--En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda başarılı olmak.
1.Devlet bu fakülte mezunlarının atamasını yapmadığından iş alanını çevre mühendisleri alanını daraltarak iş imkanı açmaya çalışıyor.
(Bizde o zaman diğer meslek dallarının iş alanlarında çalışalım yapsınlar sınavı girelim...)
--En az 4 (dört) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;
2. Sanırım yönetmeliği yazan kişi/kişiler kontrol etmemiş=)
-- İşletmeye hizmet vermeye başladığı tarihten itibaren her ay aylık faaliyet raporunu hazırlamak, bu raporları en geç takip eden ayın on beşine kadar işletme sahibine veya sorumlusuna sunmak ve sisteme yüklemekle,
-- İşletmeye hizmet vermeye başladığı tarihten itibaren otuz gün içinde, takip eden her yılda ise bir defadan az olmamak üzere işletmenin genel durumunu kapsayacak şekilde iç tetkik raporunu hazırlamak, bu raporları işletme sahibine veya yetkilisine sunmak ve sisteme yüklemekle,
3. Bakanlık ve müdürlük kendi iş yükünü hafifletmek için aylık raporları dahi sisteme yükleyin diyorlar. Gelip denetim yaptınız da yok mu dedik...
firmada eksiklik olduğunda bakanlığa diyeceğiz ki benim firmamda uygunsuzluk var gelip denetleyin ceza kesin gidin mi diyecez?
İşveren demez mi sen beni savunman gerekirken şikayet mi ediyorsun? Gelirsiniz denetlersiniz....
-Çevre danışmanlık firmasının nitelikleri
Bu konuda da yapılması gereken güzel bir şey yapılmış yeni mezunlar hemen işi bilmeden piyasaya çıkamayacak, en azından kalite artmış olacak.
istihdam artacak ancak, gelir -gider durumunu soran yok... çevre mühendisinin maaşını da soran yok...
En azından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Danışmanlık firmalarına bütçe ayırmalıdır. Her şeye bütçeleri var ama...