biz işletmelere kar ettirecek bir mühendislik dalı değiliz. şu gerçekliği sindirip ona göre yorum yapsak? tabii ki gideri belli olan, eleman ihtiyacı belli olan, imalata yönelik işlerde ucuzalternatif bulmak zor olacak ve fiyatlar seviyesini koruyacak, çevre danışmanlığı gibi bir büro iki eleman bir şirket arabası ile yapılabilen işler elbet işverenlerin gözünde anlamsız olacak. elbette yeni mezun ilk işini alabilmenin heyecanıyla fiyat teklifinde zalimce kırıma gidecek. taahhüt işlerinde bile durum aynı, daha oturmuş işlerde bile ihaleler imkansız adamlara gidiyor. örnekler genişletilebilir ama konu dağılır diye duruyorum.
şu tartışmada hepimizi gözeten (diğer sektörde çalışan çevre mühendisini, yani mezunu, öğrencileri, işsizi, işinden memnun olmayan çevre mühendislerinin tümünü gözeten) bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışsanız da benim gibi henüz çevre görevlisi belgesi çıkartmamış kişiler de davanın bi ucundan tutabilse çok bahtiyar olurum. yani her okuduğumu anlayamıyorum burada yazılanlarda ama sanki yarın çevre danışmanı olsam diğer sektörlerdeki 5 yıllık tecrübemi hiçe sayıp beni sıfırın altında bir yerden başlatmaya teşnesiniz gibi bir hava sezinledim. hepiniz için demiyorum. bağzılarınızın tavrı beni ürkütüyor :/
özet: olağandışı koşullar olağandışı önlemler gerektirir. diğer mühendislik branşlarından farklı bir durumdayız, üretim ilişkilerinde kendine has sorunlarımız var, reddedilemeyecek bir noktadan tutturalım oradan yüklenelim, bütün meslektaşları ve hazırda hak sahibi olmuş diğer meslekten danışmanları dışlamayacak bir yola girelim gibi bir prensip önerisinde bulunuyorum sadece. yanlış anlaşılmaktan korktuğum için ekleme gereği duydum. hürmetler bütün fikir beyan edenlere..