• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hüseyin Demirhan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2016
Şehir
Denizli
Firma
Yok
Merhaba arkadaşlar. Toplama ve ayırma tesisleri sıfır atık yönetmeliğine göre sıfır atık belgesini almak zorunda değil olarak anlaşılıyor. Peki bu belgeyi aldığımızda bir toplama ve ayırma tesisi için ne gibi faydaları olabilir? Toplama ve ayırma tesisinde çalışıp bu belge için müracaat edeniniz varmı?
 
Hüseyin DemirhanÜstad Merhaba,

Sıfır atık sisteminin kurulup kurulmayacağı konusunda Sıfır Atık Yönetmeliği'nin ekini incelemek gerekir. Toplama ayırma tesisleri kapsama girmediğinden dolayı (ÇED Yönetmeliği'ne göre kapsam dışı oldukları için) sıfır atık sistemini kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yine aynı yönetmeliğe istinaden kapsama girmeyen firmalar gönüllülük esasına göre sıfır atık sistemini kurarak belge alabilirler. Sıfır atık belgesinin alınıp alınmayacağı tamamen size kalmış bir durum. Bu sistemi kurarak atık yönetiminizi daha iyi sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; yemek atıkları ile organik atıklarınızı ayrıştırarak bu iki atık türünün çöpe gitmesini önleyebilirsiniz. Şunu diyebilirler; toplama ayırma tesislerinde proses sonucu hiç atık çıkmaz. Bu her zaman karşılaşılan bir sorun ama siz yenilik katmak ve geliştirmek açısından sıfır atık sistemini kurabilirsiniz. Sıfır atık ile ilgili ekte çalışma yer almaktadır. Bunu incelemenizde fayda var.

İyi çalışmalar. :)


1597742930803.png

1597742982810.png
 

Ekli dosyalar

  • Sıfır Atık Sunumu.pdf
    5.9 MB · Görüntüleme: 343
Önceki cevapları görüntüle…
Cem Yılmazbu bilgi tam olarak nerede yer alıyor Cem Bey? tüm katı atıkların çıkışının yapılması gerekiyor deniyor müdürlükten. hatta tehlikeli olan sıvıların bile girişlerini yapıyoruz biz. mesela sizin dediginize göre bitkisel atıkyağların bile girişini yapmamak gerekiyor ki biz posaların bile girişini yapıyoruz.
 
Tolgay DoğanBizzat yönetmelikte yazıyor proses atıkları olmadığı.
Madde - 2 Kapsam
(2) Sıfır atık yönetim sistemi kurulan yerlerde oluşan ve 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğinin EK-4 atık listesinde yer alan atıklar bu sistem kapsamındadır. Ancak, sanayi işletmelerinden kaynaklanan atıklardan içerik veya yapısal olarak evsel nitelikli atıklara benzer olanlar hariç olmak üzere, bu işletmelerin faaliyetleri sonucunda oluşan proses atıkları Bakanlıkça kriterleri belirleninceye kadar bu Yönetmelikte tanımlanan sıfır atık belgesi kapsamında değerlendirilmez.
 
Cem Yılmazanladim. valla bizim antalya müdürlüğü "kapsamda değilse neden sistemde seçebiliyorsun o zaman" diyerek tüm atıkların girişlerini yapmamızı istiyor. ayrıca belge başvurusu kısmında yıldızlı olmamakla beraber girişlerin yapılması gerektiği yazıyor. ayrıca eksiklik de verildi bize "tıbbi atık, elektronik atık vb. girişi neden yapılmadı" diyerekten. neyse ben onların istediği şekilde devam edeyim.
 
Cem YılmazCem Bey bir sorum olacak. "içerik veya yapısal olarak evsel nitelikli atıklara benzer olanlar hariç" denildiği için işletmeye gelen üretim için gereken makine, parça vb. ürünlerin temiz karton kolileri veya logosuz düz şeffaf plastik ambalaj ve streçlerini de sıfır atık kapsamında değerlendirebilir miyiz sizce?
Sonuçta ofise alınan ürünlerin, yemekhane vb. ambalaj atıklarıyla benzer.
 
Üst