• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
@Gülin Çağlıyan

Uygulanabilir bence Gülin Hanım, hemde çok iyi uygulanabilir istenirse.
Denetim bizim asli görevlerimizdendir. Bunu belgelemek çevre mühendisi için bir nimettir bence. Çünkü yaptığı her denetim, kayıt altına aldığı her olumsuz durum işveren için düzeltilmesi mecbur bir durum haline dönüşmektedir. Aksi durumda söylediğiniz şeyler "daha sonra hallederiz" gibi cümlelerle geri dönebiliyor. Bunu yaşayan çok arkadaşımız vardır.
Denetim yapın derken; herşeye bir kulp bulmak, şirket sırlarını ortaya dökmek değildir belirtmek istediğim. Gerçekten düzeltilmesi gereken şeyler , çevresel olarak kanunlara mevzuata aykırı durumlar varsa bunları düzeltmektir.

"Bana göre kişi vicdanı ile hareket eder ve mesleğinin gerektirdiklerini layıkiyle yaparsa huzurlu ve mutlu olduğu an o andır."
 
Şurada biz denetçi miyiz diyen arkadaşlara Yönetmeliği bir daha ve bir daha okumalarını sonrasında Türkak,Sedex gibi kurumların nasıl çalıştıklarını, danışman mı denetçi mi olduklarını incelemelerini istiyorum. Hatta daha ileri gidelim. Para verip denetlemeye çağırdığınız Sedex personeline mevzuata aykırı çalışmalarınızı gösterin, sonra da "ben sizin paranızı ödüyorum istediğim gibi tutanak yazmak zorundasın" deyiverin. Sonrada alacağınız cevaba karşılık yüzünüzün bir fotoğrafını çektirin ve buraya koyun da az eğleneyim :)

Not: Ondan sonra da Yönetmeliği neden savunuyorsun diyorlar. :)
 
@Fatih Çoban
Evet üniversitede bu şekilde işlendik biz hocalarımız tarafından büyük de hedeflerimiz vardı , yalnız bakanlık Çevre Mühendislerini korumuyor ki sorun orda , kusura bakmayın ama danışmanlık firmalarının çoğu da işverenin isteğine göre iş yapıyor idealist veya denetleyici olarak değil.Mesleğimiz şuan değersiz , ''sen yapmazsan da daha ucuza yapacaklar çok '' durumundayız şuanda.
 
@ibrahim59

Çevre ile ilgili işleri yaparız ve uygulamada buna uyulup uyulmadığını denetleriz, uyulmuyorsa uyulacak yöntemler geliştiririz. Çözüm bulmak mühendisin temel işidir. Sisteme yüklenmesi, uygunsuzlukların devlete raporlanması tabi ki bu düzende sıkıntılar doğurabilir, buradaki yöntemler tartışılabili ancak denetleme yapılması, rapor hazırlanması bizlerin böyle bir gereklilik olmasa dahi yapmamız gereken şeylerdir. Eğer şirketlerde otokontrolü sağlayamazsanız, arada sırada yapılan devlet denetimleri ile hiçbirşey doğru yürümez, yıllardır bunu yaşıyoruz zaten, sadece denetim sırasında çalıştırılan arıtmalar hepimizin bilgisi dahilindedir sanıyorum.

Yönetmelikte sistemsel olarak bizleri çok daha zora sokacak maddeler varken asli işimizle ilgili maddelere takılmayalım bence.
 
Bugün şu arkadaşların dediğini yapayım dedim. Makine Mühendisleri Odasını aradım ve bir asansör sistemim var. Çelik kablo, frenleme sistemleri falan haşat durumda ancak geçer bilirkişilik istiyorum çünkü paranızı ben veriyorum dedim. Adam "bekle orada geliyorum bir şey deneyeceğim" dedi ve kapattı. Korkuyoruz reyiz :)
 
Çevre Görevlisi kavramıyla aynı zamanda Serbest Müşavirlik kavramı bitmiş oldu. Bu işi yapmak isteyenler deneyimli çevre mühendisinin yanında iki yıl staj yapıp, deneyim kazandıktan sonra eğitime katılarak bu belgeyi almaya hak kazanmalı. Yeterlilik şartlarında da En az 3 yıl deneyimli bir çevre mühendisi Çevre Koordinatörü olarak, 1 çevre mühendisi denetleyici olarak, 1 çevre mühendisi de raporatör olarak çalışacak. Benim gönlümden geçen sistem bu. Ben böyle olmasını isterdim. Hatta bu işe yatırım yapmak isteyen birisi olursa da meslek dışından şirket kuruluşunda çevre mühendisini şirket kurucu ortakları arasında gösterme zorunluluğu getirilmeli. Çevre Mühendisliği bu şekilde canlandırılır ve tekelleştirilir, diğer mesleklerin girmesinin önü bu şekilde yavaş yavaş kesilir. Şuan ki yönetmelik ile kapanacak olan çevre firmaları bizim zararımıza. Çünkü bu kurulan şirketlerin bir kısmı acemi olan meslektaşlarımıza ait olsa da en nihayetinde çevre mühendisi. Bu yüzden şirketlerini kapattırmadan daha iyi bir şekilde bu işi çözümlememiz gerekiyor diye düşünüyorum. Ama diğer taraftanda çürük yumurtalarda elenmeli.
 
bu işi medyaya taşımalıyız.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
veya
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
gibi isimlere ben twit atmaya başladım. Ayrıca BİMER'e de yazdım. Siz de yazın. Bari harekete bu şekilde başlayalım. Genel gündem oluşturmalıyız. Forum üzerinde kısıtlı bir çevrede gündem oluşturuyoruz. Sonuç odaklı çalışalım. Genele yayılalım.
 
@Göksel Kurtuluş

Lütfen sapla samanı karıştırmayalım. Bahsettiğiniz gibi firma içi denetim ler, tespitler ve düzeltici/önleyici faaliyetler yapılabilir. Konu hakkında çözüm önerileri sunulabilir. Fakat üzerine basmaya çalıştığım nokta bunları çevre şehircilik bakanlığı adına yapmamızdır. Tespit ettiğiniz eksiklikleri ve şirketle ilgili raporları sisteme yüklediğiniz anda çevre şehircilik adına denetim görevini yapmış olursunuz.

Ayrıca arada sırada yapılan devlet denetimleri ile doğru yürümüyorsa denetim yapacak eleman alsınlar.
 
Ama sisteme yüklemediğimiz zamanda da iç tetkiklerde, aylık değerlendirme tutanaklarında da zaten bunu yapmış olmuyor muyduk?
 
@ibrahim59

Bizim işimizde bu zaten eksikleri tespit etmek. Devlet kendi denetimcisini seçiyor zaten, bizde çalıştığımız kurumun denetimcisiyiz. Gerektiğinde il çevre ve bakanlık denetlemeye geliyor zaten, geleceklerdir de. Her ikimizinde tespit ve bildirimleri elbetteki farklı olacaktır. Biz kendimizce tespit ettiklerimizi kayıt altına alacağız ve düzeltmeye çalışacağız, bu bizim için faydalı olan birşey.

Bununla beraber hiçbir tesis kendisine durmadan bakanlık yada il çevreden denetimci gelmesini isteyeceğini düşünmüyorum. Böyle olduğu halde neden akıntının tersine doğru kürek çekmeye çalışayım ki.
 
@yara_bandi
daha önce yaptığımızda sıkıntılıydı. Bakanlık bizim tespitlerimize neden ihtiyaç duyuyor. Yeterli eleman alsın kendi tespitini kendisi yapsın.
Bizler müfettiş gibi işletmeleri yapmaları gerekenler konusunda zorlayamayız.
@Fatih Çoban
Sıkıntı yıllarca denetim görmeyen işletmelerin olmasında her işletme yılda bir kere denetime tabi tutulsa sorun kalmayacağı düşüncesindeyim.
 
Yönetmelik çıkmadan 15 gün önce Bursa da bir seminer düzenlendi bakanlık yetkilileri tarafından , Çevre Danışmanlık firmaları ve Çevre görevlileri çok niteliksiz bu yüzden bu yönetmeliği değiştirme kararı aldık , işletmeleri iyi hale getirmek sizin elinizde vs. Ama orada bahsettiklerinden daha sert hatlarda bir yönetmelik çıktı karşımıza.
 
Bizim görevimiz müfettiş gibi denetim yapmak değil ki. Uygunsuzluğu tespit edip bunun düzeltilmesi ile ilgili çözüm önerileri sunmak ve yapmamaları halinde başlarına neler geleceğini söylemek. Ama dediklerinizin bir kısmına katılıyorum burada benim elimi bir yerden güçlendirirken diğer taraftan da devlet görevlisi gibiymişim gibi benden denetim istiyor.
 
Bakın denetim sekli tarışılır, haklısınız isvereni ispiyonlayan, sikayet eden kişi konumlandırmasından çıkartılmalıyız ancak bu yapılırken dogru giden bir uygulamayı bozmamamız gerekir. Ayrıca İSG deki sistemde is kazası olduğunda bildirmek zorunda kalınıyor ve zamanla işverenler buna alıştılar. Sistem adam akıllı olusturulursa cevrede de isleryoluna girmeye baslar.
 
Üst