Uzun zamandır yazmak istediğim bir konuya değinmek istiyorum.
Okuduğumuz mesleği parayla tekrar satın alıyoruz. Belge parası verip bir de üstüne o belgeyle +1 iş daha yapıp aynı paraları kazanıyoruz. Bu nasıl bir düzen! Bırakın herkes tek bir işe, sadece işine odaklansın. Millet belge alacağım diye çatlıyor. Belge iş yapıyor, biz çok anlamsız kalmaya başlıyoruz... Çevre mühendisinin adı, sanı yok. Kendi kendimizi bu anlamsız eğitim ve sertifikalarla bitirdik. Her belgeye sahip olunca biz ne kazanıyoruz? Onlarca belge alıp hangi birini, hangi alanda kullanacaksın? Bu konuda hassas ve bilinçli olmamız gerekirsen hepimiz belgelere saldırıyoruz. Bırakalım şu belge işlerini...
Biz mühendisiz ve işin yazılı, sözlü ve sayısal kısımlarına hakimiz ya da en azından bu mühendisliği bitirmiş insanlar olarak bazı meziyetlere sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama bu sertifika ya da belgeleri bize aldıranlar, aldırmak zorunda bırakanlar yüzünden, biz kendimiz olarak kendi mühendisliğimizi, kendi başarımımızı, kendi bildiğimizi; sayısal ve/veya sözel zekamızı, var olduğu halde, bunun bilincinde olduğumuz halde bu belge/sertifikaları alarak sanki öyle değilmiş gibi biz izlenim veriyoruz. Mezun olmaya yakın ya da yeni mezun olan neredeyse her meslektaşımın soracağı ilk soru "hangi belgeler, hangi sertifikalar" oluyor.
Senin alacağın o fazladan sertifika, belki de benim iş bulmamı zorlaştırıyor. Senin alacağın o fazladan sertifika, mesleğimizi ayaklar altına almamıza neden oluyor. İrili ufaklı 5 tane, 6 tane sertifikaya sahip olsak ne olacak? Nereye ulaşacağız? Emin olun bir adım bile ileri gidemiyoruz. Uzmanlık gerektiren bir alanda birkaç video izleyerek, birkaç doküman okuyarak; "sertifika ücreti" vererek nereye kadar gidebileceğiz? Aynı anda 5 farklı yerde olan birini hiç duymadım. O yüzden alanımızdaki 5 sertifikanın da bize hiç ama hiçbir faydası yok. Varmış gibi gözüküyor, ama ne yazık ki yok!