• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık firmaları ve fiyat politikaları

Sadık Güven

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2010
Firma
Elektro-kim Ltd.Şti.
Arkadaşlar herkese selam,

İstanbul ÇMO'da daha önce masaya yatırılan bir konu. Çevre danışmanlık firmaları hizmetleri ve fiyat politikaları. Piyasada inanılmaz bir karmaşa mevcut. Konuyu öncelikle bir alt konu üzerinden tartışmaya açmak istiyorum.

Şurası kesin ki bir çok danışmanlık firması odanın hizmet bedeli belirleme kriterlerinin çok çok altında fiyatlarla iş yapıyor. (Örneğin EK-2'ye giren bir firmaya aylık 225 TL'ye kadar fiyat verildiğine bizzat şahit oldum). Oda kriterlerine göre aylık 1260 TL gibi bir bedel çıkmasına rağmen!

Sizce bu vahşi rekabet, dönüp dolaşıp danışmanlık firmalarına ve dolayısıyla biz çevre mühendislerine zarar vermeyecek mi? Hizmet alan firmalar bu komik rakamlar karşılığında bir dünya sorumluluğu danışman firmalara ve buradaki çevre görevlilerine devretmektedirler.

Bu noktada bir diğer önemli hususta, şu anda herhangi bir EK-2 firmasında ayda 1 tam gün bulunma zorunluluğu olan çevre görevlisi korkarım ki belli bir süre sonra yenilenecek ve şekillenecek mevzuat içeriği sebebiyle oluşacak iş yükünü tamamlamak amacıyla değil 1 gün 2 gün belki 1 hafta o firmada bulunmak zorunda kalacak, bu da maliyetleri fevkalade zorlayacaktır.

Görüşlerinizi bekliyorum



Sadık GÜVEN,

Kalite&Çevre mühendisi/Çevre Görevlisi/Müzisyen
 
bu fiyat tarifesi ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası'nın da elini kolunu bağlayan kısım, Kanun ile Çevre Mühendisi tanımının tam olarak yapılamamasıdır. Bu sebeple, oda firmalar bünyesinde çalışan her çevre mühendisi için belirlediği maaş tarifesini uygulamamaktadır.

tabi ki bu durum, pekçok firmanın fiyatları düşük tutmasına ve bünyesinde çalıştırdığı mühendislere düşük fiyat vermesi sebebiyle danışmanlık ücretilerinin yükseltilememesi durumunu oluşturmaktadır.

bu firmaları kınayarak yol almak zor..

bunun yerine Çevre Görevlisi olayında tek başına mühendis sıfatı yanına uzmanlık sıfatı getirilebilir.
yani her ekipte 3 kişiden 1 'i deneyimli uzaman mühendis olsa misal, ister istemez danışman firma bünyesinde çalışan personelin uzmanlığının oda tarafından onanması durumu oluşacaktır... bir kuruluş bir şekilde bu durumu tanımlamak zorunda olacak ve tanımlama kriterleri arasında sigorta beyanı isteyecektir yada SMM belgesine benzer bir yetkinlik...

Bu durumda tabiki maaşların yükseltilmesine ve dolaylı olarak verilen hizmetler için fiyatların yükseltilmesini sağlayacağını düşünüyorum..

gerçi bu sistem belge toparlama ve izinlerin takibi üzerine kurulu, teknik olarak Çevre Mühendisliği yada diğer branşlardaki arkadaşların tam olarak meslekleri kapsamında iş yaptıklarını düşünmüyorum. yani danışmanlık verdiğimiz faaliyet sahipleri biz danışmanları belge takipçisi gibi görmekte.. bunu değiştirmeniz zor.. mevzuat danışmanı olarak düşünüyorlar...hani bu belge takibi işi gibi yorumlanmaya müsait bir sistem olduğu için bu alanda tanımlamaların yeniden yapılması gerekir kanımca...

lütfen kimse alınmasın gücenmesin.. kişisel fikrimdir...
 
Kaan tamam uzman olsun da peki patron kendini uzman gösterirse ne olacak? danışmanlık firması sahibi de çevre görevlisi diye düşünelim. bu da çözüm olmaz bence.
 
@Gülfem Polat

haklısın Gülfem, ama birde şu açıdan bakmak lazım..
evet mesleki tecrübesi olan patronlar varsa durumu olmalı zaten.. neticede en çok isyan eden grubun içinde işi bilen patronlar var.. yada bizim gibi patron olamayıp çalışanlar..:)

şaka bi yana en azından mesleki tecrübesi olmayan yada bu konuda da hizmet vermiş olalım diyen firmaların bu işten elenmesi için bir koşul oluşturabilir..

benim gördüğüm kadarıyla şu anda piyasanın durumu şu şekil; bir şekilde 3 kişi azıcık tecrübe yada tecrübesizlikle hadi firma kuralım diyorlar.. toplamda 6000 tl yi toparlayıp firma kuruluşu ve toplamda 5000 tl toparlayıp yeterlilik belgesi alıyorlar ve haydi saldır işlere...

kaç lira olursa alayım çamurdan olsun mantığı ile iş yapılıyor... girişimciliğe kimse karşı değil, ama mantıklı olsun bu işler... işi yapmak isteyen ve yeterli donanıma sahip işin zorlukları konusunda bilgi sahibi olanların daha ön planda olacağı bir sistem üzerinde durulabilir...
 
Arkadaşlar sesimizi grevle duyurabiliriz. Ama büyük bir grev olmalı ki sosyal medyada büyük yankı uyandırsın. Bu site grevi organize edebilecek kapasitede bence. Bütün üye meslektaşlarımızı Ankara'da belirli bir gün içerisinde greve davet edebilirsek çok etkili olacağına inanıyorum. Yada toplu istifa yöntemi de bu işe çözüm olabilir. Bütün danışmanlık firmalarının ve bu hizmeti alan kurumların biz Çevre mühendislerine ihtiyacı var. Sadece biraz cesaret...
 
toplu istifa mı? çok zor iş bulduğumuz, zar zor geçindiğimiz bu dönemde mi? kusura bakmayın grev kapımın önünde de olsa katılmam. böyle bir istifa yöntemi cesaretten çok sözüm meclisten dışarı bambaşka şey burada söyleyemem daha yapıcı çözümlere ne dersiniz? mesala bunu kendi aramızda halletsek önce sevgili patronlarımızla, iş arkadaşlarımızla, meslektaşlarımızla ve herşeyden önce biraz matematik ( logaritma türev değil altı üstü 4 işlem ) daha mantıklı sanki...
 
@ihk1987
fazla cesur ! peki çözüm mü ? tartışılır. Bunun yerine bir şehirdeki firmalar kendi aralarında anlaşsa gerek çmo vasıtası ile gerekse kendileri toplanarak bir fiyat politikası oluştursa kimse kimsenin fiyatını kırmasa, hadi kırdı alıp aşağılara vurmasa...kendi kendimizi yemesek...biz birlik olamayıp böyle şeylerle uğraşırken, olduğumuz yerde saymasak.
 
Bu konuyu burada kendi aramızda tartışmanın bir sonuç getirmeyeceğini daha önce de belirttim sanıyorum. Bu konuyla ilgili sonuçta bir şeyler yapabilecek olan ya ÇMO ya da Bakanlık. Burada kendi aramızda tartışmaktan ziyade, İkisinden birisine durumu izah etmeye kaç kişi çalıştı onu merak ediyorum ? Önce izah edip cevap almak gerekir. Ha yine de yanlış uygulama devam ediyorsa o zaman bahsedilmeli grevden, imza kampanyasından, bakanlıkla toplu görüşmelerden vb.

Aşağıda yazmış olduğum bir dilekçe var. Cevabını bekliyorum.


T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik, Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik ve Çevre Denetimi Yönetmeliği’nin bazı şirket ve tesislere Çevre Görevlisi istihdam etme veya danışmanlık hizmeti alma mecburiyeti getirdiği bilinmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan bu yönetmeliklerin Çevre ile ilgili izin ve lisans konuları başta olmak üzere bir çok konuyu düzene sokma açısından ve özellikle Çevre Mühendislerinin ve Çevre Görevlililerinin istihdamı açısından oldukça yararlı olduğunu söylemek gerekir.

Ancak bir süredir çalıştığım bu sektörde, çalışma alanında ben ve bir çok meslektaşımızın sıkıntı duyduğu ortak bir konu bulunmaktadır. Konunun temel sebebi Çevre Danışmanlık firmalarının fiyat politikasıdır. Şunu biliyoruz ki fiyat ve ücretler konusundaki haklı rekabete bir şey denilmez ancak bu rekabetin gittikçe daha haksız olmaya başladığı görülmektedir. Bu işin belli bir hakkı olduğunu ve en azından asgari bir fiyat tarifesi düzenlenmesinin yararlı olacağını düşünmekteyim. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın buna benzer olarak atık su analizleri veya Gürültü Ölçümü ile ilgili belirlediği fiyat tarifesinin sektörde haksız rekabeti önlediği ve bir çok olumsuzluğun önüne set çektiğini görmekteyiz. Uzun zamandır bir çok danışmanlık firması buna benzer bir tarifenin çıkartılacağını düşünmüştür hatta bakanlık eğitimlerinde de bu konu yer yer gündeme gelmiştir. Ancak malesef henüz böyle bir tarife bulunmamaktadır.

Danışmanlık sektöründe ise bu işin hakkından çok daha aşağıda fiyat teklifleri piyasada gezmektedir.( 100 TL fiyat teklifi veren firmalar olması gibi ) Özel sektörde olan bu olumsuzluk haksız rekabetin oluşmasının yanı sıra,
İstihdam edilen Çevre Mühendislerinin, şirket gelirinin düşük olması sebebiyle, maaşlarının piyasanın altına düşmesine, ( Ör. Asgari ücret veya çok az üzerinde maaş teklif eden danışmanlık firmaları )
Anlaşılan kurumların ücrete göre işin önemini kavrayamayıp, danışman firmaya veya kendilerine danışmanlık yapan Çevre Mühendisine yeterli ilgi, alâka ve saygıyı göstermemesine hatta ileri gidip “ cezaları siz ödersiniz” gibi söylemlere sebebiyet vermesine,
Bu ve benzeri şeylere bağlı olarak işin kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.
Başta da dile getirdiğim gibi, bakanlığın uygulamaya koyduğu bu yönetmeliklerin bir çok kişi için istihdam kaynağı olduğunun farkındayız ve bu güzel bir şey. Ancak sahada bazı şeyleri düzenlemek için asgari fiyat tarifesinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Bu konuda sıkıntılarımızı bilgilerinize arz ederiz.
 
Haklısın gerekli mercilere derdimizi anlatmalıyız önce ama anlatmadığımı kim söyledi. Söz anlayana söylenir ne yazık ki bizim oda da bakanlıkta işine geleni anlıyor. 10.02.2012 tarihinde ÇMO ya şöyle bir mail attım; Değerli oda yöneticilerim; Çevre mühendisi meslektaşlarımızın en büyük sorunu şu an özel sektörde aldıkları ücretin çok düşük miktarlarda olmasıdır. Bende özel sektörde çalışıyorum ancak ücretim iyi. Diğer meslektaşlarım aynı durumda değiller. Çok düşük maaşlarla çalıştırılmaktadırlar. Bu konu özellikle beni çok rahatsız ediyor. Bütün meslektaşlarımın bilinçli bir şekilde iletişimde olmaları bu sorunun çözümü olabilir. Bu konuda en büyük görev yine bizim haklarımızı savunan, koruyan ve gözeten siz değerli oda yöneticilerine düşüyor. Bence belli bir maaşın altında çalışılmasını engellemeliyiz. Sonuçta şirketlerin bize ve bilgilerimize ihtiyaçları var hep birlikte bu durumu grev edebilirsek çalışma şartlarımız çok daha iyi olabilir. Hayırlı çalışmalar. Ama ne yazık ki her zaman ki gibi ne ses var ne seda.
 
Hocam ben sana bir şey demedim. Genel olarak söylüyorum.
Odaya yazdığın yazı ile ilgili şöyle bir durum var: Odanın zaten standartlarında Çevre Mühendisi maaşı 1500 TL asgari. Normalde bunu belgelemeyenlerin BTB leri iptal olması gerek ama uyuluyor mu ? Ondan emin değilim.
 
ilk işe başlama durumunda yapacağınız işe göre maaş almayabilirsiniz. Eğer ki size bir şeyler öğretiliyor ise üstüne para bile verebilirsiniz. Ama bir seviyeden sonra da bu kadar düşük maaşlara çalışmanın da bir izahı yok. Hem kendini hemde diğer meslektaşlarının geleceği ile oynuyorsun buna kimsenin hakkı yok. Bu mühendislik dalı düne kadar halk arasında kaldırım mühendisliği diye biliniyordu. Hala böyle bilinmesini istiyorsanız yazıklar olsun size. Bu sözüm dört yılı bitirmiş ama daha çevre mühendisi ne iş yapar diye sorup kapı kapı dolaşanlara gelsin.
 
herkese merhabalar,
öncelikle güzel bir konu ve üzerinde düşünülmesi gereken ciddi sorunlarla karşı karşıyayız.
Arkadaşlar ,hemen hemen tüm konulara değindi. 3 ü bir araya gelip danışman firması kurdu.ne oldu işi bilenle bilmeyen aynı kefeye kondu.Bence fiyat politikasından daha öte tecrübe şartı getirilmeli.Ayrıca kamu kurumlarına ciddi anlamda çevre mühendisi alımları olmalı.yoksa il çevre müdürlüklerinde çalışan 4-5 mühendisle iş yürümez.neye yetişecekler,nereyi denetime alacaklar çok zor.bunun için acilen kurumlara ciddi anlamda alımlar yapılmalı.
herkes diyor fiyat politikası gelsin ve oda veya bakanlık buna bir uygulama koysun.soruyorum burada hemen hemen herkes çevre mühendisi ve de lpg sorumlu müdürlük yapanlar var.peki siz değerli meslektaşlarım,lpg sorumlu müdürlük anlaşması odanın belirlemiş olduğu asgari ücrete imza atıyorsun kaçınız asgari ücreti hakkıyla alıyor...?( az sayıda kişi veya hiç yoktur.) olay şu: fiyat politikası belirlense bile soroun çözüme kavuşmaz.oturup hakkıyla ,vicdanla bu işe gönül vermek gerekiyor.mersinden adamlar gelip mardinde işi 200 tl ye alıyorlarsa ve il çevre de bu konuda bir şey yapamıyorsa ki yapması da beklenmez.ve denetimler yoksa al sana sürümden kazanç mantığı. ben olsam aynı şeyi düşünürüm.artık iş bu hale geldi.herkes diyordu 2012 yılında çoğu firma kapanacak. hiç te öyle görünmüyor.
bazı arkadaşlarımız haklı olarak karamsarlar,ben şahsi olarak bende aynı karamsarlık içindeyim.daha önce 1500 tl çektiğimiz yerlere şimdi 400-700 tl arası fiyat çekiyoruz.soruyorum sizlere şuç bizde mi yoksa fiyatı düşürenlerde mi? danışmanlığını yaptığımız firma diyor bak senden daha düşüğe verenler var ne diyorsunuz diye..valla gel de dert yanma gel de danışmanlık yap. bilemiyorum... çevre mühendisleri araladaşlarımız böyle davranaırlarsa bu iş öyle yürümez.geç kalınmış bir konuydu.tartışılması gereken bir konuydu ,sorun hala geç değil çözülebillir...
saygılarımla...
 
Cevre danismanlik isi falan yapmiyrm cok sukur oncelikle onu soyleyeyim ;)
bugun biraz once bi arkadasimla gorustum laf lafi acti. Soz danismanlik ucretlerine geldi. Soyledigi aynen su " 130 tl fiyat teklifi verdim ama daha dusuk veren var alamadım"
Gulermisin aglarmisin. Bilemedim gercekten.
Soyle bir hesap yaptim.
%18 kdv %20 vergi is basina firmanin 30 lira sabit gideri olur diye attim ( kagit,yakit kira yemek elektrik su telefon falan filan)
130*(0.18+0.2)-30= 50.6
bir muhendis 26 firmaya bakabiliyor ( cumartesi calissin bizim muhendisimiz para veriyrz)
50.6×26=1315 lira.
ee sevgili meslektasim asgari ucretin bile isverene maliyeti n3 kadar 1240 tl. Eee nasil ciksin adam bu isin icindende sana yuksek maas versin.
ama sunuda dusunelim.
Bir firma dusunelim. Olcum Ve analiz yapiyo laboratuari o Firmayla sade bir danismanlik firmasi nasil bas etsin. O firma bedava da yapsa olcumden kazaniyor zaten ordan isi goturuyor. Olan gariban arkadasima oluyor.
bugun 850 - 900 tl ye muhendis calisirmi yaa. Calisiyor biliyorum ayni yerde isveren isciye 1200 1300 tl oduyor mühendise odemiyor. 200 lira versek yapiyolar zaten diyor.
bacagimIniza sıkıyoruz arkadaslar haberimiz yok.

su an ciddi ciddi dusunuyrm tutayim bi ofis alayim iki mühendis calissin maasini cikartsin bizede kalir biraz biseyler aylik 3000 lira neki

yukarıdaki cumleyi dun bir ortamda kasaplik kabzimallik yapan bir beyefendi kurdu arkadaslar ve gayette ciddi ciddi yapmayi dusunup ofis yeri bakiyor
 
Üst