• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık beyanları

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Sistem Eylül ayında yeniden açılacak deniyordu ancak henüz bir haber yok. Bilgisi olan var mı ?
 
Tesisin bir önceki sene gerçekleştirmiş olduğu (fiili) kapasitesi girilmeli sisteme.
Kimisi kapasite raporunun %65 verimiyle çalışıyor kimisi %70.
Kapasite raporundaki miktar firmanın gerçekleştirebileceği maksimum miktarlardır.
 
Merhaba Arkadaşlar.

Firma olarak tehlikeli atık beyanını ilk kez yapacağız. 2012 yılına ait atıklarımızı da lisanslı firmalara gönderdik. Benim sormak istediğim sorular şunlar.

1. Tesis NACE kodu bilgilerinde fiili üretim kapasitesi bölümü var. Bu alana üretilen atık miktarını mı, kapasite raparunda belirtilen üretim miktaını mı, yoksa 2012 ylında üretilen gerçek miktarı mı yazacağız. Kapasite raporundaki miktarların bazen altında yada üstünde kalabiliyoruz sonuçta biz plastik geri dönüşü işiyle uğraşıyoruz ve her zaman aynı miktar gelecek diye birşey yok.

2. Yeni atık ekleme bölümünde işlemin nerede yapıldığı kısmı var. Biz lisanslı bir firmaya bertaraf amaçlı gönderdiğimiz için Tesis Dışında bölümünü işaretleyeceğiz. Benim burada aklıma takılan soru şu: Stok bölümünde 2009 yılı sonuna kadar henüz hiçbir işlem yapılmamış atıklar stok olarak işaretlenecektir ibaresi var. Burada tarih 2009 yazıyor. Biz atıkları 2012 de beyan etmeye başladık. Çünkü çoğu atık daha önce çıkmıyordu, prosesten kaynaklı bazı extra atıklar çıkmaya başladı. Bu ibareden anlamam gereken nedir.

Şimdiden Teşekkürler.
 
@Cansu Bağ

Kapasite raporu günlük 8 saat yıllık 300 gün çalışma süresi ile hesaplanıyor ve makinelerin saatlik kapasiteleri üzerinden belli bir verim dahilinde çalıştığı farzedilerek hesaplanıyor. Örnek verecek olursam bizim 600 kg/saatlik makinemizin yıllık çıkardığı ürün 4896 ton/yıl olarak gözüküyor. Ancak bu makine 3 vardiya olarak çalıştığından çıkan ürün daha fazla. Bu diğer makineler içinde geçerli. Kapasite raporunda tek vardiye üzerinden hesap yapılır. Lisans alan firmalar için kapasitenin belli oranda artması sonucunda lisans yenilenmesi gerekir ibaresi var. Şimdi ben kapasite raporundaki miktarı baz alsam 7180 tonluk üretimimiz gözükecek yılda. ancak vardiye usulü çalıştığımızdan yıllık ortalama olarak 15000 ton kapasiteye çıkıyoruz ve ben bunu lisans alırken çevre ve şehircilik bakanlığına bildirmiştim. Oradada kapasite raporu istenmişti ancak altına çalıştığımız süreyi ve vardiyeyi belirtip üretim miktarımızı açıklamıştım. Daha sonrada lisansı aldık. Şimdi benim burada belirteceğim yıllık miktar kapasite raporundaki miktar mı yoksa gerçekten çıkan üretim miktarınımı baz alacağım.
 
@Levent Şahin
Kapasite ile ilgili bu sorun genel olarak tüm tesislerde mevcut. Çoğu tesis 8 saat, 300 iş günü olarak çalışmıyor. Tavsiyem yine de kapasite raporunda belirtilen üretim miktarını yazmanız yönündedir. Sistemde bizden talep edilen bilgilerin büyük bir kısmı kapasite raporu doğrultusunda olmaktadır.
 
@brju
g) (Değişik:RG-30/3/2010-27537) (1) Atık beyan formunu her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak ve çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla,

Tehlikeli atıkların kontrolü yönet. gereği ÇBS beyan yapıldıktan sonra imzalı bir şekilde dosyanızda saklamanız yeterlidir.
 
@brju
Tehlikeli atık beyanını yaptıktan sonra il md veya bakanlığa göndermenize gerek yok. Siz onayladıktan sonra sistem üzerinden görebiliyorlar zaten. Hatta bazı il müdürlükleri boşa evrak yoğunluğu olduğundan tepkili olabiliyor...
 
Şimdi sn forum milletinin insanları;
ben Atık beyanını yaptım. ama onaylamadım henüz. şimdi 2012 yılında biriktirdiğim atıkları 5 şubat 2013 te lisanslı firma ile gönderdim. 4 ayrı atık kodu gönderimi yaptım. bunları miktarlarını bildiğim için ve zaten yasal prosedürü yerine getirdiğim için de 2012 atık beyanında stok olarak girdim. pişman değilim. gene olsa gene böyle yaparım. ama danışmanlık firmaları şubat ayı gönderimlerini yüklüyormuş.
@yasmur hanım da yükleyin dedi ya neyse...

şimdi forumda herkes gidebildiği yere kadar gidip takılınca foruma yazmış. kimisi nace kodunda kimisi lisanslı firmayı listede göremeyince sormuş. kimiside (benim gibi) ÖTL yok mu ya demiş.

Bu işi en iyi bilen birisi ki bu yasmur hanım olabilir diye düşünüyorum. bu atık beyan işini adım adım anlatsa sonrada site moderatörleri de bunu forumun başına sabitlese olmaz mı? sonrasında o yoldan beyanı gerçekleştiremeyen takıldığını yeri sorup soruşturur. böyle muhabbet fazla uzuyor sanki..

atık beyan sistemi.jpg
 
Şimdi ben şunu soracağım;
TABS dediğiniz sistem Atık Beyan Sisteminin ta kendisi.
Ona bütün tehlikeli atıları yüklüyoruz. buna da ok kabul.
Peki Atık Yağ Beyanı nedir? bunu yaparken bitkisel atık yağları göz ardımı edeceğiz?
Bitkisel atık yağ için UATF düzenleniyor ama tehlikeli atık değil ama atık yağ. o zaman beyan etmemiz gerekiyor.

onun harici şubat 2013 te gönderimini yaptığım tehlikeli atıkları 2012 atık beyanından stok göstermemin ne gibi bir sakıncası olur?
 
Üst