• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
@ersoy
Arkamızda bizi destekleyen bir Bakanlığımız yok bunu diyorum. Herkes bir olup tek bir ağızdan hareket ederse, bakın kim kimi önemsiyor. Sistemde çok büyük hatalar var maleseff. Çabamız geç olmadan doğru yola dönülmesi..
 
Madde 11 e yeni fıkra önerisi olarak BTB şartı eklenmiştir. Son görüş yazısı ektedir.

Görüşlerinizi ve önerilerinizi beklemekteyim.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi 2.docx
    92 KB · Görüntüleme: 51
odadaki toplantıda konuşulanları birkaç maddeyle aktarmak istiyorum;
  • tecrübe konusunda nasıl bir yol izlenecek? bunun ispatı nasıl yapılacak? bakanlık bu durumda hangi şartları kabul edecek?
  • tecrübe konusunun şart olduğu ancak 5 yılın bunun için fazla olduğu
  • taslağa göre çevre müh olmadan danışmanlık firması kurulabileceğini ve yönetmelikte yer alan 2/3 nin çevre mühendisi olma şartının korunması gerektiği
  • ve tabi ki asıl problemimiz olan fiyat konusu konuşuldu.
farklı şehirlerde olup toplantıya katılamayan arkadaşlardan gelen öneriler de vardı. Örneğin çevre konusunda deneyim dediğimizde LPG sorumlu müdürlüğünde kabul edilmesi gerektiği gibi.
Bu konudaki şöyle düşünebilir; Lpg sorumlu müdürlük belgemizi çevre mühendisleri odasından temin ediyoruz. Fakat başka odalar da aynı belgeyi verdiği için, diğer mühendislerde lpg sorumlu müdürlük yapabiliyor. Diğer mesleklerin çevre görevlisi olmalarının önüne geçilmezse böyle bir durumdan onlarda rahatlıkla faydalanır. Sadece ÇMO dan alınan ve sorumlu müdürlük yapan kişinin tecrübesinin kabul görülmesi gerekmektedir gibi bir şey düşünülebilir. Tabi bu konuda herkesin ne düşündüğü önemli, üzerinde konuşulabilir bir konu.
 
Arkadaşlar,

Oda toplantılarında birkaç madde konuşulmuş gibi geliyor bana belli odak noktaları etrafında daireler çizilmiş sanki. Bunun sebebi ile ilgili fikriniz var mı acaba?
 
Karşı çıkılması gereken, sistemi alaşağı eden ve dahası sadece büyük sermayeli firmaların ayakta kalması için tasarlanmış bir yönetmelik ile karşı karşıyayız. Kesinlikle bu yönetmeliğin çıkarılmasına büyük bir tepki vermeliyiz. Evet sınav ise sınav yetkinlik ise yetkinlik mesleğimizin sadece bizim tarafımızdan yapılmasını başkalarına peşkeş çekilmesini istemiyoruz.
 
benim konu ile ilgili bir kaç önerim var.
1. öncelikle ek-1 tesisleri için geri dönüşüm firmaları dışında olan ek-1 tesislerinin en az 1 adet çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu gelsin. açıklama: ya yönetim birimi kuracak 1+1 veya 1 çevre mühendisi ve danışmanlık. sadece danışmanlık kaldırılacak.

2.branşlar eksiye nazaran biraz daha daraltılacak ve diğer branşlar için tecrübe şartı konulacak. yeni mezun bir makine mühendisi kendi
mesleğini bilmezken birde çevre görevlisi mi olacak.

3. danışmanlık hizmeti veren kuruluşların içinde farklı mühendislik hizmeti vermeleri makul bir yaklaşım. çed ofislerinde proje ofislerinde olduğu gibi. ama unutulmaması gereken birşey var bu çevre danışmanlık yeterlilik belgesi oldugu için sadece çevre sektöründe kullanılbilecek bir mühendislik şartı koyulması gerekiyor.

4. Kusura bakmayın sinirimden imla hatalarım oluşmuştr....

Bu arada Veysel Hocadan SONRA çevre mühendisleri erdoğanın eline düştü adam çevre mühendislerini umursamıyor. Sadece inşaat işi ile uraşıyor.

@Hakan AYDIN
Sizin görüş şu durumu ortaya çıkaracak.
a tipi alan bütün firmalar b tipi yetki de alır ve piyasaya tekel olurlar.
 
arkadaşlar bugün izmirde ve aydın şubelerinde görüşme olacak taslak hakkında, diğer şubelerde birşey konuşulmadı mı kimse görüşülen konuları belirtmemiş,
 
Hakan Bey ne kadar ezik düşünüyorsunuz? Kendi tecrübenize fazla güvenmeyin bence?

@Fatih Özcan
Fatih Bey merhabalar. Taslakta bazı değişiklikler yapmayı uygun gördüm. Değiştirilen yerler kırmızı renk ile yazılmıştır. Umarım yararlı olur....
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    88.3 KB · Görüntüleme: 22
Sinan bey merhaba,

Bazı tekliflerinizi olduğu gibi işledim taslağa, yalnız madde 11 1) de çevre danışmanlık firmalarında 2 çevre mühendisi çalışsın ve en az birinin 1 yıllık tcrübeye sahip olması demişsiniz. Ben firmalarda 3 kişi çalıştırılması konusunda ısrar ediyorum yalnız deneyim şartında şunu yaptım en az birisi 2 yıllık tecrübeye sahip olsun dedim. Sürekli şikayet edilen kalitenin arttırılması konusunda benzer bir düzenleme gerekmektedir.

Son değişikliklerin işlendiği görüş yazısı ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi 2.docx
    94.3 KB · Görüntüleme: 65
@Fatih Özcan
Haklısınız yazım hatası olmuştur. özür dilerim. Tecrübe konusunda da birinin 2 diğerinin 1 yıl tecrübeli olması yeterlidir bence. çevre izinleri açısından ÇED yönetmeliğinde olduğu gibi firmalara geriye dönük yaptırım şartı getirilmeli ve bunun için Yönetmeliğin yayınlanacağı tarihten itibaren en geç 6 ay şartı getirilmelidir. Aksi taktirde Proje bedelinin % 1 i kadar bir ceza kesilmeli ve geriye dönek her ay Danışmanlık hizmeti veya çevre mühendisi çalıtırmadığı için Ek-1 ve Ek-2 listesine göre 1000-2500 TL para cezası kesilmeli maddesi ilave edilmelidir.

@Alejandro
Kamera şakası mı bu!!! ÇMO aidat toplamakla ve altın günü düzenlemekle meşkulll....
 
@sinan_yildiz

Sinan Bey;

Başkanlığa yönetiminiz ile birlikte adaylığınızı koyun, destekleyelim ve altın günü yapmayan (!) bir yönetimimiz olsun. ÇMO sanki kendi başına oluşmuş, topraktan bitmiş veya kendi özgür iradesi ile hareket eden bir organizma gibi davranılması veya böyle bir algı oluşması üzüntü verici. Siz, ben veya Fatih Bey ne ise ÇMO'da o. ÇMO ne ise biz de o'yuz. Mücadele etmeden hak aramadan bu hakların başkaları tarafından verilmeyeceğini anladığımız gün her şey daha iyi olacak. Çözüm önerileriniz ile geldiğinizde oyum sizindir.

Esas konuyu dağıtmamak adına bu konuyu kendimce noktalıyorum. Başka bir yerde bu konuyu ayrıca tartışabiliriz.
 
Madde 12 nin akla uygunluğunu tartışmaya açmak istiyoruuum :)

Gerçekten araştırılması gereken 2 sorum var bilen varsa yazsın lütfen:
1) Türkiye'de EK 1 ve EK 2 kapsamına giren toplamda kaç bin firma vardır ?
2) Türkiye'de hali hazırda işgücü potansiyeli olup bu firma yükünü kaldırabilecek kaç bin Çevre Mühendisimiz vardır ?

Benim kulaktan duyma olarak bildiğim (askere gitmeden evvel) çevre mühendislerinin ilgilenmesi gereken EK1 ve EK2 ye giren yaklaşık 450.000 tesis varken buna mukabil toplam 15.000 bin çevre mühendisi var. Yani yine benim kabataslak hesabıma göre 1 çevre mühendisine en az 30 firma düşmekte. (net rakamları bilmiyorum gerçekten) Halbuki, 12. madde taslağına göre ise kalitenin artması için çevre mühendisi başına düşen yükün hafifletilmesi öngürülmekte...

Tabi ki; yeterli denetim, kontrol mekanizması vs vs işlemediği için çoğu firmanın mevcut mevzuatlara göre çalıştırması zorunlu olan personeli çalıştırmadığını da biliyoruz. Umarım yeni taslakta bunun da önüne taslaktaki 12. maddenin 9. fıkrası ile geçilir.

Ayrıca merak ettiğim çevre mühendisi olmadan farklı bölümleri bitirerek çevre görevlisi olan şuanda toplam kaç kişi var ki, devlet zamanında bu iş gücü arzı ve talebinin dengelemek adı altında çevre görevlisi diye bir zımbırtı uydurdu ? Devlet bununla mevcutta bulamadığı çevre mühendisi açığını kapatabildi mi onu merak ediyorum ?

Lütfen aklı başında birileri bu konuyu bana açıklayabilir mi ?
 
Firma sayısını bilmiyorum fakat ben mezun olurkende çevre mühendisi sayısı 15 bin deniyordu :)
Emin olun çok daha fazla çevre mühendisi vardır. Odadan net bilen birileri cevap verirse iyi olur ama 25 bini bulmuştur.
Burada kasıt odaya kayıtlı müh. değildir bunu da eklemiş olalım..
 
@Alejandro
öncelikle şunu söyleyeyim ki, ÇMO ile kendinizi kıyaslıyorsanız ona saygı duyarım ama beni ÇMO ile kıyaslamayın? görünen köy klavuz istemez. her şey apaçık ortada. birisine yetki verirsin hakını savunsun ama yetkisini kötü amaçlı kullanıyor kusurabakmayın ve yönetim sevdasına düşkün biriside değilim....
 
  • Beğen
Tepkiler: KYS
şimdi çevre mühendisleri odasına toplamda kayıtlı sayısı 10500 kadar fakat bunların çoğu çalışıyor gibi çok az bir kısmı çalışmamakta ayrıca danışmanlık firması için 3 çevre mühendisinin yetmediği konusunda kendi şahsi fikrimi söylüyorum yetmez az en az 4 olması ve gerekli tecrübeli çevre mühendislerinin olması gerekir. en az 3 yıllık tecrübe olmalı ayrıca bunlardan sadece 1 tanesinin tecrübesiz olmasına izin verilmeli eğer o bir tanesi başka meslekten seçilecekse de en az 2 yıl çevre ile ilgili bir bölümde deneyim iztenmeli böylece neredeyse bütün çevre mühendisleri çalışmış istihdam artacak ayrıca diğer bölümlerden çevre görevlisi belgesi olan arkadaşlar da kontrol altına alınmış olacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst