Çevre görevlisi ifadesi zaten kaldırılmamıştı.
Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi (Ocak 2019) (ilgili konu için tıklayınız)
2872 sayılı Çevre Kanunu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde bekleyen değişiklik teklifinde, çevre görevlisi ifadesi tamamen kaldırıp çevre mühendisi ifadesi geliyor.
Fakat, onda da 2000'den fazla diğer meslek mensubu çevre görevlisine, Kanun gereğince çevre mühendisi yetkisi veriliyor. O metnin de düzeltilmesi gerekiyor.
Eğer Kanun teklifindeki 4. madde ile diğer kişilere çevre mühendisi yetkisi verilirse yarın artıma tesisi işletmecisi, depolama tesisi işletmecisi, proje onay yetkisine vb. kadar gider...
Gerekçe okunduğunda iyi niyeti ama Kanun değişiklik metnine böyle işlenmemiş.
Bu konu hakkında da sinerji önemli, ilgili başlıktan bakabilirsiniz.
BAKANLIK BÜROKRATLARI mevzuatta kendilerine ayrıcalık göstermekten ne zaman vazgeçecekler?
Buna kim dur diyecek?
Siteyi takip eden bürokratlardan vicdanlı olan birileri umarım düzelttirir.
Sadece bu Yönetmelik değil ki;
Düzenli Depolama Tesisleri Uygulama Projesi Hazırlanmasına İlişkin Genelge'de bile "onaylamış" kelimesini ekleyerek kendilerini imtiyazlı hâle getirdiler.
Bu nedir böyle!
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında görüş sunulmasıyla ilgili çalışmalıyız.
Tüm maddeleri değerlendirmeliyiz.
Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e göre görüşlerin bildirilmesi (
):
"Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları da taslaklara ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildirir. Süresinde görüş verilmezse olumlu görüş verilmiş sayılır."
Kamu için de 30 gün.
Yönetmelikte açıkça üniversite yazmaktadır. Çevre Mühendisliği Bölümleri de umarız görüş bildirirler.
Kanun'daki çevre görevlisi ifadesi henüz kaldırılmamış olsa da Yönetmelik ile çevre görevlisi belgelerinin, çevre mühendisi olmayanlara verilmemesi sağlanmalıdır.
Mevcuttakileri ise vize süreleri sonunda yenilenmemelidir.
Yönetmelik Taslağı'nda yer alan Geçici Madde 1'deki bu ifade diğer meslek mensupları için de geçerlidir:
"Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden önce verilen çevre görevlisi belgeleri vize sürelerinin sonuna kadar geçerlidir."
İnşaat görevlisi, makine görevlisi? Yoksa inşaat mühendisi, makine görevlisi mi?
Diğer mühendisliklerin "görevlileri" yokken, SGK'nin esas aldığı Türk Meslekler Sözlüğü'nde meslek adı olarak bile yer almıyorken, çevre görevlisine mevzuatta yer aldığı için meslek kodu bile oluşturulmuş.
Yazık ki ne yazık!
Aşağıda ortalı çizili şekilde işaretlediğim gibi ilgili cümleler Yönetmelik Taslağı'ndan çıkartılırsa çevre mühendisi olmayanlarda, dört sene sonra çevre görevlisi belgesi bulunmayacaktır ve yetki sahibi olmayacaklardır.
"(1)Çevre Görevlisi;
a) (Yönetmelik Taslağı'ndan çıkartılması gerekir) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlardan, Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında eğitime katılarak, düzenlenecek sınavlardan 100 üzerinden 70 ve üzeri alarak başarılı olanlara, çevre görevlisi belgesi verilir.
b) (Yönetmelik Taslağı'ndan çıkartılması gerekir) Bu maddenin birinci fıkrasının a ve c bentlerinde belirtilen bölümlerden mezun olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;
ı) Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlara,
ıı) Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az (3) üç yıl çalışmış olanlara durumlarını belgelendirmeleri halinde;
c) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunları
ile çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans ve üzeri eğitim almış olanların mezuniyet belgeleri ile, sistem üzerinden başvurmaları halinde;
çevre yönetim hizmeti vermek üzere yetkilendirilirler."
Çevre mühendisliği lisans mezunu olup diğer mühendisliklerden yüksek lisans diploması olanların imza yetkisi olmadığı gibi
(alan dışı yüksek lisansta, yüksek mühendis unvanı kullanılamayacağına ilişkin de YÖK görüşü var);
Lisans mezuniyeti çevre mühendisliği olmayanların da çevre mühendisi yetkisine sahip olması kabul edilemez.
Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun boşuna mı yürürlükte?
Vaktiyle yapılan yanlışı düzelttirebilmek için uğraşıp duruyoruz.
Dedesi koruk yer, torununun dişi kamaşır.
Kanun'da çevre görevlisi ifadesi hiç yer almayacaktı.
İletişimde kalmak önemli işte;
2006'da Kanun değişikliği gerçekleştirilirken (ki Kanun değişiklik taslağı yılar öncesine dayanıyor; 1995)
Odamızın o dönemdeki yönetimi Bakanlık ve Çevre Komisyonu ile çevre mühendislerinin teknik donanımlı ve yeterli sayıda oldugu hakkında görüşmüş müdür?
Hocalarımızın yani akademisyenlerin kaçı çevre mühendislerinin sıkıntılarını dert edip mevzuat ve uygulamalara ilişkin görüş bildirmiştir?
Kanunda çevre görevlisi ifadesi yer alır mıydı?
Peki Kanun'da çevre görevlisi ifadesi yer aldıktan sonra Yönetmelik yayımlanmadan önce, diğer mesleklere yetki verilmemesi konusunda ne derece başarılı olduk?
Mevzuatı o yıllarda ve şu an robot yazmadığına göre bazı insanlar metinleri yazdı, bazıları da onayladı.
Bakanlık bürokratlarının mevzuat açısından kendilerini ayrıcaklı hâle getirebilmelerini önleyebildik mi?
Şimdi ne yapmalıyız;
Sadece bu Yönetmelik değil, mevzuatın tamamında biz çevre mühendislerinin haklarını koruyacak ve geliştirecek, mesleğimize ve ülkemize değer katacak çözümler üretmeliyiz.
Mahmut Akif Yılmaz