Merhabar,
Ben eleştirinin yıkıcı boyutta olması gerektiğine inanırım. Tabi saygı çerçevesinde.
Hepimizin Meslektaş olduğunu o yüzden Çevre Mühendisliğin ne olduğunu anlatmak haddime değil tabi ki..
Bizim mesleğimiz üzgünüm ama diğerlerinden çok farklı.
Maden, inşaat, Makine, Malzeme ve diğer aklına gelen tüm meslekler bir şey üretmek adına çevreye zarar vermek durumundadırlar.
Üretim yapmak için enerji ve hammade gereklidir. bu yüzden çevresel faktörler devreye girer.
biz ise o zararı optimum düzeyde tutmak ile yükümlüyüz.
Bir inşaat mühendisi için kaç ağaç kestiği bir şey ifade etmiyor, ya da yaptığı projeden çıkacak atık suyun içeriği...
Kanalizasyona bağlarız geçer gider anlayışında hepsi.
ya da bir maden mühendisi için rezervin miktarı, kalitesi, ulaşılabilirliği ve pazar durumudur önemli olan.
siz maden mühendislerinin ÇEVRE BOYUTU ile ilgili herhangi bir şey yaptığına inanıyor musunuz? tabi ki de öyle bir şey yok.
Bir doktor bir insanı yaşatmak için nasıl bir uğraş veriyorsa bizde Türkiye için dünya için elimizden geleni yapmak zorundayız.
Peki yapılan her projenin çevre boyutu olacağı kesin olduğuna göre bizim özellikle büyük ölçekli projelerde görüş bildirmemiz gerekmez mi?Böyle bir durumda siyaset yapmamak mümkün olabilir?
Çevre ve Şehirciliğin Bakanlığı var arkadaşlar. her işimiz bu bakanlıkla yürütülüyor.
Siyasetten uzak kalıp ne çıkarsa bahtımıza mantığı ile hareket edemeyiz.
kuzey ormanları tahrip ediliyorken odanın susmasını nasıl beklersiniz?
ya da 3 hava limanı için...
Akkuyuda Nükleer yapıyor...
Yenilebilir Enerji kaynaklarına sözüm ona iki göstermelik teşvik çıkartılıyor.
Ama develet politikasında rüzgar yada güneş enerjisine yönelik reel hiç bir hareket yok. odanın bu duruma da el atması gerekir.
çıkan yönetmeliklerde de çevre mühendisleri hep saf dışına itiliyor.
Enerji politikası değiştirmeden hesağlanan enerji açığına bakıp 'aa! evet bize nükleer şart. büyüyen gelişen Türkiye' diyorsanız mesleği bırakın. ya da 1500 tl nin altında çalışın inşallah.
çünkü biz Çevre Mühendisii olarak Nükleer hayır, Çünkü buu buu buu sepebler dolayısı ile demek zorundayız.
nükleer karşı çıkarsan CHP li mi oluyorsun. anarşist mi greenpeace li mi?
Çevre mühendisi olabilmek için çevrecilik zorunludur. (ama green peace hayatımda sevmediğimi söylemek istedim.)
inanmadığımız işi yapmamız etik değildir. ayrıca öyle bir durumda zaten başarı söz konusu bile olamaz.
Türkiye nin en büyük sorunu futbol takımı tutar gibi siyasi parti holiganı olmaktır.
siyasi partilerin ya da kişilerin başarısızlıklarını bile sahiplenmesek cidden her şey çözüme kavuşacak.
Yensekte yenilsekte mantığıyla olamaz siyaset. evet o futbolda olur.
eğer siyasi partin yanlış bir iş yapıyorsa karşı çıkmalısın ki mensubu olduğun parti çoğunlukla doğru işleri yapsın..
Siyasi bir partiden olabilirsiniz arkadaşlar. bunda sıkıntı yok.
İster Büyük birlik partili ol ister türkiye komünist partili, ister mazot 1 tl olacak diye Genç partili ol.
ama siyasi irade yanlış bir iş yapıyorsa ve tahribat boyutları geri dönülemeyecek seviyelerde ise ona karşı çıkmak hepimizin boynunun borcu.
çıkarılan her madende doğamış çocukların haklarının olduğunu unutmayın.
bir madenin fiyatı belirlenirken dünyadaki rezervi hesaplanıyor mu?
mesela Maden üretim kapasitesini yarıya düşürüp aynı madenin geri dönüşüm, geri kazanım, yeniden kullanımı nı gündeme getirmek biz çevre mühendislerinin işi.
evet sistem bizi madende İSG mühendisi olmaya zorluyor kabul ediyorum.
ama hayat gayesi ile uğraşırken mesleğimizin gerekliliklerini unutmamalıyız
kesilen her ağaç bizim mi? bizden sonrakilerinde ağaçlarını kesiyoruz.
örnekleri arttırabiliriz tabiki..
O yüzden oda siyaset yapmak zorunda arkadaşlar.
ama gidip muhalefetten milletvekilliğine aday olmayacaksın işte...
o zaman bende katılıyorum bu iş haddini aşar.
Siyaset yapacaksın illaki, ama her kesimden insanın olduğu bir sivil toplum kuruluşunun gücünü arkana alarak yaparsan ayıp olur.
yakışıksız olur.
Benim demek istediğim devletin başına chp de geçse kötü bir iş yaptığında yine sesini yükseltmek zorundadır ÇMO.
yapılan proje yanlıştır demek için muhalif olmak gerekmez güzel insanlar.
bizim mahallede öyle en azından.
odaya aktif katılım, ücret, eğitim ücretleri ile de yazmak istiyordumda yazı çok uzun oldu
yeter bukadar.
Saygılarımla
ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ