toplantı ile ilgili anladığım konular, sorulduğunu hatırladığım sorular, notlarım ve sonuçlar şu şekilde;
soru cevap şeklinde hazırladım. kendi fikirlerimi yansıtmaktadır;
- Koordinatör tesis alabilecek mi?
- evet
- Koordinatöre veya 5 kişiye gerek var mı?
- evet var. kurumsal olmanızı istiyoruz. home office şeklinde çalışanlarınız sahaya gitmeyenleriniz var. gitmeniz gerekiyor.
- vize için son başvuru tarihi nedir?
- 21 mayıs 2014. yönetmelik yürürlüğe girişi 1.1.2014 ancak yayım tarihi 21.11.2013 olması sebebiyle.
- atıklar çevre izni konusuna dahil edilmeli
- bakıcaz, ileticez.
- çevre görevlisi yerine çevre mühendisi
- 11000 küsür çevre görevlisi belgesi var, 9000 küsürü çevre mühendisi, kalanı diğer grup. bakanlıktan 400 kişinin belgesi var 100 tanesi bunu kullanıyor. veteriner diyorsunuz 17 tane var. onlarda hiçbiryere kayıtlı değil.
- ülke geneli izin lisans alması gereken işletme sayısı kac?
- rivayete göre 140.000 ama istatistik verileri net değil.
- denetimler yapılmalı, eziliyoruz, firmanın komsusuna gitmiyorlar başvuru yapana geliyorlar sürekli
- son yıllarda çok denetim yapıyoruz. daha artırıcaz.
- dekont ve faturaları da sisteme yükleyelim asgari fiyat tarifesi gelsin
- ben bakanlık olarak fiyat olayına karısmam, piyasa dengeleri kendiliğinden oıturur, (sisteme dekont vb. yükleme konusunda cevap verilmedi)
- asgari çıkmazsa komik fiyatlar devam eder (cevap soru)
- bakanlık bu işlere karışmaz. (cevap)
- aynı anda iş güvenliği yapabilecek miyiz? yada başka birşey?
- aynı firmanın çatısı altında istediğiniz kadar farklı görev yapabilirsiniz. lab personeli olmak haricinde tabiki. isg yapabilirsiniz. ancak, sigortanız başka bir yerden yatmayacak ve sahaya gittiğiniz günü bildirmiş olacağınızda ani denetim yapıldığında orda olmaz yada gelmediğiniz anlaşılmazsa ağır ceza puanı var, hem siz hemde firmanız zarar görür. ayrıca sigortayı yakalarsak belgeniz iptal olur.
- bir sahada birsürü farklı faaliyet var. hepsi için tek çevre görevlisi mevcut. tesis faaliyetine göre değerlendirme yapılmalı(bunu ben dedim)
- bunu değerlendiricez (dendi)
Sonuçlar;
- asgari fiyat yayınlamam
- dernek haline gelin hakkınızı savunun
- bildirim yaptığın tarihte tesiste ol, olmadığını anlaram ceza yersin.
- firma eksiğini yazın. ne olursa olsun yazın. yakalarsak aksaklığı ceza işlem uygularız.
- sözleşme yaptın 1 ay içinde iç tetkik, eğitim yapmış ol. aylık değerlendirmenide sisteme ekle. sonraki ayın 15 ine kadar yükleme zamanın var.
- mevcut çevre görevlisi belgesi sahipleri vize dönemi içinde bakalık eğitimine gelecek, sınava girmeyecek. diğer meslek grupları iki parçalı olacak eğitime gelecekler ve sınava girecekler. (bir arkadaşım söyle der " o antalya'ya hepiniz geleceksiniz...
" )
- denetimleri artırıcaz
- koordinatöre de tesis yükleyeceksiniz
- aylık değerlendirmelerde saha fotografları olacak, koordinatör imzası olacak asgari iki çevre görevlisi hazırlayacak
- çevre izninden muaf olan çevre görevlisi çalıştırmak zorunda değil, ama danışmanlık hizmeti almak zorunda. muaf olunca yırttın diye bişi yok bu böyle biline der.
- aynı firma çatısı altında isg, çevre görevlisi ve ced yapabilirsin. ama lab olamazsın. ayrıca gittiğinde isg, çevre ve ced işini birbiri ile çakıştır yada çakıştırma ben baskın yaptığımda orda olmazsan sorun olur.
Kişisel Görüşlerim;
- bakanlık dernek olun hakınızı arayın asgari fiyatı öyle getirin dekont ve fatura önerilerinizi öyle getirin der
- denetimi sizede yapıcam kurumsallasın der
- tahsilat benim sorunum değil, sizin sorununuz işinizi düzgün yapın paranızı alır fiyatları yükseltirsiniz. siz fiyat politikasını öğrenin der.
- mevcut uygulamalrda herhangi bir değişiklik istemiyor.
- birileirnin canı fena sıkılmış ki içimizde bu işi düzgün yapmayan gitmeyen beyan vermeyen çoğunluğun bu işi yapmasını istemiyorlar. şahsen bende istemem ama serbest piyasa. babanızdan paranız, azıcık biliginz varsa yada hiçbişi bilmeseniz bile bu işi yapabilirsiniz.
- sahaya gideceğiz ve 16 puanı aşamayacağız.
daha aklıma geldikçe yazarım.
Saygılarımla