• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Yönetmeliği ve Atık Ön İşlem Tesisleri Kriterleri Yönetmeliği Değişiklik

Mehmet Yıldırım Gündüz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ocak 2013
Şehir
Konya
Firma
Atıksan Geri Dönüşüm
09.10.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişiklikleri ektedir.

- Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 7 (4) ile tüm sıfır atık belgesi alanlara satış serbestliği geldiği görülmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • atık ön işlem ve geri kazanım tesislerinin genel esasları.pdf
    174.2 KB · Görüntüleme: 266
  • Sıfır Atık Yönetmeliğinde değişiklik.pdf
    288.8 KB · Görüntüleme: 314
Merhaba ığdır da ambalaj toplama ayırma tesisinin tek lisansli firmasıyız. Iğdırdaki A101ler bize veriyordu fakat son birkaç gündür kendileri toplayıp tırlarıyla Erzurum bölgeye gönderiyorlar. Defalarca müdürlerini aradığımız halde belediyelerin artık bu süreçte olmadığını ve bize araştırıp geri döneceklerini söylediler fakat yapmadılar. Bu konu da yapabileceğimiz yükümlülükler varmı? İl müdürlüğümüz de bize beklememizi söyledi. Fakat A101inde gonderemeyeceklerini lisanslı araclarin alması gerektiğini söyledi.
 

Ekli dosyalar

  • MARKETLER HK.pdf
    263.7 KB · Görüntüleme: 120
Sizde biliyorsunuz ki bu atıkların taşınması için lisansa gerek yok. Ilgili a101 lisansı olan istediği firmayı seçebilir. Başka bir şehirden bir tesise verebilir bunda bir engel görünmüyor
 
Önceki cevapları görüntüle…
berna atalayBen bu konuyu elif güzey ile konuşmuştum bunu yapmaları için bir kere farklı bir izin alaları gerekiyor. ayrıca sıfır atık belgesi yoksa veremez bu sadece belgesi olanlar için geçerli sıfır atık belgesi yoksa belediye baskı yapabilir. ve A101 tek bir şubeye değil bütün şubelerine belge almak zorunda bireysel gibi düşünün birinin belgesi var biz bunu hep birlikte kullanıyoruz mantığı yok. bunu da telefonda görüşmüştüm.
 
Belediye şubemizde oluşan ambalaj atıkları toplamaktadır. Şube için Sıfır Atık başvurusu yaparsam belge alım sürecinde acaba lisanslı firmaya atıklarımı verebilir miyim yoksa temel belgenin alınmasına kadar belediye ambalaj atıkları toplamaya devam edebilir mi ?
 
Merhaba Arkadaşlar,
Geçici faaliyet belgesi bulunan plastik geri kazanım tesisimiz için e izin sayfasından gerekli belgeler yüklenerek il çevre müdürlüğünün onayına sunuldu akabinde ek belge talebi olarak ATIK ÖN İŞLEM VE GERİ KAZANIM TESİSLERİNİN GENEL ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİ 'ğe dayanılarak ruhsat istendi. Bakanlıkla görüşmemiz neticesinde GFB niz olduğu için kapsama girmiyorsunuz yani ruhsat isteyemeyiz sizden dedi. İl çevre müdürlüğü bu konuşmayı yazılı şekilde alırsanız bizde istemeyiz dedi. Konu ile alakalı görüşlerinizi merak ediyorum. Kafalar karışık, yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim. Saygılar.
 
İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında olmayan, ek listesine girmeyen tesisler bile artık ek listesine dahil olacak. Ruhsatsız çalışmayı engellemek adına yapılan bir şey. GFB aşamasından sonra her türlü ruhsat istiyorlar. GFB'yi yeni yönetmelik çıkmadan aldıysanız o başka. Fakat yönetmelik sonrası alanlar için ruhsat şart.
 
ezgiyurttasmerhaba, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatından bahsediliyor değil mi? Birde bizim tesisin iki farklı üretim konusu bulunuyor. Biri damacana üretimi diğeri geri kazanım tesisi, ruhsatımızda damacana üretimi için alınmış. Bu ruhsat işimizi görür mü yoksa yenilemek mi gerekecek?
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bir konuda desteğe ihtiyacım var. Zincir marketler Sıfır atık belgesi aldı diyelim ve tüm atıklarını bir depoda topluyor bunları da gruplandırıp presleyip satabilir mi?

Bir yönetmelikte belediyelerin ambalaj tesisi için yeri olmaması durumunda işte bir alana ara depolama yapıp kantar, pres ve çevre mühendisi gözetiminde bu işi yapabileceği yazıyordu buda buraya bağlanır mı. sizce buradan kendine yol açabilir mi, sadece kendi depolarında yaparak.
 

Ekli dosyalar

  • madde.JPG
    madde.JPG
    115.2 KB · Görüntüleme: 60
Merhabalar
benim anlamadığım konu her market şuan kafasına göre atıklarını kendileri topluyor ve kendilerine mal getiren sevkiyat araçları ile genel merkezlerine geri gönderiyor. Zincir marketler için alınmış olan bir sıfır atık belgesi geçerli mi yoksa her market kendisine ait sıfır atık belgesi mi almalı? yani isteyen marketler ben atığımı belediyeye vermeyeceğim genel merkeze yollayacağım deme hakkına sahip mi? atıklar toplandığı marketten mi lisanslı firmalara satılabilir yoksa dediğim gibi sevkiyat araçları ile belirli noktalara taşınabilir mi? bilgisi olan beni aydınlatabilir mi
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
FURKAN.ŞÜstad Merhaba,

1- Temel seviye sıfır atık belgesi alan yerler kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını,sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.

Kaynak: Sıfır Atık Yönetmeliği - 10. maddenin 4. fıkrası

2- Sıfır atık belgesine sahip satış noktaları, ticari işletmeler ve sanayi kuruluşları ayrı biriktirmiş oldukları atıklarını sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alan merkez depolarında biriktirebilirler. Biriktirmiş oldukları atıklarını ise belediye sistemine veya lisans almış firmalara verebilirler.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
- 18. madde

3- Normal şartlarda atıkların toplanması, taşınması, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi Bakanlık ve/veya il müdürlüğünde izin almış lisanslı firmalar veya atık taşımaya yetki almış/lisanslı firmalar tarafından yapılır.

Kaynak: Atık Yönetimi Yönetmeliği - 5. maddenin 1. fıkrasının ı bendi

Toparlayacak olursak; Sıfır Atık Yönetmeliği'nin ekinde yer alan yerler temel seviye sıfır atık belgesi almak zorundalar. Bu tür yerler ise atıklarını belediye'nin sistemine veya lisans almış firmalara vermek zorundalar. Bazı yerlerde çıkan atık miktarı çok az olduğu için sıfır atık belgesi almış merkez depolarına götürüyorlar ve bu depoda biriktirme yapıyorlar. Lisanslı firmalar veya belediyeler ise bu depolardan atıkları alabiliyorlar. Çoğu lisanslı firma atığı az çıkan yere gitmek istemez.

Yönetmelikleri detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ederim.​
 
Üst