• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi taslak

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri/ Eğitim Org.
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Katılım
8 Nisan 2016
Şehir
Ankara
Firma
x
İnceleyelim arkadaşlar :)

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı ve Ekleri - Görüş Bildirme Formu
Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Taslağı
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Taslağı
Çevre Denetimi Yönetmeliği Taslağı - Görüş Bildirme Formu
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • icerikbelge2991.docx
    116.6 KB · Görüntüleme: 136
  • icerikbelge2992.docx
    17.6 KB · Görüntüleme: 77
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313 (1).pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 54
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313.pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 42
  • yonetmel-k-taslagi-22-mart-2018-goruse-acilan-20180326162319.pdf
    589.5 KB · Görüntüleme: 86
Son düzenleme:
(2) Çevre görevlisi bağımsız olarak ÇİLY Ek-2 listesine giren sadece 1 (bir) puanlık tesise hizmet verebilir. Çevre yönetim birimi ve Çevre danışmanlık firmasında çalışan çevre görevlisi, ÇİLY Ek-1 listesinde yer alan işletmelerin her biri için iki puan, Ek-2 listesinde yer alan işletmelerin her biri için bir puan olmak üzere en fazla 16 (on altı) puana eşdeğer işletmeye hizmet verebilir.

2 kişiden oluşan Çevre Yönetim birimi ayni vergi no lu 32 tesise (ek-2) bakabilecek yani. ama hala bagimsiz cevre görevlisi sadece 1 tesise bakabiliyor. ne is sagliginda ne de tmgd de boyle degil bu kural. bu bence cok yanlis. cevre gorevlilerinin serbest calismasinin da onu acilmali ayni isg ve tmgd gibi...
 
Yukarıda yazan arkadaşların dışında gözüme çarpanlar:

  • 7 yıl deneyimli arkadaşlar karaborsaya düşer..
  • Çevre görevlisi devam ediyor :mad:
  • 5 kişinin çalıştığı bir firmada, 7 yıllık deneyimli arkadaşa atama yapılamayacağından kişi başına düşen firma (tamamı ek-2 ise) 12'ye düşer.
  • Fiyatlar yükselir.
  • Uzak şehirlerden iş alma oranı düşer.
  • 7 yıldan az deneyimli arkadaşların maaşı artmaz ama sorumlulukları azalır.
  • Firmalar daha derli toplu olur.
 
arkadaş daha bir ay önce şirket kurup 10 gün önce danışmanlık yeterlik belgesi aldım. kazanılmış hakkın geri alınamaması lazım. yönetmelikten önce belge almış danışmanlık firmalarına belge süresi sonuna kadar çalışma hakkı verilmeli

ayrıca da şartlar çok ağır 7 yıllık koordinatör olacak ama tesise bakmayacak. en az 5 mühendis vs. bu şartları küçük ve orta ölçekli firmalar kaldıramaz, danışmanlık ücretleri zaten yerlerde.

kesinlikle kabul edilebilir bir taslak değil. tamam koordinatör 16 puan bakmasın diğer mühendisleri koordine etsin ama en azından 8 puanlık tesise bakabilmesi lazım.
ilk gözüme çarpan mantıksızlıklar bunlar.

oda ile iletişime geçen var mı? itiraz edilecek mi? bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
 
Hocam maalesef bu konularda kazanılmış hakka bakılmıyor. Yönetmelik sana 180 gün süre veriyor şartları sağlamak için.
Şahsi düşüncem büyük firmaların yönetmelik taslağında etkisi oldukları yönünde. İnşallah düzeltirler.
 
anayasa mahkemesine kadar giderim. dişimden tırnağımdan arttırıp 4 yıllık mesleki tecrübe edinip, sektörde portföyümü genişletip güncel mevzuat üzerinden firma kurmuşum, bakanlığa 10.300 lira harç ödemişim 4 yıllık belge almışım. normal şartlarda bile belki 1 yıl boyunca aylık kazancım, personel, kira, sgk, prim ve sarf malzemeleri giderlerine anca yetecek/yetmeyecek.
bakanlık çıkıp diyecek ki ben yönetmelik çıkardım 180 gün içinde kendine biri 5, biri 7 yıllık mühendis bul, çalıştır. yoksa belgeni iptal ederim. kesinlikle ama kesinlikle ne mantığa ne de hukuka uygun değil.
 
@Hasan Uzatıcı
(En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğime katılmak ibaresi yok) eski yönetmelikte geçen ibare budur.

Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunları ile çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans ve üzeri eğitim almış olanların mezuniyet belgeleri ile sistem üzerinden başvurmaları halinde çevre yönetim hizmeti vermek üzere yetkilendirilirler. Bu da taslakta yer alıyor.

Bakıldığı üzere eğitim alınacağına dair ifade kalkmış.
 
(5) Belgeler, elektronik ortamda verilmekte olup, geçerlik süresi 4 (dört) yıldır.
Benim bildiğim kadarıyla belgenin geçerlilik süresi zaten 4 yıldı. Acaba iş güvenliği uzmanı belgesi ile karıştırıyor olabilir misiniz? İş güvenliği uzmanı belgesi 5 yıl geçerliliğe sahipti öyle biliyorum ama yanlışım da olabilir
 
ben de az önce gördüm. muhtemelen laboratuvar asgari fiyat tarifesi gibi danışmanlık asgari fiyat tarifesi çıkaracaklar ve sözleşme, fatura, ödeme dekontu üzerinden denetleyecekler. bu iyi bir şey gibi duruyor ama kayıt dışı el altından iade faturasıyla yurdum insanı yine çözer bunu :(

@kubraeren @İsrafil Yılmaz ilk çıkan yönetmelikte (yanılmıyorsam 2010 yılı) belgeler 5 yıllıktı. yine yanılmıyorsam 2013'teki yönetmelikte bunu 4 yıllık olarak değiştirdiler.
 
Firma sayımız zaten az maaşı zor alıyoruz 6 ay içinde nasıl personel alınacak. Firma sayısı artmadan nasıl olacak. Danışmanlık ücretleri denildiği gibi yerlerde. Küçük danışmanlar batacak kapanacak.. Çevre mühendislerin eli kuvvetlendirilmiyor. Eğitimci miyiz danışman mı görevli mi yoksa mühendis mi bu nedir ya
 
ÇED İzleme işini de artık Aylık Değerlendirme Raporu içerisinde yapacağız. Asgari Fiyat Tarifesi kesinlikle geliyor. Taslakta olduğu gibi 7, 5, 3 ve 2 deneyimsiz olarak onaylanacağını düşünmüyorum. Muhtemelen 5, 3, 2 ve 2 kili tecrübesiz olarak onaylanır.
 
2013 te yayımlanan yönetmeliği baz alırsak orada dört yıllıktı. Şu an da herhangi bir değişiklik olmadı yanı bu hususta. Teşekkürler bu arada aydınlattığınız için.
 
Bir çevre mühendisi, çevre danışmanlık firması bünyesinde 16 işletmeye (ek 2) bakabiliyor ama bireysel olarak en fazla 1 tesise (ek 2) bakabiliyor. Bence bu uygulama da değişmeli. Bireysel olarak da örneğin 8 firmaya bakılabilmeli en azından. Yine belli bir tecrübe şartı aranır, 5 yıl olabilir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Danışmanlık fiyatları yerlerde olabilir şuan ama yönetmelik bu şekilde devreye girdiğinde mecburen artacaktır. Piyasa dengesini bulur tekrar.
 
bu yönetmelik yürürlüğe girmez büyük ihtimalle.
şu an her zamanki gibi "tepki ölçme" yapıldığını düşünüyorum.
yine her zamanki gibi beklenilenin tersine bir taslak hazırlanmış. sanki aceleye gelmiş gibi.

Çevre Görevlisinin kaldırılması bir yana, adr, iç tetkik, eğitim gibi dökümanların ecbs içerisinde yüklenebileceği bir oluşumdan hiç bahsedilmemiş.
hala "Çevre Mühendisi" olarak çevreyi düzenleyici işlemler yapmak yerine ağaç katliamına devam edip, sayfalarca çıktı alıp, arşivlememiz ve bu arşivden denetlenmemiz bekleniyor.

maalesef olmadı sayın bakanlık yetkilileri, yine kafalar değişmemiş. yine evrak kürek işlerle uğraşacağız gibi.

7,5,3 (takım dizilişi gibi oldu :D) kuralı nedir anlamak imkansız. hadi 7 yıllık deneyimli arkadaşlar koordinatör oldular ve gerçekten koordinasyon yapacaklar, bunu nasıl yaptıracaklar acaba? koordinatör olarak hiçbir firmaya bakmıyorken, sistemden izlemesini nasıl yapacak? koordine ettiğini nasıl takip edecekler...

belli ki yine bakanlıktan emekli personellere muhtaç kalacağız. ama işin ironik yanı; bakanlıktan emekli büyüklerimiz yıllarca 1 veya 2 farklı birimde görev yaptığından çoğumuz gibi 130 küsür mevzuattan anlayarak, her biri için beyanları vererek koordinasyon yapabilecek mi?

ya da sen şunu yap, sen şunu yap, sen yapma Mühendis arkadaşım mı diyecek (Kemal Sunal Filmi gibi :))

o denetim yılını 3-5-7 yerine,
tesis tipi, proses tipine göre;
  • emisyon, gürültü,
  • atıksu,
  • atık geri kazanım,
  • ara depolama,
  • atık bertaraf vb. prosesler esas alınarak mevzuat, fiziksel şart, beyan, vb
    eğitimler düzenlenip,
sertifika verildikten sonra söz konusu "yetkinliklere göre danışmanlık yapılması" sistemi kurulamaz?

Ayrıca, hala Tekirdağ'da ki bir firmanın Hakkari'ye, Diyarbakır'da ki bir firmanın Muğla'ya teklif vermesinin önüne geçilecek tek bir adım yok.
İSG Mevzuatı, TMGD Mevzuatı aldı yürüdü. Biz hala personelin SGK'sını yatıracak parayı toparlayamıyoruz.

10 yıl oldu mevzuat başlayalı. hala aynı yerdeyiz...
elimizde;
  • ne asgari fiyat tarifesi var,
  • ne oda olayın farkında hareketler yapıyor,
  • ne de dernekler firmalara ve çalışanlarına yönelik eylemlere girişmekte.
iyice tadı kaçtı.
 
Üst