• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık beyanları

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Sistem Eylül ayında yeniden açılacak deniyordu ancak henüz bir haber yok. Bilgisi olan var mı ?
 



Bitkisel atık yağ için UATF düzenleniyor ama tehlikeli atık değil ama atık yağ. o zaman beyan etmemiz gerekiyor. Beyan edilmelidir. (200126)

Beyan edilmelidir de nereye onu anlayamadım. Burada neyi anlatmak istediniz?
 
@oseflek

Şöyle ki, ekte koyduğum word dokümanında TABS sisteminde bitkisel atık yağların beyan edilmesine gerek olmadığı yazmaktadır. Bakanlığın sayfasından indirdiğim birkaç dokümanda da bu şekildedir. Ancak ekte koyduğum görüntüde çevre bilgi sisteminde Kolza ve Deha (Ezici) firmalarını 200126 atık kodu ve R9 koduyla seçilme imkanı vermiştir.

bitkisel atık yağ.png

Ayrıca, Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri
Madde 10 — Atık yağ üreticileri;
a) Atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle,
b) Faaliyetleri sonucu oluşan atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı bidon, konteyner ve tank gibi toplama kaplarını kullanmakla,
c) Atık yağları (Değişik ibare:RG-30/3/2010-27537)(1) çevre lisanslı taşıyıcılarla lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine göndermekle,
d) Atık yağ sevkıyatında ulusal atık taşıma formu kullanmak ve her taşımadan sonra bunların bir kopyasını ilgili valiliğe göndermek, bu belgeleri beş yıl süreyle tesiste muhafaza etmekle,
e) (Değişik:RG-31/7/2009-27305) Geri kazanım veya bertaraf tesisleriyle olabilecek uyuşmazlıkları ilgili il çevre ve orman müdürlüğüne bildirmek, uyuşmazlık giderilinceye kadar uyuşmazlığa konu olan atık yağları kendi depolarında muhafaza altında bulundurmakla,
yükümlüdürler.

Yönetmelikte de bir beyan görünmüyor. Şimdiye kadar bir çok firma beyan yaptı. İstanbul İl Müdürlüğü yapılmaması gerektiğini bildirdi.
 

Ekli dosyalar

  • Sık Sorulan Sorular.pdf
    141 KB · Görüntüleme: 108
Şimdi ben şunu soracağım;
TABS dediğiniz sistem Atık Beyan Sisteminin ta kendisi.
Ona bütün tehlikeli atıları yüklüyoruz. buna da ok kabul.
Peki Atık Yağ Beyanı nedir? bunu yaparken bitkisel atık yağları göz ardımı edeceğiz?

Atık yağ beyanı ( atık yağ beyan formu ) Atık Yağların Kontrol Yönetmeiğince atık yağ üreticilerine verilen bir yükümlülüktür.Aşağıda verildiği üzere Atık Yağların Kontrol Yönetmeiğinin kapsamındada bitkisel atık yağlar yoktur, bu yüzden atık yağ beyan formuna birkisel atık yağlar yazılmaz.

ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, EK-1’de belirtilen I., II. ve III. kategori atık yağların üretimi, geçici depolanması, toplanması, taşınması, işlenmesi, bertarafı, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri düzenler.

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik; bitkisel atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertarafı, ticareti, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri, tabi olunacak hukuki ve cezai sorumlulukları düzenler.

Yemlik yağların kullanımına ilişkin esaslar, bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.




Bitkisel atık yağ için UATF düzenleniyor ama tehlikeli atık değil ama atık yağ. o zaman beyan etmemiz gerekiyor.:harika:

Mevzuatta bit. atık yağ üreticisinin yükümlülükleri aşağıda verilmiştir. UATF düzenlenebilir fakat
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
01 25"Yenilebilir sıvı ve katı yağlar" atığını girmeniz mümkün değil beyan edilecek atık kodlarında yok çünkü

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği

Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri
Madde 10 — Atık yağ üreticileri;

a) Atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle,

b) Faaliyetleri sonucu oluşan atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı bidon, konteyner ve tank gibi toplama kaplarını kullanmakla,

c) Atık yağları lisanslı taşıyıcılarla lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine göndermekle,

d) Atık yağ sevkıyatında ulusal atık taşıma formu kullanmak ve her taşımadan sonra bunların bir kopyasını ilgili valiliğe göndermek, bu belgeleri beş yıl süreyle tesiste muhafaza etmekle,

e) Geri kazanım veya bertaraf tesisleriyle olabilecek uyuşmazlıkları ilgili valiliğe ve Bakanlığa bildirmek, uyuşmazlık giderilinceye kadar uyuşmazlığa konu olan atık yağları kendi depolarında muhafaza altında bulundurmakla,

yükümlüdürler.


onun harici şubat 2013 te gönderimini yaptığım tehlikeli atıkları 2012 atık beyanından stok göstermemin ne gibi bir sakıncası olur.
Hiç bir sıkıntısı olmaz gönderdiğiniz atıklar zaten 2013 yılında bertaraf edilecek bu atıkları 2014 de nihai betarafları ile bildireceksinz.
 
bitkisel atık yağ bildirimini il çevre ve şehircilik müdürlüğün elde dilekçeyle verirken atık yağ analiz raporuna gerek yok değil mi? Birde bitkisel atık yağ kodu olarak 20 01 25 kodunu mu kullanmak gerekiyor?
 
@Gizem Deli
Bitkisel atık yağ analizine gerek yoktur. Atık yağ beyanında (Ek-2), bitkisel atık yağı yazmamalısınız Gizem Hanım. Genellikle 200126 kullanılmaktadır. (yemekhanelerden çıkan) UATF D nüshalarını il müd. göndermelisiniz.
 
yahu gün geçmiyor ki yeni bir aksilikle karşınıza çıkmayayim :D
Sık sorulan sorular diye bir pdf dosyası indirdim. orada şöyle bir ibare var;

Tıbbi atıklar ve Atık Pil ve Akümülatör için bu sistem kullanılacak mı?
EVET ( Akü satış noktaları ve atık akü geçici depolama alanları hariç)

Yahu bizim şantiye sahamızda oluşan tıbbi atıklar sağlık hizmeti aldığımız firma aracılığı ile tutanak karşılığında polikliniklerine gönderiliyor.
taşınan aracın lisansı da yok. :S
Aküler atölyede toplanıyor, piller desen öyle bir atık yok denecek kadar az. bu beyanları nasıl yapmalıyım:mad:
 
@oseflek
oseflek,
**Tıbbi atıkları verirken UATF kullanmanıza gerek olmayabilir ancak lisanslı araç ile göndermek zorundasınız

Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ
Madde 5;

f) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin EK-IV’ündeki 09 01 Fotoğraf Endüstrisi Atıkları başlığı altında yer alan atıklar ile tek seferde 50 kg altında taşınacak olan tıbbi atıklar hariç diğer atıklar için lisanslı araçla taşıma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu atıkların kayıt altına alınabilmesi için basılı UATF kullanılır ve atığın teslim edildiği lisanslı geri kazanım/bertaraf tesisince kayıt altına alınır.
g) Tıbbi atıkların taşınması esnasında Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin Ek-1/c’sinde yer alan küçük miktarda atık üreten sağlık kuruluşları hariç atık miktarı gözetmeksizin UATF kullanılır.

**Pilleri toplayıp TAP ile iletişime geçip kargo ile yollayabilirsiniz.

Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ
Madde 5;

ğ) Tıbbi atıklar hariç olmak üzere 50 kg altında olan atıkların kargo ile taşınması ancak uluslararası tehlikeli yük taşımacılığına ilişkin belge almış olan kargo şirketlerince yapılır.

**Aküleri de AKÜDER veya TÜMAKÜDER ile anlaşmış olan firmalara verebilirsiniz.

Tüm bu atıkları uygun şekildeverdiğiniz takdirde beyan yaparken sıkıntı yaşamazsınız.
 
@d.kaya
Tıbbı atıkların beyanının atık beyan sistemine yapılacağına dair yazıda UATF dan bahsetmiyor yıl içerisinde oluşan tıbbi atıklardan bahsediyor bu bağlamda bence yıl içerisinde verilen tıbbı atık miktarını toplayın ve bertafa şek. , lisanslı firmanın lisans nosunu filan firmadan öğrenin ve beyanınızı yapın. İyi Çalışmalar.
 
@Yasemin Aslantürk
Yasemin Hanım benimde buna benzer bir sıkıntım var;
şimdi şantiyemiz dağ başına bile uzak olduğundan burada revir var. ayda 4-8 kg arasında da tıbbi atık oluşmakta. sağlık hizmeti satın aldığımız osgb firmasına haftalık olarak gönderim yapmaktayım. ama onların ne yaptığı konusunda bilgim yok. sanırım kendi tıbbi atıklarının arasına koyuyorlar. sonrasını da bilmiyorum. bertaraf ettirdiklerini sanmıyorum açıkçası.
böyle bir tıbbi atık beyanını napmalıyım? birde ayda 8 kg için lisanslı araçı buraya nasıl getirmem büyük soruno_O
way arkadaş ama ya...
 
@oseflek

osgb firmasıyla kendi aranızda bir sözleşme yapın derim, genelde osgb firmasındaki doktor bir saglık kurulusuyla tıbbi atıklar ile ilgili sözleşme yapıyor. onun da fotokopisini aldınız mı tamamdır, tabi bu benim şahsı fikrim ;)
 
sözleşmemiz var aslında. ve iş hekiminin aracı ile gönderim yapıyoruz. lisanslı araç sıkıntı ama. birde bertaraf eden tesisi de bilmiyorum! uatf de yok! :suspus:
 
@Tarik Can
Size katılıyorum Tarık bey şunlarıda eklemek istiyorum; osgb verdiğiniz atık için bir tutanak düzenleyin " tessimizden kaynaklanana.... kg tıbbi atık ....osgb verilmiştir." ve osgb den bu atıkların betrafına ilişkin belgeyi isteyin.
 
@Yasemin Aslantürk
sözleşme var aylık teslim tutanağımda mevcut. ama gönderdiğim firma bertaraf yapmıyor işte. o sıkıntımız var:( birde taşınan aracın lisans yok. beyanı elimdeki atık tutanaklarına göre yapsam bertaraf tesisi bölümüne ne yazacam?
 
@oseflek

siz, nihai bertarafa gönderen olmadığınız için beyan yapmayacaksınız, denetimlerde benim ve Yasemin hanımın dediği tutanağı yaparsanız herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
 
@Tarik Can

Yahu 5 dk önce kocaman bir problemim olduğunu düşünüyordum. bir cümle ile yüzüm güldü bee:) eyw.
çok saolun! çok saolun!!! alkış!!!:D
peki denetimlerde kimse bana araç taşıma lisansı falan da sormaz dimi:kötü:
 
Üst