Arkadaşlar, tartışmayı okudukça sinirlenip birbirine saran arkadaşları okuyorum. tepkiler normal bence. kimi mesleğin bitirildiğini, kimi bu şartlarda eleman olmadığını kimi ücretleri kimi maliyeti hesaplamış. Ancak kimse yetkin mevzuat bilgisini sorgulamamış. Hala üniversiteden mezun olan genç arkadaşlarımızın mevzuat efendisi sayılması gerektiğini belirtiyoruz. Allah aşkına 70 küsür yönetmelik, tebliğ, genelge, kanunu ben 7 yılı aşkın süredir çözemedim, bu adam nasıl çözüpte yarışa giriyor?
hep söylemiştik, tecrübe önemli diye. Sistemde aktif 50.000 'inin üzerinde firma var. Ancak izin alan total 10.000 kadar. yani 40.000 firma havadan yere danışmanlık alıyor yada fiziksel sorunlarını çözmüyor. Belli ki ortada yarım yamalak giden bişiler var.
Çevre işini fuzuli gören bir Türk Sanayisi 'ne karşı siz çıkıp iş yapmaya çalışıyorsunuz. Fiyat politikası işi bilmeyen adamlar yüzünden dipte. Bakanlık asgari fiyat çıkarsa bu adam onun altında iş yapmaya zaten hazır. Siz bir fiyat veriyorsunuz adam bunun 10 'da birini veriyor. Bir de herşey dahil diyor. işi alıyor. mutlu ama o ücret onun aynı şehirde ulaşımını bile karşılamıyor. enteresan tabi.
birde bu çalışmayı her ay para peşin alıcam diye yapanlar var.
arkadaş bu iş izleme işi. sen çevre danışmanısın. bırak görevlisini falan. tesisin kirliliğini izleyip, çıkışını iş düzenini beyanını kapasitesini ve bu durumların yaratacağı ölçüm analiz ve izinleri almak durumundasın. hani her ay sahaya gitmeden para kazanacağını sananlara diyorum.
neyse, özetle nasıl yönetmelik çıkartırsanız çıkartın denetlemediğiniz sürece layıkıyla eğitmediğiniz sürece daha çok kavga ederiz.
bu arada yönetmelik ile ilgili bazı kehanetlerimizin tuttuğunu görmek şaşırttı bizi. bakalım uygulama nasıl olacak. belirtmeliyim ki unutmayın arkadaşlar kalite tesadüf değildir, herkesin bir kalitesi vardır. ama her kaliteninde bir bedeli vardır. Sizinle üçün beşin hesabını yapan adamdan aldığınız işe sevinmeyin çünkü o adam zaten ödememek için elinden geleni yapacaktır.
bazı arkadaşlar emeklerinin çöpe atıldığını söylemiş bakın maden piyasasına örnek olarak ki ben çok iyi bilmem. teknik nezaret ücretlerini 100 tl ye yapan duydunuz mu? tamam parasını alamamıştır. Ancak, parasını alamadığı için migem'e başvuru yaptığında olanları bir soruşturmanızı öneririm. benzer bir yapılanmayı bizde kurabiliriz. zaten çoğumuz hem fikiriz, biz müşteriden direk ücreti aldığımız sürece o raporlarda eksiklik beyan edilebilir mi? yada daha ne kadar büyüyebilirsiniz? bu işin bakanlık sorumluluğuna alınması ve ücretin takibinin yapılması lazım.
birde şunu unutmayın, bakanlık ne yaparsa yapsın bize en büyük kötülüğü biz yapıyoruz.