• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bekra

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Değerli Meslektaşlarım,

Seveso bildirimi var daha onu anlamadan bekra bildirimi nedir ya? benim tesisimde ne bekra nede seveso bildirimi var. şimdi nerden ve nasıl başlıcam
 
Okan Bey, belgeler için teşekkürler ama toplama kuralını biliyorum zaten. benim sorum; sisteme girişte her madde ayrı isteniyor. her maddeyi ayrı ayrı girerken toplama kuralını nasıl yapacağız? burada kocaaaa bir boşluk yaşıyorum.
 
Arkadaşlar BEKRA 3 güncellemesi yaparken tesiste kullanılan kimyasalların oluştuğu bileşenleri ayrı ayrı mı hesaplayacağız yoksa tek bir madde olarak mı giriş yapacağız bilgi verirseniz memnun olurum
 
Merhaba,

MSDS formalarını incelediğimde çevreye zararlı işareti var ancak, R50, R50/53 veya R51/53 kodları karışım tablosunda yok. bu durumda bekra hesaplama esnasında ne yapmalıyım. bu kimyasalı hesaplamaya dahil etmemeli miyim?
 
Arkadaşlar Merhaba,
BEKRA sistemine bir karışım girmeye çalışıyorum. Karışımın sınıflandırma bilgileri:
Fiziksel ve kimyasal tehlikeler: Alev.Sıvı 3 - H226.
İnsan sağlığı: Asp. Tok. 1- H304; BHOT Tek Mrz. 3- H336
Çevre: Sucul Kronik 2 –H411 şeklinde verilmiş SDS'inde. Malzeme açık alanda bir tankta depolanıyor. Malzemenin kullanımı ya da depolanması esnasında yüksek sıcaklık yahut basınç yok. Bu durumda P5c'ye girer diyebilir miyiz? Yani ben öyle yorumladım.
Not: Yönetmelik aşağıdaki şekilde açıklamış
P5b ALEVLENİR SIVILAR
- Yüksek basınç veya yüksek sıcaklık gibi, büyük kaza tehlikesi oluşturabilecek özel proses koşullarındaki alevlenir sıvılar Kategori 2 veya 3,
veya
- Yüksek basınç veya yüksek sıcaklık gibi, büyük kaza tehlikesi oluşturabilecek özel proses koşullarındaki ve parlama noktası ≤ 60 °C olan diğer sıvılar (Not 12’ye bakınız)
P5c ALEVLENİR SIVILAR
P5a ve P5b kapsamına girmeyen alevlenir sıvılar Kategori 2 veya 3
 
Bekra sık sorulan sorulara girince daha önce beyan yapılmadıysa ve tesis kapsam dışı ise beyan yapmayın ibaresi var. Konu hakkında bakanlıkla görüşen oldu mu acaba?
 
@Arif Öztürk
Bakanlık değil de, il müdürlüğüyle görüşmeler yaptık. Evet kapsam dışı ise beyan gerekmiyor diyor ama gelince yapmış olduğunuz toplama kuralı hesabını soruyorlar.
 
@cgdm
Çiğdem Hanım bahsettiğiniz risk no.ları eski SDS'lerde mevcuttu. Yeni mevzuata göre hazırlanmış SDS'leri talep etmelisiniz.
Girmeye çalıştığınız kimyasal saf madde ise CAS no.su ile sistemde arama yapabilirsiniz. Eğer karışım ise dediğim gibi güncel SDS'leri talep etmelisiniz.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Arkadaşlar Merhaba,
Sisteme girdiğim bazı kimyasallar CAS no.su ile arattığımda Adlandırılmış listede bulunuyor ancak Zararlılık Kategorilerine baktığımda toplama kuralına dahil etmeme gerek yok. Hesaplamaya dahil edilmemeleri nedeniyle (kafa karışıklığı yaşanmasın diye) listeden çıkarmayı düşünüyorum. Bu durum sizce sorun olur mu?
Örnek: CAS No: 1310-73-2
Ciltte Aşınma/Tahriş, Zararlılık Kategorisi 1A
H314 Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar
 
@Esin Alkar

@Esin Alkar Hanım vermiş olduğunuz CAS numarasına ait kimyasal sodyum hidroksit'e ait yanlış bilmiyorsam. Sodyum Hidroksit Yönetmeliğin Ek-1 Bölüm 2'sinde yer almamaktadır, o yüzden bölüm 1'e göre tehlikelilik sınıfına göre toplama kuralını uygulamanız gerekmektedir. H314 sağlık tehlikelilik sınıfına girmekte ve tablodan H1 Akut Toksik sınıfına göre değerlendirme yapmalısınız. Ayrıca Adlandırılmış gruba giriyorsa direk toplama kuralına dahil etmeniz gerekmektedir.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@cgdm

@cgdm Hanım kimyasalları temin ettiğiniz firmadan güncel MSDS'leri talep etmeniz gerekmekte ve ona göre değerlendirme yapmanız gerekmektedir.
 
@Esin Alkar

Merhaba bende bulunan MSDS'ler ekteki şekilde. güncel diye biliyorum Doğru mu? Ayrıca ürün şekli karışım diyor. Kimyasalı karışım olarak algılamam gerekiyor doğru mu?
 

Ekli dosyalar

  • GURIT PRIMET 27 Resin_TR UN 3082.pdf
    196.5 KB · Görüntüleme: 72
@cgdm
Evet Kimyasalınız karışım ve SDS'niz güncel. Olası tehlikelerin sınıflandırması kısmına bakıldığında Bekra'da hesaplamaya katılması gereken bir tehlikesi yok gibi görünüyor. Yine de kimyasalı girmeyi denersiniz.
 
@cgdm

@Esin Alkar

@cgdm hanım öncelikle msds'in revizyon tarihi 2015 daha günceli yok ise buda geçerlidir ve evet karışım olarak ele alacaksınız kimyasalı
@Esin Alkar hanım msds olası tehlikelilik kısmında tehlike sınıfları verilmiş ve kimyasal karışım adlandırılmamış kimyasallara girmektedir. Bunun için toplama kuralı uygulanması gerekmektedir. Eğer kullanılan kimyasalın miktarı çok fazla değilse kapsam dışı çıkma ihtimaliniz var. Ayrıca tesis daha önceden eski SEVESO ya da Bekra 2 güncellemelerin de sisteme giriş yapmamış ya da yapmadıysanız sisteme girmenize gerek yoktur.



@Esin Alkar hanım H300 ile başlayan tehlike sınıflandırmaları H-Sağlık tehlikeleri altında değerlendirilmektedir ve kategori olarak 1A dediğiniz için bende o yüzden H1 olarak hesaplamaya dahil etmeniz gerekmektedir dedim.
 
@güneşfunda

Bunu bizzat deneyerek öğrendim, tecrübemi paylaşayım:

Toplama kuralını kağıt üzerinde yapıyorsunuz, o sizde kayıtlı kalıyor. Hesaplama sonucuna göre de sistemin en sonunda size sorduğu soruyu(kapsamdışı mı, alt seviye mi üst seviyemi?) bu hesaplama sonucuna göre yanıtlıyorsunuz.

Sisteme de her maddeyi (ek-2 listesinde yer alan ve 1 ton üzerinde olan) elinizde yer alan miktara göre giriyorsunuz. Yani sistem size hesap modülünü yansıtmıyor. Kurulan sistem, belli ki, büyük bir başarı hikayesi barındırıyor... :)
 
@güneşfunda

Beyanınızın çıktısını alıp, kimyasal depolama sahanızı geziyorlar. Depolama yapabileceğiniz alanlara, tanklara göz atıyorlar. Absürt bir rakam görürlerse sorguluyorlar. Ayrıca listede olmayan bir kimyasal görürlerse yine revize etmenizi istiyorlar.
 
arkadaşlar şimdi toplama kuralında; E,P ve H başlıkları altında gruplandırılan kimyasalın etkinlik değerini belirlemede E,P,H hangisini dikkate alacağımızı nasıl belirlemekteyiz??
 
Üst