• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
tecrübeli ya da tecrübesiz ne fark ediyor ki neticede Çevre Mühendisi, sen tecrübesizsin otur ya da staj yap mı denmeli.
genel olarak bu tecrübesizlik sıkıntısını bizler ilk işe girdiğimiz yıllarda yaşadık ben yaşadım diye aynı şeyi başkaları da neden yaşasın ki ...
ayrıca neye göre belirliyoruz tecrübeyi 10 senedir sektörde olan kişi çok mu tecrübeli hatasız mı çalışıyor? Ben buna katılmıyorum istedikten sonra yapılmayacak ya da öğrenilmeyecek bir iş olduğunu da düşünmüyrum. Hatalar elbet olur ama önemli olan düzeltebilmek.
tecrübesizken danışmanlık firması açmış meslekdaşlarımızı düşünelim yapmış olduğu emeği gözardı edip kapatıp gitsin mi ? bu yönetmeliğin adil olan hiç bi kısmı yok , Çevre Görevlisi kısmı da tecrübe şartı da kabul edilemez.Ben 5 yıldır çalışıyorum diğer şartları da sağlıyorum nasılsa sağlamayanlar düşünsün diyip kenara mı geçelim.
 
@Meltem Karagöz

Burada da size katılmıyorum Meltem Hanım. Tecrübesizken kişi neden danışmanlık firması açar ki ? İşin gereklilikleri, yönetmelikleri, uygulamaları bilmeden neden firmaların kaderi ve kendi kaderi ile oynar ki ? Bir süre kendini yetiştiren kişilerin danışmanlık firması açmasından yanayım. Bu kaliteyle birlikte fiyat artışını da beraberinde getirecektir.
Yeni mezun çevre mühendisi çevre görevlisi olsun ama danışmanlık firması açmayı sonraki yıllara bıraksınlar. Danışmanlık yapmak için; önce danışılacak konularda bilgi sahibi olmak, kendini yetiştirmek gerekir.
 
@Meltem Karagöz
Meltem Hanım ; Ben Yönetmelikteki tecrübe şartına( 3-5-2 taktiği diyorum ona ) tamamen Bakanlıktaki Abilerimizin ! Emeklilikte de sömürmeleri için yapılmış bir katliam gibi.Fakat Mesleğini sevmeyen bu işi zorunluluktan yapan Çevre Görevlisi Belgesinin arkasına sığınan arkadaşlar ki bunların birçoğunun Yönetmelikten haberi de yoktur ! Sözüm onlara ve onun gibi düşünenlere.Eğer Yeni Mezun olup da Çevre Görevlisi Belgesiyle çalışıyorsan (düşük maaşa tabii ki ) ÇMO 'nun rekor sayıda katılımın olduğu Toplantısına zahmet edip geldiysen "Düşük maaşa çalışıyoruz ,Patronumuz İLKOKUL mezunu" demeyeceksin.Bu iş böyle çözülmez.Yönetmeliği okumadan ÇMO ya gelenlerin sayısı da anımsanmayacak kadar fazlaydı bunu da belirteyim .
 
Bir işi yaparken en önemli olay devletin arkanızda olmasıdır. Bizim çıkan bu yönetmelikte devlet arkamızda mı arkamızda ama niyet farklı. Biraz fordçu havasında. Kimse yeni mezun arkadaşın bu işi yapmasın demiyor. Ama danışmanlık sektörü bizi şirketlerle birebir görüştüren, onlara çevre mühendisliği ile ilgili bir vitrin konumunda. Bu sebeple sektörde yer almak istemeyenlerin biraz önünü kesmek lazım. Kurulum biraz zor olsun ama bu yönetmelikteki gibide imkansız olmasın. Azıcık derlensin toplansın sektör. Sanayicinin gözünde şuan gaspçı konumundayız. Bunun gaspçılık, zorunluluk olduğu algısından yıkıp gereklilik olduğunu göstermemiz gerekiyor.
 
Yönetmelikte belirtilen danışmanlık firmalarının sağlaması gereken şartlar değişmez ise büyük firmaların ismi altında birleşmeler olacaktır. Ve bu da büyük firmaların daha çok para kazanması demektir. Danışmanlık firmalarının kalitesinin artması tabiki gereklidir ama bu, büyük firmaların ekmeğine yağ sürerek olmamalıdır.
 
@Gülin Çağlıyan
Yaşınız ne bilmiyorum. Ama 90lı yıllarda ilk okul öğretmenleri için süpermen deniliyordu. Hayat bilgisinden anlar, türkçeden anlar, matematikten anlar, fen bilgisinden anlar, anlarda anlar.. bir kişi herşeyibilemez. Çevre mühendisliğide böyle süpermen modunda olan bir meslek. okulda atıksudan, atıktan, havadan, ölçümlerden, çedten herşeyden azar azar gördünüz. okul bitti piyasaya atıldınız ve bir baktınız okuldakilerle iş hayatındaki bilgiler uyuşmuyor. okullarda çevre mühendisi yetiştirmediler mi? yetiştirdiler ama sektörün içerisine girdiğinizde mesleğinizle ilgili alt branşı seçerek uzmanlaşmaya başladınız. buradaki tecrübeden de kasıt (en azından benim için) budur. kişileri uzmanlaştıralım ki kaliteyi arttıralım. istihtamda bu şekilde artar. yurt dışındaki o gördüğünüz babacan mühendislik şirketlerinin, grup olmuş holding olmuş şirketlerin ana merkez firması proje firmalarıdır. diğerleri yapılanmalar sonrasında geliyor. şuanki piyasada biz projeci yetiştiremiyoruz ve büyümeyi sağlayamıyoruz. bizim mesleğimiz diğer meslekler gibi olan bir meslek değil. makine mühendisine gidersiniz bana asansör lazım der binaya bakar yüke bakar çıkartır çizer eder. ama bizim mesleğimizde müşteriye yönelik özel tasarımlara giden iş çoktur. dolayısı ile azıcık her önüne gelen okulu bitiren arkadaşın şirket kurması engellenmeli. kimse onlara sonsuza dek şirket açamayacaksın demiyor. biraz sabırlı olmayı öğrensinler. özel tasarımın girdiği bir sektörde sermaye bilgidir. cebinizdeki para değildir. dolayısı ile her çevre mühendisi okulu bitirdikten sonra aslında yürüyen tek kişilik bir şirkettir. çünkü bilgi demek sermaye demektir. bizim mesleğimizin sermayesi bilgi. her arkadaşın bilgisi var ama bu bilgiyi nerede, ne şekilde kullanacağını bilmiyor. işte tecrübe dediğimiz olayda elinizdeki bilgiyi nasıl kullanmanız gerektiğini öğretiyor.
 
tartışıp duruyoruz da inşallah herkesin hakkında hayırlı olur.

bu arada da şunu da anladım kişi çok fazla tecrübeli arkadaş varmış. bir 5 sene sonra kimya, jeoloji mühendisi yada ziraat mühendisi , abisiyle işi tecrübe ederler.

ücret politikası yönetmelik çıksa da zor değişir.

sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, çmo, bu işte kararlı davranmazsa bu devinim devam eder.

zaten bitik olan mesleğimiz iyice biter.

şu an sesini çıkarmayan çevre mühendisleri 5-6 yıl sonra keşke diyebilir ama o zaman iş işten geçmiş olacak.
 
okulu bitirir bitirmez de danışmanlık firması açmazlar ki en azından benim bildiğim çevremde gördüğüm böyle örnekler yok.Oldu da açtılar ne yapcaklar şimdi kapatcaklar mı? kazanılmış bi hakları var yapmış oldukları masraflar var... biz yönetmelik çıkardık daha önce yeterlik almış tecrübesiz kişiler şartları sağlayamazsa kapatsınlar emeklerinin maddi manevi karşılığını devlet ödeyecek mi deniyor ? bi yönetmelik çıkartırken mevcut uygulamaya ve sonuçlarını da düşünerek hazırlamak gerekir.
benim danışmanlık sektöründeki 3. yılım olacak.Şartları sağlamak benim için çok zor olacak napayım peki ben ? Sabah Tarık Bey paylaşmıştı emekli çevre mühendisi arayıp diplomalarını mı kullanayım :)
 
@yara_bandi
Ben sizi çok iyi anlıyorum , herkes çalıştığı dalda uzmanlaşır , tecrübe edinir .Ben şuna takılmıştım herkes çevre görevlisi belgesi almasın bu yanlış elbette yeni mezunlar da alacak firmalara işe girerek uzmanlaşacak ama danışmanlık apayrı bir mevzu her sektörden bilgisi olması deneyimli olması şart o açıdan bu yönetmeliğin bu noktasını haklı buluyorum.Her önüne gelen danışman olamaz gibime geliyor.
 
1. Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2010 Sayısı: 27757
2. Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 21.11.2013 Sayısı: 28828
Yani 03 Yıl 00 Ay 15 Günlük bir oluşum. 3-5-2 yıl tecrübe istenilmesi belli bir zümreye çıkarılmış olduğunun göstergesi. Bırakalım önce yönetmelik 5 yıl tecrübe kazansın. Tecrübeye karşı değilim hobi olarak yine tecrübe kazanılsın ama mesleğime siyaset karışmasın.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

30 Kasım Cumartesi 15.00 İstanbul Şubemizde son çıkan yönetmeliğe karşı eylem planımızı konuşacağımız forumumuza tüm üyelerimiz davetlidir

Twitterda yayınlandı şimdi paylaşmak lazım burada da.
 
Merhaba Arkadaşlar

Sanırım deneyim deyince herkesin anladığı başka. Deneyim mevzuatı bilmekle olmuyor sadece. Kaldı ki biz çevre mühendisleri yaptığımız işi mevzuata indirgersek zaten baştan kaybederiz. O zaman gerçekten çevre görevlisi oluruz. İşimiz sadece mevzuat takip etmekse bunu herkes yapabilir.Tesisnizden kaynaklanan atıkları, olası riskleri, atık azaltımı, atık yönetimi vb. durumları, hatta ve hatta işletmecinin sizden sakladığı durumları görüp yorumlayabiliyorsanız, bu sorunlara yasal mevzuat içerisinde çözüm üretebiliyorsanız epey bir deneyiminiz var demektir. Mevzuat yaptığımız işte bize yol haritası çizer.

Yeni mezun arkadaşlar bu işi yapmasınlar demiyorum. Hatta aralarında deneyimli mühendis arkdaşlarımızdan çok daha başarılı olanlarda vardır. Ancak istasnalar kaide bozmaz. Ama tecrübeyi de bir kalemde silmemek lazım. Mesleğinizi bir kenara bırakın bugün bizi biz yapan, toplum içerisinde davranış biçimimizden tutunda olatlarlar karşısındaki tavrımızda kişisel tarihimizde edindiğimiz tecrübelerdir.
 
@Meltem Karagöz
emekli Çevre Müh yok denecek kadar çok az emekli mühendis bulursunuz :D
 
Bu yönetmeliğin amacı çok açık ve net belli...Herkes belli bir seviyede bilgiye sahip. Amacı anlamak çok zor değil bence
 
Eğer yabancı menşeili bir firma değilse ,ÇYS si yok ise , holding değilse , ana sanayi tarafından denetlenmiyorsa ; mevzuatlar şart görmeseydi Çevre mühendisi çalıştırmayı kim düşünürdü acaba, amacım kesinlikle muhalif olmak değil ama mevzuatlar belirliyor çalışma alanlarımızı .Çünkü normalde bir mühendisin görevi İşyerine verimlilik getirmektir , bizim meslekte bu biraz daha farklı atığı azaltma , tekrar kullanım , arıtma veya atık yönetimindeki değişiklikler ile verimlilik getirebiliriz ancak bu bilinçte sanayiciler olduğu sürece sağlanabilir bir durumdur bu .

Aslında atık işine girdikten sonra anladım ki atık yönetimi alanında değil , projelendirme kısmında çalışmalıymışım :)
 
Üst