• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Yönetmeliği ve Atık Ön İşlem Tesisleri Kriterleri Yönetmeliği Değişiklik

Mehmet Yıldırım Gündüz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ocak 2013
Şehir
Konya
Firma
Atıksan Geri Dönüşüm
09.10.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişiklikleri ektedir.

- Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 7 (4) ile tüm sıfır atık belgesi alanlara satış serbestliği geldiği görülmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • atık ön işlem ve geri kazanım tesislerinin genel esasları.pdf
    174.2 KB · Görüntüleme: 266
  • Sıfır Atık Yönetmeliğinde değişiklik.pdf
    288.8 KB · Görüntüleme: 314
Veya çevre görevlisi ifadesi iptal ettirilebilir.
 

Ekli dosyalar

  • 6FC02AE2-43D0-4607-B30C-7D9B0992C772.png
    6FC02AE2-43D0-4607-B30C-7D9B0992C772.png
    320.8 KB · Görüntüleme: 216
  • C93CAB48-4165-487B-9728-B73B84B4E052.png
    C93CAB48-4165-487B-9728-B73B84B4E052.png
    425.9 KB · Görüntüleme: 207
serhanmadenBence edilmesi de gerekir. Daha önce ki ambalaj atığı yönetmeliğine göre 1. tip tesiste bulundurulacak kişilerden biri mutlaka çevre mühendisi ibaresi vardı. Bu arada aklıma takılan bir konu tehlikesiz atık toplama tesislerine belge 'bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği' ne göre veriliyordu. Bu sabah o yönetmelikte kaldırıldığı mesajı geldi. Bu tesisler için başvuru nasıl olacak bilgisi olan var mı ?
 
Gürkan GÜSLÜBelge süresi devam edenler geçerlilik tarihine kadar devam edecek,yönetmelik tarihinden önce yapılan başvurular için değerlendirme yapılacak örn:Tat belgesi süresi bitimi ile yenileme başvurusu bu yönetmelik tarihinden önce il müdürlüğüne başvuru yapıldıysa değerlendirilecek bu yönetmelik tarihi sonrası başvuru sadece izin-lisans kapsamında yapılacağı bilgisine ulaştım.
 
Onlar kalkıyor izin süreleri sonunda kapatma işlemş yapacaklar.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gülşah Albayrak@Gülşah Albayrak aslında yönetmeliğe göre pek değişen bir durum yok tek fark önceden belge alındıktan sonra 5 sene geçerli oluyordu. Şimdi görünen başvuru sonrası GFB verecekler 1 sene sonra lisans verilecek 5 sene geçerlilik olacak. Sadece metal atık alacak tesisler için m2 şartı aranmıyor. birden fazla atık cinsi olunca 1000 m2 şartı oluşuyor. Bunun dışında benim gördüğüm yönetmelikte farklı bir koşul bulunmamakta.
 
belediyeler sıfır atık yönetmeliğine göre nüfusuna göre 1.,2.3. tip tesis ile çalışma zorunluluğu varken bina ve yerleşkeler için sıfır atık belgesi aldıktan sonra belediye veya faaliyet belgesi/lisansı olan tesise verebilir denmesi tuhaf degil mi? Belki tesisin kapasitesi küçük(örnegin 3.tip) ama yaklaşık 20 sitenin (toplam 300 bin nufuslu yerin) atıklarını alacak ve bunun kontrolü nasıl sağlanacak. Bugün olduğu gibi çevre ve şehircilik il müdürlükleri tarafından sağlanacağı öngörülüyorsa büyük bir fiyasko olur.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Mehmet Yıldırım GündüzSIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ 10. madde, 4. fıkrada (9.11.2021'de değişen maddelerden biri) sıfır atık belgesi olan hiçbir kuruluş atığını belediyeye vermek zorunda değildir diyor.
Bu madde belediyeleri çok yaralar bence. Eskiden belediyenin sıfır atık belgesi varsa ona vermek zorundalardı

edit:
öte yandan; 9. madde (5) fıkrada: “Mahalli idareler Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda atık getirme merkezini kurmak/kurdurmakla, işletmek/işlettirmekle yükümlüdür." diyor. Benim de kafam karıştı şimdi. Belediyelerle çevre lisanslı firmalar mı yarışacak?

Bilgili biri aydınlatabilirse çok sevinirim.
 
Halil HasmerBelediyeler burada sadece cadde ve sokaklara koyduğu ayrıca gönüllü olarak vatandaşın getirme merkezlerine getireceği atıkları toplayıp/toplatacak gibi görünüyor. yüksek bedeller ile alınan ihaleler TAT firmaları tarafından bırakılacak. isteyen satacak isteyen gönüllü olarak belediyeye verecek. işin ucunda para varsa gönüllü olacak fazla olmayacağı içn TAT firmaları sıfır atık belgesi alan yerlere teklif verecek. Belediyeler de cadde ve sokaklara bırakılan konteynerleri ister toplayacak ister toplatacak. görüntü ve yorumlama bu yönde bence.
 
Mehmet Yıldırım GündüzMerhaba, önceden atık yönetimi yönetmeliğinde organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan firmaların atıklarını belediyeye verme zorunluluğunun olmadığı yer alıyordu, anlaştıkları lisanslı atık firmasına atıklarını satabiliyorlardı. Biz organize sanayi bölgesi içindeyiz, Sıfır atık yönetmeliğinin kapsamına girmiyoruz bu sebeple bizim belgemiz yok ancak bulunduğumuz OSB Sıfır atık belgesi aldı. Yıllardır anlaşmalı olduğumuz geri dönüşüm firmasına atıklarımızı bedelli olarak iletiyoruz yani satıyoruz. Sıfır atık belgemizin olmaması artık satamayacağımız anlamına gelir mi acaba?
 
İSO'nun Webinar'ında ilgili ÇŞB Uzmanı, atık satışı ile ilgilenmiyoruz demişti diye hatırlıyorum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Serhat A.uzmanlar hep öyle söylediler ama bakan yrd. itibaren herkes satış serbestliğinden 2020 yılından beri söylüyorlardı. hatta taslak yönetmelikte bile istediğine verme şartı vardı. orada kritik nokta belediyelerin sıfır atık belgesi olmasıydı şimdi belediyelerinde adı geçmiyor. yıllarca oturtmaya çalıştığımız atık yönetimini bir madde ile felç edildi demek doğru olacaktır. (en azından benim adıma)
 
merhaba, atık işlemede madde 8 teminat mektubu talep ediliyor. neye göre ediliyor? bedel nasıl hesaplanacak?
 
Önceki cevapları görüntüle…
İyi akşamlar herkese, tat belgesi ve geri kazanım belgesi almak için ne kadar ödüyoruz, bize ne kadar mâl oluyor kısaca?
 
Zincir marketlerin atık toplama noktaları oluşturma konusu hakkında ne düşünüyorsunuz, 300 konut üzeri yerler belediye sistemine dahil olmak zorunda değildi, ama evlerden marketlere getirenler olursa ve zincir marketler sistem kurup belge alırsa atıklarını satacak duruma gelince halktan topladığını da satmış konuma gelmeyecek mi belediye çok geri planda kalıyor bu durumda. Amaç toplansın sisteme girsin kim toplarsa toplasın gibi olmuyor mu?
Bir de zincir marketler her şubesine mi bu sistemi kuracak yoksa büyük bir kaç mağazasına yaptırsa yeterli olur mu? Sıfır atık belgesi alımı için her şube bağımsız almak isterse hepsi tek tek alacak dendi bakanlıktan.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÜstad Merhaba,

Öncelikli olarak market ve benzeri yerlerin atıklarını belediyenin sistemine verilmesi gerektiği konusunun çözülmesi lazım. Belediye ile anlaşması olmayan tesisler hemen Bakanlıktan görüş alarak kafalarına göre marketlerden atıkları alıyorlar. Küçük gibi görünen sorunlar çözülmediği sürece bu sorunlar daha da büyüyecek. Herhangi bir yönetmelikte kesin olarak şu diyeceğimiz bir madde yok. İnşallah bu sorunlar çözülür.
 
Olgaç SürmelihindiGünaydın öncelikle, aynı şeyi bende düşünüyorum ama ben yazılı görüşte aldım, geçen iso da serkan bey sunum yaptı taa bu yönetmelikler taslak aşamasındayken Demirhan bey ile de konuşmuştum hep şöyle dediler sistemi kuran lisanslı firmaya verebilir. bence bunlar şöyle düşünüyor bu atık toplansın da kim toplarsa toplasın yani ben artık öyle anlıyorum.
 
Üst