• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık projesi

Şeref Sayın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2014
Firma
İpekyolu Belediyesi / VAN
Sitede olmayan bir konu açtık. Sıfır atık projesiyle ilgili çalışma yürüten arkadaşlar var mı?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
·
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
'da Müsteşar
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

·
Mutfaklarda oluşan biyobozunur organik atıklardan toprak iyileştirici kompost makinesi üretimi için yurt dışı iyi uygulamaları araştırılmaktadır. Bazı iyi uygulama tespitlerimiz var. Kısa süre içinde mutfaklar için yerli kompost üretim makinesi çalışması başlayacaktır.

Sıfır atık projesi kapsamında yerli kompost tesisini ekonomik olarak yaptırdık. İlk uygulamasını TBMM'de devreye koyacağız. Artık biyobozunur organik atıkları, toprak iyileştirici komposta dönüştürüyoruz.

Yerli kompost aleti üretimi ve uygulaması arttıkça çöp depolama alanına biyobozunur atık gönderilmesi minimize edilecektir. Çöp depolama alanlarında %5-6 oranında küresel ısınmaya neden metan ve CO2 emisyonu minimize edilecektir.
 
Uygulanabilir mi acaba (hangi şehirde hangi boyutta)? zaman içinde görebileceğiz.....

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Maliyetleri de zaman içinde görebileceğiz.
(içme suyu ev tipi membran verilerini bilmiyorum ama şişe su, 2016'da 5 Milyar TL olmuş....
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

(Ergene Eylem Planı 4 Milyar TL’ye Mal Olacakmış)
 
Elektronik atıklar ağaç olabilir mi ki?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@eyavuz

Siirt bu konuda baş olmalı. (Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde....):)

(Vali eşi Fulya Atik, “İlimizde de Sıfır Atık Projesinin ivedilikle hayata geçirilmesi, atıkların geri dönüşüm ve bertarafı hususunda yürütülecek çalışmaları yakından takip edeceğimi belirtmek isterim.
 
@eyavuz

Organik atıklar çöpün %50 kadarı (kamu binalarında nedir?), nasıl biriktirilecek, karar alındı mı? Koku, vs problemleri?
 
Henüz değil, İl Müdürlükleri tek başına bu projeyi yürütemez. Belediyelere Müthiş görev düşüyor. İllere göre bütçe belirlenmiş bizim Siirte 2022 demişler.
 
@serhanmaden


Tüdam gibi kuruluşlar ambalaj atıklarının yeterince toplanamadığından dert yanıyor ama bu konularda yeterince, güvenli istatistik çalışma yapılıyor mu acaba?

kişi başı şehirlerde ne kadar ambalaj atığı oluşuyor? Bunun ne kadarı çöpe gidiyor?

internet sayfalarında bazı rakamlar veriliyor ama genelde kaynakları belirtilmiyor, güvenilir çalışmalar mı acaba? AB bu konuda çok sayıda çalışma yapıyor :

- statistics show that in the developed nations food packaging waste, can be as high as 220 Kilos per person per year.
-
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

-------
In 2012 Ireland’s MSW recycling rate was 34%, while the rate of packaging recycling reached 79% (the second highest in the European Union behind Germany). The amount of municipal waste generated per person per year in the Republic of Ireland has fallen significantly in recent years (from over 800 kg of waste in 2007 to 570 kg per person in 2012). This figure remains above the European Union annual municipal waste average of 503 kg per person however.
-----
plastic bag levy in 2002, the first country in the world to do so. All consumers were required to pay 15c for a plastic bag; this led to an immediate decrease of over 90% in the amount of
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
in circulation. From 328 bags per inhabitant per year when the levy was introduced, usage fell to 21 bags per capita.

when the levy was introduced, 5% of all litter was plastic bags. The 2006 figure is 0.5%. Media coverage also helped raise awareness about the damage plastic bags do to the environment.

begun to rise again to 33 bags per capita. To address this, the levy was increased in July 2006 to 22c; preliminary figures indicate the rate has again fallen to 21 bags per capita. In Dunnes Stores single use bags are no longer sold. Customers may purchase a bag for life priced at €1.

Ireland is the top country in Europe for electronics recycling as a result of the WEEE directive, with 30,000 tonnes of electrical and electronic being collected in 2008.

This works out at around 9 kilograms per person, a figure more than double the EU target.

32242501431_7929a97b87.jpg
 
Arkadaşlar sıfır atık projesi ile ilgili atıkların toplanmasına dair çalışma yapan var mı? Toplama sistemini nasıl oluşturdunuz? Şimdi bakanlık ambalaj atıklarını da 4 ayrı renk kategorisinde değerlendiriyor bunlarında ayrı toplanmasını istiyor, daha önce tek kutuda karışık ambalaj şeklinde tek araçla topluyorduk, şimdiki en ideal sistemi nasıl kurabiliriz? Herhangi bir çalışma yapan var mı?
 
@Serkan Çiçekay

Evet, karışık ambalaj şeklinde tek araçla topluyorduk. 4 ayrı renk ile toplamak satış, vs de fayda sağlayacak mı?

Ekmek dahi ayrı....

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

What we can learn from San Francisco : recycling,composting and zero waste

....But what struck me the most on my visit was that composting has been fully accepted into the mainstream culture. Everyone participates in composting. This is because the city has made it easy and convenient to do so.

The city of San Francisco provides recycling and composting bins to all households and businesses. This is not just curbside recycling, but also curbside compost pickup! I was thoroughly impressed. Actually, it’s mandatory under the San Francisco Mandatory Recycling and Composting Ordinance, passed in 2009. This was “the first local municipal ordinance in the United States to universally require source separation of all organic material, including food residuals.”

In 2011, San Francisco was composting a record 600 tons of organic matter per day (Nüfus=884,363 ve 7,282/km2). This is far more than any other U.S. city and surpasses almost all cities globally.

For example, San Francisco restaurants offering take-out provide the food in fully compostable containers, so the whole thing including any leftover food particles can go straight into the compost bin. This simple step simultaneously makes composting easier for the consumer and reduces waste.

The city has recently passed ordinances to ban polystyrene food containers, plastic water bottles, and plastic bags. Fees and penalties have been implemented for those who continue to use or sell these materials.

It’s all about convenience and education. San Francisco’s “Fantastic Three” bins (black for landfill, blue for recycle, green for compost) make it easy for people to make a conscious choice about where to put their trash each time they go to toss it. The city has spent significant time and money educating their residents about what can go into each bin, how to keep the compost from getting smelly, what to do with non-recyclable materials, and other important tips.

San Francisco'dan neler öğrenebiliriz: geri dönüşüm, kompostlama ve sıfır atık

.... Ama benim ziyaretimden en çok etkileyen şey, kompostlamanın kültüre tam olarak kabul edilmesiydi. Herkes kompost yapmaya katılır. Bunun nedeni şehrin bunu kolay ve kullanışlı hale getirmesidir.

San Francisco şehri tüm ev ve işyerlerine geri dönüşüm ve kompost kutuları sunuyor. Bu sadece kaldırım kenarı geri dönüşüm değil, aynı zamanda kompost alımını da!

İyice etkilendim. Aslında, 2009'da kabul edilen San Francisco Zorunlu Geri Dönüşüm ve Kompostlaştırma Yönetmeliği uyarınca zorunludur. Bu, “ABD'de gıda kalıntıları dahil olmak üzere tüm organik malzemelerin kaynak ayrılmasını evrensel olarak gerektiren ilk yerel belediye yönetmeliğidir”.

2011 yılında San Francisco, günde 600 ton organik madde rekoru kırdı (Nüfus = 884,363 ve 7,282 / km2). Bu, diğer tüm ABD şehirlerinden çok daha fazla ve küresel çapta neredeyse tüm şehirleri geride bırakıyor.

Mesela, San Francisco restoranları, yiyecekleri tamamen kompostlaştırılabilen kaplarda sağlıyor, böylece artık herhangi bir yemek maddesi de dahil olmak üzere her şey doğrudan kompost deposuna gidebilir. Bu basit adım, aynı anda tüketiciye kompostlamayı kolaylaştırır ve israfı azaltır.

Şehrin yakın zamanda polistiren gıda kapları, plastik su şişeleri ve plastik poşetlerin yasaklanması için yönetmelikler geçmiştir. Bu materyalleri kullanmaya devam eden veya satanlar için ücret ve cezalar uygulanmaktadır.

Her şey kolaylık ve eğitim.

San Francisco’nun “Fantastik Üçlü” kutuları (çöp toplama için siyah, geri dönüşüm için mavi, kompost için yeşil), insanların her zaman çöplerini nereye koymaları gerektiği konusunda bilinçli bir seçim yapmasını kolaylaştırıyor. Şehir, her bin.e neyin girebileceği, kompostun nasıl kokusunu alması, geri dönüştürülemeyen materyaller ve diğer önemli ipuçları ile ne yapması gerektiği konusunda sakinlerini eğitmek için önemli zaman ve para harcadı.
 
@emin2

Biz onu her halukarda yine bantta ayıracağız en azından bu sistem tamamen oturana kadar. Sarı kutularda fıstık, portakal kabukları falan gördüm bile ben. O yüzden her türlü banda çıkacak yani malzeme.
 
Sıfır Atık Projesi için TAT firmamız sorumluluk alanları için pilot bölgeler belirlendi ve atık kutuları ,her bir kutusuna uygun renkte poşetler ve kutular için bilgilendirme afişleri sipariş verildi.fakat sonuç çok kötü :( Uygulamayı tam anlamıyla gerçekleştiren atık kutularını tanımlamasına göre atık atan tek bir resmi kurum yok WhatsApp Image 2018-03-01 at 13.55.06.jpegWhatsApp Image 2018-02-26 at 12.09.52.jpeg
 
@sdü elif engin

Bizim de durum farklı değil ama bakalım, eğitim ve bilgilendirmeyi artıracağız.
 
Verileri incelemeye aldık. İşte ‘azman kent’ İstanbul…

İstanbul’da yıllık kişi başı emisyon: 3.34 ton karbondioksit (TÜİK, İBB)

Sadece israf edilen ekmek için harcanan su: 804 bin metreküp. Bu da İstanbul’un günlük tükettiği suyun yaklaşık dörtte biri demek. Yıl boyunca israf edilen ekmekle sekiz Alibeyköy Barajı çöpe gitmiş oluyor. (Türkiye Fırıncılar Federasyonu)

Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik kaybıysa yıllık 700 milyon doları buluyor. Üç büyük ilde günlük ekmek israfı 750 milyon lira. Ekmek israfında başı İstanbul çekiyor. Bu ilde günde 20 milyona yakın ekmek tüketiliyor ve yine günde ortalama 2 milyon ekmek israf ediliyor. Bu rakam 600 binin üzerinde ailenin ekmek ihtiyacına denk geliyor.


İstanbul’da üretilen ekmek: 20 milyon

Günlük israf: 2 milyon

1 kilo ekmek için gereken su: 1608 litre


İstanbul’a giren sebze-meyve miktarı (2017): 3 milyon 9 bin 849 ton/yıl



Sadece İstanbul’da yaklaşık 3 bin market bulunuyor. 15 milyonluk nüfusa sahip kentte her beş kişiden birinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için markete gittiğini ve ortalama üç poşetle çıktığını düşünürsek…

İstanbul’da günlük tüketilen poşet sayısı:

1 milyon 250 bin




Hava kirliliği bu şehirden sorulur

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’nın değerlendirme raporuna göre İstanbul’da

2015 yılının emisyon hacmi: 49 milyon ton karbondioksit. Bu sayı, Türkiye’nin toplam emisyon hacminin yaklaşık 10’da 1’ine denk düşüyor.

İstanbul’da yıllık kişi başı emisyon: 3.34 ton karbondioksit (TÜİK, İBB)


Bir dikişte bitiriyoruz

(Günlük ortalama su tüketimi): 3 milyon metreküp

Mogan Gölü: 13.34 milyon metreküp

Sapanca Gölü: 126 milyon metreküp (İSKİ)

5 günde Mogan’ı, 42 günde Sapanca’yı içiyoruz
 
Üst