• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]

@yara_bandi

Çok haklısın, sen konuyu açtıktan sonra inceleyince fark ettim (bu arada böyle bir noktaya değindiğin için teşekkürler, uygulamada çok büyük problemler çıkarabilir);

Danışmanlık firmasında istedikleri niteliklerde;

MADDE 9 –
b) En az birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 3 (üç) yıllık mesleki tecrübeye sahip çevre mühendisi veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış veya 7 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,

c) En az birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 2 (iki) yıllık mesleki tecrübeye sahip çevre görevlisi olması,

zorunludur

şeklinde ifadeler var, burada tecrübe yılına "en az" ı ekleyerek alt sınırı belirlemiş, bu da demek oluyorki sen istersen hepsini 5 yıllık tecrübeye sahip seç o zaman hepsini istediğin gibi çalıştır ama alt limitler bir 5, bir 3, bir 2 yıllık olacak diyor. Burası tamam.

Ancak yükümlülüklerde iç tetkik yapma kısmındaki ifade ilginç;

MADDE 10 –
b) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen iç tetkik raporunu, çevre yönetimi hizmeti verilen ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için üç yıl tecrübeli çevre görevlisi; Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için ise iki yıl tecrübeli çevre görevlisi ile birlikte hazırlamakla yükümlüdür

Burada Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için hazırlanacak iç tetkiklerde eşlik edecek kişiler için direkt tecrübe yılı verilmiş ve madde 9 da yer alan "en az" gibi bir limit konulmamış. Bu da sanki tüm danışmanlık firmaları sürekli bünyelerinde 2 ve 3 yıl tecrübeli çalışanlar bulundurmak zorundaymış gibi bir saçmalık oluşuyor. Tamam Madde 9'a bakınca ne demek istiyor fikir yürütürüz ancak, bu yönetmeliği dikkate alarak bir sektöre yön verilmek isteniyorsa sıfır hata hedefi ile hazırlanmalıydı.

@Fatih Çoban
Mahkemelik durumlarda her kelimenin önemi vardır. Bu sebeple herşey birbirine uyumlu olmalıdır. Yoksa dediğiniz gibi anlam olarak bakarsak anlayabiliyoruz.

ben bursa'da yapılan toplantıya katıldım.10 kişiydik benim dışımda 1 tane daha danışmanlık firmasından katılan olmuştu.
Burada konuşulanların dışında bir şey konuşulmadı desem yeridir.
Çevre Mühendisi maaşlarının denetlenmesi, Çevre Görevlisi ibaresinin kesinlikle kullanılmaması gibi...
Yeteri sayıda kişiye ulaşılamadığı için önümüzdeki hafta tekrar bir toplantı düzenlemeyi düşünüyorlar.
Bu süreçte imza kampanyasının olabildiğince çok insana duyurulması ve Yönetmelikle ilgili görüşlerimizi Bursa Temsilciliğine göndermemizi istediler.
Ne kadar itiraz etsek de sonuç alamayacağımızı düşünüyorum ama hiç bir şey yapmamaktan daha iyi en azından :(

@Göksel Kurtuluş
peki ben şimdi iç tetkik ne yapmalıyım ilk iş yerim ve lisans aşamasındayız yada simdi hazırlayıp yonetmelık çıkmadan oncekı tarıhımı atmalıyım

@Melis Kara
mail grubuna gelen iş ilanıydı. yorumlamak serbest...

3 yıllık bir yönetmelikde 5 yıllık tecrübeli mühendis şartı koymuşlar sorarım bu yönetmeliği hangi kafayla hazırlıyorlar çevre mühendisliğini kaldırsınlar ztn bu yönetmeliğe göre çoğu danışmanlık firması kapanacak şartları sağlayacak kaç firma var hem 5 yıl hem 3 yıl hem 2 yıl

Arkadaşlar dün Ankara'da ÇMO nun toplantısına firmaca katıldık.Herkes alabildiğine dolu, alabildiğine sinirli ve sitemkardı.Bizde Çankırı'dan tesislerin denetiminden çıkarak ivedilikle toplantıya yetişmek adına (sağanak yağmurun etkisiyle de) koşuşturarak yetiştik şükür !! Ama inanırmısınız o kadar ümitli, o kadar çözüme odaklı gittik ki kesin biz bu işin üstesinden geleceğiz halledeceğiz havasındaydık.Heralde soruyorsunuzdur şuanda, tamam da ne oldu kardeşim bu toplantıda ? Ne konuştunuz? Ne yapacağız? Niye gittin? Ne kattınız ? Ne ürettiniz? Kocaman bir "0". Neden peki? Bu arada yaklaşık 3 saat süren toplantıda söz alanların konuşmalarının %75'i bana göre klişe ve gereksizdi onları paylaşmayacağım.Toplantının 2.bölümünde söz aldık ama maalesef katılımcı arkadaşların yarısı heralde bu işi çözdüklerini sanarak toplantıyı terketti ! Firmamız adına yetkili kişi konuşmasını yaptı belkide toplantının kayda değer tek konuşması ! Yönetmelik tartışılır, değişir, düzelir ama mesele Yönetmelikten rant elde edecek olan 15-20 Danışmanlık firmasının bu yönetmeliği desteklemesi ve Bu firmaların birçoğunun Amiyane tabirle Lise Mezunu Patronlarının (Hani 800-900 liraya mühendis çalıştıranlar varya işte onlar,birde çıkıp ben 20 mühendis çalıştırıyorum diyorlar !) piyasaya hakim olmak istemeleri.Ek olarak Kaan adlı bir arkadaşımızın İdealist tutumunu da unutmamak lazım.Kendisine teşekkür ediyorum.Net açık ve doğru bir konuşma yaptığına inanıyorum.Bizlerin iyi Çevre Mühendislerine ihtiyaçları var.Ben 2 yıllık tecrübeye sahibim deyip de bir yerlere geleceklerine sananlar yanılgı içerisindeler.Sayın Oda Başkanımıza da parantez açmak istiyorum.Baran Bey Lütfen bundan sonra Toplantı salonunu erken terketmeyiniz.Siz bunu yaparsanız bu yol çıkmaz sokağa çıkar demektir.Toplantının başında klişe olan açılış konuşmasını yapmakla hiçbir şey olmaz,yada sürekli itiraz ederek,görüşmeler yaparak olmaz bu işler Başkanım.Arkadaşlar garip değil mi 3 saat süren toplantı ve söyleyecek hiçbir şeyin olmaması.Bu arada ne olacak onuda söyleyeyim 1-2 madde yapılan itirazlar neticesinde değişebilir,1-2 madde revize edilebilir ama asıl bomba bundan sonraki Yönetmeliklerde olursa şaşırmayın ! Herkese Selamlarımı iletiyorum.

Ben taslağa itiraz dilekçemi gerekçeleri ile bakanlık ve oda genel merkeze göndereceğim. Kendi raporumu hazırladıktan sonrada burada paylaşacağım. Yarında kendi şirket avukatımla görüşüp kendi davamı kendim açmayı düşünüyorum. Ama masraflar çok yüksek olursa kendi başıma açamayabilirim. Masrafları bir öğreneyim, sizlerde görüşün ve kendi raporlarınızı hazırlayın ortak bir raporda uzlaşmaya çalışalım. Oda haricinde de açılacak kolan davalarla güçlendirelim bu olayı. Diğer taraftan da ben bu işi rekabet kuruluna doğru götürmek istiyorum. Bunu da avukatla görüştükten sonra nasıl olabileceğini öğrenmiş olacağım. Sizlerle yine paylaşırım.

@Oğuzhan Başıbüyük

Böyle şeyler okudukça bende ümidimi yitirmiyor değilim, bir de hakaten bir eleme olmalı mı sorusu geliyor aklıma acı acı..Bilmiyorum diğer mühendislik dallarıda öyle mi ancak bizim branşımızda ne yazıkki bir aidiyet duygusu yok, bir katılımcılık yüklenicilik yok..Kolaycılık var, bananecilik, birileri halleder zatencilik..Günlerdir mezun olduğum üniversitemin bölüm sayfalarında paylaşım yapıyorum katılım için çağrı yapıyorum bir kaç begeni bir kaç paylaşım dışında birşey görmedim..Ki şuan 200 civarı öğrenci var sanırım neredeyse yarısını tanırım konuşmuşluğum vardır vs ama ikna olmuyorlar dahası '' vurdum duymazlık '' söz konusu bu çok daha kötü bence.İtiraz yok, katılım yok, ses çıkarma yok..Yok.Yok.Yok anlayacağınız.Bunu birçok üniversitenin çevre klüplerinde de görmüştüm, işi yapanlar ve seyredenler..Katılım yok zorla ikna ederdik katılıma o zamanda ..Şimdi de aynı şey..

Belki de hakaten elenmeye ihtiyaç vardır..Bambaşka bir şekilde tabi !

@Göksel Kurtuluş
şimdi göksel bey yönetmelikte Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen iç tetkik raporunu, çevre yönetimi hizmeti verilen ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin; Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için ise iki yıl tecrübeli çevre görevlisi ile birlikte hazırlamakla,dediği için ben nasıl hazırlamayalım o halde

@Dilara Meriç
Yönetmelik 1ocak 2014te yürürlüğe giriyor. o yüzden aralık sonuna kadar kim hazırlarsa hazırlasın mühim değil. Hatta 1 ocaktan sonraki kısımda da çok önemli değil sonrasında yaparsınız eski tarih atarsınız sorun çözülür.

@yara_bandi
Evet, bu konuda hemfikirim;) Aralık sonuna kadar hepsini tamamlamayı düşünüyorum.
İç tetkiktir, aylık tutanaktır, bunlar halledilebilir konular, ne olacak şu güne kadar hepsini hazırlayıp firmaya sunuyorduk, arşiv yapıyorduk, şimdi de tarar yükleriz, raporlarımız onaylatırız. Önemli olan "çevre görevliliğimiz".

@yara_bandi nin da belirttiği gibi yönetmelik yürürlüğe giriş tarihi henüz gelmediği için Aralık ayı içinde içtetkik yapın, bir sonraki tetkik de zaten Aralık 2014 olacağı için o süre zarfında ne yapmanız gerekir görürsünüz.