Bekra

Üyeler Görebilir
Değerli Meslektaşlarım,

Seveso bildirimi var daha onu anlamadan bekra bildirimi nedir ya? benim tesisimde ne bekra nede seveso bildirimi var. şimdi nerden ve nasıl başlıcam
 
Üyeler Görebilir
H315, H319 ve H335 olarak Tehlike Sınıfı girilmeli; zararlılık kategorisi olarak hiçbir şey seçmenize izin vermeyecektir. Çünkü bu sınıflara ait bir zararlılık kategorisi yok. Adlandırılmış madde referansı kısmını "Yok" şeklinde geçeceksiniz.
 
Üyeler Görebilir
Cem YılmazCem bey merhaba ,

Sistemde geçmişte bekra ile ilgili olfukça bilgilendirici cevaplarınızı inceledim.
Vakit ayırıp benim de soruma cevap verirseniz çok sevinirim.

Adlandırılmamış maddelerin hesabını yaparken ;
bir maddenin birden fazla kodu varsa hangisini almamız gerekiyor, yani hem h hem de e kodunda zararlılık varsa , hesaplamada bunların hangisini dahil edeceğiz?
 
Üyeler Görebilir
zararlılık kategorisi eşleşmeyen kısımda çıkıyor girdiğim bilgiler o değeri hangi aralığa göre toplama kuralına alıcam peki. Adlandırılmış Adlandırılmamışta hangi aralığı göz önüne alcam sonuçta zararlılık kategorisi eşleşmeyen kısımda kapsam dışı olarak mı değerlendirmem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
 
Üyeler Görebilir
merhaba çalıştığım TAT tesisinde tesis içi araçların kullanımı için mazot bulunuyor tesisimizde depo içinde 1 ton kapasiteli bunu bekra sistemine bildirmem gerekir mi ?
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz @Olgaç Sürmelihindi ben bir de konu açılmışken bir şey sormak istiyorum, halim olmadığım ve öğrenmek istediğim bir konu aslında, araçların kullanımı için kullanılan mazot bekraya girdiği takdirde gene kapsam dışı olur mu yoksa değişebilir mi veya kapsam içi - kapsam dışı olması için miktar olarak bir sınır değer var mıdır. ilgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim (:
 
Üyeler Görebilir
arkadaslar merhaba bekra güncellemesi yapıcam kostik msds den baktıgım kadarıyla h3 hedef organ saglık grubundan yer alıyor dıye bılıyorum varmı ? fıkrı olan paylasabılır mı ?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar, BEKRA konusunda sizleri bilgilendirmek isterim, umarım yararlı olur.

Ülkemiz’ de BEKRA(SEVESO III) konusunda yeterince bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulamamıştır. Bilindiği gibi, 02.03.2019 tarih ve 30702 sayılı resmi gazete’ de” Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” yayınlanmış,

Yönetmeliği, Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ortaklaşa yayınlamıştır.

İlgili yönetmelikle Sanayicilere bir takım “Yükümlülükler”, yetkili makamlara’ da “ Denetim” sorumlulukları getirilmiştir.

Bekra Yönetmeliğine göre, tesislerin kontrol ve denetimlerinde; Güvenlik Raporları+BKÖP+Kantitatif Risk Analiz Raporlarını, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Dahili Acil Durum Planlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik elemanları incelemede bulunmaktadır.

2020 yılındaki, Denetim ve Kontrol yaptırımlarında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tesis’ deki çalışan sayısına göre, Güvenlik Raporu olmaması durumunda: 117.391-563.475 TL aralığında İdari Para Cezası+ Faaliyetten men cezası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise: Dahili Acil Durum Raporunun olmaması durumunda 44.245 TL idari para cezası verebilmektedir.

Bekra Yönetmeliğine tabii sanayi sektörleri; Petrokimya Tesisleri(Örneğin, Petrol Rafinerileri, Depolama, Dağıtım), İmalat, Kimya Tesisleri, Metallerin İşlenmesi,Taşıma ve Depolama,Güç Üretimi, tedarik ve Dağıtım, Madencilik faaliyetleri, Diğer Faaliyetler(Yukarıdakilere dahil değilse), Su ve Kanalizasyon ve Atık Yönetimi, Tarım Sektörleri ‘ dir.

Bekra yönetmeliğine göre, tabii tesisler, “Kapsam Dışı, Alt Seviyeli Kuruluş ve Üst Seviyeli Kuruluş” olarak değerlendirilmektedir. Tesislerin kapsamları, kullandıkları tehlikeli Kimyasalların miktarlarına göre belirlenmektedir. Kapsam belirleme doğruluğu kontrollerini, ECHA-EU(Avrupa Birliği) ve GESTİS-IFA(Almanya) sistemlerinden yapılabilmektedir.

Bekra Sistem Beyanları tesis yetkilisi veya tesis çevre görevlisi tarafından yapılmaktadır. Sistem girişlerinde; Toplama Kuralı(çşb)+BEKRA III Atıkları+BEKRA III&SEA yönetmeliğinden yararlanılmaktadır.

Bekra Yönetmeliğine Göre; Alt Seviyeli Kuruluşlar; Bildirim Yapma, Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Hazırlama, BKÖP hazırlama, Güvenlik Yönetimi Kurma,Kamunun Bilgilendirilmesi,Tehlikeli Madde Müdahale Kartı Hazırlama,Kaza Sonrası Bilgi Sağlama, Üst Seviyeli Kuruluşlar; Bildirim Yapma, Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Hazırlama Güvenlik Raporu Hazırlama,Güvenlik Yönetimi Sistemi Kurma, Kamunun Bilgilendirilmesi, Tehlikeli Madde Müdahale Kartı Hazırlama,Kaza Sonrası Bilgi Sağlama, Dahili Acil Durum Raporu Planı hazırlamakla ve ilgili raporların tesis’ de Denetimler’ de hazır bulundurma zorunluluğu vardır.

Güvenlik Raporları ve Planlar; Ülkemizde Bekra Yönetmeliği + Tebliğler, AB Yasaları ve Uluslar arası kılavuzlar dikkate alınarak hazırlanmaktadır.

Ben, Bekra Yönetmeliği gereğince istenen, “Güvenlik Raporu ve Planlarının” hazırlanması konusunda, Yetkili ve Eğitim Yönünden Yeterli birisiyim. Bu konuda her türlü yardımı yapabilirim.

İletişim: Fikret ŞAN(E.İl Çevre Müdürü-Koordinatör Çevre Görevlisi(Telf:0.542.312 28 93-E-Mail:[email protected])
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, H numarası yazdığında manuel girişe giriliyor ama risk zararlılık kategorisini neye göre belirlemeliyim ? Yoruma açık diye tahmin ediyorum sizce de öyle mi ?
[automerge]1583938199[/automerge]
Zararlılık kategorisini nasıl belirliyoruz ? H numaralarına bakıp bunu nasıl söylebiliriz ?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar;

Yönetmeliğin ekinde bölüm 1'de verilen tablodaki ‘O’ - DİĞER ZARARLAR kategorisine dahil riskleri toplama kuralında nerede kullanmalıyım. H ,P ve E ile ilgili toplama yapmamızı söylüyor yönetmelik.
 
Üyeler Görebilir
Tuğçe Hanım SEA yönetmeliğinin eklerinde yer alıyor. Oradan bulabiliyorsunuz. EK-3 Tablo 1.1 Fiziksel zararlılıklar P oluyor mesela. Sırasıyla diğer tablolaları incelerseniz çözersiniz :)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
H kodunun açıklamasından yola çıkarak;
Fiziksel tehlike ise P (physical)
Çevresel tehlike ise E (environment)
Sağlık tehlikesi ise H (health)
(Yönetmelikten aldığım görseli ekliyorum)

Ekran Alıntısı.JPG

Mesela H226 için bakıyorum, açıklamasında Ek1 Başlık 2.6 - Alevleni sıvılar, Zararlılık Kategorisi 3 yazıyor. Alevlenebilir yani fiziksel tehlike, bu nedenle P diyorum.

Tüm H kodlarının açıklamaları için;
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
buradan Ek3'e inip (sayfa 152) bulabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
merhaba,bekra bildirimi yapacağım firma da pentan tankı var 36 tonluk ama bir seferde max.20-23 ton pentan depolanıyor .bildirim esnasında tankın hacmini yoksa depolanan max.miktarıını mı bildirmem gerekiyor?
 
Üst