• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hüseyin Demirhan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2016
Şehir
Denizli
Firma
Yok
Merhaba arkadaşlar. Toplama ve ayırma tesisleri sıfır atık yönetmeliğine göre sıfır atık belgesini almak zorunda değil olarak anlaşılıyor. Peki bu belgeyi aldığımızda bir toplama ve ayırma tesisi için ne gibi faydaları olabilir? Toplama ve ayırma tesisinde çalışıp bu belge için müracaat edeniniz varmı?
 
Merhaba, kağıt peçete kağıt atık kapsamında geri dönüştürebilir malzeme midir? Ben çöpe atıyorum geri dönüşüme eklemiyorum. Ben alanımızda çalışmıyorum hatam varsa affola :)
 
Merhaba , afişi hazırlarken sanırım o konuda araştırmadan kendi mantığımla ilerlemişim :D
Biraz bakındım geri dönüşümü olmuyor şeklinde bilgi dolu.Dolayısıyla hata bende.
Ama yine de sektörde daha fazla bilgi sahibi olan arkadaşlardan konu ile ilgili bilgi rica edelim :)
 
@Fatih Koçak Ama sıfıratık.gov.tr de de kağıt atığın içine dahil edilmiş geri dönüşümü oluyor gibi belirtilmiş .
Bu enteresan bilgiyi de vereyim :D
 
@Fatih Koçak Teşekkür ederim Fatih Bey neyse bölümün demeyelim de 45001 eğitimlerinin hakkını veriyormuşum hazırlayanın eline emeğine sağlık ben kendi tereddüdümü ortadan kaldırdım :) , bölümden mezun olmam nedeniyle "İSG ve Çevre Mühendisi" diye bir unvan oluşturulması sonuç vermiş detaylı araştırarak hazırlanarak çevre eğitimlerini veriyorum :D
 
Organik atıkları ayrı topluyoruz ancak kompost yapıp kullanacağımız bir sahamız yok, bağlı olduğumuz belediyeye vermek için aradım, organik atık almıyoruz evsel atık konteynerına atabilirsiniz dendi. Biz organik atıkları ne için topluyoruz bu durumda? :)

Gittiğim seminerde ayrı toplanması gerektiği, belediyeye teslim edilebileceği ve karşılığında makbuz/fiş alınarak sisteme girilmesi gerektiği söylenmişti. Belediye öyle bir uygulamamız yok, pek de mümkün değil falan dedi. Miktarını ne şekilde takip edecek ve sıfır atık bilgi sistemine ne şekilde yükleyeceğiz?

Siz organik atıkları, yemek ve ekmek artıklarını ne şekilde yönetiyorsunuz?

ScreenHunter_01 Sep. 15 10.18.jpg
 
hocam emeğinize sağlık ancak bazı hatalar var. peçete, kağıt havlu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı vb. ürünler son ürün olduğu için geri dönüşümü yoktur. diğer olarak adlandırılan atık kutusuna atılmaları gerekiyor. ayrıca çikolata, cips, çay kahve kapları vb. malzemeler kompozit ambalajdır yani ambalaj atıklarının içine atılmaları gerekiyor. bir de karton ya da plastik tek kullanimlik bardaklar (hatta tabaklar, bardak altlıkları vb.) türü neyse o tür ambalaj atıklarının içine atılmalıdır.
saygılar.
 
Bana çalışmış olduğumuz geri dönüşüm firması tarafından tek kullanımlık karton bardakların ve plastiklerin geri gönüştürülemediği, geri dönüşmeyen evsel atık olarak atılması gerektiği söylenmişti, hangisi doğrudur acaba
 
@Beril Çataltepe Beril hanım toplama-ayırma veya geri dönüşüm firmalarının soyledikleri genelde maddi kaygılarla söylenmiş şeyler. tek kullanımlık malzemelerden çok fazla para kazanamıyorlar, o malzemeleri kırarken veya geri dönüştürürken makinelerde sıkıntı yaşanıyor. özellikle plastik tek kullanımlık bardaklar kırılırken eriyor ve makinenin bıçaklarına yapışıyor. ama bu problemler atık üreticisini ilgilendirmez. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde bu ürünlerin ambalaj olduğunu ve ambalaj atığı olarak tesisten gönderilmesi gerektiğini yazar ayrıca GEKAP yönetmeliğine göre de katılım yapı ödenmektedir bu ürünler için. boyle durumlarda TAT veya GDT nin değil bakanlık ve yönetmeliğin ne soylediği önemlidir.
 
Hocam zaten geliştirilebilir olması için word yaptım. Bunlar benim kendi firmamda çıkan atıklara göre yaptığım düzenlemeler.
Kağıt peçetede sıfıratık.gov siteside atılabilir diye belirtilmiş oradaki hatam muallakta doğrudur.
Yani kompozit atık diye bir etiket hazırlamadığım için firmamda geri dönüşemeyen kısımda değerlendiriyorum.
Karton bardakların geri dönüşümü maalesef mümkün olmadığı için geri dönüşemeyende değerlendiriyorım.
Dediğim gibi firmama göre ve geliştirilebilir.
Dolayısıyla üzerinde çalışma yapıp geliştirilenler daha iyi işe yarayabilir :)
 
@Fatih Koçak anladım, ama o zaman siz kendi tesisinizde de uygulamada hata yapıyorsunuz demektir. sizi de uyarmış olayım madem :) kompozit atıklar özellikle kompozit atık kutusuna atılmasa da en azından ambalaj atığı olarak tesisten gönderilmelidir. karton (ya da plastik) bardakların da geri dönüşümü mevcut, firmaların işine gelmediği için geri dönüşümü yok diyorlar.
 
Aynı bilgiyi ben de bir OSB'nin çevre sorumlusundan almıştım. "Kompostlaştırma işlemi yapmıyoruz, yönlendirebileceğiniz kompost tesisi var mıdır? diye sordum. "Bildiğimiz kompost tesisi yok, evsel atık olarak gönderebilirsiniz." dedi. Ama belgelendirme için kompost hakkında faaliyet eklememiz gerekiyor. Ben de açıklamaya" Tesisimizde kompostlaştırma işlemi yapılmamaktadır. " yazıp büyün verilere 1 yazdım. Bizi böyle ilginç çözümlere itiyorlar malesef :D
 
Beril Hanım, Türkiye'de organik atıklarını kompost yapan ilçe belediyesi yok. Bunun yanında yine hiçbir ilçe belediyesinde organik atıkları ayrı toplayacak, firma bazlı miktar ölçümü yapacak ve makbuz/fiş düzenleyecek, devamında kompost üretecek bir altyapı mevcut değil. Dolayısıyla Hilal Hanım gibi değişik çözümler üretmeniz gerekli ki kağıt üstünde sistem işliyor görünsün.
Madem konteynere atacağız organik atıkları niçin ayrı topluyoruz demişsiniz, en azından şöyle düşünebilirsiniz. Bugün için kompost/geri kazanım vb. uygulamalar tercih edilmiyor, fakat emin olun birkaç yıl içinde atık konusu toplum gündemine iyice yerleşecek ve gerçekten alternatif çözüm arayışlarına girilecek. İşte o zaman bugünlerde kazanmış olduğumuz ayrı toplama alışkanlığı sisteme çok fayda sağlayacaktır. Ama maalesef bugün değil.
 
Merhaba Arkadaşlar;

Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Ek-1 kapsamında ki işletme için Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu bulunmakta mıdır?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinde aşağıdaki açıklama yer almaktadır;

Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümler doğrultusunda OSB’lerde tüm bina ve yerleşkeyi kapsayacak şekilde sıfır atık yönetim sistemine geçiş planlaması yapılarak eş zamanlı uygulamaya geçilir. OSB içerisinde yer alan tüm tesisler bu plana dâhil olmak zorundadır. OSB’lere, içerisindeki tüm tesisleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Bu çerçevede, OSB içerisinde yer alan sanayi tesislerinin sıfır atık belgesi için ayrı ayrı başvurmalarına gerek olmayıp talep etmeleri halinde münferit sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca OSB içerisinde yer alan sanayi tesisleri, OSB yönetimi koordinasyonunda sisteme dahil edilerek uygulamaya geçeceklerinden ve ortak bir belge alacaklarından, bu tesisler için ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listesinde yer alması durumu aranmaz.

Ayrıca sıfır atık yönetmeliğinin;

Sıfır atık belgesi alma yükümlülüğü

MADDE 16 –


(4) İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler.

(5) Ortak bir yönetimi olmayan, ancak sıfır atık yönetim sistemini birlikte kuran ve işleten, aynı bina veya yerleşke içerisinde bulunan kurum, kuruluş ve işletmeler münferit belge müracaatında bulunabileceği gibi seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi için de müracaat edebilirler.

Bu maddeler doğrultusunda OSB'lerde yer alan firmalar için bele zorunluluğu bulunmakta mıdır?
 
Aslında ilk paylaştığınız maddedeki şu ibareyi göstermeniz yeterli herhangi bir denetimde:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

OSB Müdürlüğünüz Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi aldıktan sonra sizin ayrıca almanıza gerek kalmıyor. Ancak; OSB'nin bu belgeyi alabilmesi için de bünyesindeki firmaların sıfır atık kurulumları yapıp, Sıfır Atık Bilgi Sistemine bilgi girişi yapmaları gerekiyor. Sadece başvurunuzu göndermiyorsunuz, onun dışında tüm verileri dolduruyorsunuz.
 
Merhabalar,
Otomotiv, tekstil vb gibi alanlarda üretim yapan firmaların almış oldukları hammaddelerin ambalajları olan kağıt karton-plastik-ahşap ambalajlar sıfır atık bilgi sistemine dahil ediliyor mu? Yani proses dışı atık olarak değerlendirilir mi?
 
Merhaba ,

Bahsetmiş olduğunuz atıklar bence proses dışı olarak değerlendirilmemektedir.
Sonuç itibari ile üretiminiz için gelen hammadde atıkları olduğu için Sıfır atık sistemine dahil etmemelisiniz.
Sıfır atık sistemine dahil edilmesi gereken atıklar için yönetmeliğin ilgili maddesini paylaşayım.

1601370545882.png
 
Merhaba,

Açıkcası Bakanlığın belirlediği Aylık Faaliyet Raporunda genel atıklar içerisinde format açıklamasında "Rapor dönemi içinde işletmenin rutin faaliyetlerinden kaynaklanan atıklar, (evsel, ambalaj vb. atıklar) Atık Yönetimi Yönetmeliği göre atık kodları..." yazarak ele alındığı için proses atığı değildir diye düşünmüştüm.
 
Üst