• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık firmaları ve fiyat politikaları

Sadık Güven

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2010
Firma
Elektro-kim Ltd.Şti.
Arkadaşlar herkese selam,

İstanbul ÇMO'da daha önce masaya yatırılan bir konu. Çevre danışmanlık firmaları hizmetleri ve fiyat politikaları. Piyasada inanılmaz bir karmaşa mevcut. Konuyu öncelikle bir alt konu üzerinden tartışmaya açmak istiyorum.

Şurası kesin ki bir çok danışmanlık firması odanın hizmet bedeli belirleme kriterlerinin çok çok altında fiyatlarla iş yapıyor. (Örneğin EK-2'ye giren bir firmaya aylık 225 TL'ye kadar fiyat verildiğine bizzat şahit oldum). Oda kriterlerine göre aylık 1260 TL gibi bir bedel çıkmasına rağmen!

Sizce bu vahşi rekabet, dönüp dolaşıp danışmanlık firmalarına ve dolayısıyla biz çevre mühendislerine zarar vermeyecek mi? Hizmet alan firmalar bu komik rakamlar karşılığında bir dünya sorumluluğu danışman firmalara ve buradaki çevre görevlilerine devretmektedirler.

Bu noktada bir diğer önemli hususta, şu anda herhangi bir EK-2 firmasında ayda 1 tam gün bulunma zorunluluğu olan çevre görevlisi korkarım ki belli bir süre sonra yenilenecek ve şekillenecek mevzuat içeriği sebebiyle oluşacak iş yükünü tamamlamak amacıyla değil 1 gün 2 gün belki 1 hafta o firmada bulunmak zorunda kalacak, bu da maliyetleri fevkalade zorlayacaktır.

Görüşlerinizi bekliyorum



Sadık GÜVEN,

Kalite&Çevre mühendisi/Çevre Görevlisi/Müzisyen
 
Bence danışmanlık yapılabilecek firmalara bir sınırlama getirilmesi her firmaya danışmanlık verilememesi lazım. Bu dediğim ek-1 ek-2 sınıflandırmasından daha detaylı bu şekilde çoğu fabrika çevre danışmanlık hizmeti yerine çevre mühendisi istihdam etmek zorunda kalacak.Danışman firmalarda daha az müşteriye daha pahalıya danışmanlık yapabilirler. Bugün bulunduğum lokasyonda 500 e yakın fabrika var toplasan 20 çevre mühendisi yok :d Küçük işletmeler danışmanlık alsın zaten ama 500 fabrikanın 480 nini danışmanlık firmaları hallediyor 5*6= 30 çevre mühendisi ile :D toplamda 50 çevre mühendisi 500 fabrika. Dediğim mevzu olsa bu fabrikalardan en az 100-200 ü danışmanlığı bırakıp çevre mühendisi istihdam etmek zorunda kalacak.
 
Teşekkürler sayın başgan
 
sektörü bilmeyenler için 7 yıldır sektörün içinde olan birisi olarak yazayım. Hem çalışan hem de firma sahibi olarak. Bu iş para kazandırmıyor. Bir çalışana 16 puan zorunluluğu verip serbest piyasa çalıştırtmak öncelikle kilit nokta.
Firma başı 500 tl den anlaşmak şu anda ortalama fiyat 16*500 = 8000 Tl ortalam en kötü çevre mühendisi maaşı 2250 tl sigortası stopajı yemeği vs dedin mi çalışan maliyeti 4500 TL.
araç masrafı bir çalışan için şuanda 3 kişi ortak araç kullanımında 1500 TL dışarda total 6000 TL.
Bunun yanında ofis giderleri elektrik bilgisayar vs. (yönetmelik 1+1 en az ofis istediği için) çalışan başı düşündüğünüzde 1000 TL yi buluyor.
Kaldı kasaya 1000 TL. Ondan da bağkuru gelir vergisini düş. eline aylık 250 tl kalırsa şükredersin.

Bir işletme yönetmek başka dışarıdan bakmak başkaymış. 2 yıldır içine girince anladım ben de.

Devlet ismiyle büyük kurumsal firmalara korku salarak danışmanlık sektöründe olanlar tabi ki tonla para kazanıyor. Ve gözleri bizim 3 kuruşluk kazancımızda.
 
Şimdi murat bey aslında problemin kaynağına dolaylı olarak değindiniz. Sizden önceki yorumlarda başka bir firma sahibi bu hesabı yaparken ortalama 600 TL danışmanlık ücreti hesapladı, siz 500 TL hesapladınız. Hesap yaparken bile diğerinin söylediği fiyatı düşürdünüz, sizi tenzih ederek söylüyorum ama danışmanlık firması sahipleri iş almak için ücret düşüre düşüre bu hale geldi sektör ne yazık ki. Yani bizim mantığımız şu hizmet kalitemizi artırarak iş almak yerine ya rakip firmayı kötüleyerek almaya çalışıyoruz yada bu işi daha ucuza yaparız diyerek. Bu enkazın (danışmanlık sektörü) sebebi BİZİZ.
 
Bu hesapla bir çevre mühendisinden ( yani 16 firmanın danışmanlığından ) 250 tl kalıyor. Firma sahibi olarak çalıştırdığınız çevre mühendisine vermiş olduğunuz 2250 tl'lik maaşı kazanabilmeniz için 10 tane çevre mühendisi çalıştırmanız 160 fabrikaya danışmanlık yapmanız gerekiyor ki 2250 tl aylık kazanabilesiniz. Ben şok:D Bizim buradakiler bu auidilere bmw lere nasıl biniyor diyordum. Meğer aylık 250 tl taksitle almışlar :D
 
Zaman buldukça bu konudaki yorumları itina ile okuyorum ve 8 yıl zaman içerisinde hiçbir şeyin değişmemesi, hatta daha kötüye gitmiş olmasını görmek üzücü. sektörün sadece gelir gider hesabı üzerinden ele alınması traji komik bir olay olmuş. Maaşlardan, personel sayısı, danışmanlık ücretleri üzerinden konuşulması sadece çene suyuna pilav yapmaktır.
 
Sebebi biziz tabi. Özellikle fiyat kırma işi rezalet boyutta. Bu arada 500 tl iyimser miktar yazdım. daha yeni 300+kdv ye şehir dışı teklif veren adam gördü bu gözler. Aslında sebebi biz de değiliz. Bağlı olduğumuz oda. Üyeleriden yıllık çatır çatır parasını alır. Ben üyelikten vazgeçtim hizmetinizi beğenmiyorum desen çıkartmaz. Bakanlık bile artık onların verdiği BTB yi zorunlu tutmuyor. Çünkü bi geçerliliği yok. Fiyat listesi vs nasılsa kimse uymuyor.
İkinci yükümlü bakanlık. Serbest Piyasa bi işte kafalarına göre 16 puan gibi bi kısıtlama koymaları başlı başına akıl almaz bir durum. Aylık iş günü kadar puan sınır koysa yine bir nebze yönetmelikteki 1 ve 2 günlük şartıyla anlamlandırılabilir. En çok maaşı vereceğin adamı 8 puanla sınırlandırıp ofiste oturtmaya mecbur koşar. Neresinden tutsan elinde kalan bir uygulama örneği. Bir takım firmaların işine gelen bir uygulama işte.
Oda gerçekten işini yapsa. Yönetmeliğe bu işin standartlarını ÇMO belirler ibaresi ekletebilse. O zaman hem sektör kurtulur. Hem de iş imkanları artar.
 
o işi ülkenin genel her işinde olduğu gibi düşünebilirsiniz (yandaşlık, isim kullanma, zorlama vs). Bakanlık personellerinin de çoğunun anlaşmalı çalıştığı danışmanlık firmaları olduğunu bilmiyorsanız söyleyeyim. Bu sektörde öyle paralar yok. Audi BMW lerin kaynakları vardır görünmeyen merak etmeyin. Kısacası şöyle gerçekten kimseye minnet etmeden işini olması gerektiği gibi yapmaya çalışan kişi ve kuruluşlar malesef bu sektörde de aynı ölçüde kaybedenler. Sektördeyseniz son dönemin yükselen markalarına ve bağlantılarına bakmanızı öneririm.
 
Artık işin suyu çıktı arkadaşlar, danışmanlık firmalarında "part time" dönemi başlamış. Elemanı işe alıp haftada bir iki gün çağırıyorlar işi öğrensin diye, eline üç beş kuruş veriyorlar. Elemanın sigortası tam yatıyor ve böylece yeterlik de tamamlanmış oluyor. Dışarıdan belge kullanımı hadi neyse de, bu şekilde çalışmayı kabul eden arkadaşlara diyorum ki, ya tam zamanlı dışında kabul etmeyin ya da gidin başka bir sektörde çalışın bundan daha iyi çünkü bu şekilde bir yere varamazsınız. Ayrıca patronların gözünde değerimizi de iyice düşürüyorsunuz. İyi düşünün derim...
 
Merhaba Meslektaşlarım,
Hepinizin yorumlarını üzülerek okudum.Sektörün bizi getirdiği durum içler acısı,bundan 4 sene önce sırf bu umutsuz tablodan uzaklaşmak için olumsuz çalışma koşulları,düşük ücretler,aldığınız sorumluluk,iş yükü vs vs gibi bir-çok yıpratıcı sebepten sektör değiştirmistim.Fakat sonra mesleğimi özleyip geri dönmek istedim,ancak 1 yılda tekrar mesleği bırakıp bırakmamakla yüzleşiyorum.Bunun da sebebi hak ettiğimiz noktada olayamayışımız ve maddi nedenler..Danışmanlık piyasasında ücret skalası nedir ? 2 yıllık deneyimi olan bir Çevre Mühendisi/Çevre Görevlisi ne kadar kazanıyor ?
Diğer sektörler bize neler vaad ediyor?
Daha cazip iş koşulları ve maddi olarak daha konforlu bir hayat ?
Bu ikilem için de nasıl idealist olabilir ki insan ?
 
Bu işin tek çıkar yolu kesinlikle MELBES gibi bir sistemin getirilmesidir. Çevre Mühendisleri Odası'nın yayınlamış olduğu fiyat tarifeleri ortadadır. Serbest piyasa ile bir yere varılamacağı kesindir. Ama dediğim sistemin getirilmesi yönünde bakanlık görünürde pek sıcak bakmıyor. Çevre mühendisleri de 1-2 sene çalışıp başka sektörlere geçmeye devam edecekler. Üzücü ama yapabilecek de bişey yok malesef.
 
İşin tek çıkar yolu Danışmanlık firmalarının danışmanlık hizmeti verebileceği fabrikaları atık miktarı atıksu oluşumu gibi vb. kriterlere göre sınırlandırılmasıdır. Bu sayede çoğu fabrikada çevre istihdamı artacaktır.
 
bu tarz görüşler toplanıp sektörden arkadaşların randevu talep edip sistemi görüşmeleri öneriler sunulmalı dirsek teması olursa mutlaka kıpırdama olur gibi lab sektöründe olduğu işi kötüye kullananlar olduğu gibi danışmanlarda çok fazla bizim melbes için gelen bakanlıktan yetkililerde danışmanlara karşı çok fazla sinir olmuşlar gördüm :) melbes tarzı bir sistem kontrollü bir sistem getirilmesi iyi olacaktır ..
 
Merhaba sayın arkadaşlar.
Ben hala mezun durumunda değilim ve mesleğimi öğrenme amaçlı bir danışmanlık şirketinde çalışıyorum. İşin açıkçası Hem danışmanlık hem de mühendislik şirketi çalıştığım firma. arıtma Tesisini kurar işletir , danışmanlık hizmeti de verir. Tabi ki bu sektörde çalışmak için çok araştırma yaptım ancak eski staj yaptığım yerden başka bir yer almadı. Şuan da "Mühendislik" kavramı yerine bir tesis nasıl kurulur ? sorusuna cevap olmak için ustanın yanında çıraklık yapıyorum. Şikayetçi değilim bu durumdan elbette ama benim de sizler gibi tek problemim para konusu. Asgari ücret alabilene (sigorta da yok tabi ki ) helal olsun. Bu sektörde benim gördüğüm kadarıyla diğer arkadaşların da dediği gibi firmalar birbirlerini kötüleyerek ya da fiyatları düşürerek iş almaya başlamışlar. Durum böyle olmasına karşın tanıştığım firma sahiplerinin %90'ı son model arabalara biniyor, en kaliteli kıyafetleri giyiyor. Bu sektör ölmüş ise bu insanlar nereden para kazanıyor ? Bizlerin hakkını yiyerek mi yoksa arada bir sağlam ücret almak ile mi ?
 
bu dediğine katılıyorum . Şimdi durum şu diploma kiralama o kadar fazla ki . Benden de istediler vermem dedim . Ama piyasada 50-60 firmaya bakıp özünde 2 personel çalıştıran var niye binmesin lüküs otomobillere . Haklısın kardeşim , aslında kontrolsüzlük ve takipsizlik olduğu için durum bu .....
 
Bakanlık firmalara 3 ya da 4 çevre mühendisi zorunluluğu vermiş olması lazım yanlış hatırlamıyor isem. diploma kiralandı o kişiye aylık kira bedeli + sigorta primi yatırılıyor ancak ben hem asgari ücret alamıyorum hem de sigortasızım. Bu konuşmaları okuyan firma sahipleri de vardır elbette lütfen yanlış anlamayın sizlerde, şahsen fikrim yeni mezun veya mezun olacak çevre mühendislerinin eğitilmesi gerek ve tek bir çatı altından bu işlerin yönetilmesi gerek artık. Özel sektörler bile devlet kontrolünde sabit fiyatlandırma ile iş yapmalı. Aksi takdirde bu piyasa da 5 firma batarken 1 firma kazanacak. Kazanan patron kaybeden yanında çalışan çevre mühendisi. Yazık halimize...
 
Aslında diğer bir soru da şu olmalı. Danışmanlık firması sahipleri çalışanların maaşlarını neye göre belirliyor? Kazandığı paraya göre mi, piyasa şartlarına göre mi yoksa çalışanın tecrübesine göre mi? İşin kolayı var tabi. "Piyasa bu kardeşim buradan çıksan da aynı şartlarda çalışırsın" diyorsa bilin ki fazla kazanıyordur.
 
Üst