• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hüseyin Demirhan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2016
Şehir
Denizli
Firma
Yok
Merhaba arkadaşlar. Toplama ve ayırma tesisleri sıfır atık yönetmeliğine göre sıfır atık belgesini almak zorunda değil olarak anlaşılıyor. Peki bu belgeyi aldığımızda bir toplama ve ayırma tesisi için ne gibi faydaları olabilir? Toplama ve ayırma tesisinde çalışıp bu belge için müracaat edeniniz varmı?
 
Sıfır Atık Yönetmeliği'nce belge alma zorunluluğu bulunmayan firmalara OSB'ler tarafından belge almak zorundasınız diye yazı gönderilmesi sizce doğru mudur?
 
ya evet, benim de osb deki firmalarıma yazı geldi, yönetmelikte alma zorunluluğu yok diye geri dönüş yaptım fakat osb den yanıt alamadım. sıfır atık sistemine mail atmıştım, ücretsiz olduğu için almamızı, ileride işe yarayabileceğini söyledi.
 
Aslında bakarsanız doğru değil , ama yönetmeliğe göre geçiş zorunlulukları olduğu için yazı ile diretiyorlar.
GEPOSB (Gebze) 3 firmama geldi yazı geçişlerini tamamladık (Belgeler başvuru aşamasında ) . Görüşme sağladığımda firmalarımızın bilgileri ile sisteme geçeceğimiz için istiyoruz dediler.

Yaptırım ne uygulanabilir diye BirlikOSB (Tuzla ) yetkili ile görüştüğümde Kabahatler Kanununa atıfta bulunarak yaptırım yapılabilir gibi bir cevap almıştım.
Süreç zorlu değil aslında geçiş yapılabilir ve ilerideki bahsedilen imkanları düşünürsek alınması bence mantıklı.
 
Belge alma zorunluluğu şeklinde yazı göndermiş olduklarına emin misiniz Hilal Hanım? Belge alma zorunluluğu Yönetmeliğe bağlı bir şey. Firma Bakanlığa resmi yazı sunup almaması gerektiğini belirtebilir. OSB de bu durumda bir yaptırımda bulunamaz. Ancak; OSB sürece uyum sağlanmasını ve veri girişi yapılmasını isteyebilir. Bu zaten 16. Madde 4. Fıkrada geçiyor. O zaman uyum sağlamak zorunda kalıyorsunuz.
 
GEPOSB'tan iki firmama yazı gelmişti. Sisteme kayıtları ve veri girişlerini gerçekleştirdim. Belge başvurusunu henüz yapmadım. İlerleyen zamanda belge başvurularını da gerçekleştireceğim. GEPOSB yetkilisine de sürecin uzayabileceğini ve belge başvurusunu yetiştiremeyeceğimi bildirdim. Belge almak zorunda değilsiniz sisteme girişleri tamamlayın, başvuruyu 30 Eylül'den sonra da yapabilirsiniz dediler ama bugün de temel seviye sıfır atık belgesini ivedi teslim etmeniz gerekmektedir diye mesaj göndermişler. Yine aynı açıklamayı yaptım. Dönüş bekliyorum.
 
"31.09.2020 tarihine kadar Sıfır Atık Belgesi alınması gerekmektedir. " altını çizerek bu cümleyi yazmışlar ve tekrar belirtiyorum "31.09.2020"
 
Bende görüştüm bugün , bana başvuru aşaması uzun sürüyor ekran görüntülerini dilekçe ile sunarsanız da olur dediler. @Cem Yılmaz dediği gibi GEPOSB yanlış yorumlama ile belge almak zorunlu gibi gösterdi yazıyla. Firmalar da sorun yaşamamak için geçmek istediler.
Siz sisteme kaydı yapın , ekran görüntülerini iletin yeterli olacaktır.
İletecekleri dönüşte bunu belirtecekler bence.
 
İlgili yazı.
 

Ekli dosyalar

  • GEPOSB SIFIR ATIK YÖNETMELiĞi UYGULAMALARI HK..pdf
    377.9 KB · Görüntüleme: 32
@Cem Yılmaz Maalesef öyle :) Firmalarıma zorunlu olmadıklarını açıkladım ama sorun çıkmasın düşüncesiyle geçmek istiyorlar. Mecburen geçiyoruz ki iyi de oluyor aslında düzen sağlanıyor :D
 
Organize sanayi bölgeleri ve havalimanlarının yükümlülükleri
MADDE 11 – (1) Organize sanayi bölgesi yönetimleri ve havalimanı/terminal işletmecileri 10 uncu maddede verilen yükümlülüklere ilave olarak;
a) Sınırları içerisinde sıfır atık yönetim sisteminin planlanması, kurulması, uygulanması ve izlenmesine yönelik gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlamakla,
b) Sıfır atık yönetim sistemine geçiş süreci de dahil olmak üzere, mevcut atık yönetim hizmetlerinin sıfır atık yönetim sistemine entegre edilmesine yönelik planlama yapmakla, sınırları içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmelerin bu plana uymasını sağlamakla, yükümlüdür.


OSB'ler belediyeler gibi hareket ediyor olabilirler. Belediyeler nasıl ki kamu kurum ve okulları sistemde kısmen denetleyici oluyorsa burada da OSB'ler yetkilerini kullanıp yaptırtabilir.
 
Temel belge aşamasında gerek yok ama sanırsam bu üst belgede bence gerekebilir.
[automerge]1601477593[/automerge]
Yanlış hatırlamıyorsam temel belge başvurusunda kompost ile ilgili madde zorunlu yapılması gereken bir faaliyet değil diye biliyorum.
 
@Fatih Koçak bey, proses atığı deyince bir firmanın prosesinden üretiminden kaynaklı oluşan atıklar, mesela gıda üreten firmanın tüketime uygun olmayan ürünleri aklıma geliyor. Ham madde ile gelen kağıt karton plastik ahşap ambalajların da sıfır atık kapsamında olduğu kanaatindeyim. Her iki taraftan da bakınca mantıklı geliyor. Madde 6 ğ bendi bu belirsizlik için düşünülmüş ama malumuz bir kriter de yok.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20200930_204805.jpg
    Screenshot_20200930_204805.jpg
    170.2 KB · Görüntüleme: 17
Fatih bey, bugun birlik osbde cevre birimiyle gorustum, almaniza gerek yok ama almak isterseniz alabilirsiniz belgeyi dedi. Zorunlusunuz gibi bir sey soylemedi
 
@Banu KILIÇ Bana farklı şekilde bilgi vermişlerdi çünkü onlarda yazı ilettiler. Hatta üzerinden baya bi zaman geçmiş konuşmamın Sıfır atık kapsamında devletin aldığı önlemler :D

Yönetmeliği baz aldığımız için zorunluluk kısmını yönetmelikten bakarak değerlendiriyorum.
Gelen yazıya bianen firmam istiyorsa geçişi yapıyorum. Herkes farklı birşey dediği için artık hangisine uymak gerek takip edilmiyor maalesef.
 
iyi çalışmalar
sıfır atık belgesi basvurusu yapan bır fırma organık atıklar ve gerı donüştürülemeyen atıklar için cıkısı bledıyeye mı yapacak? sisteme gireceği tonaj ıcın beledıyeden mı belge alacak ? birde her cıkan atık ıcın ılgılı fırma ıle sözlşeme yapması gerekıyor mu?
 
@kkm Üstad, geri dönüştürülemeyen atıkları belediyenin çöp depolama sahası vardır ve bu saha da bertaraf edilir. Belediye her yerden çöp aldığı için miktarı bulmak zor olabilir. Yaklaşık miktar yazılabilir; bağlı bulunduğunuz ilde kişi başına oluşan atık miktarı ile çalışan sayısını çarparak oluşan evsel nitelikli katı atık miktarını bulabilirsiniz. Organik atıkların geri dönüşümü için kompost işlemi yapılabilir ya da biyogaz tesisleri enerji elde etmek amacıyla alabilir. Çöplerin verildiğine dair belediyeden yazı alabilirsiniz. Organik atıklar ve geri dönüştürülebilir atıkların verildiği yer ile sözleşme yapmanız faydalı olur. Size kalmış bir durum.
 
Üst