• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık firmaları ve fiyat politikaları

Sadık Güven

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2010
Firma
Elektro-kim Ltd.Şti.
Arkadaşlar herkese selam,

İstanbul ÇMO'da daha önce masaya yatırılan bir konu. Çevre danışmanlık firmaları hizmetleri ve fiyat politikaları. Piyasada inanılmaz bir karmaşa mevcut. Konuyu öncelikle bir alt konu üzerinden tartışmaya açmak istiyorum.

Şurası kesin ki bir çok danışmanlık firması odanın hizmet bedeli belirleme kriterlerinin çok çok altında fiyatlarla iş yapıyor. (Örneğin EK-2'ye giren bir firmaya aylık 225 TL'ye kadar fiyat verildiğine bizzat şahit oldum). Oda kriterlerine göre aylık 1260 TL gibi bir bedel çıkmasına rağmen!

Sizce bu vahşi rekabet, dönüp dolaşıp danışmanlık firmalarına ve dolayısıyla biz çevre mühendislerine zarar vermeyecek mi? Hizmet alan firmalar bu komik rakamlar karşılığında bir dünya sorumluluğu danışman firmalara ve buradaki çevre görevlilerine devretmektedirler.

Bu noktada bir diğer önemli hususta, şu anda herhangi bir EK-2 firmasında ayda 1 tam gün bulunma zorunluluğu olan çevre görevlisi korkarım ki belli bir süre sonra yenilenecek ve şekillenecek mevzuat içeriği sebebiyle oluşacak iş yükünü tamamlamak amacıyla değil 1 gün 2 gün belki 1 hafta o firmada bulunmak zorunda kalacak, bu da maliyetleri fevkalade zorlayacaktır.

Görüşlerinizi bekliyorum



Sadık GÜVEN,

Kalite&Çevre mühendisi/Çevre Görevlisi/Müzisyen
 
Ben de ileride danışmanlık açarım, iş yaparım diye düşünüyordum. Ama piyasaların bu kadar düşük olduğunu bilmiyordum. Sizlerin de bahsettiği gibi fiyatlar bu kadar düşükse ( 80 TL diyen var) açtığın danışmanlık şirketinde kendine bile bakamazsın bırak yanında çalıştırdığın mühendisleri. Sorunlarımız belli. Arkadaşlarımız burada gayet güzel cevaplar vererek çözümleri de yazmışlar. Tabii burada ben en tepede kim var ona bakarım. Bakanlık-TMMOB-ÇMO-Danışman Şirket-Çevre Mühendisi-Danışmanlığı Yapılacak Firma... Bu sıralamada Bakanlık gibi duruyor. Yoksa siz gidip de teklif vereceğiniz firmaya yüksek fiyat verip o işi almayı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tabii ki o fabrika sizi seçmeyecek. Her sektörde olan şeyler bunlar. Yaptığınız işin kalitesine kimse bakmaz. ( ha bakan olur o da milyonda bir). Düşük fiyat kim verirse o işi o alır. Bu gibi şeyleri önlemek için denetim lazım. bence en mantıklı çözüm böyle olur. Denetim için de bazı arkadaşlarımızın dediği gibi bu denetimleri yapacak yetkili sayısı az. O yüzden üst makamlara daha fazla atama yapılır, işi bilen kişi sayısı arttırılır, mühendisler alınır. Ha bu kişileri arttırmanın kaliteyi de arttıracağını sanmıyorum. Ama en azından yapılacak olan denetimler sıkılaştırılacak, yaptırımlar artacak ve buna bağlı olarak da yasa ve mevzuatlar genişletilebilecek. Hiç olmadı denetimler sırasında en azından uyarılar olur. İkinci yanlışta bunlar düzeltilir. Bunu yapmak için de danışmanlık şirketlerinin, danışmanlığını üstlendiği yerlerin her türlü bilgisini bakanlık veya artık nereye yapılıyorsa oraya vermeleri gerekir. Kağıda dökülmesi gerekir. Ki bakanlık da herhangi bir aksaklıkta olaya müdahil olabilsin. Tabii bakanlık bu atamaları nasıl yapacak onu bilmiyorum. Tüm sorunlarımızın alenen ortada olmasına rağmen, denetimlerdeki eleman eksikliği olmasına rağmen, tarifelerin bu kadar düşük olmasına rağmen, cezai yaptırımların uygulanmamasına rağmen bakanlık hala bir şey yapmıyorsa/yapamıyorsa sorunu çözecek kişiler şu anda çalışan/çalışmayan çevre mühendisleri değildir... Ama biz yine de elimizden geldiği kadar uğraşacağız.
 
2014 e giriyoruz fiyatlar daha da düştü desek yeridir!
Benzine zam geldi ekmeğe zam geldi her halta zam geldi danışmanlık fiyatlarıysa enflasyonla ters orantılı gidiyor..!
 
daha 3 gün önce bir yere toplu teklif verdik, tesisler çalışmış olduğumuz Antalya bölgesinde ve civarındaydılar ama işi Samsundan bir firma aldı. Teklif verdiğimiz yerde bir arkadaşım çalışıyordu sonra teklifleri muhabbet arasında sordum ve çok komik rakamlar duydum, Ek-1 yer alan bir tesise bile 400 Tl gibi rakamıda duyuncada olayı bu boyutlara getirenlere ne söylenebilir daha diye düşünmekten şaşkın durumda kaldım bir süre.... düşündümde belkide karadenizde sıkılmıştır akdenizde takılmak istedi başka bir açıklama bulamadım fiyatlardan sonra...
 
emine hanım türkiye çapında bir standart tarif yani taban tarife getirmediğimiz sürece bu iş böyle oluyor ne yazık ki bu işin değerini düşürünce de o zaman çevre mühendisine ne gerek varmış gibi bir algılama oluşuyor...Oysa örneğin mimar odasısının en az bedel hesabı diye birşey var oraya girince onların yapacağı bir işin bedeli var ona göre en az bir bedel ortaya çıkıyor sonrada piyasadan daha üst veya ona yakın fiyatlara işi alıyorlar..

Bütün çevre mühendisi arkadaşlarımın birlikte hareket etmesini canı gönülden isterim..CMNET olarak bunu sağlamak için üyelerimiz arasında ortak bir değer oluşturmamız gerekir..saygılarımla
 
bence fiyat tarifesi olayına belki şöyle bir düzenleme getirilebilinir Çevre bakanlığı ve Türkak'tan yeterlik almış olan laboruvatırlar için oluşturulmuş olan bir asgari fiyat tarifesi gibi bir fiyat tarifesi oluşturulmalı ve bir şekilde denetlenmesi sağlanmalıdır (genelde lab. asgari fiyat tarifesini ihlal etmiyorlar) Belki uygulanması zor olabilir ama bu denetim yetkisini İl Müdürlüklerine sorumlulukta verebilir. sonuçta her firma il müdürlükleriyle bir şekilde ilişki içinde olduğundan dolayı illaki il müdürlüğü personeli firmaya gidiyor gittikleri zamanda denetimde yapabilirseler belkide bir ihtimal fiyat politikası değişir.
 
personel sayısı artması mevzusu geliyor denildiğinde maliyetler artacağından fiyatlar artacak sanıyordum. ancak, son 1 aydır özellikle yönetmelik revizesinden sonra 90 tl 'ye kadar düşen teklifleri gördüm. artık bünyem alıştı sanırım. çünkü, adam zaten sahaya gitmiyordu, şimdi herhalde belgemi assınlar diyor. bu arada 90 tl teklifi ordu 'da verdiler. veren de bursa firması yani teknik olarak maliyetini geçtim "90 tl ye elektrik faturası gelmiyor artık napıyorsunuz" diyesim var.
 
olay eşantiyona doğru gidiyor zaten... Eskişehir de ölçümlerini verirsen danışmanlığını bedava yaparım diye iş almalar başladı.. şu fatura kontrolü gelmezse güm...
 
arkadaşlar üzerinden bayağı zaman geçmiş fakat Danışmanlık firmalarının fiyat politikalarında değişiklik var mı. hangi miktarlarda seyrediyor. bana net bilgi verebilirseniz sevinirim çünkü patronların çevre yönetim birimi mi daha az maliyetli, yoksa dışarıdan danışmanlık almak mı gibi bir düşünceleri var. madencilik sektörü ve hepsi ek 2 tesisi hepsine ayrı ayrı ücretlendirme yapılıyor sanırım.
 
Aslında tam olarak net bir fiyat politikası var denilemez herkes kendisine uyacak şekilde mesafeler,belgelendirmeler, vb.. giderleri hesaba katarak bir fiyat vermektedir. Konuyla ilgili danışmanlık firmalarından fiyat teklifi isteyerek araştırma yapabilir ve buna göre karar verebilirsiniz.
 
Odamız danışmanlık firmaları için asgari ücret tarifesi yayınlıyor ancak konuda da bahsedildiği gibi uyulmadığını görüyoruz ve duyuyoruz.
@Selma Akdoğan
Ancak bu fiyat tarifesinin takibi, denetimi yapılmalı. Yoksa yönetmelik maddesi sadece kağıt üstünde kalır. Bunun takibini bakanlık sistem üzerinden mi yapar yoksa oda, büro tescil belgesi verirken mi faturalandırma ister bilemiyorum.
 
üzerinden hayli zaman geçmiş ama yorumların kimine hak verdim kimine şaşırdım
şuan durumlar nedir bilemiyorum fakat danışmanlık şirketlerine karşı meslektaşlar olarak bi önyargı var sanırım
evet fiyatlar kırılıyor piyasa aşağı çekiliyor kontrol mekanizması olması doğru

ama işin bi de diğer boyutu var
nerdeyse sayısız danışmanlık şirketi var
ve sürekli türeyen danışmanlıklar
bunlar nasıl ekmek yiyor ? nasıl ayakta kalıyor ?
sürekli danışmanlık firması iş ilanı görüyoruz
demekki kazanıyor eleman açığı doğuyor ..

yoruma açık bi konu..
 
Sürekli iş ilanının sebebi, yeni yönetmelik. Yoksa kimse durduk yerde ekstradan bir kişi almıyor. Fiyatlar ve müşteri sayısı ortada. Neredeyse sayısız danışmanlık şirketi, kendini zor döndürür durumda. Zaten kazançlar sıfıra sıfır iken, bir de ödemelerin gecikmesi danışmanlık firmalarını epey zorluyor. Bunun neticesinde de ödenmeyen/geç ödenen maaşlar, program olmayan gün çalıştırılmamalar veya işten çıkarmalar başlıyor. "Nasılsa daha ucuza biri bulunur" mantığıyla yeni mezun birisi alınıyor. Sirkülasyon çoğalıyor.

Maalesef tüm bunların sebebi de aç gözlü insanlarımız. Ortalama fiyatın yarısına danışmanlık teklifi veren firmalar var. Asgari ücret civarı maaş teklif eden işverenler var. Biz de bu şartlar altında ayakta kalmaya çalışıyoruz işte.
 
Fiyat politikasının uygunsuz olduğuna zaten katılıyorum bütün danışmanlık şirketlerini bilemem tabiki ama çevremden de gördüğüm kadarıyla bi şekilde çarklarını döndürüyolar zaten sıfıra sıfır olsa kimse bu işi yapamaz

Bi şekilde dediğim de herşeyi çıkarınca kalan yine benim senin onun maaşından fazladır belkide

Sizin şirketiniz mi var yoksa danışmanlık çalışanımısınız bilmiyorum ama bu işten çok kazananlar olduğu da bi gerçek tabi
 
Üst