• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
@Emre Yıldız
Sınavı iptal ettirince sizce iş bitiyor mu peki ? Parayı verip o belgeyi yinede almadık mı ? Vize zamanı gelince şu durumda zaten sınava girmeden yine eğitim alıp vize yaptırabileceğiz. Neden bu bölümü okuduk o zaman bu belgeleri alacaksak. Yazımın başında da söylediğim biraz sert düşünüyor olabilirim ama yasa bu haliyle devam ederse ileri de bu eğitimleri kimin vereceğini görürüz.
 
@hepaistos

ve yine bu Hallederiz A.Ş.' ler yeni mezunla iş bitiriyor. (Normal prosedürün dışında iş bitirişleri oluyordur çoğu zaman) Sanmayın ki bu eski firmalarda da gerçek anlamda "işi bilen" ler veya işi tam yapanlar var.

"İşi bilen" terimi de ayrıca tartışılmalıdır ki bir kaç günlük temel çevre eğitimi programıyla "çevre mühendisliği" kapsamındaki işlerin kaç tanesi hakkında tam anlamıyla donanım sahibi olunuyor. "işi bilme" nin mevzuat takibi ile tamamlanacağını da düşünmüyorum.
 
@Ümit Aydın
Tabi ki de bitmiyor, bu konuda hemfikiriz. Sınava girmeyeceğimizi de biliyorum, eğitim alacağımızı da. Belgenin saçma olması konusunda da size %100 katılıyorum. Ama madem ki bir eğitim verilecek, bundan kazanılacak kar da bizi temsil eden ÇMO'nun olmalıdır diye düşünüyorum.
 
Arkadaşlar, tartışmayı okudukça sinirlenip birbirine saran arkadaşları okuyorum. tepkiler normal bence. kimi mesleğin bitirildiğini, kimi bu şartlarda eleman olmadığını kimi ücretleri kimi maliyeti hesaplamış. Ancak kimse yetkin mevzuat bilgisini sorgulamamış. Hala üniversiteden mezun olan genç arkadaşlarımızın mevzuat efendisi sayılması gerektiğini belirtiyoruz. Allah aşkına 70 küsür yönetmelik, tebliğ, genelge, kanunu ben 7 yılı aşkın süredir çözemedim, bu adam nasıl çözüpte yarışa giriyor?

hep söylemiştik, tecrübe önemli diye. Sistemde aktif 50.000 'inin üzerinde firma var. Ancak izin alan total 10.000 kadar. yani 40.000 firma havadan yere danışmanlık alıyor yada fiziksel sorunlarını çözmüyor. Belli ki ortada yarım yamalak giden bişiler var.

Çevre işini fuzuli gören bir Türk Sanayisi 'ne karşı siz çıkıp iş yapmaya çalışıyorsunuz. Fiyat politikası işi bilmeyen adamlar yüzünden dipte. Bakanlık asgari fiyat çıkarsa bu adam onun altında iş yapmaya zaten hazır. Siz bir fiyat veriyorsunuz adam bunun 10 'da birini veriyor. Bir de herşey dahil diyor. işi alıyor. mutlu ama o ücret onun aynı şehirde ulaşımını bile karşılamıyor. enteresan tabi.

birde bu çalışmayı her ay para peşin alıcam diye yapanlar var.

arkadaş bu iş izleme işi. sen çevre danışmanısın. bırak görevlisini falan. tesisin kirliliğini izleyip, çıkışını iş düzenini beyanını kapasitesini ve bu durumların yaratacağı ölçüm analiz ve izinleri almak durumundasın. hani her ay sahaya gitmeden para kazanacağını sananlara diyorum.

neyse, özetle nasıl yönetmelik çıkartırsanız çıkartın denetlemediğiniz sürece layıkıyla eğitmediğiniz sürece daha çok kavga ederiz.

bu arada yönetmelik ile ilgili bazı kehanetlerimizin tuttuğunu görmek şaşırttı bizi. bakalım uygulama nasıl olacak. belirtmeliyim ki unutmayın arkadaşlar kalite tesadüf değildir, herkesin bir kalitesi vardır. ama her kaliteninde bir bedeli vardır. Sizinle üçün beşin hesabını yapan adamdan aldığınız işe sevinmeyin çünkü o adam zaten ödememek için elinden geleni yapacaktır.

bazı arkadaşlar emeklerinin çöpe atıldığını söylemiş bakın maden piyasasına örnek olarak ki ben çok iyi bilmem. teknik nezaret ücretlerini 100 tl ye yapan duydunuz mu? tamam parasını alamamıştır. Ancak, parasını alamadığı için migem'e başvuru yaptığında olanları bir soruşturmanızı öneririm. benzer bir yapılanmayı bizde kurabiliriz. zaten çoğumuz hem fikiriz, biz müşteriden direk ücreti aldığımız sürece o raporlarda eksiklik beyan edilebilir mi? yada daha ne kadar büyüyebilirsiniz? bu işin bakanlık sorumluluğuna alınması ve ücretin takibinin yapılması lazım.

birde şunu unutmayın, bakanlık ne yaparsa yapsın bize en büyük kötülüğü biz yapıyoruz.
 
@Fatih Çoban

Madde 11' e göre vizelerin yenilenmesi işlemi ancak vize süresi dolduktan sonra yani benim anladığım; belge geçerliliğini yitirince en baştan başvuru yapmış gibi kabul ediliyorsunuz bundan dolayı madde 11' e atıfta bulunulmuş. Ancak vize süresi dolmadan her 4 yılda bir eğitim belgesi sunularak belge yenilenebiliyor, yani kazanılmış bir hak elden alınmıyor. dolayısı ile sınav şartı olarak algılamamak gerek. bu da ölümü gösterip sıtmaya razı etmek aslında.
Yapacak onca denetim ve iş varken çok güzel noktalara deyinmişler bravo. Şimdi firmalarda belki bu geçiş sürecinden yararlanacak ve piyasa yine durgunlaşacak, çevreyi kirleten onlar cezasını çeken bizler. Hangi amaca hizmet ediyor bakanlığımız lütfen temsilen birileri açıklasın. İzin verin artık işimizi yapalım, sorun çevre kirliliğini önlemekse ona odaklanalım.
 
@öztaş

Aslında doğru söylüyorsunuz. Yönetmeliği tekrar gözden geçirdiğimde dediğiniz gibi; sadece eğitime katılım belgesi ile vize yenilenebiliyor. Vize döneminde sınava girmek gerekmiyormuş. Sadece vize süresi dolmuş ve zamanında işlemlerini yapmayanlar içinmiş Madde 11. :harika:

Teşekkürler uyarınız için, yanlıştan dönmüş oldum bende. :ssrtcbya:
 
Anladığım şudur:
-Acemiysen bu işi önce öğreneceksin. öğrenene kadar da sadece asgari ücret alacaksın.
-Yapıyorsan bu işi dikkatle, hakkıyla yapacaksın(eklerdeki denetim puanları ciddi şekilde artmış. herkes işini doğru yapmak zorunda)
- İşsizliğin bu kadar arttığı ve kamu veya özel sektörde iş bulamayan bölümlerdekilere yeni iş kapıları açıldığı kabul edeceksin. (çevre mühendisliğini ayaklar altına almaya göz yumarak diğer bölümlerdekilere umut olacaksın)
- Sanayici isen, parasını vermen önemli olmayacak , seni denetlemek için orada olan çevre görevlisi gerçekten artık işini yapacak. seni denetleyecek.
- Çevre mühendisliği okurken sana öğretilmeyen konulardan,( mevzuattan , ticaretten, insan ilişkilerinden vs. ) ekmeğini kazanacaksan, senin gibi bunun eğitimini almamış mesleklerle aynı potada olmayı kabul edeceksin.
- Artık olan olmuştur. bundan sonrasında önüne bakacaksın. İşini adam gibi yapacaksın. Kimseden kimseye hayır yok.
-Tepkini gösterebileceğin tek yer , sadece sana sorulan ve sözününün önemli olduğu 'SANDIK' tır.
 
"...görmüş oldukları öğrenim itibariyle çevre görevlisi olabilmek için ayrıca bir eğitime katılıp sınava girmelerine gerek olmayan çevre mühendisliği mezunlarına yönelik olarak sınav muafiyeti tanımayan dava konusu sınav işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline (sınavın) "oy birliği" ile karar verilmiştir." arkadaşlar önceki mahkeme kararının gerekçesi bu kısaca yine bir iptal yine bir yürütmeyi durdurma kararı kapıda.
 
Birinin, kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 5 (beş) yıllık mesleki tecrübeye sahip veya 7 ncimaddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış koordinatör çevre görevlisi olması,

b) En az birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 3 (üç) yıllık mesleki tecrübeye sahip çevre mühendisi veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış veya 7 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,

c) En az birinin kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 2 (iki) yıllık mesleki tecrübeye sahip çevre görevlisi olması,

şu çevre ile ilgili olarak çalışma kısmı ilginç geldi bana da SGK ya çevre mühendisi olarak prim yatırıoruz ama yaptığımız işin ne olduğunu ne ile belgelememizi isteyecekler.
 
@Aykut Bavyera
Bence iptal etme olasılığı çok düşük çünkü bu yönetmelikte uyanık davranmışlar Çevre Mühendislerini sadece mevzuat sınavına girecekler diyerek ama diğer maddelerde düzeltmeye gidilebilir...
 
@Aykut Bavyera
Sıkıntı çevre hukuku değil sıkıntı sen 4 yıl eğitimi almışın ama senin gibi bu eğitimi almamış mesleklerle aynı kefeye koymaları sıkıntı bu seni çevre mühendisi olarak görmemiş olmamaları çevre görevlisi olarak görmeleri bunu anlatamıyosun yetkililere onlarında kendilerine göre haklı açıklamaları olabilir ama hiç bi açıklama bizim mesleğimizi ayak altına almayı açıklayamaz.
 
Bakanlıkta çalışanların yarısından çoğu zaten çevre mühendisi değil kimin hakkını kim düşünecek, bizlerden 6 ay önce görüş aldılar da ne oldu üstüne katıp da çıkardılar yönetmeliği. Yazık ki yeni mezun arkadaşlar hem işin yükünü çekicekler hem de komik rakamlara çalışacaklar ama yönetmeliğin çıkışında pay sahibi olanlar ve şartları sağlayanlar yine yeni mezunlar üzerinden ceplerini doluracaklar :( bence kazandığımız paranın bi kısmını da bakanlığa verelim kesmez falan yani..
 
arkadaşlar dün akşam koku yönetmeliği üzerine İzmir ÇMO da toplantı vardı. bir tanıdığım gitti, konu burada dile getirilir diye umuyordum. ancak toplantıda "bu konu üzerine çok konuşuldu, konuşmanın bi anlamı olmadığı ancak bizim de makine ve inşaat mühendislerinin alanlarında belge alıp, iş yapma talebimiz olacaktır." denmiş. ama bi net bişey yok.
 
Üst