• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Yönetmeliği ve Atık Ön İşlem Tesisleri Kriterleri Yönetmeliği Değişiklik

Mehmet Yıldırım Gündüz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ocak 2013
Şehir
Konya
Firma
Atıksan Geri Dönüşüm
09.10.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişiklikleri ektedir.

- Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 7 (4) ile tüm sıfır atık belgesi alanlara satış serbestliği geldiği görülmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • atık ön işlem ve geri kazanım tesislerinin genel esasları.pdf
    174.2 KB · Görüntüleme: 266
  • Sıfır Atık Yönetmeliğinde değişiklik.pdf
    288.8 KB · Görüntüleme: 314
İSO'nun Webinar'ında ilgili ÇŞB Uzmanı, atık satışı ile ilgilenmiyoruz demişti diye hatırlıyorum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Serhat A.uzmanlar hep öyle söylediler ama bakan yrd. itibaren herkes satış serbestliğinden 2020 yılından beri söylüyorlardı. hatta taslak yönetmelikte bile istediğine verme şartı vardı. orada kritik nokta belediyelerin sıfır atık belgesi olmasıydı şimdi belediyelerinde adı geçmiyor. yıllarca oturtmaya çalıştığımız atık yönetimini bir madde ile felç edildi demek doğru olacaktır. (en azından benim adıma)
 
merhaba, atık işlemede madde 8 teminat mektubu talep ediliyor. neye göre ediliyor? bedel nasıl hesaplanacak?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Zincir marketlerin atık toplama noktaları oluşturma konusu hakkında ne düşünüyorsunuz, 300 konut üzeri yerler belediye sistemine dahil olmak zorunda değildi, ama evlerden marketlere getirenler olursa ve zincir marketler sistem kurup belge alırsa atıklarını satacak duruma gelince halktan topladığını da satmış konuma gelmeyecek mi belediye çok geri planda kalıyor bu durumda. Amaç toplansın sisteme girsin kim toplarsa toplasın gibi olmuyor mu?
Bir de zincir marketler her şubesine mi bu sistemi kuracak yoksa büyük bir kaç mağazasına yaptırsa yeterli olur mu? Sıfır atık belgesi alımı için her şube bağımsız almak isterse hepsi tek tek alacak dendi bakanlıktan.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÜstad Merhaba,

Öncelikli olarak market ve benzeri yerlerin atıklarını belediyenin sistemine verilmesi gerektiği konusunun çözülmesi lazım. Belediye ile anlaşması olmayan tesisler hemen Bakanlıktan görüş alarak kafalarına göre marketlerden atıkları alıyorlar. Küçük gibi görünen sorunlar çözülmediği sürece bu sorunlar daha da büyüyecek. Herhangi bir yönetmelikte kesin olarak şu diyeceğimiz bir madde yok. İnşallah bu sorunlar çözülür.
 
Olgaç SürmelihindiGünaydın öncelikle, aynı şeyi bende düşünüyorum ama ben yazılı görüşte aldım, geçen iso da serkan bey sunum yaptı taa bu yönetmelikler taslak aşamasındayken Demirhan bey ile de konuşmuştum hep şöyle dediler sistemi kuran lisanslı firmaya verebilir. bence bunlar şöyle düşünüyor bu atık toplansın da kim toplarsa toplasın yani ben artık öyle anlıyorum.
 
Merhaba, benim anladığım mevcut tehlikesiz atık toplama ayırma belgeli tesisler (hurdacılar) artık ambalaj atıklarını tesislerine kabul edebiliyorlar. Katılıyor musunuz?
 
Önceki cevapları görüntüle…
KubilayDumanBu olay sadece lisansı olmaya sadece tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi ile faaliyet gözteren tesisleri mi kapsıyor.
Mesela Bizim çevre izin lisans belgemizin bitiş tarihi 2024 yılı,
Tehlikesiz atık toplama ayırma belgemizin bitiş tarihi ise 2025 yılı.
Bu durumda süre bitimine kadar bu şekilde devam etmemizde sakınca yok değil mi. Belgelerimizin ekinde belirtilen atık kodlarını tesisimize alabiliriz sıkıntı olmadan. Yeniden başvuruya gerek yok diye düşünüyorum.
 
Tuğbaçev.Evet tuğba hanım doğrudur. Bu lisans aslında ambalaj tat ve tehlikesiz tatları birleştirip "Ön işlem Tesisi" olarak tek bir çatı altında topluyor. Aynı zamanda Ambalaj Geri Kazanım ve Tehlikesiz Geri Kazanım lisansını birleştirip " Geri Kazanım Tesisi " olarak tek bir çatı altında topluyor. Yönetmelikte zaten 5. bölümde alttaki gibi bir ibare geçiyor;

"Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce il müdürlüğünden izin belgesi alarak faaliyetlerini gerçekleştirmekte olan tehlikesiz atık toplama ayırma tesisleri, mevcut izin sürelerinin sonuna kadar faaliyetlerine devam edebilirler."
 
Tuğbaçev.Dediğinizde var tabi ki ama daha farklı sanırım bir kaç amaç var;

1- Lisans olarak tehlikesiz ve ambalaj atığı birleştirmek buradaki karmaşayı kaldırmak.
2- Büyük Tehlikesiz tatçıları lisans kapsamına sokmak ve çevre müh. zorunluluğu getirmek
3- Normal koşullarda ambalaj TATçılar koşulsuz olarak çevre müh. çalıştırma zorunluğu vardı. Şimdi bu 2000 m2 üzerinde faaliyet gösterenler için olacak. Burada sıkıntı var.

Yani düşünüyorum. Bu yeni yönetmelik ile birlikte eskiden Ambalaj TATçıda çalışan bazı çevre müh. işsiz kalabilir yada istihdam engelli olabilir. Ama aynı zamanda çevre mühendisi çalıştırmayan bazı Tehlikesiz TATçılar çevre mühendisi çalıştırmak zorunda kalacaklar. Bir yerde - var diğer yerde + var.

Açıkçası hangisi daha fazla onu zaman gösterecek
 
Son düzenleme:
Merhaba,
TAT Belgemin geçerliliği 20.11.2021 tarihinde sona eriyor. Eski tebliğe göre 20.10.2021 üst yazı ile il müd başvuru yapacaktım. Şimdi başvurmak istesem EÇBS'de ÖN İŞLEM TESİSLERİ için yeni açılan bir uygulama yok. Bilgisi olan var mı?
 
Merhaba ığdır da ambalaj toplama ayırma tesisinin tek lisansli firmasıyız. Iğdırdaki A101ler bize veriyordu fakat son birkaç gündür kendileri toplayıp tırlarıyla Erzurum bölgeye gönderiyorlar. Defalarca müdürlerini aradığımız halde belediyelerin artık bu süreçte olmadığını ve bize araştırıp geri döneceklerini söylediler fakat yapmadılar. Bu konu da yapabileceğimiz yükümlülükler varmı? İl müdürlüğümüz de bize beklememizi söyledi. Fakat A101inde gonderemeyeceklerini lisanslı araclarin alması gerektiğini söyledi.
 

Ekli dosyalar

  • MARKETLER HK.pdf
    263.7 KB · Görüntüleme: 120
Sizde biliyorsunuz ki bu atıkların taşınması için lisansa gerek yok. Ilgili a101 lisansı olan istediği firmayı seçebilir. Başka bir şehirden bir tesise verebilir bunda bir engel görünmüyor
 
Önceki cevapları görüntüle…
berna atalayBen bu konuyu elif güzey ile konuşmuştum bunu yapmaları için bir kere farklı bir izin alaları gerekiyor. ayrıca sıfır atık belgesi yoksa veremez bu sadece belgesi olanlar için geçerli sıfır atık belgesi yoksa belediye baskı yapabilir. ve A101 tek bir şubeye değil bütün şubelerine belge almak zorunda bireysel gibi düşünün birinin belgesi var biz bunu hep birlikte kullanıyoruz mantığı yok. bunu da telefonda görüşmüştüm.
 
Üst