• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]

Odayı eleştirmeme kızanlar önce bir gitsin inşaat mühendisleri odasına baksın,Makine mühendisleri odasına baksın bakalım örgütlülük neymiş,çalışma neymiş görsünler gerçekten oda zamanında bakanlığa omurgalı bir şekilde tepkisini koysaydı bu yaşananların hiçbiri olmazdı neden hükümet bu yaptıklarını bir inşaat mühendisleri odasına bir makine mühendisleri odasına yaptıramıyor ha birde şunu ekliyeyim hak verilmez alınır bunu da hatırlatmak isterim.Çevre mühendisleri odası devlet dairesi gibi yönetilirse olacağı budur.Güç sayıda değil nitelikli olmaktadır.

5-6 kişiyle neyin niteliğinden söz edeceğiz ismail bey?

İnşaat mühendisleri odasını ve çalışmalarını iyi bilirim onlarda beni iyi tanırlar. Size bir örnek vereyim 2009 du sanırım çmo ve imo nun seçimleri aynı güne denk geldi istanbul Şube için bizim seçime 200 kişi katıldı imo nun seçimine 6-7 bin civarı. Bu odayı sahiplenmek ile ilgili bir konu. Odanın çalışma grupları var 4-5 kişi ile çalışmalar yapılıyor ve çoğu zaman çoğunluk olmadığı için toplantı yapılamıyor. Bu arkadaşların boynunun borcumu ailesine ayıracağı vakti odaya ayırmak?

Herkes odaya destek olmadıkça bu sohbetleri daha çok yaparız.

Baran beyden rica edeceğim seçimlerde kaç oy kullanılmış yazsın diye. 25-30 bin kişilikmeslek grubuyuz hiç değilse bin kişi aktif olsa ama nerde...

@yara_bandi

mühendisliğin altın çağında yetişmedik. demirel dsi genel müdürlüğüne mezuniyetten 5 sene sonra geçti. biz 5 sene sonra anca atıksu arıtma tesisi inşaatlarında çalışma için yeterliliği sağlıyoruz.

@ismail yıldırım

çevre mühendisleri odası hiçbir zaman bir rant paylaşımında taraf olmadı, yani imkanı yoktu zaten olamazdı çünkü rant yok. ha senelerdir mesleki hakların tırpanlanmasına tavrı aynıdır. hiçbir zaman süper gelirli bir oda da olmadı , zaten mezunlarının kaçta kaçı lisans eğitimini aldığı işi yapıyor ve para kazanabiliyor? bir sürü tanıdığım bugün bankalarda, sertifikalı beyaz yaka işlerinde, şirketlerin insan kaynağı birimlerinde ya da kendi serbest işinde. kimsenin davası değil oda, kimsenin malı değil, sahibisi yok ama herkesin eleştirmekten de çekinmediği bir kurum. içine girmeden bir kurumu eleştirebilmekten kaynaklanıyor bazı sorunlar zaten. ayrıca güç sayıdadır. nitelikli temsil için iktidarın çevre mühendisleri odalarını destekliyor intibasını alması şart. biz o intibayı bırakamazsak odanın diyalogda safdışı kalması normal.
@Fatih Özcan

istanbul şubede 600den biraz fazla oy kullanıldı galiba 2011de

Doğrudur Klape 2011 de istanbul şubede 600 Ankarada 400 oy kullanıldı. 2009 da karlı bir güne geldi seçim 200 kişi oy kullandı istanbul şubede imo da da 6-7 bin oy kullanıldı. şişlide bir ilkokul kapatıldı hatta oy kullanmak için bizim gibi şubenin odaları kullanılmadı..

@Gizem Kayıkçı
Hastanelerin hemen hemen hepsi çevre izninden muaf. Ama gel görki EK2 de yer almaktalar. Çok anlamsızlaştı iyice. Bu yönetmeliği çıkaranların içinde bizim de meslektaşlarımız var maalesef. Hem 5 kişiye çıkacaksınız hem de mevcut müşteri sayısı bu maddeden dolayı düşecek. En iyisi dükkanı kapatmak....

Arkadaşlar yönetmeliği bikaç kere okudum, araştırdım. Burada da baktım ama aklım artık dumur oldu !! :/

Elinde Çevre Görevlisi belgesi olan bizler sınava girecek miyiz ? Yoksa vize bitiminden önce eğitim alıp yolumuza devam mı edeceğiz ? Vallaha şu yönetmelikteki saçmalıkları oku oku bende kendimden geçtim kafam durdu ya :(

Zaten temeldeki sorun Çevre Yönetimi Hizmetini sadece çevre iznine indirgemek. EK-2 kapsamında hastane yatak sayısını 20'den 500-1000 gibi bir rakama yükselterek zaten muafiyet sağlayacaklar ama ne güzel bak çevresel etkisi bu kadar önemli olan bir sektörü yönetmelik dışına itmemiş ve ayrı bir madde ile bağlamışsın. E aynı durumda o kadar çok yer var ki, onları da yönetmelik kapsamında tutacak bir formül bul. Çevre yönetim hizmetlerini çevre izni ile sınırlı tutarsan sen baştan kaybetmişsin demektir.

@Doğa İ.

Bu kısım biraz muallak kalmış ki zaten yönetmeliğin geneline bakınca şaşırmadım. Benim anladığım mevcuttaki çevre görevlileri sınava girmeyecek, sadece vize yenileme gerekliliği olan eğitim alma şartını (madde 17) yerine getirecek (Geçici Madde 1). Ancak ilgili maddelerde vize alma koşullarını çevre görevlisi olma koşullarına refere etmiş (madde 15 - 8), çevre görevlisi olmak için de yapılan sınavda başarıyı koşul olarak aldığı için (madde 11 - a, 6 ) burada bir karışıklık oluşuyor. Yapacakları şey vize için gereken belgelerde madde 11 - a, 6'da istenen sınav belgesi yerine eğitim katılım belgesi istenir diye bir madde eklemek.

@Göksel Kurtuluş

Haklısınız bende o ikilemde çok kaldım sizlerinde fikirlerini alayım dedim .. Yönetmelik yönetmelik değil yap-boz mübarek !.. Bir madde diğerine ters düşüyor.. Allah yardımcımız olsun :/

Buda yönetmelikteki diğer çelişkiyi meydana getiriyor. Çevre mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve beraberinde daha önceden sınava girmeden bu belgeyi almış olan çevre mühendislerini sadece eğitim ile yetkin görürken, diğer taraftan yeni mezun olmuş olan çevre mühendisini hem eğitime hem sınava tabi tut ve yeterli görme. Büyük bir tutarsızlık.

@yara_bandi

Kesinlikle !.. Aynı okuldan mezun olduğum arkadaşımın tek suçu benden bikaç sene sonra mezun olması olacak. Diploma üstündeki tarih hayatlarına bi engel daha koyacak .. Yazık ! :(

Yalnız çed yönetmeliğindeki diğer mesleklerin dosyadaki imza olayı hala devam ederken çevre görevlisi belgesinden diğer meslekler nasıl çıkartılacak bilmiyorum. Çünkü ÇKAGİLHY bana çed'e benzer bir olguya gidiyormuş gibi bir izlenim bıraktı.

@Fatih Çoban
dönüp tekrar sınava girelim demiyorum. madem vakti zamanında biz bunu sınavsız olarak aldık ve bakanlık bu hakkımızı sadece eğitim ile devam ettir derken yeni mezun olan arkadaşlarımızı niye ayrıca sınava tabi tutuyor.

verilen hakkın geri alınamaması ilkesi ile ilgili bir mevzu ola
@yara_bandi
Ama ÇED de multidisipliner konularda bilgi gerekiyor farklı disiplinlere olan ihtiyaç daha anlaşılabilir oluyor, Çevre Yönetimi denilen şey tamamen Çevre Mühendislerinin eğitimini aldığı bir şeydir.

Ama dediğin doğru olabilir aynı kefeye koyup değerlendiriyor olmaları oldukça muhtemel.

@Göksel Kurtuluş
Çevresel Etki Değerlendirme raporunda amaç inşaat aşamasındaki kirliliği tespit etmek ve faaliyet sırasında oluşacak olan kirliliği söylemektir. Dolayısı ile flora fauna konusundan yalandan yere bahsedip biyolog çalıştırmak, maden ile ilgili konulardan bahsederken maden mühendisine imza attırmaya olan bakış açısı ile izin/lisans başvurularında proses özetinin anlatımında başka meslekler imza atmalı felsefesi aynıdır. Ancak burada önemli olan prosesi anlatmak değil incelenen prosesin kirlilik kaynaklarını belirlemektir. bunu inceleyecek olan ya da anlatacak olan her zaman çevre mühendisi olmalı.

@yara_bandi

Orası öyle. Çevre mühendislerine sınav hiç olmamalı, olmamalıydı. Firmalar, kurumlar zaten mülakat yapıyorlar, yeterlilik testleri yapıyorlar. İstemedikleri mühendisi zaten almazlar. Çevre görevlisi sınavından 100 alan biri normalde düzgün bir işe giremeyebilir, yada sınavı 70 alıp zorla geçen bir çevre mühendisi farklı özellikleri ile bir çok yere girebilir. Bu kişinin yapısı ve kendisini yetiştirmesi ile alakalı bir durumdur.. Ezber ve teorik bilgiler herşey değildir, bunların uygulaması olmadıkça zaten ne öğrendiğini bile bilemeyebilir...