• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
Arkadaşlar daha önce Çevre Mühendislerine sınav zorunluluğu getirilmiş ve mahkemeye gidilerek hak geri kazanılmıştı.Şimdi o zamana göre farklı bir durum söz konusu mu? Yoksa mahkeme kararı bozabilir mi yine ?
 
Yukarıda Tanrı varsa, aşağıda da para vardır. Dolayısı ile para = güç. Bu yönetmelikte eğitim şartı var. Mevzuata dayalı olarak eğitim ve sınav şartı gelsin danışmanlık için. Neticede bakanlık bu işten bir gelir elde edecek. Bakanlığın kendisi diyordu çevre mühendisi haricinde sınava eğitime giren kişi sayısı az diye. Demek ki diğer mesleklerden gelir beklenmiyor. O zaman çevre mühendisleri mevzuat olarak eğitime ve sınava girecekse diğer meslekler bu işi hiç yapmasınlar. Ben bakanlığa para verip diğer mesleklerin çevre danışmanlık işinin yapılabilmesine karşıyım. Böylece hem diğer meslekler bu işin içine girmez, hem bakanlık gelirinden olmaz, hemde bu işi devam ettirmek isteyen çevre mühendisi ile belge kiralamacılık işi yapanlar aradan çekilir.
 
yanlış hatırlamıyorsam türkiyede 50bin denetime tabi tesis var. her bir tesisin yıllık ortalama 12bintl gelir sağladığını var saysak ki iyi şartlada tabi buda bize bu sektörün yıllık 600milyon tl'lik bir hacmi olduğunu gösterir. o yüzden önemli olan para. sürdürülebilir bir sistem kurup, bu pastanın nasıl pay edilmesi gerektiğini düşünmek lazım.
 
pastayı belli insanlara vermek için yapılan işler bunlar arkadaşlar. ayrıca bakanlığımız ve odamız fiyatlarla ilgili bir çalışma uygulama yapmadığı sürece bizlerin üstüne ölü toprak kırıntıları dökülmeye devam edecek :kötü::kötü::kötü::kötü::kötü:
 
o yüzden küçük kısımlarla değil, büyük kısımlarla ilgilenmek gerekiyor. çevre yönetim birimindeki adamın sadece çevre işi yapması sorun değil. eğitim kısmı sorun değil. pastayı adil şekilde nasıl bölünecek? bu suya nasıl yön verilmeli asıl soru bu. çıkan yönetmelikle ankaradaki, istanbuldaki firmalar oturdukları yerlerden çok uzakta bu şartları sağlayamayan danışmanlık şirketlerini bünyelerine alacak ve homeoffice işler çıkacak. adam oturduğu yerden sizden para kesecek. ayrıca çevre yönetim birimi iki kişiden oluşurken aynı zamanda bir kişi 5 sahaya bakabilecek. kendinizi maden şirketlerinin yerine koyun. eskiden sınırsız bir şekilde çevre yönetim birimleri sahaya bakarken rakam nereye düştü. dolayısı ile önüzmüdeki günlerde maden şirketleri çevre danışmanlık şirketi kurarsa ya da mevcuttaki şirketlere çökerse hiç şaşırmam.
 
Ek-1 ve Ek-2 listesinde bulunup atıksu veya emisyon atıkğı bulunmadığı için Çevre izninden muaf tutulan tesislerin daha önceki yönetmeliğe göre çevre danışmanlık alması veya çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu vardı ama şimdi bu zorunluluk kalktı. Bunun gibi firmaların bir çoğundan çok yüksek miktarda tehlikeli atık çıkıyor ve çevre görevlisinin baskısıyla lisanslı tesislere gönderilmeye çalışılıyordu şimdi meydanı da boş bulacaklar. Bu durum da bence hiç iyi olmadı. En azından çevre görevlisi tesise ve atık yönetimine bir nizam getiriyordu, her sene iç tetkik yapıyordu, yönetmelikleri takip ediyordu ve atık beyanlarını yapıyordu en önemlisi çevre eğitimi veriyordu. Şimdi bunların hiçbirisi olmayacak.
 
MADDE 16 – (1) 7 nci maddenin ikinci fıkrası hariç olmak üzere, çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorundadır. Sınav başvurularında Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı eğimine katılım belgesi sunulur.

(2) Çevre görevlisi eğitimi, üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler için çevre mevzuatı; üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar için ise temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularını kapsar.

(3) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler için çevre mevzuatı sınavına, Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınava katılmak zorundadırlar.
 
bu yönetmelikten önce kurulmuş olan çevre yönetim birimleri, 3 yıllık tecrübesi olmayan çevre görevlisini çıkarıp 3 yıllık deneyimi olanı mı alıp tekrar çevre yönetim birimi kuracak?
 
@Burçin Birinç

bu durum Çevre denetimi yönetmeliği ile çakışmıyor mu, Çevre denetimi yönetmeliğinde denetime tabi tüm tesisler çevre görevlisi bulundurur diyor.
 
fatih bey; çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorundadır. diyor yani çevre görevlisi belgesini alanlar belge yenileyecek eğitim alıp
@shalic
saliha hanım benim demek istediğimde buydu yani belgesi olan sınava girmiyecek eğitime gidecek sadece
 
MADDE 16 – (1) 7 nci maddenin ikinci fıkrası hariç olmak üzere, çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorundadır. Sınav başvurularında Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı eğimine katılım belgesi sunulur.

arkadaşlar bu madde ilk kez çevre görevlisi belgesi alacaklar için...geçici madde 1 herşeyi çok net açıklıyor.
 
Yasemin hanım belgenizin süresi dolunca çevre gör. belgesi alacaksınız tekrar, vize süresinden sonra geçerli yazdıklarımız.
 
ÇYB belgeniz var mı arkadaşlar? ÇYB'lerin vize süresi ne kadar. Yoksa bu yönetmelikle mi verilecek? Önceden böyle bir şey yoktu diye hatırlıyorum.
 
@Fatih Özcan

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden önce verilen çevre görevlisi belgeleri vize sürelerinin sonuna kadar geçerlidir.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çevre görevlisi belgesi alanların belgeleri vize süresinin sonunda bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca eğitim alındığına dair belgenin sunulması halinde vize edilir.
Eğitim
MADDE 17 – (1) Bakanlık, belge sahibi çevre görevlilerine yılda en az bir kez eğitim verir veya verdirir. Çevre görevlileri vize dönemi içinde en az bir kere bu eğitime katılmak zorundadır. Eğitim ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
 
@Gizem Kayıkçı
yüzlece firmadan hangi birimiz görüşmüş ki? Taslak çıktığı zaman burada günlerce konuşuldu bakanlığa toplu mailler atıldı.Ama bakıyoruz ki ortak fikirlerin hiç biri yönetmeliğe işlenmemiş. yine en çok itiraz edilen maddeler aynen yer alıyo. Görüştükleri kişiler Ankara da bakanlıkta sözü geçen bu işin kaymağını yiyen firma sahipleri olsa gerek..
 
Üst