Herkes kendini niyetlerine göre, karşısındaki davranışlarına göre değerlendirirmiş derler ya, patron çalışan ilişkisi biraz buna benziyor galiba. ( Ben de 4 yıllık Çevre Mühendisiyim bu arada, patron değilim.)
Çevre Mühendisi arkadaşlarımız diyorlar ki, ben o kadar okudum, dirsek çürüttüm, beni asgari ücretten bile daha azına layık görüyorlar. Kesinlikle bu şartlarda çalışılmaz, kahrolsun bu düzen batsın bu sistem. Çok haklılar.
Ama sizin ilk 6 ay doğru ( en iyi ihtimalle) düzgün bir katkıda bulunamayacağınız, hata yapmak ve öğrenmekle geçecek bir sürece karşılık ciddi maaşlar almayı beklemek bana çok da mantıklı bir istek gibi gelmiyor. Mezun olduktan sonra kendimizi çok yetkin, çok değerli hissediyoruz çünkü mühendisiz ama aslında öyle değiliz. Liseden mezun olmuş, üniversite okuyamamış ama aklı başında bir adamı alın, danışmanlık şirketine koyun ve aynı süreyi verin düzgün bir danışmanlık şirketinde, benzer yetkinlikleri o da kazanır. Yani farkınızı elinizin altındaki diploma değil siz yaratırsınız, o farkın anlaşılması için de biraz süre gerekir malum.
İdeal şartlar altında talepleriniz çok makul lütfen yanlış anlamayın ama yaşadığımız dünya ideal şartların üzerine kurulu değil. Dolayısıyla aynı yollardan benzer maaşlarla geçmiş biri olarak, maaştan önce iş öğrenmeye ve kendinizi piyasada yetkin ve değerli hale getirmeye bakın. Üzerinizdeki yeni mezun etiketini ancak özgeçmişinizde belli başlı şirketlerde, belli sürelerde çalışmış görünerek atabilirsiniz. Bu çok sağlam ve maalesef olumsuz bir etiket. İş hayatına girdiğinizde, okulda öğrendiklerinizden çok başka bir dünyayla karşılaşacaksınız. O zaman belki siz de hak verebilirsiniz.
Bu arada, keşke iş öğrenirken de bize yüksek maaşlar verilse o da bir temenni ama, günümüz dünyasında mümkün değil. Dolayısıyla bu deveyi kendi lehinize olacak şekilde gütmeniz gerekiyor. Hepimize Allah kolaylık versin.