Plastikler ve zararları....
Tahminlere göre denizlerde bulunan plastik 140,000,000 tona ulaşmış durumda ve bu rakam her geçen gün artıyor.
her sene tüm dünyada ortalama 300 milyon ton plastik çöp.
İngiltere'de Çevre Bakanlığı'nın 2,5 milyon adet plastik bardak siparişi vermesi ülkede tartışmalara neden oldu.
bakanlık restoranları ve kafeleri için verilen 5 yıllık sipariş günde 1400 bardağın tüketilmesi anlamına geliyor.
Dünya genelinde her bir dakikada bir milyon plastik şişenin kullanıldığı tahmin ediliyor. 2021'e kadar bu rakamın yüzde 20 daha artacağı hesap ediliyor.
Kahve kupası kullanın
Greenpeace verilerine göre İngiltere'de yılda 2,5 milyar kağıt kahve bardağı kullanılıyor ve bunların sadece 400'de biri geri dönüştürülüyor, Buna ek olarak bardaklara plastik kapaklar eşlik ediyor.
5- Plastik poşet kullanmayın
Dünya genelinde her yıl 5 trilyon adet plastik poşet kullanıldığı tahmin ediliyor. Plastik poşetlerin doğada kaybolması 500 yıla kadar çıkabiliyor. İngiltere'de 2015'te süpermarketlerde poşetler paralı oldu. Bu uygulamayla poşet kullanımı yüzde 83 azaldı. Alışverişte sepet, bez çanta, file ya da kese kağıdı kullanılması öneriliyor.
6- Pipet kullanmayın
Sadece ABD'de yılda 175 milyar plastik pipet kullanılıp, çöpe atılıyor. Çevre örgütleri restoranlarda pipetlerin yasaklanması için kampanya yürütüyor.
7- Mikro boncuklu ürünler tüketmeyin
Greenpeace'e göre, okyanuslarda yılda 12.7 milyon ton plastik atık birikiyor. Bunda birçok günlük kozmetik ve temizlik ürününde kullanılan ve mikro boncuk adı verilen minik plastik parçacıkların rolü büyük.
-----
Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden alınan su örneklerinde mikroplastik kirliliğine rastlandı. Guardian gazetesinin haberine göre her 100 örnekten 83'ünde mikroskobik boyutta plastik parçaları görüldü.
-----
Thompson'ın yürüttüğü bir araştırmaya göre İngiltere'de tutulan her üç balıktan birinde mikroplastikler bulunuyor.
Mikroplastik kirliliğinin yaygınlığı, son yıllarda yürütülen araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor. Daha önce Almanya'da yapılan bir araştırmada test edilen 24 bira markasının tümünde mikroplastikler bulunmuştu. Fransa'nın başkenti Paris'te ise araştırmacılar havada mikroplastikler tespit etmiş ve kente her yıl 3 ile 10 ton arasında mikroplastik yağdığı tahmininde bulunmuştu.
Kenya'da plastik poşet yasağı başladı
Kenya'da bugünden itibaren naylon poşet satan, üreten ve hatta taşıyanlar 38 bin dolara kadar para ve 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı kaşıya kalabilir.
Plastik poşet üreticileri ve ithalatçıları ise yasağın yaklaşık 80 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacağını iddia ediyor.
------
İngiltere plastik torba kullanımını nasıl azalttı?
İngiltere'de hükümet, plastik alışveriş torbalarından 20 kuruşluk ücret alınması uygulanmasının büyük bir başarıyla sonuçlandığını açıkladı.
Aslında Birleşik Krallık'ı oluşturan bölgeler arasında İngiltere bu konuda geç kaldı. Galler 2011 yılında, Kuzey İrlanda 2013 yılında, İskoçya ise 2014 yılında bu uygulamaya geçmişti.
Bunu izleyen ilk bir yılda Galler'de plastik torba kullanımında yüzde 76, Kuzey İrlanda'da yüzde 71, İskoçya'da ise yüzde 80'lik düşüş yaşandı.
İklim değişikliği konusunda kampanya yürüten Yeryüzünün Dostları örgütünden Andrew Pendleton ise, plastik torbaların sorunun yalnızca küçük bir parçası olduğuna, atık sahalarına gönderilen milyonlarca kahve bardağının geri dönüşümü olmadığına dikkat çekti.
İngiltere’nin Cornwall kenti, çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle restoran ve barlarda plastik pipet kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. Plastik pipetlerin doğada yok olmaları 450 yılı buluyor.
Sadece İngiltere’de yılda 8.5 milyon pipet çöpe atılıyor. Kent meclisine sunulan öneriye göre, Ocak 2018’den itibaren kentte sadece çözünebilir kâğıt pipetler kullanılacak.
Zararın neresinden dönülürse kardır mantığıyla hareket eden bazı ülkeler, plastik şişe kullanımını yasakladı. ABD'nin bazı bölgeleri (San Francisco, Los Angeles, Santa Monica, Massachusetts), Fransa, Fas bu ülkelerden sadece birkaçı...
Türkiye'de ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı'na göre 1 Ocak 2019'dan itibaren hafif plastik torbaların satış noktasında ücret karşılığı temin edilmesi öngörülüyor. Bu bağlamda kişiler bez torbalara teşvik edilecek.
TÜRKİYE PLASTİK ÜRETİMİNDE ALTINCI SIRADA
Bazı ülkeler pet şişe, plastik poşet konusunda yasaklamalar getirse de, plastik üretimi dünyada artmaya devam ediyor. PAGEV'in paylaştığı rapora göre, dünyadaki toplam plastik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan Çin, 81 milyon ton plastik üretiyor. Türkiye ise yaklaşık 9 milyon ton plastik üretimi ile Avrupa’da Almanya'dan sonra ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyor.
HER GEÇEN GÜN YENİ BİR ZARAR TESPİT EDİLİYOR
PLASTİĞE DAİR KORKUNÇ GERÇEKLER
- 1 cam şişeyi tekrar tekrar kullanmanız, yılda 240’dan fazla plastik şişenin satın alınmasını ve tüketilmesini önler.
- ABD, dünyanın en büyük plastik şişe tüketicisidir.
- Plastik su şişeleri, her yıl 120 milyon ton fazladan atık üretir.
- Her yıl en az 1 milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve deniz kaplumbağası, plastik kirliliği sebebiyle ölüyor.
- Okyanustaki çöplerin yüzde 90’ı plastikten oluşuyor.
Bazı doğa ve insan sağlığına önem veren ülkeler ise plastik poşet kullanımı en aza indirmek için çeşitli yasaklar koyuyor veya vergilere başvuruyor.
Örneğin Meksika'da, Hindistan'da, Delhi'de, Mumbai'de ve Vasco'da plastik poşet kullanımı yasak. Öte yandan Bangladeş, Ruanda ve Avustralya'da da bazı çevreci belediyeler, şehirlerde plastik poşet kullanımını yasakladı. İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde ise mağazalarda para ile satılıyor.
2016’da küresel olarak yaklaşık 480 milyar plastik şişe satıldı. Bu rakam dakikada bir milyon şişe gibi inanılmaz bir satış sayısına tekabül ediyor.
Araştırma sonuçlarında Çin, plastik atıkları yanlış yöneten ülkeler listesinin başında geldi. Ancak ABD de, ilk 20’de yer aldı ve kişi başına daha fazla atık katkısı sağladı.