusunda dava konusunu duşunuyorum daha once bakanlığa soylenenler pek dinlenmedi yurutmeyi durdurma ve mesleki hakların adil kullanımı konusunda bu konu yargıya taşınmalıdır. tecrube istmelerini normal buluyorum. saygılarımla.

@Koray Seven

çok işe yarayan bir kurummu tekrar düşünmek gerek..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...