• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]

Yani Çevre Görevlisi Belgesinin diğer mesleklerin alımını engellemeye çalışırken aynı zamanda çed yönetmeliğindeki diğer mesleklerinde bu işe girmeleri engellenmeli. aksi taktirde çevre görevlisi işinde çevre mühendisliği katliamı devam edecek.

Fırsat verilmeden kimse kendini ispatlayamaz.. Bu yönetmelik ile yeni mezun arkadaşlarımız tecrübe kazanamayacak hale gelecek. Okulda her ne kadar konular öğretilse de ne zaman sahaya çıkılır, ne zaman o konunun uygulaması görülür işte o an kafada bir şeyler oluşur ve öğrenme daha hızlı ve faydalı olur ..

@Fatih Çoban
Tekrardan yazacak olursam özet geçeyim. az önce yanlışlıkla kendi msjımı sildim düzeltirken. Eğitime karşı değilim. Eğitim olsun ancak bu eğitim sadece çevre mühendislerine verilen diğer mesleklerin alamayacağı bir eğitim olmalı. makine mühendisleri nasıl doğalgaz tesisat, yangın tesisat kursuna gidiyorsa bizde de böyle olsun. birisi okulu bitirdiği zaman hemen her konuda imza hakkına sahip olmasın. imzalar konusunda bir miktar kısıtlama gelsin ki sektör içerisinde pasif oyuncuların, aktif oyuncuların içinden bazılarının haksız rekabet ortamı yaratması engellensin.

@yara_bandi

Dediğiniz şey devlet için uygulanabilir , ama özelde uygulanamaz bence. Özel sektörü bu kez eski mühendise mecbur hale getirmiş olacaksın ki bu da zaten kabullenilmemizin zor olduğu özel sektörde iyice sıkıntılar yaşanmasına sebep oluşturacaktır kanaatindeyim. Her mühendis her yeri beğenmez, her işi beğenmez. Birisi başka şehre gitmez, birisi parayı beğenmez. Şu anda bile bunlar çokça var iken, gel de o zaman çalışacak mühendis bul :) Zor işler yani.

@Fatih Çoban
Makine Mühendisleri Odasının üyelerine yaptığı olay tamamen budur. Sektör neden eski mühendislere kalacak? İlla eğitime girmek için meslekte tecrübe yılı niye arayacaksınız ki. Ya da aldığınız eğitimin bir şehirden başka bir şehire gitmekle ne alakası var?

Nitelik sayıda değil elindeki örgütlü gücü etkin kullanabilmektedir.Odayı yıllarca devlet dairesi gibi yönetenler Çevre mühendislerini çevre görevlisine hapsedenler bunun sorumlusudur. Hadi bakalım inşaat mühendislerine inşaat görevlisi belgesi versin ya da makine mühendislerine makine görevlisi belgesi ne oluyor bakalım . Zamanında hastalığın teşhisini doğru koymassan seni böyle yavaş yavaş yokederler.

@ismail yıldırım
İnşaat mühendisine inşaat görevlisi belgesini veremezsiniz, makine mühendisine de makine görevlisi belgesi. Kesinlikle katılıyorum. Ama söz ettiğiniz meslekler Türkiye'de değil dünyada mühendisliğin temel branşı olmuş olan mühendislikler. Dolayısı ile güçlü bir sermayeye sahip üyeleri var. Bugün arıtma ekipmanlarını yapan firmaların sahipleri çevre mühendisinden ziyade makine mühendisleri.Arıtma ve atık sahalarının inşaatı yapan firmaların sahipleri inşaat mühendisleri. Bizler meslek olarak daha çok yeniyiz. Yavaş yavaş bu alanlarda meslektaşlarımız başa geçtikçe güçleneceğiz. Ne yazık ki bizim sektörümüzdeki paraya yön veremediğimiz için bu haldeyiz. Ben inanıyorum ki sektörümüzdeki konularda paraya yön verdikçe gücümüz artacaktır. Tabi odanın içerisindeki nitelikli üye sayısının artmasıyla beraber.

@ismail yıldırım

gerçekten çok bilgece laflar, gel gör ki benim mesleki örgütlenme pratiğinde gözlemlediklerimle ve odanın çevre görevlisi fikrine başta ve şu anda yaptığı muhalefetle uyuşmuyor pek.

oda zaman zaman kendi içinde bakanlıkta lobi yapmakla doğrudan toplu eylem yapma arasındaki fikir farkı üzerinden tartışıyor zaten. ben katı şekilde bir eylem yapılması taraftarıyım. nitelikli 10 çevre mühendisi eylem komandosuyla(bunların en az 7si oda yönetiminden olmak koşuluyla tabii) bunu yapabileceğimizden şüpheliyim ama.. öyle diyorsanız öyledir.

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÜNİVERSİTELERDE OKUTULMASIN KALDIRILSIN.

ÇEVRE GÖREVLİSİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNDEN DAHA POPÜLER BU NEDENLE UNİVERSİTELERDE
TEK SINAVLIK ÇEVRE GÖREVLİSİ BÖLÜMÜ AÇILSIN.

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNDE OKUYAN HER MÜHENDİSE VERİLSİN ÇEVRE MÜHENDİSLERİNE GEREK KALMASIN.

ÇEVRE MÜHENDİSİ OLARAK İŞE GİREMİYORSUN ÇEVRE GÖREVLİSİ BELGEN VARSA İŞE GİREBİLİYORSUN.

@CMNet Okuru
Bunu okumanızı öneririm.

Birey ya da kuruluşların ortak bir amaç veya eylemi gerçekleştirmek için bir araya gelmesi, görev tanımı ve paylaşımı yapmasına ‘örgütlenme-teşkilatlanma-organizasyon’ denir.

Bu oluşum belirli bir meslek grubunu ve meslek sorumluluklarını kapsarsa meslek örgütlenmesinden söz edilir.
Meslek örgütlenmesi neden önemlidir?

Soruya tersinden cevap verecek olursak; örgütlenmenin yani organizasyonunun karşıtı örgütsüzlük yani organizasyonluktur. Disorganisation=çözülme, başıbozukluk olduğuna göre mesleki örgütlenme olmazsa mesleki çözülme ve başıbozukluk oluşur.

Bir meslekte profesyonel olma yolunda, ilişkili olduğu konunun ya da disiplinin ilerlemesini sağlamak ve o alanda uğraş veren bireylerin-meslek mensuplarının ekonomik ve sosyal statüsünün yükselmesini gerçekleştirmek büyük önem taşır. Bu amacı gerçekleştirmek için toplumun genel iyiliği için de çalışılması gerektiğinden özellikle meslek örgütlenmesi ayrı bir önem kazanmaktadır.(alıntı)
Odamız belki mesleki oda alanında çok yeni ama Çevre mühendisliği yaklaşık 30 yıldan fazla bir geçmişe sahip bu bence az bir zaman değil. Ayrıca şunuda belirtmek isterim ki Bakanlığın çelişkisi şu sen Türkiye'nin heryerine üniversite bölüm açmakla övün ondan sonra yeni mezunlarının iş alanlarını daralt iktidara çok yakışan bir tutum. Öncelikle o mevcut üniversitelerin niteliğini arttır sonra yeni bölümler açarsın bunuda belirtmek gerekir diye düşünüyorum.

Ya arkadaşım şöyle yorumlar yapmayın; icraata gelince Odaya bile gelip fikrinizi beyan edemezken buradan Mesleği eleştirmeyin.Gidin başka mesleklere yönelin.İdealist olan arkadaslara ihtiyacımız Felaket Tellallarına değil !! Çevre Mühendisliği dünyanın en güzide, en değerli mesleklerinden biridir.Zorluklar bizi yıldıramaz,yıldıramayacak...Unutmayın ki ;"Eğer yürüdüğünüz yolda güçlük ve engel yoksa, o yol sizi bir yere ulaştırmaz."Sancılı süreç uzamış olabilir ama mutlu sona ulaşacak olanda bu yolda mücadele verenlerdir.Saygılarımla....

Ben odanın sadece bakanlıkla lobi yapmasına ve toplantılar düzenleyerek bu yönetmeliğe karşı çıkmasına karşıyım. Nitekim bu yöntemleri başarısız olmuştur. Biz üyelerin desteği ve oda yönetim kurulunun öncülüğünde farklı yöntemlerle tepkilerimizi gösterebilmeliyiz.

Henüz aşağıdaki linke göz atmayanlar var ise, bakmalarını tavsiye ederim. Bu konu altındaki tartışmaları kendi kendimize şikayetten öteye taşıyıp öneriler sunarsak daha faydalı olacağını düşünüyorum. Şikayetlerimizin de sebeplerini ve sonuçlarını belirtirsek yardıçözüm bulmak da daha kolay olabilir.

Pek çok farklı sektörde çalışan Çevre Mühendisleriyiz ve birbirimizin firkirlerine ihtiyacımız var.

https://www.cevremuhendisleri.net/konu/Çmo-istanbul-şubede-yapılan-toplantı-hk-bilgilendirme.9603/

ben çevre görevlisi belgesi sahibi değilim, değişikliklerin yol açacağı pratik sorunlara da vakıf değilim. böyle çok fazla kişiyi ilgilendiren bir tartışmada bir kişi üzerinden bir takım fikirlerimi beyan etmekten de hoşnut değilim. altta 369 kişi bu konuyu okumuş diyor bunu görmekten de memnun değilim. (onbinler mertebesinde üyesi olan bir forumda bu konuyu önemseyenler en az binler seviyesinde olmalıydı). en önemlisi ismail bey, mesela size rakip değilim. ne fikir açısından ne başka bir konuda. belki hayatımın geri kalanında hiç çevre görevlisi belgesi çıkarmayacağım ama şu an herkesi kapsayan bir metin çıksın diye telaş hissediyorum. kendi adıma derdim şudur, bıktım böyle tepeden inme ve mesleği hiçe sayan kutsal metinlerden, o yüzden meselenin içinde olma gereği hissediyorum. ne bileyim, giderim denizlide müdürlüğün önünde tek başıma pankart açarım, denizli çöplüğünün manzaralı bi yerinde elimde belirlediğimiz bir ortak sloganın yazılı oluğu bir dövizle fotoğraf çeker bunu "kimmisbucevregorevlileribiztanimiyoruz.tumblr.com" adresinde yayınlanması için yüklerim, ne bileyim isterseniz, ne bilyim müdürlüğe gider "sizin tuzunuz kuru tabii memurlar, biz dışarıda sürünelim umrunuzda olmasın" diye bağırır çağırırım, her eyleme bir meczup da lazım zaten. meczupsuz hak aranmaz. birilerinin delirmediği yerde iktidardan kimse bir şeyleri değiştirmek için zahmet etmez.