Merhabalar, BEKRA konusunda sizleri bilgilendirmek isterim, umarım yararlı olur.
Ülkemiz’ de BEKRA(SEVESO III) konusunda yeterince bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulamamıştır. Bilindiği gibi, 02.03.2019 tarih ve 30702 sayılı resmi gazete’ de” Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” yayınlanmış,
Yönetmeliği, Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ortaklaşa yayınlamıştır.
İlgili yönetmelikle Sanayicilere bir takım “Yükümlülükler”, yetkili makamlara’ da “ Denetim” sorumlulukları getirilmiştir.
Bekra Yönetmeliğine göre, tesislerin kontrol ve denetimlerinde; Güvenlik Raporları+BKÖP+Kantitatif Risk Analiz Raporlarını, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Dahili Acil Durum Planlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik elemanları incelemede bulunmaktadır.
2020 yılındaki, Denetim ve Kontrol yaptırımlarında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tesis’ deki çalışan sayısına göre, Güvenlik Raporu olmaması durumunda: 117.391-563.475 TL aralığında İdari Para Cezası+ Faaliyetten men cezası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise: Dahili Acil Durum Raporunun olmaması durumunda 44.245 TL idari para cezası verebilmektedir.
Bekra Yönetmeliğine tabii sanayi sektörleri; Petrokimya Tesisleri(Örneğin, Petrol Rafinerileri, Depolama, Dağıtım), İmalat, Kimya Tesisleri, Metallerin İşlenmesi,Taşıma ve Depolama,Güç Üretimi, tedarik ve Dağıtım, Madencilik faaliyetleri, Diğer Faaliyetler(Yukarıdakilere dahil değilse), Su ve Kanalizasyon ve Atık Yönetimi, Tarım Sektörleri ‘ dir.
Bekra yönetmeliğine göre, tabii tesisler, “Kapsam Dışı, Alt Seviyeli Kuruluş ve Üst Seviyeli Kuruluş” olarak değerlendirilmektedir. Tesislerin kapsamları, kullandıkları tehlikeli Kimyasalların miktarlarına göre belirlenmektedir. Kapsam belirleme doğruluğu kontrollerini, ECHA-EU(Avrupa Birliği) ve GESTİS-IFA(Almanya) sistemlerinden yapılabilmektedir.
Bekra Sistem Beyanları tesis yetkilisi veya tesis çevre görevlisi tarafından yapılmaktadır. Sistem girişlerinde; Toplama Kuralı(çşb)+BEKRA III Atıkları+BEKRA III&SEA yönetmeliğinden yararlanılmaktadır.
Bekra Yönetmeliğine Göre; Alt Seviyeli Kuruluşlar; Bildirim Yapma, Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Hazırlama, BKÖP hazırlama, Güvenlik Yönetimi Kurma,Kamunun Bilgilendirilmesi,Tehlikeli Madde Müdahale Kartı Hazırlama,Kaza Sonrası Bilgi Sağlama, Üst Seviyeli Kuruluşlar; Bildirim Yapma, Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Hazırlama Güvenlik Raporu Hazırlama,Güvenlik Yönetimi Sistemi Kurma, Kamunun Bilgilendirilmesi, Tehlikeli Madde Müdahale Kartı Hazırlama,Kaza Sonrası Bilgi Sağlama, Dahili Acil Durum Raporu Planı hazırlamakla ve ilgili raporların tesis’ de Denetimler’ de hazır bulundurma zorunluluğu vardır.
Güvenlik Raporları ve Planlar; Ülkemizde Bekra Yönetmeliği + Tebliğler, AB Yasaları ve Uluslar arası kılavuzlar dikkate alınarak hazırlanmaktadır.
Ben, Bekra Yönetmeliği gereğince istenen, “Güvenlik Raporu ve Planlarının” hazırlanması konusunda, Yetkili ve Eğitim Yönünden Yeterli birisiyim. Bu konuda her türlü yardımı yapabilirim.
İletişim: Fikret ŞAN(E.İl Çevre Müdürü-Koordinatör Çevre Görevlisi(Telf:0.542.312 28 93-E-Mail:
[email protected])