MADDE 5 – (1) Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler şunlardır:
a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak,
b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavında başarılı olmak,
(2) En az dört (4) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya Mülga Çevre veya Mülga Çevre ve Orman Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarının;
a) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim, belgelendirme ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 8(sekiz) yıl çalışmış olanlarla,
b) Teftiş kurullarında, en az 10(on) defa çevre mevzuatı kapsamında teftiş yapmış müfettişlere
c) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üstü görevlerde en az 5(beş) yıl görev yapmış olanlara,
çevre görevlisi belgesi bedeli karşılığında, çevre görevlisi belgesi verilir.
MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde ve belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
Çevre görevlisinin yükümlülükleri
MADDE 7
(4) Çevre Görevlisi tesis/faaliyette hizmet vermeye başladığı ilk altı (6) ay içinde;
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1ve Ek-2 listelerinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin çevre izin ve lisanslar konusunda genel durumunu kapsayacak şekilde iç tetkik raporunu hazırlamak ve bu raporları Ek-1 listesinde yer alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Ek-2 listesinde yer alanlar İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne ve tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
b) iptal
(5) Tesis/faaliyette uygunsuzluk tespit edildiğinde tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna uygunsuzluğun giderilmesi için önerilerde bulunarak uygunsuzluğun giderilmesi için bir yılı aşmamak üzere iş termin planı hazırlamak, hazırlanan iş termin planını tesis/faaliyetin sahibine/sorumlusuna imzalatarak , Ek-1 listesinde yer alan tesisler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Ek-2 Listesinde yer alan tesisler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğinin takibini yapmakla,
(9)İç tetkik raporu, aylık faaliyet raporunu ve eğitimle ilgili belgeleri Bakanlığın belirlediği konu ve kapsama uygun olarak serbest formatta hazırlamakla,
***İlave Madde
Belediyeler, Organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi ve serbest bölge yönetimleri, kendi sınırları içinde faaliyette bulunan işletmelere/tesislere çevre izinlerini almasını teşvik etmesini ve zorunlu kılmasını sağlamak ve altı(6) ayda bir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne durum tespit raporunu sunmakla yükümlüdür.
Çevre Yönetim Birimi;
Çevre yönetim biriminin nitelikleri
MADDE 9 –(1) Çevre yönetimi birimlerinde en az iki (2) çevre görevlisi sürekli istihdam edilmesi ve bunlardan;
a) En az birinin çevre mühendisliği bölümünden mezun ve/veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve üzeri eğitim almış çevre görevlisi olması,
b) En az birinin, kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip bir çevre görevlisi olması, veya kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili bir (1) yıllık tecrübeye sahip çevre mühendisi olması,
zorunludur.
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az üç(3) çevre görevlisi çalıştırmakla ve bunlardan;
a) En az bir çevre mühendisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az iki (2) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre mühendisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az bir (1) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) Diğer bir kişinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmalarının Yeterliklerine İlişkin Usul ve Esaslar
Başvurularda Aranacak Kriterler ve Belgeler
MADDE 13 –(1) Çevre görevlisi belgesi müracaatın da gerekli belgeler;
(2) Çevre yönetim birimi belgesi müracaatın da gerekli belgeler;
a) Çalışması zorunlu bir yıl deneyimli çevre görevlisinin deneyim belgesi
(3) Çevre danışmanlık hizmeti verecek firmaların yeterlik müracaatında gerekli belgeler;
ç) Çalışması zorunlu iki (2) yıl deneyimli çevre görevlisinin deneyim belgesi
d) Çalışması zorunlu bir (1) yıl deneyimli çevre görevlisinin deneyim belgesi