• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Moderatörün son düzenlenenleri:
@yeniçevreci Şimdi öncelikle söylemlerimizin kendi yorumumuz olduğunu belirtmek isterim. Kimseyi zor durumda bırakmak istemem.
Benim yorumumdaki mantık şu idi , Örneğin ben ürünümü ürettim ve hemen yakınımdaki tesisimin diğer kısmına bir kasa ile taşıdım ve kasa atık oldu. Bunun gekapının hariç olduğunu düşünüyorum demek istedim. Beyanı da ödemesi de olmaz çünkü o benim faaliyetim sonucu oluşmuş bir atık.
Atığında gekapı (ne beyan ne ödeme ) olmayacağı içim böyle bir yorumda bulundum.
Kaldı ki Gekapı satış üzerinden değerlendirdiğimiz için atığa çıkan her türlü ambalajın ben dahil etmezdim :)

@Fatih Koçak @yeniçevreci bu konu sanırım kağıt bardakla gündeme gelmişti seminerde. ofis içerisinde kullandığımız kağıt bardaklar kapsama giriyor mu diye. haliyle ben de Fatih ve Hüseyin beyle aynı fikirdeyim
[automerge]1583318347[/automerge]
@yeniçevreci bende dün yazdım bekliyorum ve haftaya kadar da dönüş olcağını sanmıyorum açıkçası :)

@yeniçevreci yönetmeliğin esasında şu madde yer alıyor son tüketiciye ulaşımı. eğer bir ürün üretip bu ürünü ambalajlı bir şekilde bu son tüketiciye ulaştırırsanız üretim ve ulaşımda kullandığınız ambalajlardan yükümlüsünüz(ihracat ithalatı unutmayalım)
Eğer ki tesisler arası bir malzeme gönderimi varsa(Ürün demiyorum) bu esnada kullandığınız ambalajları piyasaya sürmediğiniz için bu ambalajları(malzeme gönderimi sonrasında doğan atıkları)lisanslı bir tesise atık alındı makbuzu karşılığı verirseniz herhangi bir sıkıntı kalmaz
İrsaliye konusunda ise irsaliye de malzeme cinsi miktarı ve alan firmanın kaşe bilgileri yer alıyorsa makbuldur.

@Hüseyin Can Ceylan @Fatih Koçak @Çeçilya Saktan Bu bakış açısını anladım ve sevdim (:
Niyetim kafa karıştırmak değil ama bu konuşmalarınız (veya yorumlarınız) olmadan önce ben ambalajı aynı vergi numaralı tesislerimde kullansak bile, aynı vergi numaralı tesisimi son tüketici gibi yorumluyordum. Malum GEKAP eski sisteme göre çok yüksek maliyetler de çıkacağından dolayı, böyle maliyet azaltıcı yorumları anlamam daha kolay oluyor.
Peki buna ürün demiyorum diye özellikle belirttiniz ya, o konuya bir değinmek istiyorum, gönderimi sağlanan ürün ya da ara ürün olursa durum değişir mi, mesela aynı vergi numaralı bir tesise balya elyaf geliyor, tesiste iplik haline geliyor ve aynı vergi numralı başka tesise geçiyor (farklı adres farklı ECBS kaydı) burda da örgü işlemi ile kumaş haline geliyor. Burdan da aynı vergi numralı başka tesise geçiyor (farklı adres farklı ECBS kaydı) burada boyanıyor oradan da aynı vergi numralı başka tesise geçiyor (farklı adres farklı ECBS kaydı) diyelim t-shört oluyor. Bu durumda tesisler arası taşınımı yapılan ürün (veya yan ürün) için aynı yorumu yapamaz mıyız

@yeniçevreci Ben olsam şöyle yapardım.

Öncelikle tesisler arası taşınımı yapılan ürün ek 1 listesinde olmadığı için gekaplarını unutun.
Ambalajları kısmına da gelince basit mantıkla ben şöyle yapardım ara ürünleri taşırken kullandığım son tesisten tüm gekaplarını (ambalajların) öderdim. Aradaki tüm ambalajları da bana tedarik ediliyor diyerek son tesise gekapını ödetirdim. Sonuçta vergi numaraları aynı olduğu için beyanname tek tesis üzerinden yapılacak.

Not: Mantıksız olabilir ama bi çıkış yolu :D

@Çeçilya Saktan logoyu bu kadar neden önemsiyorsunuz malzeme bazında bildirim yapıyorsunuz sonuçta
Aynı şirketin şubeleri arası kullanılan ürünler piyasaya sürülmediği için son tüketiciye ulaşmadığı için bildirim yapılmasına gerek olmayabilir.Ama ürünün kullanım süresi bittiğinde mutlaka toplanıp lisanslı firmaya verilerek makbuz alınması gerekir.
Bunun nedeni ise aldığınız malzeme miktarı ve piyasaya sürülen miktardan doğan fark
Bu farkı size sorduklarında yani fire miktarını bu atık makbuzları ile kanıtlayabilirsiniz