1- Temel seviye sıfır atık belgesi alan yerler kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını,sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.
Kaynak: Sıfır Atık Yönetmeliği - 10. maddenin 4. fıkrası
2- Sıfır atık belgesine sahip satış noktaları, ticari işletmeler ve sanayi kuruluşları ayrı biriktirmiş oldukları atıklarını sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alan merkez depolarında biriktirebilirler. Biriktirmiş oldukları atıklarını ise belediye sistemine veya lisans almış firmalara verebilirler.
Kaynak:
- 18. madde
3- Normal şartlarda atıkların toplanması, taşınması, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi Bakanlık ve/veya il müdürlüğünde izin almış lisanslı firmalar veya atık taşımaya yetki almış/lisanslı firmalar tarafından yapılır.
Kaynak: Atık Yönetimi Yönetmeliği - 5. maddenin 1. fıkrasının ı bendi
Toparlayacak olursak; Sıfır Atık Yönetmeliği'nin ekinde yer alan yerler temel seviye sıfır atık belgesi almak zorundalar. Bu tür yerler ise atıklarını belediye'nin sistemine veya lisans almış firmalara vermek zorundalar. Bazı yerlerde çıkan atık miktarı çok az olduğu için sıfır atık belgesi almış merkez depolarına götürüyorlar ve bu depoda biriktirme yapıyorlar. Lisanslı firmalar veya belediyeler ise bu depolardan atıkları alabiliyorlar. Çoğu lisanslı firma atığı az çıkan yere gitmek istemez.
Yönetmelikleri detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ederim.