• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
anladığım kadarıyla çed firması + çevre danışmanlık firması bir olabiliyor,labaratuvar harici personelleri ayrı ayrı tanımlamaya gerek yok diyor.

çed yeterliliğine bakarsanız 4 personeli olan çed firmaları var bu şartlarda çevre danışmanlık firması açmak çed firması açmaktan daha zor.

ayrıca çevre danışmanlık açan bir koordinatör ve diğer yeterlilik personeli bulur hem çed hem danışmanlık yapar. 5 personel ikisi içinde yeter.

bu yönetmelik çed firmalarının da işine gelmez. çevre danışmanlık açtıktan sonra çed yeterliliği almakta personeli tamamladığından dolayı kolaylaşıyor.

çed pastası zaten küçük piyasası iyice biter.

labaratuvarlara gelince zaten çevre görevlisi/çevre mühendisi diye bir kavram yok çoğuda çevre mühendisi bile çalıştırmıyor çoğunda ölçüm personeli lise mezunu en mantıklısı labratuvar açmak şu şartlarda.

zaten küçük lab el altından da danışmanlık yapıyorlar. labda personel kavramı önemli olmadığı için ( çevre görevlisi) çevre danışmanlarını farklı birime kaydırarak olayı bitirir.

en nihayetinde küçük firmalar birleşir. fakat ücret politikası değişmez.
 
@putperest

bende aynı soruyu kendıme sordum ve cevabını arıyordum fakat belge de herhangi bir vize süresi göremedim ayrıyeten eski yönetmelikte de bahsi geçmiyor gördüğüm kadarıyla
 
@Fatih Çoban
Mahkeme kararı tüm diğer meslek grupları ile aynı kefeye koyup eşit eğitim ve sınava sokulması ile ilgiliydi. Şimdi kurnaz davranıp durumu değiştirdiler ve Çevre Mühendislerini sadece mevzuat sınavına sokacaklar, bunu argüman olarak sunup aynı iptal kararını uygulatmayabilirler, bunun için ayrı dava açılması gerekebilir.
 
Ben bir şey merak ettim, ben henüz okuyamadım yoğunluktan dolayı okuyanlar söyleyebilir mi acaba, taslak görüşleri yayınlamıştık bakanlığa gönderilmiştiler galiba bu görüşler, bunlar hiç dikkate alınmış mı?
 
şimdi oturup arkadaşla hesap yaptık.
en kötü şartlarda
- koordinatör ------ 2500
- 3 yıllık ------------ 2000
- 2 yıllık ------------1500
- yeni mezun ------1000 x2 =2000

işcilik maliyeti 8000
sigorta giderleri 2000
kira gideri asgari 1000
vergi (stopaj, tahaukuk v.s) 500
yemek gideri 750
yol giderleri 2000
kırtasiye masrafları 1000
görünmeyen gider 750

toplam 15.000-20.000 arasında değişir.

çevre danışmanlık firmalarının maddi açıdan kurtarmak için 500 tl den 40 yakın tesis bulması gerekiyor. yaklaşık 10 danışmanlık firması tanıyorum çoğu bu şartların yakınından bile geçmiyor. elinde çok firması olan firmalar ise düşük ücretlerden yapıyor.

bakanlık bu işi tabana çevre mühendisiyle değil çevre görevlisiyle yaymakla danışmanlık firmalarının kriterlerini yükseltmekle yapacağını sanıyorsa yanılıyor.
 
@hepaistos
Benim yorumum bakanlık küçük danışmanlık firmalarının kapatılmasını amaçlıyor. Çoğu firma hem Çevre Danışmanlık Hem ÇED yapmıyorsa şirketi döndürmesi zor gibi görünüyor.
 
@hepaistos

Bu dolaylı yoldan piyasadaki rakamları yükseltmez mi? Bilen mühendisle bilmeyen mühendis ayrılmaz mı?
 
@Melih Coşar

piyasa da ki rakamların yükseleceğini pek zannetmem. bakın çed piyasasına sizce yeterlilik var diye ücretler yüksek mi

şu bilen mühendis kavramı çok ütopik geliyor neyi ne kadar biliyor. bilen çed firmaları ise çoğu çed firması çevre danışmanlık konusunu bilmez. bilen değilde parası olanla olmayan ayrılır.

bakanlık çevre danışmanlık firmalarının nasıl işlediğini bildiğini zannetmiyorum.
 
@hepaistos
bilenle bilmeyen mecbur ayrılmak zorunda. adam sırf şirket içi yeterliliği sağlıyor diye maaş verilecek hali yok. temel giderler arttığı için fiyatlar artmak zorunda. çedi bir defa yaptın çekildin kenara. o firma bir daha seninle çalışır ya da çalışmaz. ama danışmanlıkta bir yıl boyunca o firmaya berabersin. dolayısı ile işi bilmeyen mühendise yüksek maaş vermeyeceksin. buda istesende istemesende şirket içi seviyeyi yükseltecektir.
 
@yara_bandi

8 yıllık çevre mühendisiyim son 3 yıldırda çevre danışmanlığı yapıyorum 1 yıldırda kendi firmamı işletiyorum 5 kişi çalıştırmak bana şu anda ağır geldi hesabıda yukarıda. o çok biliyor denilen firmalarda çalıştık ne kadar bildiklerini size anlatamam.

sence şu durumda burada bilen le bilmeyen mi ayrılıyor yoksa parası olanla olmayan mı ayrılıyor.
 
Çed piyasasına bakalım. Fiyatlar düşük. Düşük fiyat verenleri ÇED'leri ve PTD'leri ne kadar hızlı çıkıyor? Düşük fiyat veren firmaların kaç ceza puanı var, ne kadar süre sonra bir askı yiyerek kapanıyor?

Bilen mühendis kavramı pek de ütopik değil bence. Danışmanlık yapan firmalar ne yapıyorlar? Sahaya yeni mezun mühendis sürüyorlar. Yeni mezun mühendisler parası varsa okuldan çıkar çıkmaz toplanıp firma açıyor ya da bu danışmanlık firmalarında çalışan mühendisler bir sene sonra "bir şey oldum" sanıp firma açıyor. Firma açan mühendisler burada piyasada yine kendi meslektaşlarının ve kendi mesleğinin ayağına mermi sıkıyor. Sonuç: Firmalar 1000TL/ay danışmanlık ücreti veren firmaya değil 200-150-100-50TL/ay veren yeni mezun firmalara gidiyorlar. Bari aldıkları fiyata bir şey yapabiliyorlar mı? Hayır onu da yapamıyorlar. Defalarca geri dönen GFB'ler, yapılmayan bildirimler, hatalı yazılan dilekçeler, yanlış alınan izinler, alınan cezalar... Beş seferdir burada İl Çevre'de, Bakanlık'ta ÇMO'da toplanıyor. Bütün iş yapan firmalar bu konuda hem fikir. "YENİ MEZUN/TECRÜBESİZ ADAM PİŞMEDEN PİYASAYA GİRMESİN."

Hiç kimse kusura bakmasın arkadaşlar. Bu yönetmelik bu haliyle olmuş görünüyor. Yeni mezun arkadaşlarım ise alınmasın ama cin olmadan adam çarpmaya kalkıştıklarından ötürü bu hallerdeyiz.
 
Piyasadaki maliyeti düşürebilmek için firmalardaki çevre mühendislerinin maaşlarını düşürecekler,türlü türlü oyunlar dönecek. İşte şimdi ÇMO bakanlığın bu yönetmeliğinden yola çıkarak firmalarda çalışan mühendislerin maaşlarna el atmalı. Bakanlıkla bir noktada birleşebilecekleri yer var. Eğer maaşları kontrol altına alabilirlerse o zaman fiyatları kırmakta zorlaşacak.
 
@hepaistos
Para kalitenin artmasında önemli bir etken. parası olan ama aynı zamanda da bu işi yapabilecek olan, ekibi tecrübelilerden oluşan ayakta kalacak. ama yatırımcı olarak bu maliyetlere sahipken böyle bir işe girermisin diye sorarsan o zaman düşünürüm derim. yatırımcı gözüyle yatırım maliyeti yüksek. ancak şu var ortaya marka değerleri çıkmaya başlayacak zaman içerisinde.
 
Üst