• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]

@Fatih Çoban
veyalardan biri kamuda çalışmışlık şartını içeriyor. kadroları düşündüğünüz zaman emeklilerde çevre mühendisi olduğunu pek sanmıyorum. dolayısı ile meslek dışından gelecek olan kamuda çalıştığı için sisteme dahil olacak olan çok kişi var.gelmiş 60-65 yaşına emekli olmuş. bir bıraksınlar yani meydanı gençlere.

@shalic
büyük yatırımlarda kağıt, çimento, demir çelik gibi fabrikalarda 3 yıllık deneyimli kısımlara bu yönetmelikten sonra ben emeklilerin gelmeye başlayacağına inanıyorum. öbür türlü en azından sektörde bir şekilde genç arkadaşlar sektörde pişme şansı buluyordu. yine ne varsa hurdacılarda var diyeceğiz herhalde. tabi o yönetmeliklerdeki çevre görevlisi kavramının yanında çevre mühendisliği ibaresi değişmezse.

@shalic
Anlami su; cevre yonetim birimindeki kisilerden en az biri cevre muh., yuksek yapmis vs. olacak veya bakanlikta calisan o sanslilardan olacak (emekli kismi burda giriyor devreye), digeri de 3 yillik tecrubeye sahip herhangi bir cevre gorevlisi olacak (burdan da emeklilere is cikar). Siz ikinci kisiyi de cevre muhendisi secebilirsiniz ama en az 3 yil tecrube istiyor birinde mutlaka

@Tarik Can

Tarık Bey;
ÇMO İzmir Şubesinin Mesleki Söyleşiler kapsamında 21.11.2013 Tarihinde gerçekleştirdiği toplantı Yönetmeliğin yayınlandığı gün olması nedeni ile toplantı kapsamında ilk değerlendirmeler yapılmıştır. Yönetmelik ile ilgili olarak Odanın yürüttüğü,yürüteceği çalışmaların süreç içerisinde hepimizin desteği ve katkısı ile daha ayrıntılı değerlendirileceği , çevre görevlisi ve diğer meslek grupları kavramı ile ilgili olarak çevre görevlisi değil çevre mühendisi kavramının net olduğu, tartışmalarımızın yönetmeliğin diğer maddeleri ve taleplerimizin yerine getirilmesi sürecinde yürüteceğimiz çalışmalar ve etkinliğimiz üzerine olması görüşleri aktarılmıştır. Bu süreçte yapılan değerlendirmelerde hepimizin zaman zaman dile getirdiği çevre mühendislerinin de eğitim ve sınavla makina görevlisi, inşaat görevlisi,tıp görevlisi.. vb. kavramlar üzerinden diğer meslek gruplarına yönelik değerlendirmelerdir. Odanın bu yönde yapacağı bir çalışma olarak değil kişisel görüşler olarak dile getirilmiştir. Elbetteki Yönetmelik ile değerlendirmelerimiz ve dile getirdiğimiz görüşler doğrultusunda Odamız da çalışmalarını daha verimli ve etkin yürütecektir.

kazanılmış hak denen birşey var ben firmamı kurmuşum yeterlilik belgemi almışım vize süresi 5 yıl bana dese ki vize sürenin sonuna kadar kazanmış olduğun hakkın devam diyor vize süren bittikten sonra bu şartları sağla yoksa yenileyemezsin tmm ama kazanılmış hakkıma 6 ay süre nedir ya

ÇKAGİLHY EK1 listesinde olan bir tesis, 3-5 yıl tecrübeli bir çevre mühendisini tam zamanlı çalıştırması yeterli değilken, çevre danışmanlık firmasının tecrübesiz bir çevre görevlisini ayda 2 gün ataması (iç tetkik raporunu 3 yıl tecrübeli çevre görevlisi ile hazırladığı takdirde) yeterli oluyor. Ek 1 tesislerin çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu kabul edilebilir ancak çevre danışmanlık firmalarından 2 gün hizmet almasını yeterli görmek ne kadar anlamlı.
Yorumlarınızı beklerim.

@jn6zo
İş güvenliği uzmanlığındaki gibi yapmalılar. Çalışma Bakanlığı daha mantıklı yönetmelik çıkarıyor. Bunlar aralarında çevre ile uzaktan yakından ilgisi olmayan işi bilmeyenler. Saçmalamaları normal. Şu yönetmelik çıksın da bizi sıkıştıranlardan kurtulalım. Onlar rant elde etsin bizimle uğraşmasın. Biz de asıl işimiz olan Şehircilik, ormanların tahribi, yandaşlarımızın arazilerinin yakınından yol geçirme işleri ile uğraşalım.

@jn6zo
“Çevre yönetim biriminin nitelikleri MADDE 8 – (3) Çevre yönetim biriminin sorumlu olacağı işletme sayısının 5 (beş)’ten fazla olması durumunda ikinci fıkrada belirtilen personel sayısına her beş işletme için bir çevre görevlisi ilave edilir.”
Ayrıca yukarıdaki maddeye istinaden bir çevre yönetim birimi 5 tesise (ek1/ek2) bakabiliyorken ve ilave her 5 tesis için bir çevre görevlisi yeterli iken(tecrübe şartı yok), 3 yıl tecrübeli bir çevre mühendisi 1 tesise(ek1) neden bakamıyor? 5 tesisi olan bir kuruluş için çevre yönetim birimi kurmak mantıklı iken tek tesis olan ek1 işletmeler (pastanın büyük bir dilimi) danışman firmalara yönlendirilmiş oluyor (maliyetler açısından zorunlu olarak). Dolayısıyla işletmeler daha az hizmet alıp (2gün/ay), aldığı hizmet süresi başına daha fazla ücret ödemiş oluyor, peki kime? Danışmanlık firmasına!..
Bu durumda kimse yönetmeliğin çevre kalitesini yükseltmek için çıkarıldığından bahsedemez. Yönetmelik en başından beri danışman firmalar ve bakanlık çalışanları arasında karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı bir şekilde hazırlanmıştır. Danışman firmalar daha çok kazansın ki bakanlık çalışanlarını emekli olduklarında istihdam edebilsinler. Tabi piyasada çok fazla danışmanlık firması olması pastayı böldüğünden sayının azaltılması da gerekir ki, emekli bakanlık personelini istihdam edecek firmalar daha çok kazanarak koskoca emekli bakanlık personeline iyi maaşlar verebilsin (vefa borcu!)..

PETROL İSTASYONLARINDA LPG SORUMLU MÜDÜR OLARAK 5 YILIN ÜZERİNDE GÖREV YAPMIŞ BİR ÇEVRE MÜHENDİSİ KOORDİNATÖR ÇEVRE GÖREVLİSİ OLABİLİR Mİ?

BU HUSUSTA BİLGİSİ OLAN VAR MI?

Devlette çalışıp emekli olanlara çevre görevlisi yasağı getirilmeli. Özel sektörde hal ederiz mantığı yaygınlaşır yoksa. Ayrıca çevre müh. Bölümünden mezun olmayan çevre görevlilerine en fazla 8 puan hakkı tanınmalı...

@Sinan Yıldız

Sanırım gözünden kaçtı :)
Orada " .... fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden" diye yazıyor . Fen ve fen edebiyatı bir başlık altında göstermiş. Sorun yok yani. Fen fakültelerinde jeoloji bölümü var.

@Sinan Yıldız

Müzik bölümüde olabilirdi aslında , ne de olsa müzikte ruhun gıdasıdır :islik:

Grup vitamin- Elalarını elalarını ... :mzkdnlmk:

PETROL İSTASYONLARINDA LPG SORUMLU MÜDÜR OLARAK 5 YILIN ÜZERİNDE GÖREV YAPMIŞ BİR ÇEVRE MÜHENDİSİ KOORDİNATÖR ÇEVRE GÖREVLİSİ OLABİLİR Mİ?

BU HUSUSTA BİLGİSİ OLAN VAR MI?