• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezun-danışmanlık firmaları hakkında

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

rabia kç.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Kasım 2016
Şehir
İstanbul
Firma
gıda san.
Arkadaşlar Merhaba

Çiçeği burnunda yeni mezunum. İş arayışım devam etmektedir. Tecrübesizim ve hiç birşey bilmiyorum sanrım. Çevre görevlisi belgemi ve isg uzmanlık belgemi aldım. Çevre danışmanlık firmasında işe başlama gibi bir durumum var lakin ne yapmam gerektiğini tam manasıyla bilmiyorum. Siz değerli üstadlarımın yardımını talep ediyorum. Bir sorum daha olacak sizlere, misal danışmanlık firmasnda işe başladım, acaba farklı bir iş yerinde isg uzmanlığımı kısmi süreli yapabilirmiyim böyle bir olanak var mı?
Teşekkürler..:hhhhhh:
 
Evet aslında ben de aynı şekilde düşünüyorum fakat biryerlerden başlayabilmek adına kendimce çözüm üretmeye çalışıyorum ya da belki başka fikirler edinebilirim diye sormak istedim, tesekkür ederim.
 
@eyavuz

Başlığı açan arkadaşa cevap verecektim sizin yazıyı görünce önceliği size vereyim dedim. İSG yi bilmiyorum demişsiniz ya belli ki danışmanlığı da tam anlamında bilmiyorsunuz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çalışıyor olmanız daha da üzücü. Danışmanlık dediğiniz iş 1 -2 ayda öğrenebileceğiniz bir iş değil. Saygılarımla,

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Yeni mezun olan arkadaşım, benim her yeni mezun olan arkadaşa da söylediğim gibi, bir anda bir çok işe bölme kendini. Belgelerini almışsın tamam ama daha çok para kazanmaya odaklanma. Önemli olan yaptığın ve yapacağın her işi doğru düzgün yapmak. Danışmanlık ya da herhangi bir OSGB de çalışman başlangıç için iyi olacaktır. Birinden birini seç bence.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Yeni mezun olan arkadaşım, benim her yeni mezun olan arkadaşa da söylediğim gibi, bir anda bir çok işe bölme kendini. Belgelerini almışsın tamam ama daha çok para kazanmaya odaklanma. Önemli olan yaptığın ve yapacağın her işi doğru düzgün yapmak. Danışmanlık ya da herhangi bir OSGB de çalışman başlangıç için iyi olacaktır.
 
@alisaka

@alisaka Merhaba
evet haklısınız iş bazı işgörüşmelerimde değerleri meslektaşlarım neden isg aldınız iyi bir isg'ci mi olmak istiyorsun gibi sorular soruyorlar hayır, isg almamın sebebi çok para kazanmakta değil. Sadece çoğu iş görüşmelerinde isg varmı diye sorduklarından ben bu belgeyi alma durumda kaldım birinden biri bir eksiği kapatayım diye düşündüm. E almışkende neden kullanmıyayım . Ama tabiki Çevre Mühendisliğimi öncelikli olarak yapmak istiyorum. Teşekkür ederim.. :)
 
Arkadaşlar yaptığımız iş zor. Bakanlık personeli arkadaşımızın söylediği kopyala yapıştır yapan çok mühendis gördüm, evet bu şekilde yapıp işini yürütenler var. Olmuyor mu oluyor ve yeterlilikleri devam ediyor. Bir firma ile görüşmeye gittiğimde mevcut danışmanının tutanağını incelediğimde kopyala yapıştır bile değil tek cümle ile başlıklar geçiştirilmiş. Bu durumda bu danışmanın çalıştığı firmanın yeterliliği devam ediyor mu ediyor. O zaman kopyala yapıştır bir seçenek.

İşin asıl zorluğu ise, danışman kopyala yapıştır yapmayan danışman olmaya çalışmanız. Aslında biz mevzuatla değil insanla uğraşıyoruz. Bu işi 7 senedir yapıyorum hala çok eksik olduğum konular var. Belli konuları çok iyi bilmeme rağmen mevzuat bilmek işi yapmak için yeterli değil. Fabrika sahibini yada yetkilisini ikna etmek zorundasınız. Yada ne prosesi nede üretimi bilmediği halde alakasız isteklerde bulunan müdürlük personellerine durumu açıklamak zorundasınız. En kötüsü de müdürlük personelinin alakasız isteklerini fabrika yetkilisine anlatmak ve uygulatmak durumundasınız. Bildirim beyanları takip etmek özellikle kurumsal olmayan firmalar için tam bir işkence durumuna dönüşüyor. Atık göndermezler ise süresi içinde göndermeleri için 100 defa aramak mail atmak, ambalaj beyanları için keza aynı şekilde uğraşmak zorundasınız.

Ancak bakıyorum kopyala yapıştır yapan arkadaşlar da bizde aynı şekilde yolumuza devam ediyoruz. Yani onlar kopyala yapıştır yaptıkları için süreçten tecrit edilmiyorlar biz işimizi yapmaya çalışırken fazla yıpranıyoruz. İşin ekonomik boyutlarına hiç girmeyeceğim o konuyu zaten sağır sultan duymuştur.

Özet geçecek olursak belkide arkadaşın söylediği doğrudur. Olması gereken belki de odur. Mevzuatlar var ancak uygulanabilirliği olan kaç yönetmelik var ortada?
 
@alisaka


Yazdıklarınızın çoğu doğru olabilir ( size göre) bakın size ne güzel 2 cevap gelmiş, siz ister o niyetle söyleyin ister söylemeyin, kişler anladıklarını cevaplamışlar. Mesela siz belge yi "daha çok para kazanmaya odaklanma" diye tabir etmişsiniz, @rabiakoc hanım demiş ki "isg almamın sebebi çok para kazanmakta değil. Sadece çoğu iş görüşmelerinde isg varmı diye sorduklarından ben bu belgeyi alma durumda kaldım" @Fatih Özcan bey demiş ki "İşçi çalıştıran heR mühendisin isg belgesi alması gerektiğini düşünüyorum" gelin de bunlara yanlış deyin. Diyemezsiniz çünkü onlarda haklı (bana göre).

Şimdi benim yazılarıma olumsuz oy veren arkadaşların neden bu kadar zıpladıklarını anlamaya çalışıyorum.
1. Bazıları, firma sahibidirler yeni mezun arkadaşların gözlerinde danışmanlığı zirve olarak gösterip tecrübesizliklerini yüzlerine vurarak ucuza işçi (Mühendis) çalıştırma peşinde olduklarından.
2. Bazıları, yıllardır danışmanlık yaptıkları halde, 3-5 evrağı dosyalayıp İl Müdürlükleri veya Bakanlığına sunamadıklarından habire dosyları geri döndüğünden, işin zor olduğunu düşündüklerinden.
3. Bazıları, yanlış kişilere denk gelmişler kimse yardımcı olmamış kendilerine (resmi,özel) şanssızlıklar içinde ekmek pararsı kazandıkları için gerçeğin zor olmadığını göremediklerinden.
4. Bazıları, onursuzca hareket eden rakip firmaların politikalarından dolayı, ayakta kalmayı zor başardıklarından.
5. Bazıları sınavlarda aldıkları yüksek puanlara rağmen, alımın az olması ve son yıllardaki ülkenin temel sıkıntılarının bir dalı olan kopya olayından dolayı moralsiz olduklarından.
.
.
uzadıkça uzar. Herkesin haklı olduğu (kendince) düşünülse de doğru BİRDİR.

Her yeni mezun arkadaşın çalışmaya becerisi olduğuna inanıyorum ve değil Türkiyede Çevre Danışmanlık Firmasında çalışmak. Dünyanın en zor işinde bile işe girdikten 1-2 ay sonra bu iş tamamdır diyecek kadar olumlu bakıyorum.
Saygılarımla..
 
@eyavuz ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz önemlidir. Ben sizin üslubunuzu doğru bulmuyorum. Eğer bir çok kişi size tepki veriyorsa önce bir düşünün bu insanlar neden size tepkili. Biz de her şeye olumlu bakıyoruz. Bu mesleğin daha da kolaylaştırılması için kendi çapımızda elimizden geleni yapıyoruz. Gerçekten mesleğe katkısı olan bu forumda birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama burada gelip bu işi gönülden yapan emek verenleri zan altında bırakamazsınız. O 3-5 evrak dediğiniz süreç içinde yapılan bir sürü iş var. Sizin önünüze düzgün dosyalar gelmiyorsa bu bizim suçumuz değil. Bakanlığın çalışmaları yeterli mi sizce? Verdikleri eğitim yeterli mi? Her şeyi sahada öğrenmeye çalışıyoruz. Sadece yönetmelik yayınlamakla olmuyor bu işler. Madem il müdürlüğünde çalışıyorsunuz bırakın sürekli tartışma yaratmayı da yararlı dokümanlar paylaşın. Olması gereken neyse onu söyleyin. (bu yorumuma hemen olumsuz tepki verin vakit kaybetmeyin...)

Ayrıca bu meslek 1-2 ayda öğrenilecek meslek deyip önüme berbat dosyalar geliyor demekte ayrı bir tezat. 1-2 ayda öğrenilenlerle bu kadar olur memur bey...
 
@eyavuz Bey'i Danışmanlık Firması Sahibi olarak düşünemiyorum. İş 1-2 ayda öğrenilir diyerek yeni mezunları sahaya sürer 1 senede de yeterliği düşürüverir mazallah.
 
merhaba 8 ay danışmanlık firmasında çalışıp daha sonra ambalaj sektöründe işe başlamış birisi olarak söyleyeceğim tek şey iş tecrübesinin büyük bir şans olduğudur. sizin çalıştığınız ortam ve iş arkadaşları çok önemlidir. Danışmanlık firmasında işe başladığımda sudan çıkmış balık gibi olmuştum mühendis miyim pazarlamacı mıyım diye kendime bu soruyu çok sordum çünkü günün sonunda o kadar çok psikolojik baskı gördüm ki anlatamam... her gün tek yaptığım şey firmaları arayıp randevu ayarlamak olmuştu.. şöyle düşünün başınızda birileri var ve size sürekli kaç firma buldun diye bik bik konuşuyor...en son dayanamayıp istifamı verdim ...
ayrıca şunu da belirtmek isterim ki danışmanlık asla yönetmelik okuyarak öğrenilecek bir şey değil. Gidip sahayı görmek , karşılıklı bilgi alışverişi yapmak daha bir çok şey sayabilirim. bunun sonucunda kopyala yapıştır yapmak kişiye bir şey kaybettirmez çünkü zaten iç tetkik,aylık faaliyet raporu ,dilekçeler vs. bunların hepsi belli bir kalıptan ibaret eminim devletin her kurumunda yazışmalarda kopyala yapıştır yapılıyordur.
merak ediyorum sadece bizim mesleğimizde mi öğrenmenin bir türlü sonu gelmiyor. bu hem çok güzel bir şey hemde çok yıpratıcı olabiliyor. Mesela yönetmelikte bir madde değişiyor bütün işler altüst oluyor. Bunu takip etmek evrak hazırlama süreci, sonra evrak takibi bu böyle uzayıp gidiyor.
Son olarak özelde çalışan arkadaşların kendim dahil %95 inin kpss den 85 üstü alıp devlet memurluğuna atanmak istediğine eminim ve kpss asla 5 ayda kazanılacak bir sınav olarak görmüyorum.
 
Danışmanlık işini bu hâle getiren biraz da sektörün kendisi açıkçası bence. Fiyat politikası olmadan, körü körüne rekabet ve işin ciddi olarak görülmemesi işverenler açısından da işi olması gerektiği ağırlıkta hissettirmiyor. Oysa danışmanlık sadece kopyala-yapıştır işi değildir. Çevre danışmanlığı çok kapsamlı düşünülebilir ve firma ile personelin kendisini geliştirmesi ve vizyonu ile ilgilidir. Ancak ülkemizde bir çok kişi kısa yoldan fazla çalışmadan para kazanmayı istiyor şirket sahibi seviyesinde ve bu sebeple sektörün gelişmesi engelleniyor. Oysa yenilikçi eğitimlere personelini gönderen, ar-ge yapan, iş geliştirme üzerine strateji oluşturan şirketlerin normal şartlar altında geleceklerinin parlak olması gerekir. Ancak kuralsız rekabet şartları tüm sektörü etkiliyor bence.
 
@eyavuz

bende anlayamadım... Açık konuşun nereden neyi kesip nereye yapıştırarak çevre danışmanlık yapılıyor biraz açarsanız???????? buradan yeni mezun arkadaşlarımızı yanlış yönlendirmeyelim. Çevre Danışmanlık işi yapmadan bu iş hakkında öyle kolay yorum yapmayın. çünkü sizin öyle bahsettiğiniz gibi kopyala yapıştır işi değil emek isteyen, dikkat isteyen, beceri isteyen bir alan öyle her yiğidin harcı değil yani

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@eyavuz

sizin söylediğiniz kağıt üstünde şeyler beyefendi


fiilen 16 tesisi kontrolünü yapar
çevre izin sürecinde sizin öyle önünüze gelen iş akım şemasından ibaret değildir çevre görevliliği biz yeri geldiğinde kapasite raporu başvurusu dilekçesini bile kendimiz hazırlıyoruz
ambalaj sitemine veri girişi yapıyoruz
faturalarında hangi ibarelerin yer alması gerektiğini diğer firmalara aktarıyoruz yanlış bir şey yapmasınlar diye
maden sahalarında çed alan belirliyoruz tek tek kapasitelerini aşmasın diye
o sahalarda ustaya nasıl atık biriktireceğini yakmaması gerektiğini aşılamaya çalışıyıruz
ve bunun gibi bir sürü şey
öyle 4 madde değil yani Allah'a şükür işimizi severek yapıyoruz.. Ancak öyle oturduğu yerden tek kalem konu üzerinden çalışan çevre danışmanlığın içinden gelmeyerek konuşan birine de kopyala yapıştır dedirtmem
 
@bf05



Evet tam bir mühendismişsiniz. Sizi tebrik ediyorum. Mükemmel anlatmaya gerek yok her şey ortada. Kapasite raporu dilekçesi, 3 çuval 5 teneke aldım stok bu kadar kalan bu kadar, ÇED firmalarının çakmış olduğu sınır taşlarını boyamak, atık yağ varilinin üzerine yazı yazmak, ve bir sürü mühendislik işleri daha demişsiniz. Resmen angaryayla uğraştığınızı kendiniz söylemişsiniz. İşte tam da sizin gibi danışmanlar yüzünden diğer meslektaşlar zor durumda kalıyor. Ayakçımısınız mühendis mi belli değil.
Burada deseydiniz ki, tecrübelerimiz sonucu proseslerde yaptığımız değişliklerden işletmeye % x enerji tasarrufu yaptırdık, deşarj olan su miktarını % y azalttık, arıtmada kullanılan kimyasal miktarını %z kadar azalttık, uygun yakma ve filtre değişiklikleriyle emisyon miktarını... vs vs ben de diyecektim ki bu 1-2 ay işi değil, zamanla olur ve başarılmış helal olsun.
Bir ara Çevre Görevlisi değil ÇEVRE MÜHENDİSİ demiştim, ki hala aynı fikirdeyim, ama bu zihniyet Çevre Ayakçısına doğru götürür bu işi.
 
@eyavuz Çevre Görevlisinin tanımı yönetmelikte belli. Yapılan işler yönetmeliklere göre yapılıyor. Sizin o angarya dediğiniz işler Çevre İl Müdürlükleri tarafından istenilen işler. Siz nasıl il müdürlüğü personelisiniz. Yapılan işlerden haberiniz mi yok. Hala gelip bize ahkam kesiyorsunuz. Gidin derdinizi Bakanlığa anlatın. Enerji tasarrufu demişsiniz. Bir firmanın atıklarının geri kazanım firmasına gönderimini sağlamakta dolaylı yoldan bir enerji tasarrufudur. Yahu sizin derdiniz ne? Biz zaten diyoruz bu meslek hakettiği yerde değil. 16 Ek-2 firması veriliyor. Ayda 1 kez firma ziyareti ile ne bekliyorsunuz. Sınırlandırsınlar firma sayısını. Sürekli danışmanlık firması açılmasına izin vermesinler. Bunlar hep Bakanlığın yapacağı işler. Gelip niye bize veryansın ediyorsunuz. Yetkili konumda olan sizlersiniz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst