Şimdi ben şunu soracağım;
TABS dediğiniz sistem Atık Beyan Sisteminin ta kendisi.
Ona bütün tehlikeli atıları yüklüyoruz. buna da ok kabul.
Peki Atık Yağ Beyanı nedir? bunu yaparken bitkisel atık yağları göz ardımı edeceğiz?
Atık yağ beyanı ( atık yağ beyan formu ) Atık Yağların Kontrol Yönetmeiğince atık yağ üreticilerine verilen bir yükümlülüktür.Aşağıda verildiği üzere Atık Yağların Kontrol Yönetmeiğinin kapsamındada bitkisel atık yağlar yoktur, bu yüzden atık yağ beyan formuna birkisel atık yağlar yazılmaz.
ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, EK-1’de belirtilen I., II. ve III. kategori atık yağların üretimi, geçici depolanması, toplanması, taşınması, işlenmesi, bertarafı, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri düzenler.
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik; bitkisel atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertarafı, ticareti, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri, tabi olunacak hukuki ve cezai sorumlulukları düzenler.
Yemlik yağların kullanımına ilişkin esaslar, bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.
Bitkisel atık yağ için UATF düzenleniyor ama tehlikeli atık değil ama atık yağ. o zaman beyan etmemiz gerekiyor.
Mevzuatta bit. atık yağ üreticisinin yükümlülükleri aşağıda verilmiştir. UATF düzenlenebilir fakat
01 25"Yenilebilir sıvı ve katı yağlar" atığını girmeniz mümkün değil beyan edilecek atık kodlarında yok çünkü
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri
Madde 10 — Atık yağ üreticileri;
a) Atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle,
b) Faaliyetleri sonucu oluşan atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı bidon, konteyner ve tank gibi toplama kaplarını kullanmakla,
c) Atık yağları lisanslı taşıyıcılarla lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine göndermekle,
d) Atık yağ sevkıyatında ulusal atık taşıma formu kullanmak ve her taşımadan sonra bunların bir kopyasını ilgili valiliğe göndermek, bu belgeleri beş yıl süreyle tesiste muhafaza etmekle,
e) Geri kazanım veya bertaraf tesisleriyle olabilecek uyuşmazlıkları ilgili valiliğe ve Bakanlığa bildirmek, uyuşmazlık giderilinceye kadar uyuşmazlığa konu olan atık yağları kendi depolarında muhafaza altında bulundurmakla,
yükümlüdürler.
onun harici şubat 2013 te gönderimini yaptığım tehlikeli atıkları 2012 atık beyanından stok göstermemin ne gibi bir sakıncası olur.
Hiç bir sıkıntısı olmaz gönderdiğiniz atıklar zaten 2013 yılında bertaraf edilecek bu atıkları 2014 de nihai betarafları ile bildireceksinz.