• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik taslağı için son gün!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar Taslak bugün yayınlandı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Taslağa göre artık danışman firmalar 5 kişi olacak.
Şuan mevcut olan danışman firmalara da 01/07/2013 tarihine kadar süre verilmiş.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre danışmanlık firması
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5 (beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve
bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az
beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve
üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi
olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması,
zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça
yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik
belgesi verilmez.
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
 
Bu gün istanbul ÇMO'da toplantı var. Gidiyorum, çok fazla şey biriktirdim. Bakalım ne olacak. Gece saatlerinde mesaj olarak atarım, neler olacağı.
 
  • Beğen
Tepkiler: KYS
ÇMO Aydın Temsilciliğimizin toplantısından çıkan görüş ve önerileri yazıyorum;

  • Farklı meslek gruplarından kişilerin, Bakanlık personeli olarak sadece Mevzuat bilgisi ile bu işe yönelecek kişilerin, mühendislik yetisine sahip olmadığı, karşılaşılacak sorunlarda problem çözme konusunda sorunlar yaşayacağı öngörülmüştür. Çevre Mühendislerinin bu yönetmelik çerçevesinde en etkin rolü oynaması gerekmektedir.
  • Bakanlık Merkez ve Taşra teşkilatlarındaki Çevre Mühendisi diploması ile çalışan sayısı sorulmalıdır. Bakanlık sadece özel sektörde çalışan Çevre Mühendislerini değil, kendisinin istihdam ettiği kişilerin yetersizliğini kabul etmelidir.
  • Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümlerinin müfredatı, Çevre Görevlisi yapılmak istenen mühendislik ve fen bilimleri bölümlerinin müfredatları ile karşılaştırılmalı ve Çevre Görevlisi kavramının gereksizliği ispatlanmalıdır.
  • Türkiye’deki tesis sayısı ortaya konarak, mezun durumda olan Çevre Mühendisleri sayısı ile matematiksel olarak karşılaştırılmalı ve diğer mesleklere böyle bir belge verilmemesi gerektiği kanıtlanmalıdır.
  • Gerektiği durumlarda tavrımızı ortaya koymak amaçlı eylemler yapılmalı, toplu bir direniş gösterilmelidir.
 
@sinan_yildiz
sinan bey siz yazılanları okumamakta veya anlamamakta ısrar ediyorsanız benim, sizin için yapacak birşeyim yok. eğer dikkat ederseniz, yukarılarda yazdığım görüşlerin taslak ile ilgili yapılan toplantıdan çıkan görüşler olarak yazıldığını (kişisel görüşlerim olmadığını) farkedersiniz yada etmeliydiniz.
 
@ersoy

Değinilmediğini nereden biliyorsunuz sayın meslektaşım. Hiç katıldınız mı toplantılara?
 
ÇMO Temsilciliklerinde görüş ve önerilerin yazıldığı zaman bu konu değinilmediğini veya o kadarda önemsenmediğini görüyoruz.Ben bu toplantıya katılamadım.biliyorsunuz çevre mühendislerinin zamanının yarısı da yollarda geçiyor.toplantı saatinde şehir dışına çıkıyordum.
 
  • Beğen
Tepkiler: KYS
Arkadaşlar ÇMO kendi taslağını hazırlayıp bilgilendirecekmiş. Ankara toplantısından anladığım kadarıyla ÇMO biz konuya hakimiz izlenimi veriyor. Toplantı amacına ulaşmadı bence saçma sapan konuşanlar vardı. Ben oluşturduğum taslağı ellerine tutuşturdum ama incelerler mi bilinmez...
 
@Melih Coşar

bence, bu kadar kavga gürültü bir yerde zorlama durumlar. biz bazı konularda çevre mühendisi olarak mantık hatası yapıyoruz kanımca. bir mühendis olarak davranmak gerekir diye düşünüyorum. çevre görevlisi işi, aslında tamamen evrak takibi ve beyanı, esas mühendislik proses düzeni, iyileştirmeler ve oluşabilecek aksaklıkları gidermekle sağlanabilir. Biz ise hakkımızı alıyorlar elimizden diye bağırıyoruz. Mevzuat danışmanlığı ile çevre mühendisliği 'ni birbirine karıştırmak doğru değildir. Bu çerçevede yaklaşılmalıdır.

kişisel önerim danışmanlık belgesi için staj süresi getirilmesidir. sınav durumu için şunu belirtmek gerekir; katılanlar bilir, Erdal Bey 'in katıldığı toplantıda herkes yeni mezun mühendis arkadaşların yaptıkları hatalara değindi, ekip kurulması konusu konuşuldu, bu işe bir kota getirilmesi konuşuldu. O gün yeni mezun arkadaşlarımızın çoğu toplantıda değildi demek ki. Çünkü foruma bakıyorum hep benzer sorular benzer çözümler. tamam hepimiz aynı yollardan geçtik, anlıyoruz sıkıntıları. ancak o gün bu durum konuşulmuştu; Erdal Bey emin misiniz bu durumu değiştirmeye dediğinde herkes eminiz dedi hep bir ağızdan. Şimdi oda ne yapar biz ne yaparız tarzında yıllardır tartıştığımız konular yine gündemde.

Benim önerim; deneyim süresi getirilmelidir. Sınav durumu saçmadır. Çünkü her geçen gün değişen mevzuatın sınavı olmaz. Huku işi değil bu. Yönetim işidir. Avukat değiliz okul sonrası çeşitli sınavlara girelim.

ayrıca tekrar söylüyorum: Çevre Mühendisi veya Mühendis 'in işi mevzuat danışmanlığı değildir. Çevre Görevlisi işi Mevzuat Danışmanlığı'dır. Bence bu iş için Çevre Görevlisi Belgesi şeklinde belge verilmesi de en başından hatadır. Bu iş için çevre izni veya çevre lisansı veya ölçüm veya analiz veya örnekleme konularında mesleki deneyim şartı getirilmelidir. Çünkü unutulmamalıdır; bizler farklı işler gerçekleştirirken, 3 yıl öncesine kadar danışmanlığın adı konmamış iken bu işi Çevre Mühendisi olmayan diğer mesleki gruplara mensup insanlar bir şekilde çok iyi yada çok kötü gerçekleştiriyorlardı.

Herkese saygılar.
 
KaanDogukan söylediklerine çoğunlukla katılmakla beraber bazı çekincelerden bahsetmek istiyorum. Çevre görevlisi mevzuat danışmanlığıdır diyorsunuz aslında bu çok daha doğru bir terim fakat yönetmelik peşine ekliyor. Çevre görevlisi çevre mühendislerinin tüm haklarına sahip olur diyor ardından yayınlanan çevre kanununa baktığımız zaman ise çevre görevlisi kavramının oraya da girdiğini görüyoruz. Yukarıda bir mesajımda çevre yönetim sisteminin sorumluluklarını paylaşmıştım orada yazanlar kesinlikle çevre mevzuat danışmanlığı ile ilgili değildir. Ben bu aşamaları alıştırma süresi olarak görüyor ve değerlendiriyorum..
 
Fatih beye katılıyorum kesinlikle. Evet bugün baktığımızda bizim işimiz tam anlamıyla bu olmayabilir ama bunun bir alıştırma süreci olduğunu düşünüyorum ben de. Ayrıca mevzuat danışmanlığını da yine çevre mühendisleri yapmalı. TEK işimiz bu olmayabilir ama bu da bizim işimizin bir parçası. Piyasada bu ihtiyacı karşılayabilecek Çevre Mühendisinin olduğunu düşünüyorum. Diğer mesleklere bu hakkın verilmemesi gerektiğini savunuyorum..
 
danışmanlık yaparken atık analizi, emisyon, imisyon, gürültü analizi, yaptırmıyorsanız elbetteki sadece mavzuat olur biz bu durumlarda işe yarayacağız eğer adam hangi analizi yapacağını bilmezse ve o analizin sonuçlarına bakıpda bir şey anlamıyorsa orada sen devreye gireceksin sadece evrak takibi ise adam alır bir işçi takip ettirir yani. ben analiz sonuçları kötü deyip iyileştirme konusunda seçenek sunamıyorsam işte o zaman sadece evrak takibi yapıyorum demektir.
 
Merhaba arkadaşlar,
Taslakla ilgili olarak düşüncem şu; en başından beri Çevre Mühendislerinin çevre görevlisi gibi bir isim altına alınmasını benimsememiştim. Bu taslakta bizim mesleğimizin ne iş yaptığının belirsizliğinden dolayı ortaya çıkan yanlış anlamalar ve karışıklıklar olduğunu düşünüyorum. Bizler çevre ile ilgili tüm mevzuatı takip edebilecek, gerekli önlemleri alabilecek, sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde eğitimlerimizi almış, bu konu ile ilgili donanımlı mühendisleriz. Çevre görevlisi gibi küçük detaylarla beynimizi meşgul ettiğimiz için asıl tabloyu gözden kaçırmamalıyız. Hiçbir zaman bir kaç haftalık para ile alınmış eğitim sonrası girilecek sınav ile çevre görevlisi belgesini alan diğer meslek grubu üyeleri ile Çevre mühendisleri aynı donanıma sahip olamayacaklarını anlatabilmek için ciddi bir haberleşme ağı kurup, aldığımız dersleri ve uzmanlık alanlarımızı herkesin beynine kazımalıyız diye düşünüyorum. Makina mühendisleri her işletmede olmaz ise olmazlardan, kimya mühendisleri de aynı durumda, inşaat mühendisleri betonarmenin girdiği her yerde olmaz ise olmazlarından, BİZ DE GEREKEN BİRLİKTELİĞİ SAĞLAMALI VE AYNI KONUMU ELDE ETMEK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ. Çevre danışmanlık şirketinin koordinatörleri çevre mühendisleri olmalı, para ile eğitim sonrası girilen sınav ile çevre görevlisi belgesini elde edenlerin çevre danışmanlık firmalarında tekniker ve/veya asiste eden elemanlar şeklinde olması gerektiğini duyurabilmeliyiz. Mevcut taslağı düzelttirmeye kalkışmak demek, çevre görevlisi kavramını kabul etmek demek olarak düşünüyorum. Bizim mesleki ünvanımız Çevre mühendisidir ve aldığımız eğitim çevre ile ilgili her türlü mevzuata hakim olabilme altyapısını sağlamaktadır, fabrika ortamlarında mühendisliğin gerektirdiği her türlü işletmeciliği yapabilme altyapımız mevcuttur' u gerek basın gerekse haber programları ile kabul ettirmek için ne gerekli onları düşünmeliyiz.
Birlikte, omuz omuza günler diliyorum.
 
ÇMO İstanbul Temsilciliğimizin toplantısından çıkan görüş ve önerileri yazıyorum;

-Diğer illerde gerçekleştirilen oda toplantılarında konuşulan konular İstanbul ÇMO Şube'sinde de ele alınmıştır.
-Madde-6 'nin (Çevre görevlisi belgesi) tamamen kaldırılması gerektiği,
-Madde 12'de yer alan çevre görevlilerinin ilgilenebileceği firma sayısı 12 puan'a düşürülmesi istenilmiştir. Hem bu şekilde çevre mühendisi istihdamının da arttırılması sağlanacaktır,
-Türkiye’deki tesis sayısı tespit edilmeli, mezun durumda olan Çevre Mühendisleri sayısı yeterli olduğunun saptanması istenilmiştir,
-BTB tekrardan maddelere ilave edilmelidir,
-Madde- 13'de çevre danışmanlık firmaları bünyesinde bulunması istenilen çevre mühendislerinin deneyim yıllarının düşürülmesi istenilmiştir,
-Çevre görevlileri çalıştığı firma dışında ikinci bir iş yerinde çalışamaz , hükmünün kaldırılması gerektiği,
- Bir danışmanlık firması için 5 kişinin fazla olduğu, (3 kişinin yeterli olduğu, çevre görevlisinin ilgileneceği firma sayısının düşürülmesinin hem istihdamı arttıracak olması, hemde fiyatların iyileştirebileceği düşünülmüştür)
- Asgari fiyat tarifesi ile ilgili bir madde eklenilmesi istenilmiştir.

Unuttuğum konulan olabilir, diğer arkadaşlarımdan ilave etmelerini rica ediyorum. Açıkçası çok fazla verimli bir toplantı olmadı, katılım çok azdı. 2 saatlik toplantı da ancak bu konulara değinildi.

Herkesin bireysel olarak mail atması istenilmiştir. Özellikle odamızın herkese duyurmamızı istediği bir konudur!
 
Danışmanlık işinde çalışmıyorum fakat bir dönem çalıştığım için konunun takipçisiyim .Kendi düşüncelerimi ilgili yerlere gönderdim.Sizlerle de paylaşmak istedim.

Öncelikle Çevre Görevlisi terimi ile beraber ‘Mevzuat Danışmanı’ olarak nitelendirilmek yerine Çevre Mühendisi terimi getirilip Mühendislik hizmetlerini vermek daha yararlı olmaz mı?Öncelikli olarak Çevre Görevlisi teriminin kalkıp yerine Çevre Mühendisi teriminin getirilmesini istiyorum.Çünkü hiçbir zaman bir kaç haftalık para ile alınmış eğitim sonrası girilecek sınav ile çevre görevlisi belgesini alan diğer meslek grubu üyeleri ile Çevre mühendisleri aynı donanıma sahip olamazlar.Biz Çevre Mühendislerine bu kadar haksızlık yapılmasının nedenini de anlamış değilim.
Taslakla ilgili düşüncelerimi ise aşağıda belirtiyorum.
MADDE 4-e)Çevre görevlisi: Çevre Kanunu ve Çevre Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen görevliyi,
Çevre Görevlisi teriminin kaldırılıp Çevre Mühendisi teriminin getirilmesini istiyorum.
MADDE 5 – (1) Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler şunlardır:
a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak ve/veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavında başarılı olmak,
b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,
c) Bu yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında çalışmış olmak,
şartlarını sağlamakla yükümlüdür.
Çevre görevlisi terimi halen daha illaki kaldırılmayacaksa;
Çevre Mühendislerinin almış olduğu dört yıllık eğitimleri göz ardı edilerek, diğer mühendislik bölümleri ve fen/edebiyat fakülteleri ile aynı görülüp (hatta bu durumda bizden daha kârdalar), Çevre Mühendislerinin sınava girmesinin şart koşulmasını ve sertifikaya ücret ödemesini doğru bulmuyorum.
Çevre Mühendislerine sınav ve ücret şartı aramaksızın çevre görevlisi belgesinin verilmesini istiyorum.
Çevre Mühendisi dışında çevre görevlisi belgesini Ek 1 listesindeki firmalar için 5 yıl, EK 2 listesindeki Firmalar için 3 yıl çevre alanında tecrübe şartı getirilip ardından Bakanlığın yapacağı sınavda başarılı olanlara verilmesini istiyorum.
Çevre görevlisi belgesi
MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
(2) En az dört (4) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya Mülga Çevre veya Mülga Çevre ve Orman Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarının;
a) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim, belgelendirme ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlarla,
b) Teftiş kurullarında, en az 5 defa çevre mevzuatı kapsamında teftiş yapmış müfettişlere
c) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üstü görevlerde görev yapmış olanlara,
istekleri hâlinde sınav ve ücret şartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.
ç) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çevre görevlisi belgesi alan kişiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak kabul edilir.
Madde 6-ç) a,b,c bentlerinde çalışmış kişilere, Çevre Mühendisliği diploması bu süre zarflarında ve/veya bu görevleri yapması halinde veriliyorsa Çevre Mühendisleri ile aynı hakka sahip olsunlar.
6.Maddenin yönetmeliğe dahil edilmemesini istiyorum.
Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri
MADDE 11 – (1) Çevre danışmanlık firmaları en az 5(beş) çevre görevlisi çalıştırmakla ve bunlardan;
a) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az beş (5) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
b) En az bir çevre görevlisinin kamu yada özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az üç (3) yıllık mesleki tecrübeye sahip olması,
c) En az birisi, çevre mühendisi veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans ve üzeri eğitim almış ve/veya 6 maddenin 2 nci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,
ç) Diğer ikisinin çevre görevlisi olması, zorunludur.
(2) Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analizleri yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen özel veya kamu kurum/kuruluş laboratuarına, çevre danışmanlık yeterlik belgesi verilmez
(3) Şahıs şirketlerine Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi verilmez.
Önceki yönetmelikte Çevre Mühendisi bulundurma zorunluluğu 2/3 iken şimdi bu durumda Çevre Mühendisi bulundurma zorunluluğu yoktur (c bendinde, 6.mddenin 2. Fıkrası kapsamında biri çalıştırılırsa). Çevre Mühendisi bulundurma zorunluluğunun 2/5 olması taraftarıyım
Kişi en fazla 1 senede her şeyi öğreniyor, burada 3 ve 5 yıllık şart getirilişini doğru bulmuyorum. İllaki şart getirilmesi düşünülüyorsa, bu deneyimli kişilerin Çevre Mühendisi olması taraftarıyım.
Çevre görevlisinin yükümlülükleri
MADDE 7 –
(4) Çevre Görevlisi tesis/faaliyette hizmet vermeye başladığı ilk ay içinde
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin genel durumunu kapsayacak şekilde ilk iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 5 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak, takip eden her yılda bir defadan az olmamak üzere iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 5 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak ve bu raporları tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan faaliyetler için ilgili mevzuat hükümlerine göre tesisin genel durumunu kapsayacak şekilde ilk iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 3 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak, takip eden her yılda bir defadan az olmamak üzere iç tetkik raporunu çevre konusunda en az 3 yıl tecrübeli olan bir çevre görevlisi ile beraber hazırlamak ve bu raporları tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmak ve tesis/faaliyet bünyesinde muhafaza edilmesini sağlamakla,
(13) Çevre görevlileri çalıştığı firma dışında ikinci bir işyerinde çalışamaz. İkinci bir işyerinde çalışmadığına ve gerçek vergi mükellefi olmadığına ilişkin taahhüt belgesini sisteme yüklemekle,
yükümlüdürle
-a ve b bentlerinde kaç yıl süre ile 3 yada 5 yıl tecrübeli biriyle iç tetkik hazırlanacak?
-Çevre görevlisi 2. İşyerinde çalışamaz deniliyor fakat LPG Sorumlu Müdür olarak;
a. Bir yerde tam zamanlı çalışıyorsak 1 istasyona bakabiliyoruz.
b. Hiçbir yerde çalışmıyorsak 5 istasyona bakabiliyoruz.
Bu yönetmelik ile çelişkiye düşüyor.
13.üncü fıkranın kaldırılmasını istiyorum.
 
istanbul şube toplantısında kısıtlı zaman sebebiyle toplantı bazı katılımcılara beklediği tartışma ortamını yaratamamış olabilir. ben de beklediğini bulamayan katılımcılardan biriyim. işsiz, yeni mezun ya da öğrenci hakları konusunda yaklaşım getirmeye çalışıldığı tartışmalarda sonuç alınabildiğini uzlaşma sağlanabildiğini göremedim maalesef. yeni mezunların işe başladığında yaşayacağı zorluklar bana göre yeterince konuşulmadı. bir katılımcı (bence de haklı olarak) çevre görevlisi unvanını alacak yegane kişilerin çevre mühendisi olmasının şiddetle vurgulanmasını yanlış buldu. bir katılımcı işsiz ve mesleğini yapmak isteyen çevre mühendislerinin sisteme dahil edilmesinin kolaylaştırılmasını savundu, belirlenen tecrübe şartlarının kendi işini kurmaya çalışacak çevre mühendisleri için olumsuz etkilerinden bahsetti ve ben de pek çok tespitinde haklı buldum kendisini.

çevre görevlisi tanımının sadece çevre mühendisliği dışındaki branşlardan sisteme dahil olacak kişiler için kullanılması gerektiği, çevre mühendisi titrine sahip olan kişilerin mutlak yetki sahibi olması gerektiği konularında genelde görüş birliği vardı. mevzuatla ilgili yapılacak sınavlar konusunda fikir ayrılıkları vardı, neredeyse herkes savunmasını yaptı bu konuda. bana bir mevzuattan sınav olmak saçma geliyor. çalışanı mevzuatı iyi okuyamadığı için belgelendirmesinde sıkıntı olan danışmanlık şirketleri olduğundan falan bahsettiler. bu danışmanlık "şirketinin sorunudur, çalışanını o vasıfta seçsin o halde" diyen çıkmadı, şaşırdım.

katılanlar öncelikli sorunlarını bildirdi, odanın diğer şubelerinin (ankaranın yani) yaklaşımını yetersiz bulduğum noktalar oldu. işin içinde olmadığımdan bana öyle gelmiş de olabilir tabii. işin içinde olanlar da belki aynı belki farklı sebeplerden çmo şubelerinden gelen yaklaşımı beğenmemiş olabilirler. bunu engellemenin tek yolu odayla iletişimi arttırmaktır bence. herkes odaya uğramalı şu aralar. kendi gündemini aktarmalı. 2 saatlik toplantıda 1/4 ü oda yönetiminden olan, 2/4 ü odayla zaten sürekli irtibat halinde olan, yalnızca son çeyreği ilk defa odada toplantıya katılmış olan bir gruptan çıkabilecek en iyi tartışma çıktı bana kalırsa. daha iyisinin olması için birkaç şirket sahibi, epeyce bir işsiz ve yeni mezun daha olmalıydı.

şu 12 puan fikri gerçekten iyiydi. hem mühendis istihdamını arttırma hem yerlerde sürünen hizmet ücretlerinin arttırılması hem de o ücretleri yerlerde süründüren sürümden kazanmacı firmaların yoluna taş koymak için en iyi çözüm.

arada bakanlığın çalışanlarının layığıyla yapılmayan başvuruları reddetmekten işleri yetiştiremediğinden bahsedildi. buna çözüm aramak bizim sorunumuz değil bana kalırsa, bakanlık çevre mühendisi istihdamını arttırsın hem onlar kazansın hem biz kazanalım.. niehehe

bakanlıkta çalışanların doğal olarak alma hakkına sahip olacağı çevre görevlisi belgesine karşı pek çok mantıklı argüman sunuldu. hakkaten olmaz öyle şey. bizim bakanlık İSG belgelendirmesinden faydalanan ÇSGB'ye özenmiş anladığım kadarıyla.

doğuda çalışacak tecrübeli eleman sıkıntısının da konuşulduğunu not düşeyim.

bunlar benim anladıklarım, çevre görevlisi olarak çalışmadığımdan bazı konuları yanlış anlamış olabilirim.
 
Anladığım kadarıyla toplantıda konuşulanlar bizim görüşlerimize de paralel gitmiş. Biz 15 puana düşsün diye düşünüyorduk ama odadan 12 puan görüşü çıkmış. Bizde 12 puana göre revizyonumuzu yapalım. Bunun haricinde görüşler ortak bir sonraki yayınlayacağım görüş metnini ilgili yerlere göndermeye başlayabiliriz.

Sayın arkadaşlar,

Sizlerin ve odada yapılan toplantılar ile şekillenen son görüş yazısı ektedir. Ekte ki görüş yazısını lütfen 21 aralık 'a kadar [email protected] mail adresine göndermeniz gerekmektedir. Evet aynı görüş yazısı defalarca gönderilecek lütfen kimse 1 1 mailden ne olacak ki demesin.

Tarafımca mail aşağıdaki ön yazıyla gönderilmiştir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Taslak Görüş Bildirimi.docx
    91.4 KB · Görüntüleme: 186
@Fatih Özcan

Fatih Bey merhabalar Taslağa aşağıdaki açılamayı destekleyecek şekilde bir madde ilavesi yapılırsa oldukça yararlı olacaktır. Çevre izinleri açısından ÇED yönetmeliğinde olduğu gibi firmalara geriye dönük yaptırım şartı getirilmeli ve bunun için Yönetmeliğin yayınlanacağı tarihten itibaren en geç 6 ay şartı getirilmelidir. Aksi taktirde Proje bedelinin % 1 i kadar bir ceza kesilmeli ve geriye dönek her ay Danışmanlık hizmeti veya çevre mühendisi çalıştırmadığı için Ek-1 ve Ek-2 listesine göre 1000-2500 TL para cezası kesilmeli maddesi ilave edilmelidir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst