• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]

@KaanDogukan
Staj ağırlıklı eğitim sistemi getirilmeli, ezbercilikten vazgeçilmeli.... 67 ile isg sınavından geçemedim ama görüyorum ki 80-90 alıp sınavı geçen %50 den daha iyi isg anlıyorum... sınav denilince bence hepsi anlamsız.... sınav geçmek için anlamaya gerek yok ki ezberle geç...

Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum. Bir telaş ile yapılan her iş eskaza başarıya uğramaya mahkumdur. Bir kanun ya da yönetmelik ya da vs bugün yayımlanıp yarın düzeltiliyorsa bunda bir terslik vardır zaten. Deneme yanılma yöntemi ile yönetiliyoruz her alanda.

Bizler, kusura bakmayın ama gerçekten tembeliz... korkağız.... çünkü kaybedeceklerimiz çok.... öte yandan kısa yoldan para kazanmanın yolunu arayan mühendisliğin ne olduğunu anlayamamış, özellikle de çevre mühendisliğinin ne olduğunu anlayamamış çok meslekdaşımız mevcut... maalesef...

ayrıca mevzuat ile uygulama birbirini tutmayınca öyle yalnız okumakla bir yere varamıyorsunuz. 9 ay okuyup 3 dk lık soru cevap diyaloğunda sonuca varınca boşa geçirdiğiniz onca aya yanıyorsunuz....

Zaman yetersiz.... sistem belirsiz... ve maalesef sonuç acımasız....

Firmalara gidiyorsunuz cezalardan bahsedip onları izin-lisans işlerine sokuyorsunuz.... bu mecburen nefretle bu işe giren firma sizi her gördüğünde, kişisel olmamasına rağmen, tansiyonu yükseliyor, her sorduğunuza neden soruyorsunuz bilmiyor musunuz bunları bilmeniz lazım diyerek sürekli sizi tenkit ve rencide ediyor... motivasyon baştan sıfır.... üstelik sizin firma nefret de etse sizi hasta da etse dediklerinizi tonlarca paralar harcayarak uygularken tam da yan komşusu pöfür pöfür salıyor gazı, üstelik gözünüzün önünde... başlıyor veryansına, niye ona gitmiyorsunuz, para tuzağı bu, istihdam olsun diye yapıldı, hır hır hırrrrrrrrrr............. çaresiz ezilen ve bütün motivasyonu bozulan arkadaş içinde bulunduğu duruma mı, çevre mühendisliğine edilen hakarete mi, neye veryansın edeceğini şaşırıyor... böyle bir ortamda ne kadar teknik adam olabilirsiniz ki??? Mecburlar mecbursunuz ama yaptırım gücünüz yok... ancak müdürlükten gelecekler maşayı gösterecekler ondan sonra başlıyorlar ağlamaya, neden öyle neden böyle.... e arkadaş bir susup dinledin mi? tesisini anlattın mı? kaç çeşit proses var aynı kapsamda iki tesis birbiri ile birebir aynı prosese sahip değil, ortak noktaları olsa da yaklaşım ve uygulamaları farklılık gösterdiği anda atık türleri de değişiyor.... anlatmıyorlar....!!!! biz doğuştan bilmeliyiz bunları.... tesisi de gezemiyorsun? soramıyorsun hangi kimsayalları kullanıyorsun diye!!!! sen mühendis değil misin niye bilmiyorsun!!! ya da sanane benim ticari sırrım bu anlatmam kardeşim diyor!!! ne diyebilirsin ki? birşeyler bilsen de böyle bir adamla nasıl çalışabilirsin? ne halin varsa gör diyemiyorsun, ne de olsa bir işletmen var ve çalışanları, bir kazancı olmak zorunda... müşterin olacak ki para kazanasın.... sineye çekiyor, başka bir yol arıyorsun..... zorlanıyorsun....

Herkes denetlensin, çevre mühendislerinin çalıştırılması mecbur olsun, ama devlet teşvik versin! aslında KOSGEB üyesi bir firma nitelikli eleman çalıştırdığında yarısını KOSGEB den alabiliyor. ben bir tesis olsam doğrudan kendi çevre mühendisimi (maalesef çevre görevlisi) çalıştırırım, maaşının yarısını KOSGEB den alırım, tesisimin işleri de doğru düzgün yürür... üstelik bir çevre mühendisi diğer mühendisliklerin çoğundan daha donanımlı olduğu ve analitik düşünme yeteneği daha gelişmiş olduğu için tesisin diğer işlerinde de mutlaka faydasını görür işveren.... bence danışmanlık firması diye bir oluşum olmamalı.... hem denetliyoruz devlet adına hem de maaşımızı ya denetlenen firmanın kendisi ya da bir danışmanlık firması veriyor....

çevre vergisi toplanıyor, bunu eki1 ek2 lerden biraz daha yüksek alsın devlet çevre mühendislerinin (maalesef çevre görevlisi) maaşını buradan karşılasın...

istoç un alt katları kaplamacı dolmuş, giden kontrol eden ceza kesen var mı? yok, ruhsatları var mı? yok, hayalet gibi çalışıyorlar neden denetleyen yok!!! ama öte yanda danışmanıyla çalışan, çbs de kaydı olan, doğru yanlış, hızlı yavaş bir şekilde üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan bir zavallı kesim var... bir yer mi denetlenecek hemen bunlara geliniyor.... şikayet olmayınca kimse merdiven altlarına gitmiyor.... işkent ! Allah a emanet... Bayrampaşa kaos, davutpaşa bir muamma.... sultançiftliği vs vs vs .... danışmanlara arıtmaya önlemeye para harcayan işletmelerin suçu ne? herkese eşit mesafede dursun bakanlık. ya da bu durumlar ortaya çıkmadan önce, sanayi yaptığı yerlerin etrafına konutlar yapmasın.... ya da daralttıysa da yer göstersin, kriterlerini önceden belirlesin, ruhsatsız proje onaysız çed siz kimseyi çalıştırtmasın.... denetlesin, denetleyecek mühendisleri kendi bünyesinde çalıştırsın... kpss vs vs gibi sınavlarla değil tecrübe geçmişi ve uzmanlık referanslarına göre personel alımı yapsın.... ezber bir yetenektir ama başarı kriteri olarak kabul etmiyorum.... insan canlı üretken bir organizmadır... bir makinaya da tüm verileri girersin ama asla bir insan olamaz.... o yüzden memur alımlarının, hangi meslek olursa olsun kpss denilen asıl para tuzağıyla yapılmasına külliyen karşıyım... kpss ile öğretmen yaptıklarını görüyoruz... eğitim sistemi ortada... eskiden kpss mi varmış? doğru düzgün bir eğitim sistemi ve ahlakı ile mezun edilen sınırlı sayıda seçkin bir grup varmış... şimdi her önüne gelen üniversite mezunu, üniversitelerin öğrenci alma sayısı kısıtlansın, piyasada ne kadar çevre mühendisi var bu kadar, piyasada ne kadar çevre mühendisine ihtiyaç var şu kadar, önümüzdeki yıllar da durum ne bu... biraz istatistik mezunu arkadaşların önünü açsınlar ki bu ülkede biraz araştırma, bilimsel veri tabanı gelişsin.... bugün rüyamda bunu gördüm gece saat 3 şu kanunu çıkartayım, iki gece sonra kanun hükmünde kararname beyaz sakalı ve asası ile uyandırır kalk bir düzeltme yapacaksın..... neyse konuyu dağıtmayayım, ne kadar çevre mühendisine ihtiyaç olacaksa o kadar öğrenci yetiştirilsin, ama lütfen gerçekçi staj ağırlıklı olarak yetiştirilsin, mezun olunduğunda mevzuat ve uygulama kardeşlerin ikiz olmadığını idrak edecek kadar işin içine girmiş, bu ikisi arasındaki muhabbetin nasıl artırılacağı konusunda esnek zekayı geliştirmiş arkadaşlar olarak sektöre gelsinler... aksi takdirde hortumdan üflenmiş çekirdek gibi nereye saplandığımızı anlayamadan şaşkın şaşkın sürüklenecek ve heba olmaya devam edeceğiz... Ne ile meşgulsünüz sorusuna gururla verdiğim "Çevre Mühendisiyim" cevabına verilen tepki "suriyeden geldim işportacıyım, ucuz gözlük satıyorum abi" cevabına verilen tepkiden bile acımasız oluyor... Bunun nedeni hem biziz hem de, arabesk olacak ama, içinde bulunduğumuz düzen, hayat....

adamın vergi levhası var, elektrik su doğalgaz aboneliği var ama ruhsatı yok!!! bu ruhsatın adı açma ve çalışma ruhsatı değil mi? 8-9 yıl deneme süresi mi olur Allah aşkına... arkadaşlar denetime gidiyor tesisin ruhsat başvurusu yok, süre veriliyor, gelen giden uğrayan bir şey yapan yok, ikinci denetim hop ceza ve mühür... ya sonra tesis yetkilisi soruyor e ne olacak şimdi, ben köşeyi döneceğim görmeyeceğim, duymayacağım ve bilmeyeceğim.... bir bakıyoruz çalışmalar tam gaz devam.... sonra böyle uygunsuz bir yere çevre danışmanları izin alacaklar diye uğraşsın dursunlar...

atık alanı yapılacak, hangi atık için tehlikeli, nedir bu tehlikeli atık, döküm ocağında yakılan eldivenler kıyafetler, ve üç dört yıldır belki de en fazla iki tane değiştirilmiş floresan için, e bir de kontamine ambalaj var tabi çıkmasa bile öyle bir atık illaki yazılacak, çıkma ihtimaline binayen... hadi yaptık alanı, ama mecburen tesis için plastik kapaklı konteynırlarla, levha astık kod yazdık alan sorumlusu atadık valiliğe bildirdik sigorta (yıllık 220-260 tl prim - ne için olmayan bir atık için) yaptırdık talimat yazdık.... Bunları yaparken tesis sahibinin yüz ifadesini ve mimiklerini gözünüzün önüne getirir misiniz lütfen!!! ben kendim bile anlayamaz ve anlam veremez ve veryansın ederken bu adamların bu durumları hiç de haksız değil bence...

atıkları bundan ibaret olan, filtresi olan, torbalarını 6 yıldır değiştirmemiş olan ve belki bir altı yıl daha hiç değiştirmeden kullanabilecek olan bir tesise, ambalaj kullanmıyor, atıkları dediklerimden ibaret, .... böyle bir tesise izin aldıktan sonra ya da lisans, geri kalan beş yıl boyunca ne hizmeti verilecek danışmanlık firması tarafından? şubat mart bildirimleri için koca yıl ücret ödeyecek bu adamlar?

bu konuların biraz da uygulamadaki sıkıntılar ele alınarak yeniden düzenlenmesi lazım... limitler olmalı, daha detaylı ayırıcılar olmalı, üzerinde çalışılmalı, danışmanlık firmalarının tecrübeleri gözlemleri ve yaşadıkları sıkıntılar da ele alınarak sistem gözden geçirilmeli.... bu kadar belge takibi ile koca bir bilgi çöplüğü yapılacağına, her tesise online ölçüm cihazları ve kameralar sensörler yerleştirilsin, çevre görevlisi (güvenlik görevlisi sanki) ihbar edeceğini teknoloji bu tesisleri takip etsin.... uzay çağındayız, karbon atomunun ışınlanabildiği, neredeyse duvarların arkasına kadar uydudan takibin yapılabildiği, her türlü konuşmanın dinlenebildiği biri bizi gözetliyor çağındayız.... biz hala 3cm 5cm in hesabındayız....

1974 de yazmış adamlar isg tüzüğünü, işçilerin içeceği sigaraya kadar, merdiven basamaklarının taşıyacağı yüke kadar.... çevre mevzuatında da gerçekler ele alınmalı... belli boyutların altında üretim yapan tesisler hiçe sayılarak, kapatsın gitsinler başımıza dert olmasın ayak altında dolaşmasınlar diyerek yok edilmeye çalışılmamalılar...

çevre görevlisi, çevre danışmanlık firması kavramları yakılsın... bir tek ÇEVRE MÜHENDİSİ yeter.... Yeter ki gönül versin....

@Nihal Ş. Aksoy
Koordinator uzerine firma alabilecek. 5 cevre gorevlisi kisi basi maksimum 16 firmadan toplam 80 firmayla calisabileceksiniz.

@Süleyman Koç
Bu konuya netlik kazandıran mevzuat maddesi ile ilgili bilgisi olan var mı?

toplantı ile ilgili anladığım konular, sorulduğunu hatırladığım sorular, notlarım ve sonuçlar şu şekilde;
soru cevap şeklinde hazırladım. kendi fikirlerimi yansıtmaktadır;

- Koordinatör tesis alabilecek mi?
- evet

- Koordinatöre veya 5 kişiye gerek var mı?
- evet var. kurumsal olmanızı istiyoruz. home office şeklinde çalışanlarınız sahaya gitmeyenleriniz var. gitmeniz gerekiyor.

- vize için son başvuru tarihi nedir?
- 21 mayıs 2014. yönetmelik yürürlüğe girişi 1.1.2014 ancak yayım tarihi 21.11.2013 olması sebebiyle.

- atıklar çevre izni konusuna dahil edilmeli
- bakıcaz, ileticez.

- çevre görevlisi yerine çevre mühendisi
- 11000 küsür çevre görevlisi belgesi var, 9000 küsürü çevre mühendisi, kalanı diğer grup. bakanlıktan 400 kişinin belgesi var 100 tanesi bunu kullanıyor. veteriner diyorsunuz 17 tane var. onlarda hiçbiryere kayıtlı değil.

- ülke geneli izin lisans alması gereken işletme sayısı kac?
- rivayete göre 140.000 ama istatistik verileri net değil.

- denetimler yapılmalı, eziliyoruz, firmanın komsusuna gitmiyorlar başvuru yapana geliyorlar sürekli
- son yıllarda çok denetim yapıyoruz. daha artırıcaz.

- dekont ve faturaları da sisteme yükleyelim asgari fiyat tarifesi gelsin
- ben bakanlık olarak fiyat olayına karısmam, piyasa dengeleri kendiliğinden oıturur, (sisteme dekont vb. yükleme konusunda cevap verilmedi)
- asgari çıkmazsa komik fiyatlar devam eder (cevap soru)
- bakanlık bu işlere karışmaz. (cevap)

- aynı anda iş güvenliği yapabilecek miyiz? yada başka birşey?
- aynı firmanın çatısı altında istediğiniz kadar farklı görev yapabilirsiniz. lab personeli olmak haricinde tabiki. isg yapabilirsiniz. ancak, sigortanız başka bir yerden yatmayacak ve sahaya gittiğiniz günü bildirmiş olacağınızda ani denetim yapıldığında orda olmaz yada gelmediğiniz anlaşılmazsa ağır ceza puanı var, hem siz hemde firmanız zarar görür. ayrıca sigortayı yakalarsak belgeniz iptal olur.

- bir sahada birsürü farklı faaliyet var. hepsi için tek çevre görevlisi mevcut. tesis faaliyetine göre değerlendirme yapılmalı(bunu ben dedim)
- bunu değerlendiricez (dendi)

Sonuçlar;

- asgari fiyat yayınlamam
- dernek haline gelin hakkınızı savunun
- bildirim yaptığın tarihte tesiste ol, olmadığını anlaram ceza yersin.
- firma eksiğini yazın. ne olursa olsun yazın. yakalarsak aksaklığı ceza işlem uygularız.
- sözleşme yaptın 1 ay içinde iç tetkik, eğitim yapmış ol. aylık değerlendirmenide sisteme ekle. sonraki ayın 15 ine kadar yükleme zamanın var.
- mevcut çevre görevlisi belgesi sahipleri vize dönemi içinde bakalık eğitimine gelecek, sınava girmeyecek. diğer meslek grupları iki parçalı olacak eğitime gelecekler ve sınava girecekler. (bir arkadaşım söyle der " o antalya'ya hepiniz geleceksiniz... :)" )
- denetimleri artırıcaz
- koordinatöre de tesis yükleyeceksiniz
- aylık değerlendirmelerde saha fotografları olacak, koordinatör imzası olacak asgari iki çevre görevlisi hazırlayacak
- çevre izninden muaf olan çevre görevlisi çalıştırmak zorunda değil, ama danışmanlık hizmeti almak zorunda. muaf olunca yırttın diye bişi yok bu böyle biline der.
- aynı firma çatısı altında isg, çevre görevlisi ve ced yapabilirsin. ama lab olamazsın. ayrıca gittiğinde isg, çevre ve ced işini birbiri ile çakıştır yada çakıştırma ben baskın yaptığımda orda olmazsan sorun olur.

Kişisel Görüşlerim;

- bakanlık dernek olun hakınızı arayın asgari fiyatı öyle getirin dekont ve fatura önerilerinizi öyle getirin der
- denetimi sizede yapıcam kurumsallasın der
- tahsilat benim sorunum değil, sizin sorununuz işinizi düzgün yapın paranızı alır fiyatları yükseltirsiniz. siz fiyat politikasını öğrenin der.
- mevcut uygulamalrda herhangi bir değişiklik istemiyor.
- birileirnin canı fena sıkılmış ki içimizde bu işi düzgün yapmayan gitmeyen beyan vermeyen çoğunluğun bu işi yapmasını istemiyorlar. şahsen bende istemem ama serbest piyasa. babanızdan paranız, azıcık biliginz varsa yada hiçbişi bilmeseniz bile bu işi yapabilirsiniz.
- sahaya gideceğiz ve 16 puanı aşamayacağız.

daha aklıma geldikçe yazarım.

Saygılarımla

- çevre izninden muaf olan çevre görevlisi çalıştırmak zorunda değil, ama danışmanlık hizmeti almak zorunda.
ek1 ek2 de yok ise cevre izninden muaf
ek1 ek2 de var ama limitlerin altında kapsam dışı

muaf ya da kapsam dışı olunca çevre görevlisi çalıştırmak zorunda değil ama danışmanlık hizmeti almak zorunda (çevre görevlisi = danışmanlık hizmeti)

Bu konuyu biraz daha netleştirebilir misiniz? Mümkünse ilgili mevzuatı ile birlikte

bir iki yerde çok şaşırdım tekrar sormak istiyorum.
1.Bir firmada isg+çevre görevlisi uzmanı olarak çalışabiliriz.
2.Aynı firma çatısı olduktan sonra çed+isg+çevre görevlisi olarak çalışabiliriz.(osgb+çevre danışmanlığı yapan bir firmada bu iki işi yapabiliyor muyuz?)

@Gülay Kudret Birdal
isg ile çevre nin görev günlerinin çakışmaması kaydı ile yapılabiliyor benim anladığım kadarıyla

@Nihal Ş. Aksoy
Ben de öyle anladı.Ben bu sebepten işten çıkarıldım, benim için çok önemli bu konunun netliği

@Gülay Kudret Birdal
çıkan yönetmeliği tekrar dikkatlice okumakta fayda var... örneğin muaf bir tesisin danışmanlık firması ile çalışma zorunluluğu hangi mevzuatta yazıyor? ben bulamadım bir türlü!!! siz de bu konuyu kanun, tüzük, yönetmelik, genelge (ulaşabilirseniz tabi genelgelere) vs hepsinde tarayın derim

170 i ya da 181 i arayabilirsiniz, 181 deki arkadaşların pek bir bilgisi olduğunu söyleyemem ama eğer sorunuzu doğru ve açık bir şekilde ifade etmeyi, karşınızdakinin bunu anlamasını sağlamayı ve düzgün not ettirmeyi başarabilirseniz, en azından bir bilene sorup konu ile ilgili dönüş yapıyorlar.

@Nihal Ş. Aksoy
Emin olun yardımcı olamıyorlar, ben işten ayrılırken ihbar süremde karşı tarafla anlaşmam halinde işe gitmek istemiyorum.Yazılı olarak bir belge alırsam herhangi bir hukuksal probleme maruz kalabilir miyim diye sordum.Kanunda böyle bir açıklama yok dedi :) biz açıp okumayı bilmiyoruz sanki.Aynen söylediğim gibi yaptım ve daha sonra zaten doğru olanın bu olduğunu öğrendim.Keşke arayıp geri bilgi verseydim size soran olursa, bu şekilde bilgi verin diye.

Yönetmelikleri zaten bizim için çıkarmadılar. Devlet firmaları denetleyemiyor. Çünkü eleman az (ya da her ne iş yapıyorlarsa vakitleri yok). Onları denetleyecek birileri olsun diye çıkardılar yönetmeliği. Adı çevre olunca üstümüze alındık biz tabi. Firmalar para vererek kendini denetletir mi? Tabi ki saklıyorlar çoğu şeyi, bilsen de söyleyemiyorsun, başka firma veya başka eleman bulur diye. Adı AB uyumu. Hikaye işte. Görüntü var, ses yok.

herkese geçmiş olsun. osgbler bu mantıkla öper bizi. işimiz daha da zorlaştı. söylenen hiçbir şey yönetmeliğin şu maddesinde şöyle yazıyor da böyle yazıyor yanlış yorumluyorsunuz şuraya bakmalısınız şeklinde değil. 3 gün sonra işlemi daha farklı algılayabilirler ya da firmalar arası uygulamalarda farklılıklar meydana gelebilir yorumlamalardan dolayı. saçma sapan işler. kısaca peff...