Danışmanlık işinde çalışmıyorum fakat bir dönem çalıştığım için konunun takipçisiyim .Kendi düşüncelerimi ilgili yerlere gönderdim.Sizlerle de paylaşmak istedim.
Öncelikle Çevre Görevlisi terimi ile beraber ‘Mevzuat Danışmanı’ olarak nitelendirilmek yerine Çevre Mühendisi terimi getirilip Mühendislik hizmetlerini vermek daha yararlı olmaz mı?Öncelikli olarak Çevre Görevlisi teriminin kalkıp yerine Çevre Mühendisi teriminin getirilmesini istiyorum.Çünkü hiçbir zaman bir kaç haftalık para ile alınmış eğitim sonrası girilecek sınav ile çevre görevlisi belgesini alan diğer meslek grubu üyeleri ile Çevre mühendisleri aynı donanıma sahip olamazlar.Biz Çevre Mühendislerine bu kadar haksızlık yapılmasının nedenini de anlamış değilim.
Taslakla ilgili düşüncelerimi ise aşağıda belirtiyorum.
MADDE 4-e)Çevre görevlisi: Çevre Kanunu ve Çevre Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen görevliyi,
Çevre Görevlisi teriminin kaldırılıp Çevre Mühendisi teriminin getirilmesini istiyorum.
MADDE 5 – (1) Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler şunlardır:
a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak ve/veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavında başarılı olmak,
b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,
c) Bu yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında çalışmış olmak,
şartlarını sağlamakla yükümlüdür.
Çevre görevlisi terimi halen daha illaki kaldırılmayacaksa;
Çevre Mühendislerinin almış olduğu dört yıllık eğitimleri göz ardı edilerek, diğer mühendislik bölümleri ve fen/edebiyat fakülteleri ile aynı görülüp (hatta bu durumda bizden daha kârdalar), Çevre Mühendislerinin sınava girmesinin şart koşulmasını ve sertifikaya ücret ödemesini doğru bulmuyorum.
Çevre Mühendislerine sınav ve ücret şartı aramaksızın çevre görevlisi belgesinin verilmesini istiyorum.
Çevre Mühendisi dışında çevre görevlisi belgesini Ek 1 listesindeki firmalar için 5 yıl, EK 2 listesindeki Firmalar için 3 yıl çevre alanında tecrübe şartı getirilip ardından Bakanlığın yapacağı sınavda başarılı olanlara verilmesini istiyorum.
Çevre görevlisi belgesi
MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
(2) En az dört (4) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya Mülga Çevre veya Mülga Çevre ve Orman Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarının;
a) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim, belgelendirme ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlarla,
b) Teftiş kurullarında, en az 5 defa çevre mevzuatı kapsamında teftiş yapmış müfettişlere
c) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üstü görevlerde görev yapmış olanlara,
istekleri hâlinde sınav ve ücret şartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.
ç) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çevre görevlisi belgesi alan kişiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak kabul edilir.
Madde 6-ç) a,b,c bentlerinde çalışmış kişilere, Çevre Mühendisliği diploması bu süre zarflarında ve/veya bu görevleri yapması halinde veriliyorsa Çevre Mühendisleri ile aynı hakka sahip olsunlar.
6.Maddenin yönetmeliğe dahil edilmemesini istiyorum.
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5(beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması, zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik belgesi verilmez
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
Önceki yönetmelikte Çevre Mühendisi bulundurma zorunluluğu 2/3 iken şimdi bu durumda Çevre Mühendisi bulundurma zorunluluğu yoktur (c bendinde, 6.mddenin 2. Fıkrası kapsamında biri çalıştırılırsa). Çevre Mühendisi bulundurma zorunluluğunun 2/5 olması taraftarıyım
Kişi en fazla 1 senede her şeyi öğreniyor, burada 3 ve 5 yıllık şart getirilişini doğru bulmuyorum. İllaki şart getirilmesi düşünülüyorsa, bu deneyimli kişilerin Çevre Mühendisi olması taraftarıyım.
Çevre görevlisinin yükümlülükleri
MADDE 7 –
(4) Çevre Görevlisi tesis/faaliyette hizmet vermeye başladığı ilk ay içinde
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin genel durumunu kapsayacak şekilde ilk iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 5 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak, takip eden her yılda bir defadan az olmamak üzere iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 5 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak ve bu raporları tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin genel durumunu kapsayacak şekilde ilk iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 3 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak, takip eden her yılda bir defadan az olmamak üzere iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 3 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak ve bu raporları tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
(13) Çevre görevlileri çalıştığı firma dışında ikinci bir işyerinde çalışamaz. İkinci bir işyerinde çalışmadığına ve gerçek vergi mükellefi olmadığına ilişkin taahhüt belgesini sisteme yüklemekle,
yükümlüdürle
-a ve b bentlerinde kaç yıl süre ile 3 yada 5 yıl tecrübeli biriyle iç tetkik hazırlanacak?
-Çevre görevlisi 2. İşyerinde çalışamaz deniliyor fakat LPG Sorumlu Müdür olarak;
a. Bir yerde tam zamanlı çalışıyorsak 1 istasyona bakabiliyoruz.
b. Hiçbir yerde çalışmıyorsak 5 istasyona bakabiliyoruz.
Bu yönetmelik ile çelişkiye düşüyor.
13.üncü fıkranın kaldırılmasını istiyorum.