• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bekra

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Değerli Meslektaşlarım,

Seveso bildirimi var daha onu anlamadan bekra bildirimi nedir ya? benim tesisimde ne bekra nede seveso bildirimi var. şimdi nerden ve nasıl başlıcam
 
@fatih boztepe Yönetmeliğin Ek-1'inde aşağıdaki ifade bulunmaktadır. Dolayısıyla Bölüm 1 ve Bölüm 2 kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmiyor. Bölüm 1 ve Bölüm 2 deki miktarlar toksisite / alevlenirlik / ekotoksisite etkilerine göre önce ayrılıyor sonra aynı etkilere sahip olanlar toplanarak 1'den büyük mü küçük mü o zaman bakılıyor. 2 ayrı tablonun kendi içinde değerlendirileceğini neye dayanarak düşündünüz?

"Bu kural, toksisite, alevlenirlik ve eko-toksisite ile ilgili tehlikelerin tamamının değerlendirilmesi için kullanılacaktır. Dolayısıyla aşağıdaki durumlar için üç defa uygulanacaktır:
(a) Bölüm 1'de adlandırılan ve toksik veya çok toksik olarak sınıflandırılan madde ve müstahzarlarla birlikte, Bölüm 2'deki 1 inci ve 2 nci kategorilere giren madde ve müstahzarların eklenmesi,
(b) Bölüm 1'de adlandırılan ve oksitleyici, patlayıcı, alevlenir, kolay alevlenir veya çok kolay alevlenir olarak sınıflandırılan madde ve müstahzarlar ile birlikte, Bölüm 2'deki 3, 4, 5, 6, 7a, 7b veya 8'inci kategorilere giren madde ve müstahzarların eklenmesi,
(c) Bölüm 1'de adlandırılan ve çevre için tehlikeli olarak sınıflandırılan (R50 (R50/53 dahil) veya R51/53) madde ve müstahzarlar ile birlikte, Bölüm 2'deki 9(i) veya 9(ii) kategorilerine giren madde ve müstahzarların eklenmesi.
(a),(b) veya (c) ile elde edilen toplamlardan herhangi birisinin 1'e eşit veya 1'den büyük olması durumunda, bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanacaktır."
 
Merhabalar,
Daha önce bekra beyanını nasıl yapmaya çalıştığımı anlatmıştım. Ondan tekrar bahsetmeyeceğim. Bu sebeple kimyasal madde listemiz üzerinden MSDS 'lere bakarak (en başta adlandırılmış madde listesinde olup olmadığına bakılacak, müstahzar ise içerik tek tek girilmeyecek) tehlike sınıfları ve R ibareleri girilir. Burada dikkat edilecek hususlar fazla tekrar anlatmayacağım. Bu arada eğitim almadım kendimce bir yöntem geliştirdim. Tüm girişleri yaptıktan sonra tabloda bildirim içeriğinin yanında adlandırılmış tehlikeli maddeler ve onunda yanında adlandırılmamış madde ve karışımlara dair bilgi verilmektedir. Yaptığınız girişe göre bu bölüm altları dolacaktır. Bu tablolardan yola giderek toplama kuralını uyguladım.

Şimdilik bu kadar, eklemek isteyen hata var ise düzeltmek isteyenler olursa da memnun olurum.
 
@fatih boztepe Yönetmeliğin Ek-1'inden algıladığım kadarıyla toplama kuralının bu şekilde uygulanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca Bekra bildirim sayfasında bulunan ekteki örnek faydalı olacaktır. Ben de oluşturduğum excel tablosunda bu örneği uygulamaya çalıştım.
 

Ekli dosyalar

  • toplama_kurali.pdf
    163.1 KB · Görüntüleme: 459
Tekrar inceleyip dönüş yapacağım, şu beyanlardan fırsat kalırsa. Sanırım başka kimsenin ilgisini çekmedi. )
 
@malix Tabii ki hayır. Yönetmeliğin 3. Maddesi (e) bendi... Zaten yönetmliğin hiçbir yerinde de yazmaz tehlikeli atıklara ilişkin bir madde.
 
Benim elimde 1000 ton X tehlikeli kimyasal ve 500 ton Y tehlikeli kimyasal var. Bir de 1 ton Z tehlikeli kimyasalı var.Toplamda 1501 ton tehlikeli kimyasal eder. Yönetmeliğin ek 1, 4. maddesinde ''Yönetmeliğin ilgili maddelerinin uygulanmasında göz önüne alınan miktarlar herhangi bir zamanda, mevcut olan veya olması muhtemel en yüksek miktarlardır. Bir kuruluşta, yalnızca ilgili niteleyici miktarın % 2’sine eşit veya daha az miktarda bulunan tehlikeli maddeler, kuruluşun başka bir yerindeki büyük bir kazaya neden olma ihtimali olmayan herhangi bir yerde bulunması hâlinde, mevcut toplam miktarın hesaplanmasında ihmal edilir'' ifadesi geçmektedir. Buna göre Z kimyaslı %2'den az olduğuna göre hesaplamalarda ihmal mi edeceğiz?
 
Evet ama koşulu unutmayın. " kuruluşun başka bir yerindeki büyük bir kazaya neden olma ihtimali olmayan herhangi bir yerde bulunması hâlinde" Eğer bu koşulu sağlıyorsanız Z kimyasalını toplama kuralında ihmal edebilirsiniz. Tabi bu koşulun sağlanıp sağlanmadığı İl Müdürlükleri ve/veya Bakanlık tarafından kontrol edilecektir muhakkak...
 
arkadaşlar topla kuralına göre kapsam dışı çıkıyoruz. böyle bir durumda bildirim yapmıyoruz. değil mi?
Yönetmeliğin ikinci maddesinden öyle anlaşılıyor
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik mevcut, bulundurulması muhtemel, endüstriyel bir kimyasal prosesin kontrol kaybı esnasında oluşması beklenen tehlikeli maddeleri Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen sınır değerlere eşit veya üzerindeki miktarlarda bulunduran alt ve üst seviyeli kuruluşlara uygulanır. Ancak; 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 14 üncü, 15 inci, 16 ncı ve 17 nci maddeler sadece üst seviyeli kuruluşlara uygulanır.
 
@malix
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bildirimler
MADDE 7 – (1) Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen tehlikeli maddeleri bulunduran veya bulunduracak kuruluşun işletmecisi;
a) Faaliyet halindeki kuruluş için bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren,
b) Kuruluş faaliyete geçmeden önce,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasındaki özel program paketini kullanarak bildirimini yapar.
(2) İşletmeci;
a) Beyan edilen tehlikeli maddelerin miktarında kuruluşun seviyesini etkileyecek bir değişiklik olması,
b) Beyan edilen tehlikeli maddelerin niteliğinde veya fiziki şeklinde değişiklik olması,
c) Uygulanan proseslerde değişiklik olması,
ç) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olması,
d) Kuruluşun faaliyetine son vermesi veya devredilmesi,
hallerinde yirmi iş günü içerisinde bildirimini günceller.

Bildirimini yap.
 
@malix ve oknt
hesaplamayı ilk defa yaptınız, daha önce bildiriminiz yok ve kapsam dışı iseniz; bildirim yapmıyorsunuz(hesaplamayı sorulduğunda gösterebilmelisiniz).
önceden üst seviyeli ya da alt seviyeli kuruluşsanız ve kimyasal/depolama değişikliği nedeni ile kapsamdışı olduysanız; kapsamdışı olarak bildirim yapıyorsunuz.
 
@ceren123

BEKRA sistemine girildiğinde çıkan uyarı :

BEKRA III GÜNCELLEMESİ

18.07.2017 tarih ve 30127 sayılı Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca 01.07.2018 tarihine kadar tüm bildirimlerin yeni EK 1 listesine göre güncellenmesi gerekmektedir.
 
merhaba arkadaşlar,
adlandırılmamış listeye giren kimyasallar için toplama kuralını uygularken hangi H, P veya E tehlike sınıfına girdiğine nasıl karar veriyorsunuz?
Örneğin; sistemde AKUT TOKSİK sınıfına girmiş fakat H1 mi H2 mi hangisine dahil etmeliyim bu konuda zorlanıyorum. Yardımcı olabilecek var mı?
 
@Firdevs Gizem Eğer incelediğiniz güvenlik bilgi formları yeni formatta hazırlandıysa kategori bilgileri yer alıyor. Bir kimyasala ait güvenlik bilgi formu paylaşırsanız üzerinden değerlendirebiliriz..
 
Merhaba , ekte yer alan karışımın EC sini 215-185-5 olarak değerlendirebilir miyim? diğer maddeleri katmadan.
 

Ekli dosyalar

  • CLP_MSDS_TR_TITAN EASYFOAM VF32.pdf
    293.2 KB · Görüntüleme: 105
@3bru EC sini 215-185-5 olarak değerlendirirsen, sınıflandırma kısmında sadece C;R35 almak zorunda kalırsın. Öyle yaparsan da, maddenin asıl bileşiminin tehlike sınıflarını barındırmayan özelliklerde bir bildirimde bulunmuş olursun. Kısacası müstahzarları o şekilde değerlendiremezsin. Müstahzar tehlikeli ise(ki tehlikeli) bileşimindekileri yönetmelikteki uygun formül ile hesaplayarak bildirim yapman gerekli.
 
Üst